Kiusaamisen ennaltaehkäisy ja siihen puuttuminen

Jyväskylän kaupungin perusopetuksessa otettiin 1.10.2022 käyttöön uusi, yhtenäinen kiusaamisen vastainen toimintamalli. 


Toimintamallin tavoite 

Jyväskylän kaupungin perusopetuksen kiusaamisen vastaisen toimintamallin tavoitteena on vähentää kiusaamista ja parantaa siihen puuttumista. Kiusaamisen vastaiseen toimintamalliin sisältyy kiusaamisen, häirinnän ja syrjinnän ennaltaehkäisy, niihin puuttuminen, seuranta ja jälkituki. Mallin painopiste on ennaltaehkäisevässä työssä, kuten läpi lukuvuoden jatkuvassa ryhmäytymisessä, tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettamisessa, tasa-arvoisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämisessä, myönteisessä vuorovaikutuksessa sekä koko henkilöstön, oppilaiden ja huoltajien sitoutumisessa yhteiseen toimintakulttuuriin. Kiusaamisen vastainen toimintamalli sisältää toimintaohjeet, miten kiusaamiseen puututaan ja miten sitä seurataan systemaattisesti. Tärkeä osa kiusaamisen vastaista toimintaa on jälkituki, jotta kiusaaminen saadaan loppumaan. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii pitkäjänteistä työtä.

Kiusaamisen vastaisen toiminnan päämääränä on, että jokainen Jyväskylässä asuva lapsi ja nuori saa kehittyä ja oppia turvallisessa oppimisympäristössä, jossa ennaltaehkäistään kiusaamista sen kaikissa muodoissa ja puututaan siihen systemaattisesti. Jokainen aikuinen, lapsi ja nuori suhtautuu kiusaamisen vakavasti ja tekee työtä sitä ehkäistäkseen. Kiusaamisen vastainen työ rakentuu yhteisöllisen, kunnioittavan ja avointa viestintää toteuttavan toimintakulttuurin osana. Perustana on turvallinen oppimisympäristö, jota vahvistetaan kannustamalla hyvinvointia edistävään, rakentavaan ja myönteiseen vuorovaikutukseen. Mikäli kiusaamista tai muuta ei-toivottua vuorovaikutusta ilmenee, tilanteisiin puututaan matalalla kynnyksellä. Jyväskylän kaupungissa kiusaamisen ennaltaehkäisy ja siihen puuttuminen ovat osa lapsen ja nuoren eheää ja turvallista opinpolkua.

Jokaisen koulun kiusaamisen vastaisen työn perustana on turvallinen, yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvon periaatteisiin rakentuva oppimisympäristö, jossa kiusaamista ennaltaehkäistään suunnitelmallisesti, siihen puututaan systemaattisesti ja tarjotaan tukea kiusaamiskokemuksista selviytymiselle. Oppilaiden ja koulun aikuisten välisen myönteisen vuorovaikutussuhteen ja luottamuksen rakentaminen sekä oppilaiden osallisuuden vahvistaminen ovat kiusaamisen vastaisen työn onnistumisessa avainasemassa.

Koulukohtainen häirinnän ja kiusaamisen vastaisen toiminnan suunnitelma kirjataan yksikön vuosittaiseen toimintasuunnitelmaan, joka on yleisesti nähtävissä koulun nettisivulla. Suunnitelman tulee noudattaa valtakunnallisia ohjeistuksia ja Jyväskylän kaupungin perusopetuksen kiusaamisen vastaisen toimintamallin linjauksia. Kaupunkitasoinen, kaikille yhtenäinen toimintamalli mahdollistaa sen, että kiusaamista ennaltaehkäistään, siihen puututaan johdonmukaisesti ja kiusaamistapauksia seurataan systemaattisesti koulusta riippumatta. Koko perusopetuksen henkilöstön tulee olla tietoisia yhteisestä toimintamallista ja -kulttuurista.

Kiusaaminen ja koulukiusaaminen 

Tutkimuksissa käytetyn, yleisesti hyväksytyn määritelmän mukaan kiusaaminen on toistuvaa, tahallista toisen ihmisen henkistä, fyysistä tai sosiaalista vahingoittamista, ja kiusatuksi joutuneen on usein vaikea puolustautua (Hamarus, 2008, s. 12; Olweus, 1993; Salmivalli ym., 2018, s. 6). Kiusaaminen voidaan määrittää myös ryhmässä tapahtuvaksi loukkaavaksi ja vahingoittavaksi vuorovaikutusprosessiksi (Laaksonen & Repo, 2016). Kiusaaminen on usein pitkään jatkunut alistussuhde, johon puuttuminen vaatii systemaattisuutta ja sinnikkyyttä. Erilaiset loukkaavat teot, kuten lyöminen, nipistely, nimittely, elehtiminen, pois sulkeminen ryhmästä, selän takana puhuminen, uhkailu jne. tai tahallaan tekemättä jättämiset voivat olla kiusaamista. Monesti kiusaaminen tapahtuu useilla eri tavoilla samassa vuorovaikutusprosessissa. Mikäli ihminen kokee tulleensa kiusatuksi tai hänen oikeuttaan koskemattomuuteen ja yksityisyyteen on loukattu, tilanne on otettava aina vakavasti ja siihen on puututtava.

Jotta kiusaaminen, häirintä, syrjintä ja yksinäisyys saadaan vähenemään, tulee aikuisten puuttua kaikentyyppiseen kiusaamiseen matalalla kynnyksellä ja ottaa se vakavasti. Myös kertaluonteisiin tilanteisiin puututaan. Ryhmädynamiikkaa kehitetään ja yksinäisyyttä ehkäistään luokissa tietoisesti panostaen tutustumiseen, ryhmäytymiseen, statuserojen vähentämiseen ja turvallisen ja kannustavan ilmapiirin luomiseen.