Menneet tapahtumat (Koskelan yläkoulun sanomat)

Lumiveistoskilpailun teemana ystävyys

Koskelan yläkoululla juhlistettiin ystävänpäivää perjantaina 12. helmikuuta lumiveistoskilpailun merkeissä. Kilpailun teemana oli ystävyys. 

Lumiveistoskilpailu toteutettiin luokittain ja kaikilla oli kaksi tuntia aikaa valmistella veistostaan. 

Tuomareina kisassa toimivat opettajat ja koulunkäynninohjaajat. Kilpailun arvioinnissa vaikuttivat teeman toteutuminen, yhteishenki tekemisessä, veistoksen ulkomuoto, luokan ja yksittäisen oppilaan osallistuminen sekä värikäs ja lämmin pukeutuminen.
Lumiveistoskilpailua olivat järjestämässä välkkärit, tukarit ja oppilaskunnan hallitus. Kolme parasta veistosta palkittiin S-Marketin, K-Market Ruokapaletin ja K-Market Järvisen lahjoittamilla herkkukasseilla. 

Lumiveistoskilpailun tulokset:

1. 9C
2. 7A
3. 9B

Paljon onnea voittajille!

Kuvia kilpailusta:












Tekstejä Uutisten viikolta 9C

Kaverit aina taskussa 

 Mihin tahansa menetkin, löytyy monelta aina puhelin taskusta.  Näin ollen myös tieto ja kaverit ovat aina mukana. Pitäisikö puhelin jättää välillä kotiin? 

Puhelinta en jättäisi kotiin, sillä se on suuri apu, jos jotain sattuu. Sieltä löytyy tietoa, jos en ole varma asiasta. Voin soittaa apua paikalla, jos näen kolarin tai ajan itse kolarin. Puhelimen käyttö myös ärsyttää välillä, varsinkin silloin, kun joku keskittyy siihen eikä tärkeämpiin asioihin. 

Sanotaan myös, että puhelin vähentää sosiaalisia tilanteita. Mielestäni puhelin ei vähennä niitä, vain muokkaa niitä. Voit puhelimen avulla jutella kavereillesi erilaisten sovelluksien avulla. Jos haluaa kavereita nähdä kasvotusten voi senkin sopia viestimällä. Toki jos kasvotusten keskustellaan kavereiden kanssa ja joku on puhelimella, vähentää se sosiaalisia tilanteita, mutta se on hänen päätettävissään, onko puhelimella vai keskusteleeko muiden kanssa. 

Mielestäni siis puhelin kannattaa aina olla mukana ja ladattuna, kun johonkin menet. Apu löytää paikalle nopeammin ja tietoa jostain tärkeästä asiasta löytää heti, kun sitä tarvitsee eikä vasta kotona. 

Oskari Mäkelä 9C 



Puhelimen avulla pidetään yhteyttä ystäviin. pixnio.com



Haastattelu sisarussuhteista
 

 

Sisarussuhteita on monenlaisia ja kaikki niistä ovat omalla tavallaan erilaisia. Selvittääkseni sen haastattelin erästä Koskelan yläkoulun yhdeksäsluokkalaista liittyen hänen sisarussuhteisiinsa.  

Ensimmäisenä kysyin haastateltavalta, kuinka monta sisarusta hänellä on ja mitkä ovat heidän ikäeronsa. 

-” Minulla on yksi pikkusisko ja yksi isosisko. Ikäeroa on molempiin suuntiin noin kolme vuotta. 

Seuraavaksi kysyin häneltä siitä minkälaiset ovat hänen suhteensa sisaruksiinsa ja kuinka ne eroavat keskenään, kun on useampi kuin yksi sisarus. 

-”Koen, että meillä on hyvät suhteet. Eroja meidän välisissä suhteissamme on se, että olen kasvanut samaan tahtiin kuin isosiskoni, joten olen ollut mukana hänen elämäänsä liittyvissä asioissa enemmän. Samalla olen oppinut myös olemaan itse hyvä isosisko pikkusiskolleni, sillä olen nähnyt ne hyvät ja huonot tavat. 

Monien sisaruksien välille syntyy usein kinaa ja riitoja, jonka vuoksi kysyin, että riiteleekö/väitteleekö haastateltu usein hänen sisaruksiensa kanssa. 

-”Kyllä, joka ikisestä asiasta syntyy aina kinaa meidän välillemme.” 

Mietin miten riidat/väittelyt vaikuttavat sisarusten välisiin suhteisiin vai vaikuttavatko ne mitenkään. Toisilla vaikuttavat toisilla ei. Niinpä kysyin tätä myös haastatellulta. 

-”Koen, että riidat/väittelyt eivät vaikuta mitenkään meidän välisiin suhteisiin, sillä niitä tulee niin paljon ja pienistä asioista, että ne myös unohtuvat helposti ja nopeasti. 

 Viimeiseksi kysyin vielä, mitä odotuksia hänellä on liittyen hänen ja sisarustensa välisiin suhteisiin. 

-”Haluaisin ja toivoisin, että pysyisimme läheisinä ja tulisimme jopa läheisemmäksi , sillä perheenjäseneni ovat minulle erittäin tärkeitä. 

Maria Leppänen 


Maskin käyttö kaupassa
/yleisissä tiloissa 

Haastattelin tänään yhdeksäsluokkalaista Venla Stenhällia ja kysyin hänen mielipiteitään maskin käytöstä. 

