24.5.2018 Ilopillereitä ja kulttuurin kipinöitä Kyyhkylässä: liike

Torstaina 24.5.2018 klo 13 - 16 Mikkelin jaksohoito Kyyhkylässä: Ilopillerit ja liike

Ennakkotehtävät

1) Mieti etukäteen ennen koulutukseen tuloa, miten saat jonkun ihmisen tekemään jotakin liikettä. Usein hoitoyksikössä on sängyssä, apuvälineissä tai muissa tilanteissa ihmisiä, joiden mahdollisuudet liikkeeseen ovat kaventuneet. Mieti, kuinka tarinan kautta saadaankin tällainen ihminen jonkinlaiseen liikkeeseen. Kuinka esimerkiksi kuvan avulla (yhdistä vaikkapa muistokuvan menetelmään) ihminen saadaan pieneen liikkeeseen?

2) Tuo mukanasi paikan päälle koulutukseen pieni kannellinen näytepurkki tyhjänä! Ota myös vanua sen verran, että saat täyttää sillä purkin.

Koulutuksen sisältö ja menetelmät: liike

Jimmy Asikainen: —Olen Mikkelin teatterin teatterikuraattori. Asun Lappeenrannassa ja perheeseeni kuuluu aviopuoliso ja kaksi aikuista poikaa. Olen työskennellyt 38 vuoden ajan eri ammattiteattereissa näyttelijänä, tanssijana, ohjaajana, kuiskaajana ja näyttämömiehenä. Teatterikuraattorina ohjaan eri ryhmille tilauksesta erilaisia toiminnallisia ja draamallisia työpajoja teatterin keinoin. Työpajat voi järjestää joko ryhmän omissa tiloissa tai tarpeen mukaan Mikkelin teatterin teatteriklubin tiloissa. Lisäksi työskentelen erilaisissa hankkeissa: Elämän teatteria ja Sporttia (hanke on päättynyt), Kuhan selviit – arki on draamaa ja Minä Uskallan – hyvinvointitaidoilla tulevaisuuteen. Maaliskuusta alkaen tulen työskentelemään uudessa Chillaillaan-hankkeessa.

Vuorovaikutus on voimavara. Mykkyys on myrkkyä. Tärkein on ihminen. Jokaisella meillä on tarve tulla kuulluksi ja nähdyksi. Meillä kaikilla on oma tarina tässä elämän näyttämöllä, jossa jokaisella on oma pääroolinsa. Omien muistojen kautta päästään tarinaan ja sitä kautta liikkeeseen. Muistot voivat synnyttää voimakkaitakin tunteita: iloa, surua, haikeutta ja häpeää. Tunteiden kautta meissä tapahtuu liikettä. Miksi liike? Miksi tunteet?

Koulutuksessa tulen käyttämään Suomen Mielenterveysseuran taidekorttipakkaa Vennyn ja Eeron ihania kuvia. Apunani on Mikkelin poikateatterin ryhmä.

Päivän rakenne

13:00 Esittäytyminen, tavoitteet ja työskentelyn idea

13:15 Liike menetelmänä ja työskentelyyn käytettävien materiaalien valmistelu

  • Valmistellaan yhdessä tuoksupurkit
  • Vennyn ja Eeron ihania kuvia -taidekorttipakan käyttö menetelmässä
  • Mielenterveys voimaksi -kuvakorttien käyttö menetelmässä
  • lisää materiaaleja www.mielenterveysseura.fi/fi/materiaalit

13:45 Henkilöstön ideoita, kysymyksiä ja kokemuksia sekä ideointia ja menetelmän kokeilua pienryhmissä ilman asiakkaita ja asukkaita

14:15 Kahvi- ja virkistystauko

14:30 Neljä liikkeeseen kannustavaa harjoitusta

  • Tuoksu ja muisto
  • Kuvasta tarina ja siitä liike
  • Ilopilleri-tanssi
  • Yhteinen tyhy-liike tai tyhy-muuvi

15:25 Keskustelu työskentelystä, menetelmästä ja sen hyödyntämisestä asiakkaiden kanssa, jälkitehtävä sekä jatkoideat

15:45 Tilaisuuden päätössanat ja palaute

 

Jälkitehtävät

1) Kokeile sovellettuja menetelmiä asukkaiden kanssa alustavasti 4.6.2018 mennessä. Kirjaa itsellesi muistiin havaintoja ja asioita, jotka onnistuivat hyvin.

