24.10.2023 YK:n päivä, monikulttuurisuus / YPR 2-5, PR3,5-6

YPR 2-5: YK:n päivän teema aloitettiin katsomalla video Maailman suurin oppitunti, osa 1. Kestävän kehityksen tavoitteita käytiin läpi keskustellen kuvakorttien avulla. Osallistuttiin koulun yhteiseen YK:n päivän aamunavaukseen, jossa myös mainittiin Agenda 2030 kestävän kehityksen tavoitteet. Vieraana ollut Susanna Värre-Kierros kertoi japanilaisesta elämästä ja kulttuurista.
Luokassa pelattiin Matkalla maailman ympäri -lautapeliä, jossa tutkittiin maailman karttaa ja tehtäväkorttien avulla opeteltiin eri maiden ruoka- ja koulukulttuuria. Väritystehtävän avulla opeteltiin eri maiden lippuja ja eri maihin liittyviä asioita, kuten eläimiä. kasveja, rakennuskulttuuria. Laulettiin Maailman lapset -laulu ja oppilaille luettiin aiheeseen liittyviä kuvakirjoja, kuten Ystävät ympäri maailman ja Mennään jo naapuriin.


24.10.2023 YK:n päivä/monikulttuurisuus, PR 3,5-6

Päivä aloitettiin koko koulun yhteisellä YK-päivän aamunavauksella salissa. Saimme tietoa YK’sta ja Susanna Väre kertoi meille, millaista on asua erilaisena vieraassa kulttuurissa.

Vietimme omassa luokassa YK-päivää tutustumalla YK’hon järjestönä (https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/09/11/ykn-paiva-2410) ja keskustelemalla YK’n tehtävistä ja tavoitteista Kestävän kehityksen tavoitteet -tavoitekorttien avulla (https://www.ykliitto.fi/julkaisut/kestavan-kehityksen-tavoitteet-tavoitekortit ).

Pelasimme yhdessä myös YK-liiton nettisivuilta kahta virtuaalipeliä; Ihmisoikeusmatka (https://www.ykliitto.fi/kasvattajille/yk-osaksi-opetusta/tehtavat/ihmisoikeusmatka), jonka avulla tutustuimme Suomen vähemmistöihin ja heidän kokemaan eriarvoisuuteen meidän yhteiskunnassamme. Pelasimme myös virtuaalista YK-kylä-peliä (https://www.ykliitto.fi/kasvattajille/yk-osaksi-opetusta/tehtavat/suunnistus-virtuaalisessa-yk-kylassa), jossa esiteltiin YK’n eri alajärjestöjä ja niiden toimintaa.

Tämän lisäksi pidimme YK-teemaisen kaveritaitotunnin (kaveri- ja mediataidot) ja pohdimme, miten olemme itse reiluja kavereita toisillemme niin sosiaalisessa mediassa kuin ”livenä”. Pohdimme ja keskustelimme myös sitä, että kun YK pyrkii ajamaan ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja rauhaa maailmanlaajuisesti niin me itse voimme vaikuttaa näihin samoihin asioihin omassa lähiympäristössämme ja toimia YK’n arvojen mukaisesti omassa elämässämme.

Arvio: Saimme paljon uutta tietoa YK’sta, ihmisoikeuksien toteutumisesta Suomessa sekä hyvää keskustelua omista vaikuttamisen mahdollisuuksista samoihin asioihin liittyen.


14.02.2024 Ystävänpäivä/Yhteisöllisyys, PR 3,5-6
Keskiviikkona vietimme ystävänpäivää ja mono-päivää; päivä alkoi koko koulun kokoontuessa juhlasaliin laulamaan koulun kuoron johdollo koululaisille tuttuja lauluja. Omassa luokassa pidimme hyvinvoinnin vuosikellon mukaisia media-, turva- ja tunnetaitotunteja. Katsoimme kahdella tunnilla luokassa lasten ja nuorten mediataitoihin (www.mediakasvatus.fi, Mediakasvatus ja kuvaohjelmayksikkö MEKU) liittyviä videoita; netin vaaroista ja siitä, miten netissä kannattaa käytäytyä, millaisiin asioihin kannattaa suhtautua varauksella jne. Saimme hyvää keskustelua aikaiseksi ja teimme nettikäyttäymiseen liittyviä tehtäviä (totta/tarua -väitteitä erilaisista mediaan ja sosiaaliseenmediaan liittyvistä olettamuksista, esim. mitä saa julkaista ja miten kommentoida tai levittää tietoa ja erilaisia julkaisua somessa). Mono-päivänä oli myös herkkumyyjäiset ja arpojen myyntiä. 

10.05.2024 Snellmanin päivä/suomalaisuus, hyvät tavat ja vanhat tavat
Päivän aikana perehdyimme Snellmanin elämään ja keskustelimme hänen merkityksestä nyky-Suomeen ja millainen maamme saattaisi olla ilman Snellmanin vaikutusta. Katsoimme myös suomalaisuuteen liittyen Yle Areenasta "Suomen historia Virtasten silmin" -ohjelman ja keskustelimme myös sen pohjalta nousseista ajatuksista. 
Hyviin tapoihin liittyen mietimme koulussa erilaisia tilanteita, joissa erityisesti korustuu hyvien tapojen merkitys (anteeksi, kiitos, tervehtiminen).
Päivän aikana pelasimme yhdessä pictionary tyyppisesti peliä, jossa jokainen sai piirtää suomalaisuuteen liittyviä asioita, joita muu luokka yritti arvuutella. Pelasimme myös Ryhmärenki.fi-sivustolta yhdessä suomalaisuuteen liittyviä nettipelejä (suomen yleisin..., suomen luontovisa, suomalainen kulttuurivisa).