Rikos ja rangaistus

“Älä varasta.” Tämä normi on tuttu kaikkialla maailmassa, ja yleisesti varastamista pidetään tuomittavana rikoksena toista ihmistä kohtaan. Varkaalla itsellään saattaa olla erilaisia tarkoituksia teolleen, mutta onko hänellä sinun mielestäsi oikeus aiheuttaa teoillaan ongelmia toisille?

Toimintaamme rajoitetaan erilaisilla normeilla ja säännöillä. Lait ovat normeja, joilla pyritään turvaamaan jokaisen kansalaisen elämää ja terveyttä, ympäristöä sekä valtion toimintaa. Lait säädetään demokraattisilla eli kansanvaltaan perustuvilla vaaleilla valitussa eduskunnassa. Nykyisin Suomessa on mahdollista saada kansalaisaloitteena lakialoitteita eduskunnan käsittelyyn. Kuuluisia lakikokoelmia ovat muun muassa babylonialainen Hammurabin laki ja islamilainen sharia.

Lakien rikkomisesta seuraa ikävyyksiä niin uhrille kuin tekijälle itselleenkin. Lakien noudattamista valvotaan esimerkiksi poliisin toimesta, ja rikkomisesta seuraa rangaistus, jolla tekijän on tarkoitus yrittää sovittaa rikoksensa. Rangaistusten langettaminen on osa pakkovaltaa, jota valtiossa voidaan käyttää oikeuksien suojelemiseksi. Rangaistuksina voi olla esimerkiksi sakko, yhdyskuntapalvelu tai vankeus.

Toisinaan voi vaikuttaa siltä, että lakeja ja sääntöjä on jo liikaakin. Eikö ihminen osaakaan toimia ilman, että häntä ohjataan? Anarkismin päämääränä on lakkauttaa valtion pakkovalta ja poliittinen auktoriteetti kokonaan. Näkemys korostaa yksilönvapautta. 1800-luvulla anarkistit saattoivat käyttää jopa väkivaltaa vastustaessaan yhteiskuntajärjestystä. Sana anarkia samaistetaankin helposti sekasortoon ja kaaokseen. Väkivaltaa yleisemmin anarkistit hyväksyvät ilkivallan. Vuoden 2013 itsenäisyyspäivän juhlissa häiriköineet, Kiakkovieraat-nimityksen mediassa saaneet, mielenosoittajat perustelivat mellakointia yhteiskunnan luokkaerojen vastustamisella. Mielenosoittajat tekivät tapahtuman aikana laajamittaista ilkivaltaa ja nujakoivat poliisin kanssa.

Myös ilmastonmuutosta korostaneet nuoret saivat aikaan melkoisen kaaoksen Helsingin keskustassa, kun he päättivät vilkkaana aikana tukkia Kaisaniemenkadun liikenteen. Poliisi joutui kantamaan nuoria pois ja sumutti jopa pippurisumutetta näiden päälle, kun nuoret palasivat takaisin. Poliisi sai tästä moitteita. Kumman kannalla sinä olet?