14. Verkossa

Tiivistelmä

  • Internet on tuonut mukanaan paljon hyötyjä ja ongelmia.
  • Vastuu julkaisujen sisällöstä on kirjoittajalla.
  • Terveellä järjellä voit välttää suurimman osan ongelmista.

Internet – uhat ja mahdollisuudet

Kuvittele, että kohtaat kadulla siististi pukeutuneen ihmisen, jolla on naamari kasvojensa edessä. Hän alkaa jutella sinulle, etkä edes äänestä pysty päättelemään kuka hän oikein on. Juttelette kaikenlaista ja kaveri vaikuttaa hyvin miellyttävältä. Hän pyytää sinua lähtemään kanssaan kotiinsa jatkamaan hienosti alkanutta toveruutta. Lähdetkö mukaan?

Internet on tuonut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana miljardien ihmisten saataville huikean määrän tietoa, viihdettä ja monipuolisia mahdollisuuksia yhteydenpitoon. Internet ei ole yksi suuri verkko vaan lukuisten paikallisten verkkojen muodostama kokonaisuus, joka kehitettiin alun perin Yhdysvaltain puolustusministeriön viestintää varten.

Internetin avulla voidaan esimerkiksi hakea ja välittää tietoa, pitää yhteyttä toisiin ihmisiin ja yhteisöihin, käydä kauppaa sekä asioida sähköisesti esimerkiksi verkkopankissa. Internet on nopeuttanut ja helpottanut monia arkipäiväisiä asioita.

Verkossa toimiminen on aiheuttanut kuitenkin myös ongelmia ja luonut uhkia, joiden kanssa niin yksityiset käyttäjät kuin laajat organisaatiotkin joutuvat painimaan. Tarkastellaanpa seuraavaksi, miten verkossa tulisi toimia niin, ettei itse aiheuta ongelmia ja pystyisi välttämään muista käyttäjistä johtuvat ongelmat.

Kriittistä silmää ja rauhallista harkintaa

Internetin kautta tietoa on tarjolla uskomaton määrä. Olet jo saattanut tehdä opiskelujesi takia vaativaakin tiedonhankintatyötä verkon avulla. Millainen tieto sitten on luotettavaa?

Useat internetsivut vaikuttavat päällisin puolin hyvin tehdyiltä ja luotettavilta. Jotkin sivustot välittävät tietoa uutisten kaltaisesti. Kaikki julkaisut eivät kuitenkaan ole luotettavia, vaan saattavat johdatella lukijaa tarkoituksellisesti ajattelemaan julkaisijoiden tai rahoittajien tavoitteiden mukaisesti. Kuvia on helppo muokata, tieto saattaa olla vanhentunutta tai kokonaan keksittyä, taustatiedot artikkeleissa saattavat olla virheellisiä, ja tekijät saattavat lisäillä omiaan ilmoittamatta tietojen olevan mielipiteitä. Luotettavuutta on kuitenkin mahdollista arvioida selvittämällä Helsingin kirjaston vinkin mukaan seuraavia seikkoja:

- Onko sisältö totta vai tarua?
- Onko se asiantuntijan tekemä? Asiantuntija mainitsee aina omat lähteensä.
- Miksi se on tehty? Onko kyseessä tutkittua tietoa vai mielipiteitä?
- Milloin se on julkaistu?

Keskustelusivuja ei voida pitää luotettavina lähteinä sillä niiden välittämä tieto perustuu usein henkilökohtaisiin näkemyksiin. Tiedonhakijan kannattaakin harjoitella kriittistä lukemista ja oman näkemyksen muodostamista useampien lähteiden perusteella.

Sosiaalisen median etiikka

Sosiaalinen media eli some tarkoittaa verkossa tapahtuvaa viestintää ihmisten ja yhteisöjen välillä. Sosiaalisen median sovellusten kautta on mahdollista myös tuottaa ja jakaa tietoa sekä muita sisältöjä. Suomessa suosituiksi ovat nousseet mm. Youtube, Facebook, WhatsApp, Wikipedia sekä Pinterest.

Sosiaalinen media mahdollistaa uudenlaisten yhteisöjen syntymisen ympäri maailmaa. Harrastuksissa ja työelämässä sosiaalista mediaa voidaan käyttää parhaimmillaan verkostoitumiseen vaikkapa muiden samaa alaa edustavien kanssa. Tiedon, videoiden ja kuvien jakamisessa sosiaalinen media on nopein kanava, jonka kautta voidaan saavuttaa suuret määrät ihmisiä. Esimerkiksi julkisuuden valokeilaan pyrkivä bändi voi saada nimensä yleisön tietoon hyödyntämällä sosiaalista mediaa.

Sosiaalinen media mahdollistaa helposti myös väärinkäytön, ja ongelmia löytyy laidasta laitaan. Julkaistujen kuvien ilkeä kommentointi, kiusaaminen, seksuaalinen häirintä, riippuvuus sosiaalisesta mediasta, tietoturvariskit, identiteettivarkaudet, maineen menettäminen, kasvokkaisen viestinnän raju väheneminen, yövalvomisen lisääntyminen, verkkopeleihin koukkuun jääminen… Ongelmia näyttäisi olevan niin paljon, että on mahdotonta välttyä niiltä täysin. Mitä sitten tavallinen käyttäjä voisi tehdä pitääkseen oman sosiaalisen median käyttönsä ja seuraukset hallinnassa?

