Kansanvainot

Ihmisoikeusjulistuksen mukaan kaikki ovat samanarvoisia riippumatta kansallisuudesta ja uskonnosta. Ihmiskunnan historiasta löytyy kuitenkin järkyttäviä ihmisoikeusloukkauksia, joissa jokin kansa on joutunut vainon kohteeksi juuri uskontonsa, kansallisen tai sosiaalisen syntyperänsä vuoksi. Vainon kohteeksi ovat joutuneet esimerkiksi Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat, Turkin kurdit ja armenialaiset, Bosnian serbit, Australian aboriginaalit sekä Neuvostoliiton inkerinsuomalaiset. Kansanvainoissa vainon kohteeksi joutunut kansanryhmän jäsen menettää omaisuutensa, oikeutensa, työpaikkansa, kulttuurinsa, yhtenäisyytensä ja lopulta myös henkensä.

Myös Ukrainan sodassa on monen tutkijan mukaan kyse kansanvainoista ja kansanmurhasta, kun Veänäjän hirmuhallitsija Vladimir Putin on antanut sotakoneistonsa tuhota silmittömästi myös siviilikohteita ja sairaaloita ja laajentanut hyökkäyksen koskemaan koko maata, vaikka aluksi sotaoperaation piti rajoittua vain Itä-Ukrainaan.

Kuuluisimpia kansanvainoja on toisen maailmansodan aikainen juutalaisten holokausti. Vuosien 1941 ja 1945 välillä kuusi miljoonaa juutalaista tapettiin natsien ja heidän liittolaistensa toimesta. Antisemitismillä eli juutalaisvastaisuudella oli ennen toista maailmansotaa pitkä historia Euroopassa. Taisteluni-kirjassaan Adolf Hitler korosti arjalaisen rodun ihannetta, jolle elinehtona oli juutalaisen rodun tuhoaminen. Myös muita “rodun puhtautta” uhkaavia ihmisryhmiä kuten romaneja, homoseksuaaleja ja kehitysvammaisia tapettiin järjestelmällisesti. Vainoihin osallistui sekä natsipuolueen jäseniä että puolueen ideologiaa kannattavia siviilejä.

Holokaustin merkitys varoituksena meille on suuri. Varoituksena se ei kuitenkaan ole riittänyt, sillä kansanvainoja on tapahtunut toisen maailmansodan jälkeenkin. Holokaustin ja muiden kansanvainojen muistaminen on tärkeää. Kansanvainoihin ajaneiden tapahtumien huomaaminen ajoissa ja niihin puuttuminen saattavat estää äärimmäisen pahuuden uusiutumisen.

Kuinka upeaa onkaan, että ihmisen ei tarvitse odottaa hetkeäkään voidakseen alkaa muuttamaan maailmaa.

Anne Frank