  1. Mitä mieltä olet maskin käytöstä? 

  - Se on ikävää mutta tärkeää. 

  1. Mitä mieltä olet ihmisistä, jotka eivät pidä maskia?  

- Itsekästä ja vaarantaa muiden terveyttä, sillä ei välttämättä tiedä onko koronaa. 

  1. Pitäisikö kauppoihin tulla maskipakko? 

  - Pitäisi, koska kaupoissa on vaikeaa pitää turvavälejä. 

  1. Käytätkö itse maskia? 

  - Kyllä, joka tilanteessa, jos en ole kotona. 

  1. Missä vaiheessa aloit käyttämään maskia?  

- Vähän jälkeen toisen korona-aallon. 

  Janna Roponen 9C 


Koronan vaikutus kovatasoiseen urheiluun 

Korona on aiheuttanut paljon haittaa urheileville nuorille. Haastattelin erästä kovatasosta peluria ja kysyin hänen mielipiteitään, miten korona on vaikuttaa hänen pelaamiseensa.  

  1. Mikä on lajisi, ja mitä eroavaisuutta sen harjoittamiseen/pelaamiseen korona on tuonut? 

“Pelaan lentopalloa. Eroavaisuus ennen koronaa on se, ettei pelejä ole, sekä lajitreenejä ei saa kunnolla järjestettyä. Tämän vaikutuksena joutuu tekemään enemmän omatoimista harjoittelua ja ulkotreenejä. Treenivuoroille saa tulla vain 10 pelaajaa samaan aikaan. 

  1. Millainen tavoite sinulla on lajiisi ja miten korona on vaikuttanut sinun motivaatioosi? 

“Pelaamiseni on tavoitteellista, sillä pohjalla, että siitä voisi rakentaa tulevaisuutta. Kun pelejä on peruttu tänä aikana se laskee motivaatiota, mutta kun tiedetään, ettei pelejä tai turnauksia ole hetkeen tiedossa, motivaatio treenaamiseen pysyy normaalina, sillä on hyvä puoli edes se, että treeneihin pääsee.” 

  1. Minkälaisia tuntemuksia sinulla herää, kun tilanne on koko ajan epävarma eikä ole tietoa, milloin pelit/muu toiminta jatkuu normaalisti tai milloin koko harjoittelu menee jäihin? 

“Ärsyttävin asia ehdottomasti on se, että ei päästä pelaamaan, mutta en itse henkilökohtaisesti pelkää sitä, että harjoituksen laitettaisiin tauolle. En ole hirveästi miettinyt asiaa, mutta onhan se hieman rasittavaa, kun täytyy koko ajan pysyä varpaillaan koronatapauksien mukaan.” 

  1. Onko korona vienyt(/rajoittanut) jotain oleellisia tapahtumia lajistasi pois, esimerkiksi leirejä yms. joita lajisi toimintaan kuuluu? Jos ei, niin miten ne on korvattu? 

“Power Cup eli pohjoismaiden suurin ulkona pelattava lentopalloturnaus, joka järjestetään yleensä kesän alettua oli peruttu viime kesältä, sen lisäksi joulukuun lopussa oli tarkoitus olla alueleiri, joka jouduttiin perumaan rajoitusten takia. Myös alue-sm turnauksissa pelattiin ilman yleisöä, joka on oleellinen tekijä lajissa. Maajoukkueleirejä ei olla peruttu, vaan leirejä on pidetty aluekohtaisesti pienemmillä porukoilla. 

  1. Miksi sinun mielestäsi olisi tärkeää, että sinun oma harjoittelu lajin parissa pysyisi koronan aikana suhteellisen normaalina? Millä tavalla tämä vaikuttaa sinun mielenterveyteesi? 

“Itse olen aika laiska ihminen, joten omatoiminen treenaaminen saattaisi jäädä aika paljon vähemmälle, kun valmentaja ei ole minua pakottamassa. Lajin parissa treenaaminen kohottaa mielenterveyttäni, joten jos se minulta otettaisiin pois, olen varma että se tuo minulle ahdistuneen olon. Iso asia koko lajin treenaamisessa on joukkuekavereiden näkeminen, joka tuo minulle paljon mielekkyyttä. 

15-vuotias poika, Tampere 





pixabay.com





Korona käytännöt meidän koulussa 

Korona näkyy joka paikassa ja vaikuttaa kaikkeen tällä hetkellä. Koskelan yläkoulussa tämä näkyy esim. käsien pesulla, turvaväleillä, kasvomaskien käytöllä ja käsien desinfioinnilla. Nämä käytännöt ovat toimineet ihan hyvin, mutta koulun käytännöissä on mielestäni kuitenkin aukkokohtia. 

Minun mielestäni koulun rajoitukset eivät haittaa koulunkäyntiäni mitenkään, mutta ne eivät välttämättä toteudu. Esim. turvavälit ulkona ja käsien pesu ennen ruokailua. Mielestäni tätä tulisi valvoa hiukan tarkemmin. Joitain käytäntöjä tulisi kuitenkin poistaa, kuten oppilaiden puhelimien keräys samaan kasaan. Korona voi tarttua myös kosketuksen välityksellä, joten käytäntö on mielestäni huono. 

