Nordplus Vuxen-projektet KIAL

Projektet KIAL vill ge verktyg för karriärvägledning av vuxna i ett övergångsskede

Nordplus Vuxen-projektet KIAL – Karrierevejledning og (real) kompetencer i arbejdslivet fokuserar på karriärvägledning i arbetslivet och på vuxna som är i ett övergångsskede och antingen av fri vilja eller av tvång står inför förändringar i sin karriär. Med i projektet är TEC Technical Education Copenhagen i Danmark, Fræðslumiðstöð atvinnulífsins FA (The Education and Training Service Centre ETSC) på Island och Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet. I praktiken är vi tre personer som jobbar med projektet. Nordiskt vägledningsnätverk inom NVL, där vi alla är medlemmar, fungerar som referensgrupp och dessutom har vi nationella referensgrupper. För svenska enhetens del är det här fråga om LIV-sektionen i Egentliga Finland. Målgrupp för projektet är karriärvägledare som inom olika vägledningssystem vägleder vuxna.

Projektet resulterar i två digitala produkter, en rapport om karriärvägar och karriärvägledning samt ett förslag till ett kursprogram som kan användas som fortbildning för vägledare. Vi utgår ifrån olika exempel på vuxna som har valt nya karriärvägar på en föränderlig arbetsmarknad. Det väsentliga i exemplen är att peka på hur en persons kompetenser kan användas i andra karriärsammanhang och i samspelet mellan arbetsliv och utbildning. Vi ser på karriär i ett brett perspektiv, egentligen är det fråga om en persons hela arbetsliv och alla vägar karriären kan ta.

I rapporten ingår texter om framtidens arbetsmarknad och arbetsliv, karriär- och kompetensförståelse och karriärvägledning. Kapitlet om karriärvägledning är kanske det viktigaste. Där skriver vi om vad som är viktigt att notera då man vägleder vuxna. Vi ger exempel på övningar och metoder för hur en vägledare kan stöda en person i att utreda sina kompetenser och karriärmöjligheter och göra karriärval. Vi har också utarbetat ramar för ett kursprogram som testades under ett webbinarium 31.8–1.9.2021 där 30 deltagare från de nordiska länderna deltog. För innehållet stod lärare och konsult Lisbeth Højdal och lektor Bodil Husted från Danmark samt ekon.dr. Charlotta Niemistö från Finland. I deltagarnas feedback fick vi god respons på kursprogrammet men också några förslag till ändringar. Deltagarna uppskattade speciellt vägledningsövningarna och metoderna som de fick testa.

Under projektets gång har vi noterat att det finns rätt lite forskning om karriärvägledning av vuxna. Teorierna handlar om vägledning överlag. Det finns dock skillnader i vägledningen av vuxna och av unga. Detta är ett område som vi i fortsättningen kan uppmärksamma i högre grad.

Projektarbetet har försvårats av pandemin. Vi har inte kunnat träffas som planerat utan har jobbat var och en på sitt håll. Däremellan har vi hållit otaliga Teams-möten. Det har varit en utmaning att få delarna till en helhet men nu är vi på slutrakan. Materialet ska vara klart innan årsskiftet och projektet avslutas sista februari nästa år. Materialet är på danska men min förhoppning är att vi ska kunna översätta det till svenska och därefter sprida det i våra vägledningsnätverk.

Text:
Carola Bryggman, överinspektör för bildningsväsendet,
Svenska enheten för bildningsväsendet,Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
carola.bryggman@avi.fi  

Mera information:
KIAL:s webbsida

Facebook: https://www.facebook.com/kialkarrierevejledning


Edellinen| Seuraava | Palaa pääsivulle

Ajankohtaista elinikäisestä ohjauksesta nro 20, syyskuu 2021
https://peda.net/hankkeet/elotori/ajankohtaiskatsaus20