4.1. Koululaisen tuoksukimppu
Koulukimppu (vrt. ennen käytetyt kirkkokimput)
Yrttien voimakkaita tuoksuja on perinnetietojen mukaan käytetty hyödyksi niin sanotuissa kirkkokimpuissa tai -vastoissa. Kirkkokimpun tehtävänä oli auttaa kirkossa kuulijoita pysymään hereillä pitkien saarnojen aikana. Matkat kirkkoon olivat pitkiä ja raskaita, joten apukeinot hereillä pysymiseen olivat tarpeen.
Kirkkokimppuun valittiin voimakkaan tuoksuisia, virkistäviä kasveja. Kirkonmenojen aikana kimppua nuuhkittiin ja jopa pureskeltiin. Tällaisen virkistävän kimpun tehoa voi kokeilla nykypäivänäkin. Tuoksukimppu saattaa koululaisenkin kohdalla virkistää ja auttaa keskittymään opetukseen tai läksyjen tekoon!
Tuoksut herättävät meissä erilaisia reaktioita. Mikä toisesta tuoksuu hyvälle, voi toisen mielestä olla hirveä lemu. Tuoksut tuovat helposti mieleen samankaltaisuuksia tai syvempiäkin muistoja. Tuoksut herättävät helposti keskustelua. Kasvien tuoksun perimmäinen tarkoitus on houkutella hyönteisiä pölyttämään kukat jälkeläistuotannon varmistamiseksi. Erilaisilla tuoksuaineilla ihmiset ovat kautta aikojen pyrkineet peittämään omia tuoksujaan, kuten hikeä. Tuoksuilla on myös uskottu olevan pahoja henkiä ja tauteja karkottava vaikutus.
Tarvikkeet:
- Nauhoja kimpun sitomiseen, myös kuminauhalenkki on hyvä, sillä kuivuessaan kasvien varret ohenevat, jolloin joustava kuminauha pitää kimpun paremmin kasassa
- Sakset tai sekatöörit sitkeävartisten yrttien katkaisemiseksi
- Kasveja, joita on lupa kerätä
- Tarkistathan onko luokassa tuoksuyliherkkiä oppilaita. Heidän kannattaa välttää kaikkein tuoksuvimpia kasveja. Tuoksukimput on hyvä tehdä ulkotiloissa, jolloin tuoksut eivät valtaa koko tilaa.
- Muiden kuin ruohovartisten kasvien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa ja on huomioitava rauhoitetut kasvit. Ahlmanin Perinnepihalla on alue josta kasveja saa kerätä luvalla. Tarkistathan tämän alueen sijainnin henkilökunnalta.
Lapset saavat valita (Perinnepihan) yrteistä sellaisia, joiden tuoksu miellyttää tai, joilla tuntuisi olevan virkistävä vaikutus. Perinnepihalta löytyvistä yrteistä soveltuvia ovat mm. mintut, aaprottimaruna, ruohosipuli, mäkimeirami jne. Kimpussa ei tarvitse olla kaikkia mahdollisia yrttejä, vaan ennemminkin kannattaa kiinnittää huomio hyvien tuoksuyhdistelmien löytämiseen.
Tutustukaa eri kasvien tuoksuihin.
- Mikä tuoksuu hyvälle ja mikä pahalle?
- Tuoko tuoksu mieleen jonkin muiston?
- Onko jokin tuoksu tuttu ruuasta?
- Tutustukaa kasvien nimiin. Onko niillä jotain viitettä kasvin tuoksuun tai sen käyttöön?
Yrttikimput ruuanlaitossa
- Bouquet garni on klassinen yrttikimppu, joka sidotaan timjamin- ja persiljanoksista sekä laakerinlehdestä. Mukaan voi lisätä purjon lehteä. Kimppu sidotaan pitkällä narulla ja kimppu poistetaan valmiista ruuasta.
- Fines herbes kootaan kirvelistä, ruohosipulista ja rakuunasta. Joskus mukana on persiljaakin. Tämä seos hienonnetaan ja lisätään valmiiseen ruokaan.
- Herbes de Provence vaihtelee koostumukseltaan, mutta perusseokseen tulee timjamia, oreganoa, rosmariinia, basilikaa, salviaa sekä laakerinlehteä.