2019-2020 vuoden vaihteessa paniikki iski ja meidät määrättiin etäkouluun. Nyt korona vain kiihtyy kiihtymistään, ja tästä “paniikista” ei ole tietoakaan. En tietenkään toivoisi etäkoulua, mutta mihin pisteeseen asti tämä on järkevää oppilaiden, opettajien ja henkilökunnan terveyden kannalta? Minun mielestäni ihmiset eivät ehkä suhtaudu koronaan enää niin tarkasti kuin epidemian alussa. Esim. jos koulussa todetaan altistuminen, vain altistuneen luokka laitetaan karanteeniin. Altistunut on voinut levittää virusta ympäri koulua kosketuspinnoille ja muualle, milloin kukaan ei ole turvassa. Tässä tilanteessa kaikkien tulisi mennä karanteeniin. 

Ihmisten joilla on vaikutusvaltaa asiassa, tulisi miettiä mihin pisteeseen lähiopetus on järkevää ja ihmisten pitäisi suhtauta tilanteisiin yhtä napakasti kuin epidemian alussa. 

Petrus Ala-Kauttu 9c 

Koulunkäynti koronarajoitusten kanssa 

Korona on rajoittanut monia asioita ja kouluissa tämä onkin näkynyt. Viime keväänä koulut ympäri maailmaa mukaan lukien Mänttä-Vilppulan koulut siirtyivät etäopetukseen parin päivän varoitus ajalla. Syksyllä päästiin kuitenkin takaisin lähiopetukseen ja rajoituksia oli tietenkin ensimmäisestä päivästä lähtien. 

Mielestäni rajoitukset jotka on asetettu kouluihin ovat olleet jotenkin riittäviä. Meidän koulussa nämä rajoitukset ovat toimineet hyvin, koska meillä ei ole ollut yhtään koronatartuntoja. Muissa kouluissa ympäri suomea kuitenkin nämä rajoitukset eivät ole aina olleet tarpeeksi riittäviä, sillä joissain kouluissa on ollut jo monia tartuntoja. Rajoitukset siis toimivat jollain tapaa, mutta selvästikin ne eivät toimi kaikkialla.  

Itse ajattelen, että rajoituksia voisi olla enemmän jotta kaikissa kouluissa olisi turvallista olla. Koulussa on suositus maskien pitämisestä ja suurin osa meidän koulusta käyttääkin niitä. On kumminkin muutamia oppilaita ketkä ei käytä maskia, joka mielestäni on itsekästä. Turvavälejä meidän koulussa ei oikein pidetä. Tunneilla ja käytävällä turvavälejä ei pidetä melkein ollenkaan. Välitunneilla turvavälit toimivat jollain tapaa, mutta kylmemmillä keleillä katosten alla ollaan kuin ei oltaisi edes kuultu turvaväleistä. 

Mielestäni rajoitusten pitäisi olla vähän tiukempia, kuten maskien käyttö pitäisi olla pakollista ja ulos lähdettäisiin porrastettuihin aikoihin, jotta käytävillä ei olisi niin paljon väkeä. Turvaväleistä pitäisi huolehtia myös tunneilla ja yli kolmen hengen ryhmiä ei pitäisi tehdä ryhmätöitä varten. Kädet pitäisi pestä ennen kouluun tulemista, ruokalaan mennessä ja koulun päätyttyä. Toivon itse ja uskon, että moni muukin toivoo, että emme joutuisi etäopetukseen enää loppu vuodesta, joten sen takia rajoitusten noudattaminen olisi hyvin tärkeää. 

Sofia Mäkinen 

 

 

 

 

 

Tekstejä Uutisten viikolta 9A

Puhelin on hyödyllinen  

Monet nuoret ovat yhä enemmän puhelimella ja sitä kautta tulee terveydellisiä haittoja esim. niska jumeja, päänsärkyä…  

Itse tiedostan, että olen todella paljon puhelimella, mutta on myös sellaisia päiviä, että olen todella vähän puhelimella ja silloin olen tallilla hoitamassa hevosia ja ratsastamassa ja yritän olla mahdollisimman vähän puhelimella ja elää tässä hetkessä ja olla ystävieni kanssa.  

Monet nuoret jäävät katsomaan puhelinta, vaikka voisivat mennä näkemään kavereita ulos tai vaikka voisi lähteä lenkille.  

Puhelimesta on myös hyötyä. Itselläni on jonkin verran kavereita ympäri suomen niin voin pitää yhteyttä somen kautta, että meidän kaverisuhteet eivät haihtuisi. Muutenkin voi viestitellä ja soitella perheenjäsenille ja tietysti pystyy soittamaan hätätilanteessa hätäkeskukseen. Kyllä puhelimesta on hyötyä siinä, että jos lukee paljon uutisia, niin löytää kaikki uutiset netistä ja jos tarvitsee tietää, minkälaista säätä on tulossa.  

Toivoisin itse, että näkisin paljon enemmän kavereitani ja viettäisin paljon aikaa ystävien kanssa <3 

Viivi Salminen 9A 


Puhelin on tarpeellinen koulussakin 

 Koulussa puhelimia saa käyttää välitunnilla, mutta ei oppi tunnilla ellei tehdä jotain tehtävää. Puhelimet kerätään tunnin ajaksi pois, ettei oppilaat olisi niillä tunneilla. 

Mielestäni se on ihan hyvä, että puhelimet kerätään tunnin ajaksi pois, mutta joskus haluaisi tehdä tehtäviä enemmän puhelimella. Jos joku on puhelimella tunnilla, niin se on yleensä snapchatissa. Tunti sujuu kyllä paremmin, jos kerätään puhelimet, koska niitä ei voi räplätä kesken tunnin. 

