4. Tropiikissa viljellään omaan käyttöön ja vientiin

Kuuman vyöhykkeen sademetsäalueilla kasvillisuus on kaikkein rehevintä. Tropiikissa maatalous kärsii tuholaisista, rikkakasveista ja maaperän kulumisesta. Pienviljelmillä ihmisten köyhyys estää heitä tehostamasta viljelyä.

Satelliittikuva kaskisavuista Amazonin sivujokea ympäröivissä metsissä.LÄHDE: Flickr (NASA, CC BY-SA 2.0)

Sademetsäalueiden maannos ei ole ravinteikas

Sademetsäalueilla luontainen metsäkasvillisuus on hyvin rehevää, mutta maa köyhtyy nopeasti muutaman vuoden viljelyn jälkeen. Sademetsäalueiden perinteinen maanviljelymuoto on ollut kaskiviljely. Siinä puut kaadetaan pieneltä alalta, poltetaan ja seuraavat pari vuotta viljellään tuhkasta saatujen ravinteiden varassa. Kaskiviljely on tyypillisesti omavaraistuotantoa, eli perhe tai yhteisö tuottaa itselleen ruokaa ja mahdollisesti myy osan tuotteista esimerkiksi markkinoilla. Omaan käyttöön viljellään tärkkelyspitoisia juuri- ja mukulakasveja kuten maniokkia. Nykyään sademetsäalueita raivataan paljon tehomaatalouden käyttöön, Etelä-Amerikassa erityisesti karjan laitumiksi ja Kaakkois-Aasiassa palmuöljyviljelmiksi.


Öljypalmusta saadaan palmuöljyä. Se on hehtaaria kohden maailman tuottoisin öljykasvi.LÄHDE: Pixabay (PD)

Banaanit tulevat plantaaseilta

Monet päivittäin nauttimistamme elintarvikkeista tuotetaan kuumilla tai lämpimillä alueilla plantaaseilla. Plantaasitilat ovat suuria, ja ne keskittyvät yhden tai muutaman vientikasvin viljelyyn. Kahvi, tee, kaakao, ananas, banaani, sokeri, kumi ja puuvilla ovat esimerkkejä näistä rahakasveista, joita viljellään Afrikassa, Intiassa sekä Etelä- ja Keski-Amerikassa. Maataloustuotteiden viennistä saadaan tuloja. Isot plantaasit voivat olla ulkomaalaisten suuryritysten omistamia, jolloin suurin osa tuotoista valuu paikallisten ulottumattomiin.

 

Riisipeltoja terassiviljelmillä Kiinassa. Terassien avulla saadaan jyrkätkin vuorenrinteet viljelykäyttöön.LÄHDE: Flickr (Ronald Tagra, CC BY-SA 2.0)

Suuret sadot elättävät paljon ihmisiä

Maanviljelyyn tarvitaan riittävästi kosteutta ja ravinteita. Suurten jokien, kuten Gangesin ja Niilin tulvatasangoille kehittyivät ensimmäiset korkeakulttuurit. Jokien tulvatasangoilla maa on hedelmällistä ja joen tuoma liete antaa kasveille ravinteita.

Aasiassa tärkein viljelykasvi riisi on erittäin satoisa kasvi. Parhaimmilla alueilla riisi tuottaa kolme satoa vuodessa. Riisi vaatii kypsyäkseen vesilammikon, johon se pitää istuttaa. Kumpuilevilla alueilla riisille voidaan padota vuorten rinteille pieniä terasseja. Riisinviljely vaatii paljon töitä, ja se onkin useiden köyhien Aasian maiden merkittävä työllistäjä.

 

Kuuman ja lämpimän alueen maatalouden ongelmia

Kuuman ja lämpimän vyöhykkeen valtioista suurin osa on melko kehittymättömiä. Esimerkiksi Afrikassa käytetään pienviljelmillä kuokkaa maan muokkaamiseen. Köyhyys estää uusimpien viljelymenetelmien ja koneiden käyttöönoton, jolloin sadot jäävät melko pieniksi. Tuhohyönteiset ja rikkaruohot pienentävät satoa, jos viljelijällä ei ole varaa ostaa torjunta-aineita. Jos sato jää pieneksi, ei siitä riitä myyntiin ja perhe köyhtyy entisestään.

