27. Venäjä

Luvun sisällys

27.1 Mikä se on?

27.2 Perustietoja Venäjästä
27.3 Pohjoisesta etelään

27.4 Todellinen pääkaupunki
27.5 Venäjän portti Itämerelle

27.6 Venäjän suuruus
27.7 Venäjän pinnanmuodoista

27.8 Kuvagalleria Venäjältä

27.1 Mikä se on?

Se on pinta-alaltaan lähes puolet Euraasian mantereesta. Sillä on maailman suurimmat metsävarat ja makean veden varastot. Sitä ovat hallinneet muinaisina aikoina kasaarit, viikingit ja tataarit. Se laukaisi ensimmäisen maata kiertävän satelliitin, jonka kulkua taivaalla Suomessakin seurattiin.

Se oli toinen kylmän sodan supervaltioista. Se kuuluu maailman suurimpien talouksien joukkoon. Sillä on useita Nobel-palkittuja tiedemiehiä ja kirjailijoita.

Sen jääkiekkomaajoukkue oli vuosikymmenien ajan voittamaton meille suomalaisille. Sen yksilöitä ja joukkueita löytyy lähes kaikkien urheilulajien huipulta. Se herättää yhä nykyäänkin voimakkaita mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Se on Venäjä.


27.2 Perustietoja Venäjästä

Pinta-ala: 17 075 400 km²

Väkiluku: n. 140 miljoonaa (140 000 000)

Raha:
Rupla

Tärkeimmät elinkeinot:
Maakaasun ja öljyn tuotanto, metalli- ja puuteollisuus, maatalous

27.3 Pohjoisesta etelään

Venäjän pohjoisimmat osat ovat valtaosin asumatonta seutua, koska alue sijaitsee kylmällä vyöhykkeellä Jäämeren rannikolla. Kasvillisuus on karua tundrakasvillisuutta. Alueella on alunperin asunut vain luontaistaloutta harjoittavia heimoja. Pääelinkeinoina näillä on kalastus, metsästys ja poronhoito. Runsaiden malmi-, öljy- ja kaasuesiintymien ympärille on syntynyt jopa uusia kaupunkeja.

Suurin pohjoisen kaupunki on Kuolan niemimaalla sijaitseva Murmansk. Siellä on Venäjälle tärkeä sotilastukikohta ja suuri kalastussatama. Murmanskista lähtevät talvisin ydinkäyttöiset jäänmurtajat, jotka pitävät auki laivareitin itään usean kuukauden vuosittain.

Tundralta etelään tultaessa tullaan taigalle. Tämä maailman suurin yhtenäinen havumetsäalue jatkuu Venäjältä itään Pohjois-Amerikkaan ja länteen Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan, joten se kiertää ympäri maapallon. Taigalta hakataan valtavia määriä puuta vuosittain. Alueella on myös runsaasti kaivannaisia ja kaasuesiintymiä.

Uralin itäpuolelta saavat alkunsa Venäjän valtavat kaasuputkiverkostot, joissa kuljetetaan kaasua huomattava määrä vientiin eri puolille Eurooppaa. Taigan eteläosissa on suuria teollisuuskaupunkeja kuten Krasnojarsk ja Irkutsk. Valtaosa kaupungeista sijoittuu Pietarista Vladivostokiin vievän junanradan varteen.


Näkymä Tyynenmeren rannalta Vladivostokista, johon Pietarista alkava junanrata päättyy.

Uralin länsipuolella taigan eteläpuolella on lehtimetsäalue. Valtavia alueita on täällä raivattu pelloiksi. Alueella on myös suuri osa Venäjän väestöstä, sillä Pietari, Venäjän pääkaupunki Moskova, Nizni Novgorod ja Kazan ovat täällä. Pietari ja Moskova ovat valtion suurimmat teollisuuskeskittymät. Myös Nizni Novgorodissa on paljon etenkin kulkuneuvoteollisuutta.

