1.2 Luolamaalauksista Pokémon GOhun

Maantieteilijän tärkeimpiin apuvälineisiin kuuluvat erilaiset kartat. Karttojen historia yltää muutamien kymmenien tuhansien vuosien taakse aikaan, jolloin ihmiset asuivat kosteissa luolissa ja piirsivät omaan elämäänsä liittyviä tärkeitä asioita ja tapahtumia luolien seinään.

Usein näissä maalauksissa kuvattiin erilaisia eläimiä, ihmisiä ja metsästystapahtumia. Näitä ikivanhoja piirroksia sen ajan elämästä voidaan pitää jo jonkinlaisina alkeellisina karttoina. Karttoja on siis jo tehty ennen kirjoitustaidon syntyä.

Babyloniassa valmistettiin noin 6 000 vuotta sitten savitaulusta kartta, joka kuvaa sen hetkistä tunnettua maailmaa. Tätä Lontoon British Museumissa säilytettävää karttaa pidetään vanhimpana maailmankarttana.

Myöhemmin kreikkalaiset filosofit ja tiedemiehet selvittivät muun muassa Maan muodon ja ympärysmitan.


Kreikkalainen Eratosthenes laati ensimmäisenä kartan, jossa käytettiin pituus- ja leveyspiirejä. Lisäksi hän otti käyttöön sanan geografia, joka tarkoittaa maan piirtämistä. Geografia onkin vakiintunut nimi maantieteelle.

Myöhemmin maailmankuva alkoi laajentua, kun tutkimusmatkailijat toivat lisää tietoa kaukaisista alueista. Nimet Marco Polo, Kristoffer Kolumbus, Vasco da Gama, Fernão de Magalhães ovat ehkä tuttuja sinulle.

Nämä löytöretkeilijät avasivat tien uusille mantereille ja tuntemattomille seuduille. Pitkillä matkoillaan he keräsivät tietoa muun muassa pinnanmuodoista, vesistöistä, luonnonrikkauksista, ilmastosta, kasvillisuudesta, eläimistöstä ja eri kulttuureista. Lisäksi he piirsivät karttoja suunnistaessaan uudessa ja vieraassa ympäristössä.

Nykyään kartat ovat meille kaikille arkipäivää. Käytämme lähes joka päivä jotakin karttasovellusta liikkuessamme tai tarkistaessamme jonkin kohteen sijainnin.

Saatat ehkä etsiä sopivaa kauppakeskusta vieraassa kaupungissa, tai yrität ehtiä bussiin viime tingassa. Karttasovellus kertoo sinulle, missä lähin kauppakeskus sijaitsee ja milloin bussi on pysäkilläsi. 

Pokemon Go -peli käyttää paikkatietoa hyväkseen ja yhdistää sen avulla todelliset paikat virtuaaliseen maailmaan.