On kuitenkin monenlaisia asioita, mihin puhelinta tarvitsee koulussa esim. tuntityöt tai jos koulumatkalla sattuu jotain. Välitunnilla jutteleminen muille kavereille, jotka eivät ole samassa koulussa, ja vaikka musiikin kuunteluun välitunnilla, jos tykkää kuunnella musiikkia kuulokkeilla. 

Puhelin on tarpeellinen, jos käyttää sitä säännöllisesti. 

Severi Hurme 9a 

 

 

 


pxhere.com

 

 

Koulun valinnaisaineet 

Tällä hetkellä Koskelan yläkoulussa 9-luokkalaisilla valinnaisia on tarjolla muun muassa liikunta, kotitalous, kuvaamataito, musiikki, tekninen käsityö ja espanjan kieli. Muitakin vaihtoehtoja oli tarjolla, mutta oppilaiden valintojen perusteella muutama aine karsittiin pois. Itseltäni peruttiin tekstiilikäsityö, joka hieman ärsyttää. Se olisi ollut jatko-opintojeni kannalta tärkeä. 

 Mielestäni valinnaisaineiden valikoima voisi olla kattavampi. Isommissa kouluissa vaihtoehtoja on enemmän. Toisaalta ymmärrän, että täällä ei ole paljoa kävijöitä, sillä oppilaita on aika vähän ja jos moni valitsee eri aineen, opetusryhmistä tulee pieniä ja se tietää opettajille lisää työtä.  

 Kiinnostavia valinnaisaineita voisivat olla esimerkiksi draama, tietotekniikka ja jotkin kielet.  

Yksinkertaisesti sanottuna valinnaisainevaihtoehtoja tarvitaan lisää. 

Ilona Pekkala 9A 

  

Koskelan valinnaisaineet 

 

Meidän koulussamme on monta erilaista valinnaisaineita, kotitalous, tekninen, kuvaamataito, liikunta, musiikki ja espanja. Saamme valita kolme ainetta ja jokaista on viikossa kaksi tuntia. 

Minä olen sitä mieltä, että teknistä, kotitaloutta ja kuvaamataitoa pitäisi painottaa, olemmehan kuitenkin taidekaupunki! Toivoisin siis, että teknisen voisi valita vaikka kahdesti. 

Se olisi hyvä, jos koulu huomaisi, että täällä pienessä kylässä on tärkeää kädentaito ja kokkaus koska ei täällä kumminkaan paljoa ole mitään Hesburgeria tai muita. 

Eli toivon, että edes yhtä ainetta saisi painottaa eli esim. teknistä voisi valita 4 tuntia viikossa.  

Oona Äikäs 9A 

Kotitalous on monen mielestä mukava valinnaisaine. bixabay.com

 

 

Tekstejä uutisten viikolta 9B

Nuorten itsetunto-ongelmat   

Nykymaailma ohjaa meitä tietynlaiseen muottiin. Sosiaalinen media työntää silmiemme eteen informaatiota, jonka mukaan meillä kaikilla tulisi olla täysin puhdas iho, hoikka ja luiseva tai lihaksikas vartalo. Varsinkin me nuoret kamppailemme itsetunto-ongelmien kanssa, sillä etsimme vielä itseämme.  

Mitä jos minä en ole tarpeeksi hoikka? Mitä jos minulla ei ole suuria sinisiä silmiä ja vaaleita pitkiä hiuksia? Minulla on finnejä otsassani ja mahaani ilmestyy iljettäviä makkaroita, kuistun kyyryssä. En kelpaa kenellekään tämän näköisenä! 

Rauhoitu. Joka ikinen makkara kehossasi on kultaakin kalliimpi. Kuulostaa tyhmältä? Anna minun avata asiaa sinulle. 

En ole koskaan törmännyt ihmiseen, joka on itsevarma ja samaan aikaan haukkuu ja arvostelee toisten ulkonäköä. Älä siis huoli niistä, jotka yrittävät alentaa itsetuntoasi. He varmasti kärsivät pahemmista ongelmista kuin sinä, joten anna asian olla ja kävele nenä pystyssä ohi. Hyvä itsetunto ei kehity hetkessä. Joitain ihmisiä on helpompi loukata kuin toisia. On kuitenkin hyvä muistaa ja tietää, että apua on aina tarjolla ja yksin ei tarvitse selvitä ongelmien ja huolien kanssa. 
 

Haastattelin Mäntänvuoren Terveydessä työskentelevää kouluterveydenhoitaja Satu Savolaista 

Nuoret kamppailevat itsetunto-ongelmiensa kanssa nykypäivänä yhä entistä enemmän. Mistä he voivat hakea apua? 

-Esimerkiksi oman koulun terveydenhoitajalta, koulupsykologilta tai koulukuraattorilta. Apua on myös saatavilla netin keskustelupalstoilta. 

Onko huonosta itsetunnosta kärsivissä ihmisissä jotain tiettyä ikähaarukkaa? 

-Kaiken ikäisillä voi olla huono itsetunto, mutta usein se ilmenee nuoruudessa, kun haetaan ja tutustutaan omaan identiteettiin eli siihen, kuka minä olen, ja siihen mitä ominaisuuksia minulla on verrattuna muihin ihmisiin (esim. arvot ja kiinnostuksen kohteet) 

Miten voi olla välittämättä muiden alentavista ja loukkaavista herjauksista? 

-Tämä oli hyvä kysymys! Tietenkin voi olla vaikeaa olla välittämättä toisten herjauksista ja huuteluista, mutta usein sen taustalla on huomionhakemista tai oman pahan olon purkamista. 