Kuivilla alueilla, kuten savanneilla ja aavikoiden reuna-alueilla kuivuuskaudet voivat aiheuttaa nälkäkatastrofin. Väkiluvun lisääntyminen, viljelmien laajeneminen ja karjanlaidunnus lisäävät aavikoitumista. Erityisesti Saharan eteläpuoleinen puoliaavikkoalue Sahel kärsii aavikon leviämisestä. Alueen valtioissa on sisäisiä levottomuuksia ja esimerkiksi Sudanissa on käyty pitkään sisällissotaa. Levottomuudet vaikeuttavat maataloutta.

Sademetsät

Sademetsää MalesiassaLÄHDE: Flickr (Lexe-I, CC BY-SA 2.0)

Trooppiset sademetsät kasvavat kuumalla lämpövyöhykkeellä päiväntasaajalla ja sen lähellä. Aurinko paistaa lähes kohtisuoraan ja lämmittää ilmaa. Lämmin ilma kohoaa, jäähtyy ja sen sisältämä kosteus tiivistyy, minkä vuoksi sademetsäalueilla sataa lähes joka iltapäivä. Maailman suurimmat sademetsäalueet ovat Brasiliassa Amazonin sademetsä ja Afrikassa Kongon sademetsä. Myös Kaakkois-Aasiassa on paljon sademetsää. Sademetsissä tavataan paljon erilaisia eläin- ja kasvilajeja eli niiden biologinen monimuotoisuus on hyvin suurta.  

Sademetsien kasvillisuus on kerroksellista. Suurimmat puut nousevat jopa 70 metriin. Korkeimpien puiden alla on toinen latvuskerros, jossa liikkuu paljon eläimiä. Laajat latvustot estävät valon pääsyn metsän pohjalle, minkä vuoksi aluskasvillisuutta on vähän. Sen sijaan puiden rungoilla ja oksien haaroissa kasvaa erilaisia päällyskasveja, kuten saniaisia ja orkideoita. Ne saavat tarvitsemansa kosteuden ilmasta, eikä niiden tarvitse upottaa juuriaan maaperään.

Borneon sademetsästä saat tietoa WWF Suomen Youtube-videolta Matkalla Borneon sydämessä.

 

Savannit

Elefantteja Serengetin kansallispuiston savannilla Afrikassa.LÄHDE: Pixabay (PD)

Savannit sijaitsevat trooppisten sademetsien ja aavikoiden välissä. Sademetsissä sataa ympäri vuoden, aavikoilla ei juuri koskaan. Näiden kasvillisuusvyöhykkeiden välissä sijaitsevilla savannialueilla on kerran vuodessa sadekausi. Mitä kauempana savanni sijaitsee päiväntasaajasta, sitä lyhyempi sadekausi on ja sitä kuivempaa on savannilla. Kuivilla savanneilla puita kasvaa vähemmän kuin kosteilla savanneilla. Kuivia savanneja kutsutaankin usein ruohosavanneiksi. Mitä pitempään sadekausi kestää, sitä rehevämpi on kasvillisuus ja enemmän puita.

Savanneiden eläimiin kuuluvat suuret kasvinsyöjät, kuten Afrikassa norsut, seeprat, erilaiset antiloopit sekä niitä syövät pedot, kuten leijonat. 

Katso Youtubesta Kilroyn esittelyvideo järjestön safarimatkoista (Safari in East Africa - Kenya and Tanzania). Matkoilla tutustutaan savannin eläimiin ja kasvillisuuteen.

 

Lämpimän vyöhykkeen ikivihreät sademetsät 

Lämpimällä vyöhykkeellä mannerten itärannoilla lämmin merivirta huuhtoo rannikoita. Vesihöyryn määrä ilmassa lisääntyy ja itärannikot ovatkin tyypillisesti sateisia, esimerkiksi Floridassa ja Australiassa. Kiinan itärannikolla riisinviljelyalueet ovat olleet alun perin isoilta osin lämpimän vyöhykkeen ikivihreitä sademetsiä. Näillä alueilla viihtyvät ikivihreät puut, kuten palmut. Kasvillisuus on muutenkin runsasta, ruohoja, saniaisia ja jopa päällyskasveja tavataan paljon.

 
 

 

Rehevä kasvillisuus vaatii sekä kosteutta että lämpöä.