Ohjaamot

Ohjaamo-viikkoa vietetään 11. − 15.2.2019

Valtakunnallista Ohjaamo-viikkoa vietetään maanantaista perjantaihin (11.−15.2.2019). Viikon aikana eteläsavolaiset Ohjaamot järjestävät tapahtumia nuorille, nuorten lähipiirille ja muille kiinnostuneille. Viikon aikana Mikkelin Olkkari muuttaa uusiin tiloihin ja Pieksämäellä Pientareella pääsee esim. Helppi-läksykerhoon ja Animäkeen. Savonlinnan Ohjaamossa pidetään myös ovet avoinna Sääminkitalossa koko viikon ja päästään 14.2. ystävänpäivän kahveille klo 10 - 14. Ohjaamo-viikko näkyy myös Etelä-Savon Ohjaamojen sosiaalisen median tileillä. Seuraa viikon edistymistä aihetunnisteilla #ohjaamo ja #ohjaamoviikko.

Maakunnassamme Ohjaamot ovat helpottaneet nuorten työelämään ja opintoihin pääsyä ja auttaneet nuoria löytämään mielekästä tekemistä arkeen. Ohjaamot ovatkin nuorisotakuun tärkein palvelu, joka kokoaa kaikkien alle 30-vuotiaiden nuorten palvelut yhteen paikkaan mahdollisimman kynnyksettömästi. Nuoret ovat arvioineet Ohjaamojen palvelut erinomaisiksi (9,17:ksi, kun asteikko oli 4 – 10).

Ohjaamo-viikon tarkoituksena on levittää tietoa Ohjaamoista ja sitä kautta auttaa nuoria kohti koulutusta, työelämää ja mielekästä arkea. Ohjaamot ovat mahdollisimman kynnyksettömiä palveluja, jotka tarjoavat ilmaista tukea, neuvontaa ja ohjausta esimerkiksi asumisessa, opiskelussa, töihin pääsemisessä ja arjen hallinnassa.

Maakuntamme Ohjaamoista löytyy myös paljon nuorten omaehtoista toimintaa. Nuoret saavat itse päättää, mitä ja miten harrastavat Ohjaamonsa tukemana. Nuorilta saatu kannustava palaute innostaa Ohjaamoja jatkuvaan uudistumiseen.

Ohjaamo-toiminnan valtakunnallinen laajeneminen on ollut tasaista jo vuodesta 2015 alkaen. Nykyisin Ohjaamoja on yli 60 ja toiminta ulottuu yli 100 kunnan alueelle. Lisätietoa valtakunnallisesta Ohjaamojen tilanteesta: https://bit.ly/2WX1LAA.

Lisätietoja

Tuija Toivakainen
Johtava asiantuntija, Etelä-Savon ELY-keskus
0295 024 220
tuija.toivakainen@ely-keskus.fi
https://peda.net/hankkeet/eejn/ohjaamot
Facebookissa Nuorisotakuu Etelä-Savo: https://www.facebook.com/nuorisotakuues
Twitterissä @toivakainen

***

Sari-Anne Ratia
Toiminnanohjaaja, Mikkelin Ohjaamo Olkkari
050 311 7083
sari-anne.ratia@essote.fi
Lisätietoa Ohjaamo Olkkarista saat www.ohjaamoolkkari.fi-sivulta.  Seuraa meitä myös Facebookissa, Instagramissa ja Snapchatissa. Yhteyttä voi ottaa arkisin ma - pe klo 9 - 16 päivystyspuhelimeen 040 794 3266 ja WhatsAppissa tai tulla paikan päälle!

***

Seija Laitinen
Hyvinvointikoordinaattori, Pieksämäen Ohjaamo Pientare
0440 882 470
seija.laitinen@pieksamaki.fi
www.po1nt.fi/ohjaamopientare

***

Karoliina Helander
Ohjaamo-koordinaattori, Savonlinnan seudun Ohjaamo
044 4174 234
karoliina.helander@savonlinna.fi
Ohjaamo Savonlinna Facebookissa: https://www.facebook.com/ohjaamosavonlinna

Ohjaamon perusteet

Uudet Ohjaamon perusteet on julkistettu 26.11.2018 ja ne korvaavat kaikki entiset. Ne löytyvät liitteenä alta pdf-muodossa. Perusteet on hyväksytty Ohjaamojen valtakunnallisessa ohjausryhmässä.

Liitteet:

Ohjaamon perusteet 26.11.2018

Ohjaamot

Ohjaamot ovat paitsi kaikenikäisille elinikäisen oppimisen periaatteen mukaan niin myös erityisesti nuorille tarkoitettu monihallinnollinen palvelu, jossa esimerkiksi nuori saa mahdollisimman kynnyksettömän palvelun hänen asioissaan. Ohjaamo kokoaa nykyiset pirstaleiset palvelut fyysisesti ja virtuaalisesti saman katon alle tai yhden oven aukaisun periaatteella toimivaksi. Tällä hetkellä Ohjaamoja on Suomessa noin 43.

Liitteessä on ministeriöiden määritelmä Suomen Ohjaamoista sekä lisäksi eteläsavolainen käsitys maakunnan tavoitteiden mukaisesti hankehaun yhteydessä. Etelä-Savossa korostetaan ennaltaehkäiseviä toimia, rinnallakulkemista sekä sitä, että Ohjaamo on osa elinikäistä oppimista ja ohjausta ja että palvelu on saatavissa kaikkien kuntien alueilla vuosina 2015 - 2016. Samalla korostuu käsitys, että kaikenikäisten palvelut kootaan yhteen elämänkaarikäsityksen mukaan, missä esimerkiksi nuorten Ohjaamo on yksi kokonaisuus ja kehittämiskohde. Päävastuu Ohjaamojen kehittämisestä kuntien alueilla on kunnilla tai kuntaryhmillä, missä mukana ovat monet kumppanit. Ohjaamojen tavoitteet, tehtävät ja toiminta vaatii sen, että esimerkiksi vastuut ja työnjako on sovittu avoimesti kumppanien kanssa. Etelä-Savon Ohjaamoissa on tavoitteena selkeä kokonaisuus nuoren itsenäiseen elämään, opintoihin ja työhön ohjaamisesta ainakin sivistys-, nuoriso-, sosiaali-, terveys-, työ- ja elinkeinotoimen yhteistyönä.

Ohjaamo-viikon avauksessa 25.1.2016 oikeus- ja työministeri Jari Lindström kertoo lisää, mikä on Ohjaamo:

IV Ohjaamo-päivillä Vantaalla 16.3.2016 opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen avaa päivät ja kannustaa Ohjaamo-toimijoita:

Liitteet:

Ministeriöiden määritelmä Ohjaamoista 13.1.2015
Teemahaku 8.12.2014 - 16.2.2015 Ohjaamo-kokonaisuuteen - Etelä-Savon Ohjaamo
TEMin kuvaus Ohjaamo-toiminnasta 14.4.2015