Kirjoittaja: Elsa Savolainen 9B 
 

Mopoilijoille oma suljettu alue 

Nuoret mopoilijat tarvitsisivat oman alueen, missä “kikkailla” mopoilla ja muilla moottoriajoneuvoilla. Mopoilijosta tulee paljon valitusta, koska nuoret ajavat hyvin kovaa ja vaarallisesti keskustassa, mikä on tuottanut jo muutamia vaaratilanteita liikenteessä. Tämän vuoksi mopoilijoilla pitäisi olla oma suljettu alue, jossa mopokuskit saisivat pelleillä mopoilla ja muilla laitteilla. Näin vältettäisiin vaaratilanteet ja häiriöajo. 

Suljettu alue olisi hyvä, jos se tehtäisiin hieman kauemmaksi asutuksesta, jottei se häiritsisi muita ihmisiä. Alue olisi asfalttia ja tasainen, että mopoilijat voisivat harjoitella kaiken näköistä kikkailua ja oleskella siellä ilman, että kukaan häiriintyisi. Alueelle voisi tulla myös muutama penkki. 

Kirjoittaja: Elias Vuokko 9B 

Kuvaaja: Elias VuokkoKuvaaja: Elias Vuokko

Suljettu alue mopoilijoille

Mielestäni mopoilijoille pitäisi kehittää jonkinlainen suljettu alue, jossa he voisivat rauhassa stunttailla ilman valitusta. Mäntässä ei ole oikein paikkaa, jossa voisi kikkailla mopolla rauhassa. Joka paikassa, missä on hyvä asfalttisuora tai -alue, niin siellä on jossain lähellä asutusta. Tällöin kikkailusta tulee aina sanomista. Eikä tieliikennelain mukaan saa keulia teillä. Suljettu alue mopoilijoille olisi mahtava, siellä voisi kehittää omia taitojaan. 

Mopon äänet voi häiritä joitakin ihmisiäjoten suljettu alue olisi hyvä kehittää johonkin syrjempään asutuksesta, jotta kukaan ei tulisi häirityksi mopojen melusta. Ei kuitenkaan liian kauaksi Mäntästä, jotta ei tulisi liian pitkää ajo matkaa.  

Kirjoittaja: Joel Auvinen 9B 

Kuvaaja: Joel Auvinen

Korona-ajan koulunkäynti

Mielestäni korona-ajan koulunkäynti on ollut tavallaan erilaista, mutta tavallaan samanlaista. Suurin erilaisuudet liittyvät ruokailuun. Siellä pitää olla väljästi. Kukaan ei istu kenenkään edessä ja ihan vieressä ei saa istua. Oppilaat eivät aina noudata näitä ohjeita. Nykyään luokissa on käsidesipullot, joten niistä on voinut aina laittaa käsidesiä käsiin, mikä on hyvä. Nykyään täytyy pitää maskeja, mutta eipä niistä juurikaan hyötyä ole, kun vain harva käyttää niitä kunnolla.  

Keväällä meillä oli etäopetusta, mutta en siihen haluaisi takaisin, koska ei siinä opi kunnolla. Tehtävien palautusaika oli yleensä klo 23.59, joten riitti, että aloittaa tehtävien teon vähän ennen puolta yötä. Etätunnit eivät ole ollenkaan sama asia kuin livetunnit. Etäopiskelu olisi huono asia ainakin meidän ysiluokkalaisten kannalta, koska ei siinä opi kunnolla. Saadaan myös päättötodistus keväällä, joten senkin takia se on huono vaihtoehto. Kaikista paras on jatkaa näin koulussa. 

Kirjoittaja: Konsta Survo 9B 

Kuvaaja: Konsta Survo

Kouluruoka

Mitä tämä on? En syö! Hyi! Näitä usein kuulee kouluruokailussa, mutta miksi? Usein oppilaat eivät ymmärrä, kuinka ainutlaatuista se on, että saamme täällä Suomessa ilmaisen kouluruoan. Kuka muka jaksaisi seitsemän tunnin koulupäivän ilman mitään syötävää? En ainakaan minä.
 

Kouluissa tehdään oppilaille tavallista kotiruokaa, joka on tutkitusti hyväksi nuorille. Se on minipuolista ja siitä saa kaikki tarvittavat ravintoaineet.  

Minä en tykkää tästä! Eihän kaikesta tarvitse tykätä, mutta ei sitä tarvitse ääneenkään sanoa. Se voi tuntua todella pahalta keittiöhenkilökunnan korvissa. Ei sekään varmasti mukavalta tunnu, kun oppilaat tulevat jonossa palauttamaa astiat ja he kaatavat ruoat pois. Parempihan se olisi, jos he olisivat ottaneet sen verran, että varmasti jaksavat syödä. 

Meidän Koskelan yläkoulussa on välillä ruokatoive äänestyksiä. Niissä nousee usein suosituksi pizza, tortillat ja hampurilaiset, eli sellaiset joidenka tekemiseen täytyy varata paljon aikaa ja raaka-aineita. Äänestyksissä myös on kuulemma toivottu ihan tavallisia kotiruokia esimerkiksi makaronilaatikkoa, spagettia jauhelihakastikkeella ja pinaattilettuja. Nämä kaikki edellä mainitut ruoat löytyvät meidän koulun ruokalistasta. Sehän on merkkinä siitä, että vaikka ei kaikki kaikesta tykkää, myös on ruokia, joita enemmistö reilusti rakastaa. 

