Ihmisoikeustilanne Suomessa

Kansainvälisissä ihmisoikeuksien vertailuissa Suomi pärjää melko hyvin. Suomikin on kuitenkin saanut moitteita Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta. Parannusehdotuksia on tullut esimerkiksi aseistakieltäytyjien asemasta, pitkittyneistä oikeudenkäynneistä sekä turvapaikanhakijoiden kohtelusta.

Viime vuosien aikana erityisesti maahanmuuttajien tilanne Suomessa on jakanut mielipiteitä. Toisaalta kulttuurien vuorovaikutus nähdään rikastuttavana, ja maahanmuuttajat helpottavat joitakin ammattialoja vaivaavaa työvoimapulaa. Toisaalta monet kokevat maahanmuuttajat uhkana työttömyyden lisääntymisen kannalta, ja pelko rikollisuuden lisääntymisestä herää herkemmin.

Ajankohtaista keskustelua on herännyt myös uskonnonvapaudesta. Ihmisellä on vapaus uskoa tai olla uskomatta. Toisinaan puhutaan positiivisesta ja negatiivisesta uskonnonvapaudesta. Positiivisessa uskonnonvapaudessa jokaisella on oikeus uskoa, kuulua uskonnolliseen yhteisöön ja ilmaista omaa uskoaan. Negatiivisessa uskonnonvapaudessa taas jokaisella on oikeus olla osallistumatta oman vakaumuksen vastaiseen uskonnon harjoittamiseen.