10.1.2018 Ilopillereitä ja kulttuurin kipinöitä Kyyhkylässä: runopaja

10.1.2018 Ilopillereitä ja kulttuurin kipinöitä Kyyhkylässä: runopaja

Keskiviikkona 10.1.2017 klo 12 - 16 Mikkelin jaksohoito Kyyhkylässä klo 12 - 16: Ilopillerit ja runopaja

Jälkitehtävät

1) Runot
A. Etsi ainakin kolme vanhaa runoa, joiden voisit ajatella olevan asiakkaille tuttuja ja merkityksellisiä.
B. Ota tai etsi kuva jostain vanhasta esineestä, eläinkuva, sekä mielestäsi puhutteleva maisema- tai luontokuva.
C. Vie tekstit ja kuvat tulostettuina työpaikallesi koottavaa runokansiota varten.

2) Raportoi esimiehellesi ja työkavereillesi kokeiluista ja havainnoistasi erikseen yksikössäsi sovittavana päivänä ja sovittavalla tavalla viimeistään 30.1.2018.

3) Anna lyhyt palaute pienen kyselyn avulla, jonka saat myöhemmin sähköpostitse, kun koko koulutussarja on päättynyt. Näin saadaan kerättyä kokonaisuudesta ja vaikutuksista tietoa, mitkä asiat onnistuvat ja mitä asioita voidaan viedä eteenpäin sopivilla tavoilla.


Ennakkotehtävä

Valitse itsellesi 1) mieluinen runo tai lauluteksti, 2) jokin merkityksellinen esine sekä 3) maisema- tai luontokuva. Ota teksti, esine tai esineen kuva sekä maisemakuva mukaan koulutuspäivään.


Koulutuksen sisältö ja menetelmät: runopaja

Susanna Kolehmainen: —Olen toiminut sanataiteen parissa monipuolisissa tehtävissä parinkymmenen vuoden ajan: ohjaajana ja kouluttajana, suunnittelijana, tuottajana ja esiintyjänä. Sanataideohjaajana olen työskennellyt kaikkien ikäryhmien ja useiden erityisryhmien kanssa. Hoitolaitosvierailuja olen tehnyt muun muassa Terveyttä taiteesta -ohjelmassa sekä omassa pilottiprojektissani Sanataidetoimintaa senioreille.

Ilopillerien runopajassa tuotetaan runoja yksinkertaisin menetelmin, aikaisempaa kokemusta runojen kirjoittamisesta ei tarvita. Virikkeenä käytetään vanhoja, tuttuja runoja tai laulutekstejä, vanhoja esineitä, kuvia sekä niiden synnyttämiä muistoja. Runot kirjoitetaan yksinkertaisten runokaavojen mukaan. Runokaavat auttavat kirjoittajaa pääsemään alkuun ja jäsentämään ajatuksiaan, niitä ei tarvitse orjallisesti noudattaa.

Tavoitteena on auttaa asiakkaita sanallistamaan asioita ja kirjoittamaan joko itse tai hoitajan avustamana omia ajatuksiaan ja tuntemuksiaan muistiin ja löytää pohjaa muistelulle ja keskustelulle. Tavoitteena on sanojen ilo! Työpajan osallistujat saavat käyttöönsä kolme erilaista runokaavaa, joita on mahdollista kehittää ja muokata tarpeiden mukaan.

Iltapäivän rakenne

12.00 Esittäytyminen, tavoitteet, runon käyttö menetelmän
12.15 Runokaavojen esittely, käytännön harjoituksia ja purku sekä keskustelua ja lopuksi tehtävänanto asiakkaiden kanssa tehtäviä kokeiluja varten
14.00 Kahvitauko
14.20 Menetelmän kokeilu Kyyhkylän asiakkaiden kanssa paikan päällä'
15.00 Paluu yhteiseen tilaan, kokeilujen purkukeskustelu sekä jatkoideat
15.45 Päivän päätössanat - kirjoitamme yhdessä kollektiivisen runon

Liitteet:

Susanna Kolehmainen 10.1.2018: Runopajan tehtävät tiivistettynä