Kirjoittaja: Liida Rönkkä


Kuvaaja: Liida Rönkkä


O
piskelun digitalisaatio – tulevaisuuden voitto vai häviö? 
 
Opiskelu digitalisoituu hurjaa vauhtia. Kouluissa siirrytään käyttämään digikirjaa peruskirjan sijasta. Kokeet päädytään tekemäänkin koneella, eikä vastaten paperille. Yhä useammat koulut vaihtavat oppimateriaalejaan digitalisiksi. Yhä useammat firmat alkavat valmistamaan enemmän digitaalisia oppimateriaaleja tarjolle. Onko tämä sitten huono vai hyvä juttu?

Opiskelun digitalisoituminen jakaa mielipiteitä. Osa on vahvasti sen kannalla, osa taas vahvasti sitä vastaan. Digitaaliset oppimateriaalit helpottavat opettajien töitä, mutta tuleeko opiskelu oppilaille epämukavammaksi? Osa kylläkin tykkää ideasta, että kaikki oppimateriaalit olisivat digitaalisia. Itse en kuitenkaan ole sen kannalla. Lukeminen koneelta on paljon epämukavampaa kuin kirjasta lukeminen. Se myös rasittaa silmiä ja aiheuttaa osalle päänsärkyä. Digitaaliset oppimateriaalit ovat myös vaikeampia käyttää, kuin kirjasta kysymysten lukeminen ja niihin vastaaminen paperille. Digitaalisten oppimateriaalejen etuna on helppo kuljetus, sillä kaikki tarvittava on yhdessä koneessa eikä tarvitse kantaa painavaa kirjoja täynnä olevaa reppua. Aamulla ei tarvitse murehtia onko kaikki kirjat mukana tai unohtuiko vihko kotiin. Koulussa avaat vain koneesi ja kaikki päivälle tarvittava oppimateriaali löytyy sieltä. Et joudu avaamaan yhtäkään kirjaa tai kirjoittamaan käsi väsyen asioita paperille. Näin okuitenkin toimittu jo hyvin monet vuodet ja se on tuottanut hyvää tulosta.  

Miksi siis vaihtaa hyväksi osoitettua tapaa uuteen? Mahdollisuus digitaaliseen opiskeluun on tietenkin hyvä asia, sillä se tuo mukanaan uusia tapoja opiskella, jotka voivat osoittautua joillekin helpommaksi tavaksi oppia. Mielestäni opiskelun ei kuitenkaan pitäisi mennä kokonaan digitaaliseksi. Opiskelijoiden tulisi saada päättää itse haluavatko opiskella käyttäen digitaalisia oppimateriaaleja vaiko ei riippuen siitä, kumman tavan kokee itsellensä parhaaksi. Toivotaan siis, että mahdollisuus päättää tavasta opiskella olisi meillä itse opiskelijoilla! 

Kirjoittaja: Matilda Murtomäki 9B 

 

Kouluun kaapit  

Jos koulussa olisi kaapit missä säilyttää kirjoja niin kirjojen kantaminen olisi helpompaa ja vaivattomampaa. Aineita päivässä on monia, joten kirjoja on paljon. Kirjoja kannetaan kokopäivän repussa. Myös kirjojen unohtelu kotiin vähenisi huomattavasti. Kaapit tosin voisi viedä aika paljon tilaa käytäviltä. Mutta kaappien ei kuitenkaan tarvitsisi olla isoja. Riittäisi kun kirjoja mahtuisi säilyttämään siellä.  

Kirjoittaja: Annika Peltonen 9B 

 

Feminismin vastustus nuorilla 

Usein suomalaisten keskuudessa feminismi nähdään miesvihana. Sen tarkoituksena ei kuitenkaan ole asettaa miehiä ala-arvoiseen asemaan. Mitä feminismi siis on? 

Feminismiin sisältyy näkemys, jossa eri yhteiskunnissa priorisoidaan enemmän miehen näkökulmaa, ja naisia kohdellaan ala-arvoisesti niissä yhteiskunnissa. Usein varsinkin teinipojat eivät ymmärrä, ettei heitä yritetä saada ala-arvoon. He näkevät feministit naistensuosijoina, jotka eivät välitä miestenoikeuksista yhtään. Ennen miehet nähtiin usein parempina, vahvempina ja viisaampina, jonka takia ennakko-oletuksia ja miesten ylistystä ollaan yritetty vähentää. Feministit ovat tehneet myös paljon aborttien laillistamisen eteen, ja yrittävät suojella tyttöjä ja naisia seksuaaliselta häirinnältä.  

Mielestäni varsinkin teinipoikia pitäisi valistaa asiasta, ja heille pitäisi aiemmin opettaa, etteivät he saa itse nähdä omaa sukupuolta muita parempana. Usein teinien suusta pääsee seksistisiä, homofobisia ja rasistisia kommentteja. Koulussakin pitäisi puhua enemmän feminismistä ja sen merkityksestä. Kouluissa ei puhuta tasa-arvosta tarpeeksi, eikä koulussa oppilailta pääseviin seksistisiin loukkauksiin puututa tarpeeksi. Olen kohdannut monta tilannetta, jossa jokin luokkalainen on ns. paineen alla, ja luokassa olevat aikuiset eivät ota asiaan kantaa millään lailla.  