Lehtimetsäalueen itäpuolelle jää aroalue. Näillä kahdella alueella on valtaosa Venäjän maataloustuotannosta. Vaikka alueet ovat laajat, hehtaarisadot ovat pienet. Valtavien alueiden vuoksi Venäjä kuuluu maailman johtaviin lihan, viljan ja maidon tuottajiin.

27.4 Todellinen pääkaupunki

Otsikko "todellinen pääkaupunki" viittaa Moskovan asemaan paitsi hallinnollisena myös hyvin monen muun asian suhteen suurimpana kaupunkina Venäjällä. Moskovassa on yli 11 miljoonaa ihmistä, siis yli kaksi kertaa Suomen väkiluku.

Moskovan ytimessä sijaitsee Kreml, josta käsin Venäjää hallitaan. Kremliä ympäröi yli kaksi kilometriä pitkä punainen muuri, jossa on 20 tornia ja neljä sisäänkäyntiä. Muurien sisällä on presidentin asunto. Siellä on myös Kremlin palatsi, jossa nykyään on jopa 6000 ihmistä vetävä teatteri balettia, oopperaa ja konsertteja varten.


Kremlin muuria Moskvajoen rannalla.

Kremlin vieressä on Punainen tori. Täällä Kremlin edessä on Leninin mausoleumi, jossa Neuvostoliiton ensimmäinen johtaja, Vladimir Iljits Lenin, on nähtävillä. Hänet on säilötty tänne menetelmillä, jotka vaativat vuosittain uudelleenkäsittelyä, joten mausoleumi on kiinni osan vuodesta.


Punainen tori.

Punaisen torin päässä on hyvin kirjava Pyhän Vasilin katedraali, jonka sisällä on yhdeksän pientä kappelia. Torin itälaidalla on yksi Moskovan suurimmista kauppakeskuksista, GUM.

Kremliltä ja Punaiselta torilta pääsee säteittäisesti pois päin vieviä valtakatuja mihin ilmansuuntaan haluaa. Näitä "säteitä" yhdistää useampi kehätie, jotka ympäröivät Moskovan keskustaa laajenevina kehinä.

Moskova Google Mapsissa

27.5 Venäjän portti Itämerelle

Sankt Pieterburg, Petrograd, Leningrad, Pietari: rakkaalla lapsella on monta nimeä. Pietari Suuri perusti kaupungin vuonna 1703 linnoitukseksi ruotsalaisten hyökkäyksiä vastaan Suomenlahden pohjukkaan, Neva-joen suistoon. Ensimmäinen valmistunut rakennus olikin Pietari-Paavalin linnoitus, nimi ei kuitenkaan tullut tsaarin vaan apostoli Pietarin mukaan. Rakennustöihin oli laitettu ruotsalaisia sotavankeja ja venäläisiä maaorjia. Työ rahoitettiin uusilla veroilla, kuten parta-, arkku- ja sieluverolla. Vuonna 1712 Pietari Suuri julisti kaupungin Venäjän uudeksi pääkaupungiksi ja määräsi aateliset, virkamiehet ja kauppiaat muuttamaan sinne Moskovasta. Pietarin kuollessa 1725 kaupungissa oli 40 000 asukasta ja 90 % Venäjän ulkomaankaupasta kulki sen kautta.


Pietari Neva-joen suistossa.

Nykyään Pietari on lähes viiden miljoonan asukkaan kaupunki. Se on Venäjän toiseksi suurin ja Euroopan neljänneksi suurin kaupunki. Se on myös maailman pohjoisin yli miljoonan asukkaan kaupunki ja yhdessä Moskovan kanssa Venäjän ainoa liittokaupunki. Muiden neuvostokaupunkien tapaan rakennusten korkeus kaupungissa on päinvastainen kuin länsimaisissa kaupungeissa, sillä keskustasta poispäin siirryttäessä rakennusten korkeus kasvaa. Tämä johtuu siitä, että suunnitelmatalouden aikana maan hinnalla ei ollut juurikaan merkitystä rakennusprojekteista päätettäessä. Esimerkiksi Manhattanin pilvenpiirtäjät New Yorkissa ovat seurausta tonttimaan tähtitieteellisistä hinnoista.

