Sosiaalisen median etiikka

Sosiaalinen media eli some tarkoittaa verkossa tapahtuvaa viestintää ihmisten ja yhteisöjen välillä. Sosiaalisen median sovellusten kautta on mahdollista myös tuottaa ja jakaa tietoa sekä muita sisältöjä. Suomessa suosituiksi ovat nousseet mm. Youtube, Facebook, WhatsApp, Wikipedia sekä Pinterest.

Sosiaalinen media mahdollistaa uudenlaisten yhteisöjen syntymisen ympäri maailmaa. Harrastuksissa ja työelämässä sosiaalista mediaa voidaan käyttää parhaimmillaan verkostoitumiseen vaikkapa muiden samaa alaa edustavien kanssa. Tiedon, videoiden ja kuvien jakamisessa sosiaalinen media on nopein kanava, jonka kautta voidaan saavuttaa suuret määrät ihmisiä. Esimerkiksi julkisuuden valokeilaan pyrkivä bändi voi saada nimensä yleisön tietoon hyödyntämällä sosiaalista mediaa.

Sosiaalinen media mahdollistaa helposti myös väärinkäytön, ja ongelmia löytyy laidasta laitaan. Julkaistujen kuvien ilkeä kommentointi, kiusaaminen, seksuaalinen häirintä, riippuvuus sosiaalisesta mediasta, tietoturvariskit, identiteettivarkaudet, maineen menettäminen, kasvokkaisen viestinnän raju väheneminen, yövalvomisen lisääntyminen, verkkopeleihin koukkuun jääminen… Ongelmia näyttäisi olevan niin paljon, että on mahdotonta välttyä niiltä täysin. Mitä sitten tavallinen käyttäjä voisi tehdä pitääkseen oman sosiaalisen median käyttönsä ja seuraukset hallinnassa?

  • Rajoita aikaasi sosiaalisessa mediassa ja viestien lähettelyssä. Mitä enemmän elät sosiaalisessa mediassa, sen vähemmän elät oikeassa maailmassa.
  • Virheitä tehdään enemmän, kun viestit kulkevat huimalla vauhdilla ihmiseltä toiselle, ja ikävä kuva jaetaan sadoille katsojille kysymättä lupaa kuvatulta. Harkitse siis rauhassa mitä jaat ja selvitä, ovatko jakamasi tiedot totta. Kerran internetiin jakamasi kuva ei välttämättä poistu sieltä koskaan.
  • Varo myös anonyymina eli nimettömänä kirjoittelua. Kiusaus kirjoittaa harkitsemattomasti kasvaa, kun omaa nimeä ei tarvitse kertoa.
  • Ilmoita heti ahdistavista tai loukkaavista viesteistä vanhemmallesi tai muulle aikuiselle.
  • Varo pelkästään internetin kautta tutustumiesi ihmisten tapaamista. Väärennetty identiteetti on helppoa luoda.
  • Henkilökohtaisia tietoja ei kannata jakaa sosiaalisessa mediassa. Älä huutele sosiaalisessa mediassa itsestäsi tai muista mitään mitä et sanoisi ääneen toisten kuullen.
  • Huolehdi myös tietoturvasta. Virusten ja haittaohjelmien lähettäminen varomattomalle käyttäjälle on helppoa.
  • Järjen käyttö on pakollista.

Vanhempien on tiedettävä missä lapset viettävät aikaansa. Tämän takia sinun kannattaa olla rehellinen ja kertoa itse, miten käytät sosiaalista mediaa. Monet vanhemmat haluavat esimerkiksi olla lapsensa Facebook-kaverilistalla. Kun vanhempasi tietävät, mitä ja miten sosiaalista mediaa käytät, heidän on mahdollista puuttua nopeasti ongelmiin.

Jotkin sosiaalisessa mediassa esiin nousseista ongelmista ovat vaatineet jopa poliisin puuttumista asiaan. Nettipoliisit pyrkivät madaltamaan kynnystä ottaa yhteyttä poliisiin. Osa poliiseista on erikoistunut sosiaalisessa mediassa esiintyviin ongelmiin. Tarkoituksena on toimia kuin lähipoliisi verkossa, eli yhteydenotto tapahtuu sosiaalisen median avulla, esimerkiksi Facebookissa. Mikäli epäilet, että sinä tai joku ystäväsi on joutunut rikoksen kohteeksi sosiaalisessa mediassa, puhu nopeasti vanhemmillesi tai muulle aikuiselle, joka puuttuu asiaan tarvittaessa poliisin avulla.