Opettajien tehtävänähän on myös puuttua kiusaamiseen ja valistaa oppilaista myös muista aiheista, kun vain siitä mitä itse on tullut opettamaan. Miksi puhutaan kiusaamisesta. jos siihen ei itse puutu? Kuitenkin luulisin opettajienkin tietävän feminismistä jonkin verran, ja puuttuvan feminismin vastaisiin ja törkeisiin kommentteihin mitä luokissa sanotaan. 

Kukaan ei ole missään vaiheessa aloittanut feminismiä “Miehet ala-arvoon" käsitteellä.  

Gloria Steinem sanoi kerran: “Feministi on kuka vain, joka tunnustaa miesten ja naisten välisen tasa-arvon ja täyden ihmisyyden.” Se on lause, joka kuvaa feministejä erittäin hyvin. Sinun ei tarvitse yrittää tehdä suuria muutoksia ja osallistua mielenosoituksiin. Tärkeintä on oma ajattelutapasi, ja se että osaat puhua asiasta pelkäämättä tuomitsemista.  

Voimmeko siis lopettaa törkeät kommentit ja opetella elämään tasa-arvossa? Naisia alistavia kommentteja ei tarvitse heitellä vain, jos on epävarma omasta miehisyydestään.  

Kirjoittaja: Matleena Tepponen 9B 

Tekstejä uutisten viikolta 8A

Gustaf museon hissakerho on mukava 

Hissakerho on minun mielestäni todella hyvä ja hauska harrastus nuorille. Vaikka alun perin minulla ei ollut suurta intoa lähteä kerhoon, kaverin rohkaisemana kuitenkin lähdin. Se oli hyvä päätös. 

Ensimmäisestä kerrasta tuli niin mukava, että en olisi osannut kuvitella. Ensiksi söimme välipalaja mietitimme erilaisia aiheita, joita voisimme käsitellä seuraavina kertoina. Hissakerhossa voi opiskella historiaa erilaisilla toisistaan poikkeavilla tavoilla. Voidaan esimerkiksi kuunnella kaikenlaista tietoa historiasta ja katsella vanhoja kuvia ja diaesityksiä esimerkiksi siitä, miten ihmiset ovat eläneet, pukeutuneet ja urheilleet ennen vanhaanMyös me kerholaiset pukeuduimme rokokoon tyylisuuntauksen mukaisesti. Se oli niin hauskaa, että me vaan nauroimme toisillemme, kun kaikki olivat niin hauskan näköisiä. Hissakerhossa myös piirretään, askarrellaan, kirjoitetaan, etsitään tietoa kaikenlaisista lähteistä, näytellään historiallisia tapahtumia, tehdään pieniä näyttelykierroksia museolla sekä muuten vaan jutellaan toisille kerholaisille ja vietetään vapaa-aikaa mielenkiintoisesti. 

Yksi parhaimmista kerroista oli, kun me keksimme lyhyet näytelmät feikkiin uutislähetykseen, pukeuduimme hassuihin roolivaatteisiin ja näyttelimme esitykset aika vahvalla huumorintajulla. Niitä hetkiä en kyllä ikinä unohda. 

Hissakerhon ansiosta olen oppinut paljon kulttuurista, historiasta sekä sosiaalisesta elämästä. Minusta on myös tullut kokonaan uusi ihminen kerhon takia. Sain aika paljon rohkeutta ja itsevarmuutta puhua vieraille ihmisille, mikä on todella tärkeä taito elämässä. Kerhoon osallistuminen on paljon parempi vaihtoehto, kun pelkästään kotona toimettomana oleminen. Jos haluaa yrittää jotain uutta ja muusta poikkeavaa, tai ei ole mitään tekemistä eikä yhtään harrastusta, niin kannattaa kokeilla hissakerhoa. Tulkaa vaan kaikki halukkaat reippaasti mukaan oppimaan ja hauskanpitoon! Hissakerho ottaa aina kaikki innokkaat nuoret mukaan. 

Laura Balode 8A 
Kuvaaja: Laura Balode

Sirkusharrastus on kivaa!

Mäntän Nuorisosirkus on mielestäni erittäin hyvä harrastus. Vieläpä kun tämä on taidekaupunki, niin sirkus sopii tänne täydellisesti korostamaan kaupungin taiteellisuutta.
 

Sirkuksessa voi oppia muun muassa akrobatiaa, jongleerausta ja pyöräilemään erilaisilla pyörilläMeillä sirkuksessa on pieni alkuvenyttely ja sen jälkeen voi harjoitella sitä, mikä itseä kiinnostaa. Jos ei aluksi ei tiedä, mitä voisi tehdä, niin voi kokeilla vähän jokaista lajia, ja sen jälkeen vasta valita, mitä haluaa lähteä erityisesti harjoittelemaan.  

Olen harrastanut sirkusta ainakin seitsemän vuotta. Alusta asti olen ollut näyttämässä erilaisia temppuja muissa ryhmissä, ja sen kautta olen päätynyt myös ohjaajaksi. Paras osa sirkuksessa on se, että kaikki siellä toimii yhdessä, eikä ketään jätetä yksin. Suurin syy miksi olen harrastanut sirkusta kauan, on se, että ohjaajat ovat tosi mukavia ja hauskoja. 