Pietarin alueella on 42 saarta, joita yhdistää 340 siltaa. Siltojen ja saarien välissä kulkevien kanavien mukaan kaupunki onkin saanut lempinimen "Pohjolan Venetsia". Kaupunkia ympäröivä alue on hyvin tasaista ja keskikorkeudeltaan vain neljä metriä merenpinnan yläpuolella, tästä syystä siellä onkin perustamisensa jälkeen tulvinut yli kolmesataa kertaa. Huolimatta suuresta asukasmäärästä sekä teollisuuden ja liikenteen aiheuttamista päästöistä, leveät kadut yhdessä mereltä puhaltavien tuulien kanssa pitävät ilmanlaadun kaupungissa kuitenkin kohtalaisena.

Pietari on Moskovan ohella Venäjän merkittävin tieteen ja koulutuksen keskus. Pietari Suuren vuonna 1724 perustama Pietarin tiedeakatemia on nykyään maan ylin tieteellinen akatemia, nimi on vain muuttunut Venäjän tiedeakatemiaksi ja sijaintipaikka Moskovaan. Yksi Venäjän vanhimmista ja suurimmista yliopistoista on Pietarin valtionyliopisto, jossa opiskelee yli 32 000 opiskelijaa. Kaupunki oli myös venäläisen kulttuurielämän keskus etenkin sen 200-vuotisen pääkaupunkivaiheen aikana. Siellä ovat eläneet ainakin jossain vaiheessa elämässään tunnetut venäläiset kirjailijat: Puskin, Dostojevski, Gogol ja Ahmatova.

Pietarin kaupungin keskusta jo itsessään on nähtävyys mahtipontisine rakennuksineen ja siltoineen. Kaupungin pääväylä on Nevski Prospekt, jonka varrella monet nähtävyydet sijaitsevat ravintoloiden ja kauppojen ohella. Kaupungissa on mm. yli sata museota, mm. maailman kuuluisimpiin kuuluva Eremitaasi. Sen yhteydessä on Talvipalatsi, joka toimi aikoinaan Venäjän keisarien palatsina. Tsaari perheineen asui talvet palatsissa ja kesät vietettiin Tsarskoje Selossa, 24 km päässä Pietarin keskustasta.


Talvipalatsi.

Maailman neljänneksi korkein kupolikirkko (101,5 m) on Iisakinkirkko, jota rakennettiin 40 vuotta ja josta jäi myös sanonta suomenkieleen. Se kultainen kupoli näkyy joka puolelle kaupunkia ja on syytäkin, koska siihen käytettiin yli sata kiloa kultaa. Nevski Prospektin varrelta löytyy myös Kazanin Jumalanäidin katedraali, joka on Pietarin pääkirkko. Sinne on haudattu mm. Napoleonin kukistaja marsalkka Mihail Kutuzov vuonna 1813. Nevski Prospektin eteläpäähän Pietari Suuri rakennutti Aleksanteri Nevskin luostarin, joka sai lavran aseman vuonna 1797. Lavra on ortodoksisessa kirkkokunnassa alueensa merkittävin luostari.

Talvipalatsin ja Tsarskoje Selon ohella kuuluisa nähtävyys on myös Pietarhovi, jonka palatsi- ja puistokokonaisuuden keskipiste on Suuri suihkulähdekaskadi. Sitä ympäröivät kullatut pronssipatsaat, kuten leijonankitaa aukipitävä Simson, sekä Yläpuisto käytävine, lampineen ja suihkulähteineen. Näistä kuuluisin on Neptunuksen lähde.

