27.6 Venäjän suuruus

Venäjä on maailman laajin valtio, yli 17 miljoonaa neliökilometriä. Se on lähes kahdeksasosa koko maapallon maapinta-alasta. Itä-länsi -suunnassa se on noin 10 000 kilometriä, joka on neljäsosa koko maapallon ympärysmitasta. Tähän mahtuu kaikkiaan yhdeksän aikavyöhykettä eli eniten kuin millään muulla maalla. Pohjoisesta etelään valtion pituus on noin 5 000 kilometriä (Suomen pituus on vähän yli 1 100 km).

Asukkaita maassa on yli 142,5 miljoonaa (8. maailmassa), mutta väentiheys on valtavan koon vuoksi vain 8 asukasta neliökilometrillä. Erilaisia etnisiä ryhmiä maassa on yli 150 ja siellä puhutaan yli sataa eri kieltä.

Venäjällä on myös maailman suurimmat metsä-, kaasu- ja mineraalivarat. Sen pohjoinen havumetsävyöhyke, taiga, on maailman laajin, ja ainoastaan Amazonin sademetsät sitovat enemmän hiilidioksidia.

Baikaljärvi on paitsi maailman syvin (1741 metriä) myös suurin makeanveden allas koko maailmassa. Jopa viidesosa maapallon makeasta vedestä on Baikalissa. Osittain Venäjän puolella sijaitsee myös maailman suurin järvi, Kaspianmeri. Se on Suomea suurempi (374 000 neliökilometriä) suolainen järvi, joka on 28 metriä merenpinnan alapuolella.

Euroopan suurin järvi puolestaan on meille suomalaisille tuttu, Laatokka (17 700 neliökilometriä). Euroopan pisin joki, Volga (3 685 km), on innoittanut myös lauluntekijöitä ja taidemaalareita. Sitten on tietysti vielä Araljärvi, vaikka se nykyään sijaitseekin Kazakstanin ja Uzbekistanin alueilla. Koska se historiallisesti liittyy Venäjän edeltäjän Neuvostoliiton toimiin, siitä on ohessa oma tehtävä.


Volgan nykyaikaiset lautturit.

Maailman kylmin asuttu paikka, Oimjakonin kylä, on Koillis-Venäjällä. Lämpötila on laskenut siellä lähelle -70 astetta. Maailman suurin tundralla sijaitseva kaupunki, Murmansk, oli toisen maailmansodan aikana tärkeä satama liittoutuneiden laivasaattueille.