Kulttuurien kohdatessa

Missä kaikkialla olet matkustellut? Jos olet matkustanut ulkomailla, huomasit varmasti eroavuuksia Suomen ja kohdemaan välillä. Oletko koskaan miettinyt millaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin maahanmuuttaja tulee Suomeen saapuessaan? Uusi ympäristö, erilaiset ihmiset ja toisenlaiset tavat asettavat haasteita muualta muuttaneelle.

Maahanmuuttajat kertovat usein kohtaavansa ennakkoluuloja ja stereotypioita, kuten myös syrjivää ja rasistista käyttäytymistä. Kotouttamisella tarkoitetaan suomalaisten perustietojen ja -taitojen opettamista maahanmuuttajalle. Näitä ovat esimerkiksi kielen ja tapojen, oikeuksien ja velvollisuuksien sekä yhteisten palveluiden käyttämisen opettaminen.

Oman kulttuurin piirteiden säilyttäminen on monelle maahanmuuttajalle tärkeää. Kahden tai useamman kulttuurin piirteiden yhdistäminen on hankalaa, mutta siitä on etua monikulttuuristuvassa maailmassa. Kahden kulttuurin omaksunut ihminen ei aseta kulttuureja paremmuusjärjestykseen.

Eri kulttuureihin suhtautumiseen vaikuttavat ennakkoluulojen lisäksi yhteiskunnassa yleisesti hyvinä pidetyt arvot ja toimintatavat. Suvaitsevaisuus ei tarkoita kaikenlaisen, esimerkiksi toista loukkaavan käyttäytymisen hyväksymistä ja alentumista, vaan kulttuurien välisten erojen aitoa ymmärtämistä ja toisen ihmisen arvostamista. Tämä asettaa vaatimuksia sekä enemmistön että vähemmistön toiminnalle. Aidosti suvaitsevainen ihminen ymmärtää ja osaa arvostaa omaa kulttuuri-identiteettiään ja juuriaan.

Ennakkoluulot ja stereotypiat saattavat johtaa rasismiin tai syrjintään. Syrjintä tarkoittaa eriarvoista kohtelua esimerkiksi sukupuolen, iän, kulttuuritaustan tai uskonnon vuoksi. Syrjintään voi syyllistyä esimerkiksi kaupan myyjä, joka palvelee vain valtaväestöön kuuluvia, mutta ei ihonväriltään erottuvaa asiakasta.

Rasismi taas tarkoittaa jonkin ihmisryhmän pitämistä toista huonompana. Rasismi saattaa näkyä jopa rikoksina, kuten ihmisen kunniaa loukkaavana huuteluna, väkivaltana tai kiusaamisena.