keskiviikko 13.11.
1. Lue
Maaperä on kallioperän päällä
Kallioperä on maan kiinteää kuorta. Sen ikä vaihtelee, sillä merten keskiselänteillä syntyy uutta kallioperää jatkuvasti. Suomessa kallioperä on tosin hyvin vanha.

Kallioperä on kiinteä ja yhtenäinen
Maan kuorikerros on pääosin kiinteätä kalliota, jota kutsutaan kallioperäksi. Kun kallio rapautuu, siitä murenee eri kokoisia kiviä. Irtonaisten kivien kerrosta kallioperän päällä kutsutaan maaperäksi. Joillain alueilla maaperä on useita kymmeniä metrejä paksu. Jos kallioperä on paljaana, ei sen päällä ole lainkaan maaperää.

Kivilajit
Kivilajit koostuvat yhdestä tai useammasta mineraalista. Esimerkiksi Suomen kansalliskivilajin graniitin mineraalit ovat kiille, maasälpä ja kvartsi. Kivilajit luokitellaan syntytapansa perusteella magmakivilajeihin, kerrostuneisiin kivilajeihin ja muuttuneisiin kivilajeihin.
Magmakivilajit syntyvät, kun kuuma ja sula kviaines jähmettyy jäähtyessään. Tulivuorenpurkauksissa se tapahtuu nopeasti ja syntyy varsin heikkoja kiviä, kuten basaltti. Syvällä maankuoren sisällä jähmettyminen on hidasta ja syntyy vahvoja kivilajeja, kuten graniitti.
Kerrostuneet kivilajit syntyvät, kun eroosiovoimat kasaavat irtainta ainesta paksuiksi kerroksiksi. Esimerkiksi hiekka kasautuu paksuksi kerroksiksi. Tällöin syvälle hautautuneet irtonaiset hiekanmurut joutuvat kovaan paineeseen ja tarttuvat kiinni toisiinsa vuosituhansien kuluessa. Tätä kutsutaan iskostumiseksi. Kerrostuneita kivilajeja ovat esimerkiksi hiekkakivi, kalkkikivi ja savikivi.
Muuttuneet kivilajit syntyvät vuorenpoimutuksessa, jonka valtava paine muovaa ja kuumentaa kiviainesta. Tällöin alkuperäisen kiven rakenne muuttuu. Kaikenlaiset kivilajit voivat joutua tähän prosessiin. Gneissit ovat muuttuneita kivilajeja.
Klikkaamalla symboleja saat tietoa kivilajien synnystä (tähdet) ja sisäsyntyisten tapahtumien aikaansaamista muodoista (keltaiset).
2. Lue
Magmakivilajit

Magmakivilajit syntyvät jähmettymällä sulasta magmasta. Tulivuorenpurkauksissa sula laava pursuaa maan pinnalle tai merenpohjaan ja jähmettyy nopeasti. Tällaisia pinnalla jähmettyviä kiviä, kuten laavakiveä tai basalttia, kutsutaan pintakivilajeiksi.
Joskus maankuoressa oleva magmapesäke ei purkaudukaan, vaan jähmettyy hitaasti kiinteäksi kiveksi. Kun magma jäähtyy hitaasti, siinä olevat mineraalit kertyvät kiteiksi. Syvällä jähmettyviä kivilajeja kutsutaan syväkivilajeiksi. Ne ovat erittäin kestäviä ja niitä käytetään muun muassa rakentamiseen ja teiden päällystämiseen. Syväkivilajeja ovat muun muassa Suomen kansalliskivi graniitti, gabro ja dioriitti.


Kerrostuneet kivilajit


Kerrostunut kivilaji syntyy maahan kasautuneesta, irtaimesta maakerrostumasta, joka kivettyy yhtenäiseksi kiveksi.
Kaikki maanpinnalla paljaana olevat kivet ja kalliot rapautuvat. Eroosiovoimat kuljettavat kivestä rapautuneet muruset ja kasaavat niitä sedimenttikerrostumiksi esimerkiksi merenpohjaan tai jokitasangoille. Irtonaisista kivenmuruista liukenee paineessa vuosituhansien kuluessa mineraaleja, jotka lopulta iskostavat irtonaiset kerrokset kiinteiksi. Kerrostuneista kivistä käytetään myös nimitystä sedimenttikivet.
Syntytavasta johtuen kerrostuneet kivilajit ovat pehmeämpiä kuin esimerkiksi syväkivilajit. Kerrostuneisiin kivilajeihin voi jäädä myös eliöiden jäänteitä, jolloin niistä muodostuu fossiileita.
Tunnetuimpia kerrostuneita kivilajeja ovat hiekkakivi, savikivi ja kalkkikivi.
Muuttuneet kivilajit


