VALO - valtakunnallista laatua ohjaukseen
Avointa, vuorovaikutteista ja voimaannuttavaa
VALO on yksi neljästä valtakunnallisesta koordinaatiohankkeesta, joka toteuttaa Oikeus osata –ohjelmaa ammatillisen koulutuksen laadun ja tasa-arvon kehittämiseksi. Painopisteenä on opinto-ohjauksen kehittäminen ja ohjauksen laadun parantaminen.
Kolmivuotisessa kehittämisohjelmassa (2020-2022) tuetaan
- oppimisen edellytyksiä ja oppimistulosten parantamista
- hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta
- toimintakulttuurin uudistamista
- toimintaympäristön muutoksiin vastaamista
Opinto-ohjausta kehittää ja ohjauksen laatua parantaa kymmenen laajaa hankeverkostoa, joissa on mukana 99 koulutuksen järjestäjää ympäri Suomea. Kehittämisen kohteina verkostoissa ovat erityisesti nivelvaiheet, hakeutumisvaihe, opintojen aikainen ohjaus, erityisen tuen ohjaus ja digiohjaus. Laajoissa suomen- ja ruotsinkielisissä verkostoissa on edustettuina ammatillisia oppilaitoksia, erityisoppilaitoksia, opistoja ja säätiöitä.
VALO-koordinaatiohanke mahdollistaa verkostohankkeiden projektipäälliköille tiiviin yhteistyön ja vertaiskehittämisen sekä -tuen järjestämällä säännöllisiä teematapaamisia ja tilaisuuksia. VALO jakaa tuloksia ja hyviä käytäntöjä myös valtakunnallisesti kuten elokuussa 2021 OPH:n kanssa järjestetyssä Yhdessä osallistaen -webinaarissa tapahtui. Vaikuttavuuden arviointi on keskeinen osa koordinaatiotehtävää. Kaikille Oikeus osata -hankkeille tehdään seurantakysely kaksi kertaa hankekauden aikana, syksyllä 2021 ja uudelleen keväällä 2022.
VALO:n erityistehtävänä on vastata Hyvän ohjauksen kriteeristön uudistustyön koordinoinnista ammatillisen koulutuksen osalta. Kriteeristön uudistustyö toteutetaan Opetushallituksen ja Opetus- ja kulttuuriministeriön linjausten mukaan. Kansallisten kriteereiden tavoitteena on tukea ohjauksen monipuolista tarjontaa ja edistää ohjauspalvelujen tasa-arvoisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Uudistustyötä vauhdittavat Elinikäisen ohjauksen strategia 2020–2023 ja Elo-foorumi, jotka antavat tärkeää tausta-aineistoa valmistelutyöhön. Kriteerien päivitystyössä huomioidaan eri koulutusten uudistukset opetussuunnitelmissa, oppivelvollisuuden tuomat uudistukset, ammatillisen koulutuksen lain päivitykset sekä TUVA-koulutuksen perusteet. Uudistustyö aloitettiin elo-syykuussa laajalla verkostolla esitellen keskeinen tausta-aineisto, kartoittaen osallistujien sitoutumista ja heille merkityksellisiä asioita Hyvän ohjauksen kriteereissä. Lokakuussa uudistustyötä valmisteleva ryhmä organisoituu pienemmäksi ja käynnistää työryhmätyöskentelyn. Kriteerit valmistuvat kesällä 2022 Oikeus osata -ohjelman päättyessä.
Tärkeä tuki VALO-verkostolle ja Hyvän ohjauksen kriteeristön uudistustyöhön saadaan Round Table -asiantuntijaryhmältä, joka kokoontui ensimmäisen kerran syyskuussa 2021. Ryhmä koostuu koulutuksen järjestäjien edustajista, ohjausalan tutkimuksen asiantuntijoista sekä opiskelijajärjestön että työelämäjärjestöjen edustajista. Nyt on ohjauksen momentum – todettiin jo ensimmäisessä kokouksessa!
Kirjoittajat:
Tiina Kallio, projektipäällikkö VALO-koordinaatiohanke / WinNova
tiina.kallio@winnova.i
Tamara Palmros-Aalto, projektitoimija VALO-koordinaatiohanke / WinNova
tamara.palmros-aalto@winnova.fi
Lisätietoja: https://minedu.fi/julkaisu?pubid=URN:ISBN:978-952-263-867-0
Edellinen| Seuraava | Palaa pääsivulle
Ajankohtaista elinikäisestä ohjauksesta nro 20, syyskuu 2021
https://peda.net/hankkeet/elotori/ajankohtaiskatsaus20