Kestävän kasvun ohjelma ja ELO-kehittämistyö

Kestävän kasvun ohjelma vauhdittaa valtakunnallista ELO-kehittämistyötä

Vuoden 2021 aikana ELO-strategian toimeenpanoa on suunniteltu ja se on myös edennyt monella saralla. Erityisesti Suomen kestävän kasvun ohjelma (RRF) on nyt syksyllä lähdössä vauhtiin, kun sen rahoitus on kesän aikana varmistunut. Ohjelma sisältää useita toimenpiteitä elinikäisen ohjauksen kehittämiseksi valtakunnallisella tasolla.

Ohjelmassa on rahoitusta elinikäisen ohjauksen kokonaisuuden koordinointiin ja laadun kehittämiseen. ELO-työjaosto ja työkokoukset eri yhteistyötahojen kanssa ovat käynnistäneet pohdinnan, millaisia seurantakohteita ja mittareita ELO-strategian tavoitteille voidaan asettaa kansallisesti ja sektorirajat ylittäen. Kokonaisuudessa tarkastellaan ohjauksen tilaa valtakunnallisesti ja koordinoidaan elinikäisen ohjauksen palveluja mm. keräämällä ja analysoimalla tietoa ohjauspalveluista, projekteista ja käytännöistä sekä tarjoamalla tietoa ja työvälineitä kootusti kaikkien ohjaustoimijoiden käyttöön. Valtakunnalliseen koordinointitehtävään liittyvät myös vuoden 2022 alusta toimintaansa käynnistelevä Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus sekä KEHA-keskukseen sijoittuva monialaisten palvelujen tukirakenne.

Rahoituksella tullaan toteuttamaan myös ohjaajakoulutusten kokonaisarviointi, jossa tarkastellaan ohjausalan ammattilaisten osaamisvaatimuksia eri konteksteissa, eri koulutusväyliä ja –rakenteita sekä sisältöjä. Ohjaajille tarjotaan täydennyskoulutusta, joka vastaa ELO-strategian painotuksiin ja edistää kestävän kasvun ohjelman toimenpiteiden kehittämistyötä. Lisäksi laaditaan kansalliset ohjaustyön ydin- ja erikoisosaamisen kuvaukset.

Ohjelman rahoituksella käynnistetään urasuunnittelutaitojen kehittämiskokonaisuus. Tavoitteena on pohtia tarvetta suomalaiselle urasuunnittelutaitojen viitekehykselle, laatia kuvausta urasuunnittelutaitojen sisällöstä, oppimisesta ja oppimisen konteksteista sekä siitä, miten taitojen kehittymistä arvioidaan. 

OKM ja TEM ovat käynnistäneet työryhmätyöskentelyn (2021-2024) työikäisten osaamisen tunnistamisen kehittämiseksi. Työn tavoitteena on edistää työpaikoilla ja muualla kuin formaalissa koulutuksessa hankitun osaamisen tunnistamisen työvälineiden ja menettelyjen luomista. Työryhmän työhön linkittyy ohjelmasta saatu rahoitus, jonka kautta tehdään kokeiluja ja pilotteja muun muassa työpaikoilla. Ilman toimivia ohjauskäytäntöjä ei osaamisen tunnistamista ja näkyväksi tekemistä osata hyödyntää, joten ohjauksella on suuri merkitys tämän teeman kehittämistyössä.

Ohjaamoiden monialaisuuden vahvistamiseksi on syksyllä 2021 avautunut valtionavustusten haku. Avustukset kohdennetaan erityisesti koulutuksen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden asiantuntijoiden palkkaamiseksi Ohjaamoon. Tämä kannustinmalli rahoitetaan kestävän kasvun ohjelmasta.

Jatkuvan oppimisen digitalisaatio-ohjelma kytkeytyy kaikkiin edellä esitettyihin elinikäisen ohjauksen kehittämiskokonaisuuksiin. Ohjelman tavoitteena on rakentaa valtakunnallinen digitaalinen palvelukokonaisuus tukemaan sujuvia siirtymiä koulutuksen ja työelämän välillä yksilöiden eri elämänvaiheissa koko elämän ajan. Palveluiden kokonaisuus muodostuu toisiinsa kytkeytyvistä älykkäistä sähköisistä palveluista, kuten osaamisen kartoitus- ja tunnistamispalveluista, ohjauspalveluista sekä koulutuksen haku- ja tarjontapalveluista. Digitalisaatio-ohjelmassa laaditaan parhaillaan kokonaiskuvausta työn sisällöstä ja toteutetaan ensimmäisiä palvelumuotoilutyöpajoja TE-hallinnon ohjausasiantuntijoiden kanssa.

Valtion aluehallinnon rakenteet tulevat lähivuosina uudistumaan toimintaympäristön muuttuessa. Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuun siirtyessä hyvinvointialuille sekä TE-palvelujen siirtyessä paikallistasolle, monialaisen työn rakenteet ja rajapinnat tulee muotoilla uudelleen. Rakenteelliset muutokset luovat uudenlaisia mahdollisuuksia myös ELO-strategian toimeenpanoon Suomen kestävän kasvun ohjelman toimenpiteiden tuella.


Kirjoittajat:
Teea Oja, Työ- ja elinkeinoministeriö
teea.oja@gov.fi

Jani Lehto, Työ- ja elinkeinoministeriö
jani.lehto@gov.fi

Edellinen| Seuraava | Palaa pääsivulle

Ajankohtaista elinikäisestä ohjauksesta nro 20, syyskuu 2021
https://peda.net/hankkeet/elotori/ajankohtaiskatsaus20