2) Raportoi esimiehellesi ja työkavereillesi kokeiluista ja havainnoistasi erikseen sovittavana päivänä ja sovittavalla tavalla. Tämä sovitaan koulutusiltapäivän aikana.

3) Anna lyhyt palaute pienen kyselyn avulla, jonka saat myöhemmin sähköpostitse, kun koko koulutussarja on päättynyt. Näin saadaan kerättyä kokonaisuudesta ja vaikutuksista tietoa, mitkä asiat onnistuvat ja mitä asioita voidaan viedä eteenpäin sopivilla tavoilla.

Harjoitukset

Esivalmistelut: Tarvitaan 5 - 10 pientä kannellista purkkia, pumpulia, tuoksuja, eteerisiä öljyjä, saunatuoksuja ja saippuaa. Laitetaan jokaiseen purkkiin yksi tuoksu. Varaa hoitoyksikköösi esim. 5—10 eri tuoksua.

Harjoitukset

1. Tuoksu ja muisto: Tehdään 1 - 3 hengen ryhmissä. Jokaiselle ryhmälle jaetaan yksi purkki. Kun jokainen ryhmä on saanut oman purkkinsa, niin joku ryhmän jäsenistä voi avata ryhmän purkin. Jokainen ryhmän jäsen tuoksuttelee purkkia vuorotellen ja alkaa samalla miettiä, mitä muistoja tämä tuoksu tuo mieleen. Ryhmä keskustelee keskenään, mitä muistoja tuoksu tuo mieleen.

2. Kuvasta tarina ja siitä liike: Edellisen tehtävän keskustelujen aikana levitetään taidekortit kuvapuoli ylöspäin pöydälle. Sitten jokainen etsii itselleen kortin, josta sama tuoksu tuo mieleen saman muiston. Sitten jokainen kertoo oman tarinansa. Lopuksi tarinaan lisätään jokin liike, joka syntyy tarinasta tai kuvasta.

Jos asiakas ei pysty näyttämään liikettä, silloin sinä astut esiin ja autat tekemällä itse liikkeen. Ole kuitenkin kärsivällinen ja anna asiakkaalle riittävästi aikaa ja mahdollisuutta liikkeen tuottamiseen. Sitten jokainen toistaa saman liikkeen. Poikateatteri toimii harjoituksessa ikään kuin stunttina. Hoitajana voit hoitotyössä toimia itse (tai esim. työparisi tai -ryhmäsi kanssa) stunttina näyttämällä liikkeen, jota asiakas kuvaa esimerkiksi sanallisesti, jos hän ei itse pysty tuottamaan liikettä suoraan.  

HUOM! Tarinan kerrontaa irrotellessa yhdistä ja käytä kaikkia edellisiä menetelmiä ja niiden sovelluksia hyödyksi vuorovaikutukseen.

3. Ilopilleri-tanssi: Tehdään yhteinen Ilopilleri-tanssi, jota voi tehdä harjoituksena asiakkaiden kanssa - ja aina syntyy uusi tanssi. Yksi näyttää liikkeen, muut tekevät perässä, toinen tekee sille jatkoliikkeen jne. Aina kerrataan liikkeet, mistä lopulta saadaan kokonaisuus eli tanssi. Otetaan mukaan musiikki, josta saadaan rytmi ja tahti liikekokonaisuuteen, josta tulee asiakkaiden kanssa aina erilainen uusi Ilopilleri-tanssi.

4. Yhteinen tyhy-liike tai tyhy-muuvi: Poikateatterin kanssa irrotellaan lopuksi. Iloitellaan ja improillaan hoitajien kanssa yhdessä. Tehdään yhteinen tyhy-liike tai tyhy-muuvi, josta voisi tulla vaikkapa oman yksikön tuuletus päivän tai viikon onnistumisista. Ks. esim. verkkosivua http://www.muuv.fi ja videota http://bit.ly/2Eh4EmV.