Pietarin keskustassa sijaitsee lisäksi klassistisen arkkitehtuurin muistomerkki, Jusupovin palatsi. Tsaariperheen suosioon päässyt munkki Rasputin murhattiin siellä vuonna 1916. Oli Rasputin munkki tai ei, mutta sitkeä hän oli ainakin: hän oli juonut myrkkyä, häntä oli ammuttu useita kertoja, mutta kun hänen ruumiinsa nostettiin Nevajoesta, todettiin hänen loppujen lopuksi hukkuneen.

27.6 Venäjän suuruus

Venäjä on maailman laajin valtio, yli 17 miljoonaa neliökilometriä. Se on lähes kahdeksasosa koko maapallon maapinta-alasta. Itä-länsi -suunnassa se on noin 10 000 kilometriä, joka on neljäsosa koko maapallon ympärysmitasta. Tähän mahtuu kaikkiaan yhdeksän aikavyöhykettä eli eniten kuin millään muulla maalla. Pohjoisesta etelään valtion pituus on noin 5 000 kilometriä (Suomen pituus on vähän yli 1 100 km).

Asukkaita maassa on yli 142,5 miljoonaa (8. maailmassa), mutta väentiheys on valtavan koon vuoksi vain 8 asukasta neliökilometrillä. Erilaisia etnisiä ryhmiä maassa on yli 150 ja siellä puhutaan yli sataa eri kieltä.

Venäjällä on myös maailman suurimmat metsä-, kaasu- ja mineraalivarat. Sen pohjoinen havumetsävyöhyke, taiga, on maailman laajin, ja ainoastaan Amazonin sademetsät sitovat enemmän hiilidioksidia.

Baikaljärvi on paitsi maailman syvin (1741 metriä) myös suurin makeanveden allas koko maailmassa. Jopa viidesosa maapallon makeasta vedestä on Baikalissa. Osittain Venäjän puolella sijaitsee myös maailman suurin järvi, Kaspianmeri. Se on Suomea suurempi (374 000 neliökilometriä) suolainen järvi, joka on 28 metriä merenpinnan alapuolella.

Euroopan suurin järvi puolestaan on meille suomalaisille tuttu, Laatokka (17 700 neliökilometriä). Euroopan pisin joki, Volga (3 685 km), on innoittanut myös lauluntekijöitä ja taidemaalareita. Sitten on tietysti vielä Araljärvi, vaikka se nykyään sijaitseekin Kazakstanin ja Uzbekistanin alueilla. Koska se historiallisesti liittyy Venäjän edeltäjän Neuvostoliiton toimiin, siitä on ohessa oma tehtävä.


Volgan nykyaikaiset lautturit.

Maailman kylmin asuttu paikka, Oimjakonin kylä, on Koillis-Venäjällä. Lämpötila on laskenut siellä lähelle -70 astetta. Maailman suurin tundralla sijaitseva kaupunki, Murmansk, oli toisen maailmansodan aikana tärkeä satama liittoutuneiden laivasaattueille.

27.7 Venäjän pinnanmuodoista

Uralvuoret jakaa Venäjän Eurooppaan ja Aasiaan. Euroopan puoli on lähes kokonaan alankoa, vain Kaspian syvänkö Kaspianmeren rannassa ja Kaukasusvuoristo etelässä tekevät poikkeuksen. Tunnetuimpia jokia ovat Kaspianmereen laskeva Volga ja Don. Melko lähellä Suomen rajaa ovat suuret järvet Laatokka ja Ääninen.


Uralvuoristoa.

Uralin itäpuolella, Siperiassa, laaja alanko jatkuu itään aina Keski-Siperian ylängölle. Etelä- ja Itä-Venäjällä on huomattava määrä vuoristoja, joita pilkkovat jokilaaksot. Tunnetuimpia Jäämereen laskevia jokia Siperiassa ovat Ob, Jenisei ja Lena. Kaakkois-Venäjällä virtaa Amur, joka laskee Tyyneenmereen. Baikaljärvi on etelässä lähellä Mongolian vastaista rajaa.


Näkymä Jeniseijoelle