  • Rajoita aikaasi sosiaalisessa mediassa ja viestien lähettelyssä. Mitä enemmän elät sosiaalisessa mediassa, sen vähemmän elät oikeassa maailmassa.
  • Virheitä tehdään enemmän, kun viestit kulkevat huimalla vauhdilla ihmiseltä toiselle, ja ikävä kuva jaetaan sadoille katsojille kysymättä lupaa kuvatulta. Harkitse siis rauhassa mitä jaat ja selvitä, ovatko jakamasi tiedot totta. Kerran internetiin jakamasi kuva ei välttämättä poistu sieltä koskaan.
  • Varo myös anonyymina eli nimettömänä kirjoittelua. Kiusaus kirjoittaa harkitsemattomasti kasvaa, kun omaa nimeä ei tarvitse kertoa.
  • Ilmoita heti ahdistavista tai loukkaavista viesteistä vanhemmallesi tai muulle aikuiselle.
  • Varo pelkästään internetin kautta tutustumiesi ihmisten tapaamista. Väärennetty identiteetti on helppoa luoda.
  • Henkilökohtaisia tietoja ei kannata jakaa sosiaalisessa mediassa. Älä huutele sosiaalisessa mediassa itsestäsi tai muista mitään mitä et sanoisi ääneen toisten kuullen.
  • Huolehdi myös tietoturvasta. Virusten ja haittaohjelmien lähettäminen varomattomalle käyttäjälle on helppoa.
  • Järjen käyttö on pakollista.

Vanhempien on tiedettävä missä lapset viettävät aikaansa. Tämän takia sinun kannattaa olla rehellinen ja kertoa itse, miten käytät sosiaalista mediaa. Monet vanhemmat haluavat esimerkiksi olla lapsensa Facebook-kaverilistalla. Kun vanhempasi tietävät, mitä ja miten sosiaalista mediaa käytät, heidän on mahdollista puuttua nopeasti ongelmiin.

Jotkin sosiaalisessa mediassa esiin nousseista ongelmista ovat vaatineet jopa poliisin puuttumista asiaan. Nettipoliisit pyrkivät madaltamaan kynnystä ottaa yhteyttä poliisiin. Osa poliiseista on erikoistunut sosiaalisessa mediassa esiintyviin ongelmiin. Tarkoituksena on toimia kuin lähipoliisi verkossa, eli yhteydenotto tapahtuu sosiaalisen median avulla, esimerkiksi Facebookissa. Mikäli epäilet, että sinä tai joku ystäväsi on joutunut rikoksen kohteeksi sosiaalisessa mediassa, puhu nopeasti vanhemmillesi tai muulle aikuiselle, joka puuttuu asiaan tarvittaessa poliisin avulla.

Toimittajan etiikka

Oletko koskaan unelmoinut toimittajan ammatista? Media-ala kiinnostaa nykyään monia, koska siihen ei aina välttämättä tarvitse pätevöityä vaativilla tutkinnoilla. Esimerkiksi sanomalehden freelance-toimittajaksi voi ryhtyä kuka tahansa, jos vain kirjoitustaito on hanskassa. Erityisen tärkeä on kuitenkin olla perillä toimittajan etiikasta, ennen kuin lähtee tarjoamaan juttuja tai juttuideoita lehtiin.

Journalistiliitto haluaa pitää kiinni siitä, että toimittajat tietävät ja tiedostavat alan eettiset pelisäännöt sekä toimivat niiden mukaisesti. Sananvapaus on oikeus, jonka joku saattaa käsittää niin, että sen varjolla voi ilmaista melkein mitä tahansa. Sanoista on kuitenkin aina vastuussa, ja niistä voi joutua aina jopa oikeuteen asti esimerkiksi loukattuaan jonkun ihmisen tai ihmisryhmän kunniaa.

Sana media on monikkomuoto latinankielen välittäjän asemaan viittaavasta medium-sanasta. Toimittajan tehtävä on välittää puolueettomasti tietoa kansalaisten saataville. Joskus puolueettomuus voi olla vaikeaa eri syistä, kuten esimerkiksi tehdessään juttua jostain tutusta henkilöstä. Tekstimainonta on asia, jonka kanssa toimittajan tulee olla erityisen tarkkana, ettei sitä vahingossa pääse mukaan juttuun. Toimittajan onkin erityisen tärkeää pitää päätäntävalta tekstistä itsellään, eikä ohjata juttua esimerkiksi haastateltavan toiveiden mukaisesti. Tietolähteisiin tulee aina suhtautua kriittisesti.

Lue journalistin ohjeet Journalistiliiton sivuilla.

Jos joku toimittaja on toiminut vastoin näitä journalistin ohjeita, tulkitsee Julkisen sanan neuvosto tällaista epäilyä. Se voi antaa kyseiselle lehdelle vapauttavan tai langettavan tuomion. Jos langettavia tuomioita koituu paljon samalle lehdelle, tietää se huonoa lehden maineelle.

Kriittinen medialukutaito on tärkeä asia etenkin siksi, koska informaatiovaikuttaminen on lisääntynyt viime vuosina voimakkaasti. Suomessa ja suurimmassa osassa Euroopassa median etiikka on melko lailla kunnossa, vaikka aina jonkinlaisia epäkohtia löytyy. Sen sijaan esimerkiksi Venäjällä media on täysin valtion hallinnassa, ja käytännössä hallitusta kritisoiva uutisointi on maassa kielletty. Informaatiovaikuttamiseen tähtäävä trollitehdas sen sijaan pyrkii saamaan Venäjän hallitusta mukailevia mielipiteitä salakavalasti läpi myös muiden maiden median palstoilla, esimerkiksi tekaistujen käyttäjäprofiilien avulla.