Mikä tahansa kivilaji voi muuttua muuttuneeksi kivilajiksi. Muuttuminen vaatii kovan lämpötilan ja paineen, jotta kiven mineraalit järjestyisivät uudelleen. Yleisin tapa muutokselle on vuorten poimutus ja kiven osittainen sulaminen. Tällaisessa tapauksessa esimerkiksi graniitista syntyy gneissiä ja kalkkikivi marmoriksi . Myös meteoriittitörmäyksessä kiven rakenne muuttuu.
Muuttuneet kivilajit ovat yleensä hyvin tiiviitä. Jotkut muuttuneet kivilajit ovat helposti muokattavissa ja siksi suosittuja rakennus- ja veistoskiviä. Esimerkiksi marmorista tehdään patsaita ja suomalaisesta vuolukivestä uuneja.
Muuttuneista kivistä käytetään myös nimitystä metamorfiset kivet.
3. Lue
Maaperä koostuu erilaisista maalajeista

Moreenissa on kaikkia raekokoja.LÄHDE: Daniel Mayer (CC-BY-SA-3.0)
Maaperän irtain aines voidaan luokitella syntytavan mukaan kivennäis- ja eloperäisiksi maalajeiksi.
Pääosin maaperä koostuu kivennäismaalajeista, eli ne ovat rapautuneet kivestä. Kivennäismaalajit luokitellaan kivien raekoon mukaan. Hyvin hienojakoinen eli pienen raekoon omaava maalaji on savi. Hiekka on maalaji, jonka muruset ovat muutamasta millistä alle millin kokoisia. Louhikon kivet taas ovat suuria, yli 20 cm halkaisijaltaan.
Suomen yleisin maalaji on moreeni. Moreenissa on sekaisin kaiken kokoisia kiven palasia, siksi sitä kutsutaan lajittumattomaksi maalajiksi.
Kuolleista kasvinosista syntyy eloperäisiä maalajeja. Näistä tunnetuin on turve. Turve syntyy suolla hajoamattomista kasvin osista.
Maalaji | Raekoko (mm) |
Moreeni (lajittumaton) |
Kaiken kokoisia kivenpalasia |
Kivikko |
200–20 |
Sora | 20–2 |
Hiekka | 2–0,2 |
Hieta Hiesu |
0,2–0,02 0,02-0,002 |
Savi |
< 0,0002 |
Turve (eloperäinen) | maatuneita kasvinosia |

Podsolimaannos on kerroksellinen.LÄHDE: Wikipedia (PD)
Maannos
Maannos on maan muuttunut pintakerros. Maaperä joutuu alttiiksi sateelle ja lämmölle, minkä seurauksena maaperän pintaosat muuttuvat kemiallisesti.
Eri ilmastoalueilla ja kasvillisuusvyöhykkeillä maaperän pintaan muodostuu erilaisia maannoksia. Tropiikin maannos on vähäravinteinen latosoli. Suomessa maaperän pintaan muodostuu podsolimaannos. Podsolille on tyypillistä vahva kerroksellisuus.
4. Yhdistä oikein
5. Aukkotehtävä kivilajeista
6. Väittämiä
8. Kivilajien pääryhmät
Mihin kivilajien pääryhmään seuraavat kivet kuuluvat?




Vastaa
9. Tunnista maalaji





Vastaa
10. Tutki mineraaleja!
Geologian tutkimuskeskuksen julkaisussa on esitelty yleisimpiä mineraaleja ja niiden tunnistamista. Mineraalien tunnistamista varten tarvitset ainakin metallipiikin, lasittamatonta posliinia (vanha sulake), lasia ja hakun ja/tai vasaran.
Tutkikaa koulun mineraalikokoelmaa tai koulun ympäristöstä etsittyjä kiviä. Yrittäkää tunnistaa mineraaleja.