Kirjoittaja: Moamera Gutic 8A 


Mänttä-Vilppulan frisbeegolfratojen arvostelu 

Mänttä-Vilppulassa on kolme frisbeegolfrataa. Mäntässä on yksi rata ja se sijaitsee Mäntän jäähallin vieressä. Se on mielestäni paras. Vaikka Mäntän rata on hyvä, niin haluaisin uuden radan koska olen kyllästynyt vähän vanhaan rataan. Mäntänvuoreen olisi hyvä tehdä uusi frisbeegolf rata koska siellä on paljon tilaa se olisi loistava paikka frisbeegolfille. Vilppulassa on kaksi rataa, joista toinen on Parkkivuoressa ja toinen Vilppulan Satamassa. Vilppulassa Parkkivuoressa on aika hyvä rata mutta se on täynnä rehuja, puita ja sun muuta risua. Jos sen kunnostaisi niin siitä tulisi oikein kelpo ja kiva rata. Vilppulan Satama on hyvä ensi kertalaisille, koska siellä on lyhyet väylät ja neljä rataa.  

Kirjoittaja: Eelis Hyytinen 8A 


Kuva: Pixabay

Ihmisten puhelimenkäyttö!

Monen ihmisen elämässä isona osana on puhelin. Ihmiset käyttävät puhelinta paljon, esim. koulussa, töissä, autolla ajaessa ja monessa muussa tilanteessa. Puhelin o
nkin tarpeellinen monessa tilanteessa, esimerkiksi netistä voi hakea tietoa ja saat ihmisiä puhelimitse kiinni.  
Puhelimen käytöllä on kuitenkin myös varjopuolensa. Puhelimen liiallinen käyttö voi aiheuttaa onnettomuuksia, esim. kolareita. Monia ihmisiä myös kiusataan netissä. Se on harmittavaa sekä väärin, ja sitä tapahtuu paljon. Vaikka puhelin on siis monissa tilanteissa hyödyllinen, sen liiallinen käyttö voi aiheuttaa harmia. Jos huomaat itselläsi puhelinriippuvuutta, mieti, voisiko sitä jotenkin hallita? 

Kirjoittaja: Sara Tomminen 8A 

Kuva: Pixabay
  

Mäntän jäähalli

Mänttä-Vilppulassa on hieno jäähalli, joka on aika uusi. Mäntän jääpalatsissa on todella hienot puitteet: pukukopit, kahvio, areena, katsomo ja V
IP-tilat.  

Mäntässä on myös taitojäitä, mailavuoroja ja yleisöluisteluvuoroja. Jäähallilla pääsee myös salille alku- tai loppulämmöksi. Salilla on kuntopyöriä, penkki, juoksumatto ja kaikkemuuta. Legendan mukaan penkistä on nostettu yli kolmesataa kiloa. 

Kirjoittaja: Eero Aliranta 8A 

Kuvaaja: Eero Aliranta

Kotikaupunkini Taidekaupunki Mänttä-Vilppula

Mänttä-Vilppula on kodikas pieni kaupunki, josta löytyy paljon kauppoja, puistoja ja harrastuksia. Täällä on erittäin rauhallista ja mukavaa oleskella jonkin aikaa, kunnes alkaa käydä kaikki tutuksi ja mitään uutta ei ole. Muutenhan täällä asuminen on helppoa, kun kaikki löytyy keskustasta: kaupat, parturit, kirkot ja paljon muuta. Paikkakuntalaiset ovat mukavia ihmisiä ja suuri osa heistä on eläkeläisiä. Täältä löytyy paljon pikaruokaravintoloita
. 

Kirjoittaja: Eelis Haapala 

Kuva: Eelis Haapala

Tammirannan uj:lta tulee kaikki legendat 

Tammirannan ulkojää on aivan upea paikka. Siellä ranteet 
lähtee yläriman kautta ja lämäri kovempaa kuin Zdeno Charalla. Luistin kulkee ja jää on aivan priimaa! Tammirannan uj:lla on aina hyvä meininkin ja kaikki otetaan mukaan peliin. Kovan pelin jälkeen on mukava juoda kaakaota ja nauttia raittiista ulkoilmasta. 

 Iso kiitos jäädyttäjille ja auraajille, jotka käyvät kenttää jäädyttämässä ja auraamassa aina aamuisin. Tammirannan ulkojäälle kaukalo olisi ihan kiva, kun jotkut vetelevät kiekkoja ylimaalin, itse kumminkin osun aina maaliin. 

Kirjoittaja Aaron Lamminpää 8A 

Kuva: Pixabay

Mäntän paikkoja 8.-luokkalaisen näkökulmasta 

Haluan antaa mielipiteitä ja palautetta omasta näkökulmasta osasta Mäntän keskustan palveluista.
 

Tokmanni on Mäntän isoin kauppa. Valikoima on hyvä. En ole kuitenkaan täysin tyytyväinen palveluun. Minua harmitti, kun kerran menin kaverini kanssa sinne, niin myyjä alkoi seuraamaan meitä. Välillä palvelu on myös hyvää, kun myyjät tervehtivät. 2,5/5 

Mäntän jäähalli on ihan hyvä paikka. Hyvä palvelu kahviossa ja jäätä hoidetaan niin hyvin, kun pystytään, ja hallin ulkonäkö on hieno. Jäällä on hyvä luistella. 4,5/5 

Eleven grilli on täydellinen paikka. Ruoka on todella hyvää ja palvelu myös. Lempiruokani siellä on kebabranut. Työntekijät antavat joskus tripin tai tikkarin, kun käy ostamassa ruokaa. Todella kohteliasta. 5/5 

Mäntän uimahallin kioski on ihan ok uimahallin kioskiksi. Uiminen on kivaa, jos siitä pitää. Siellä on 3 metrin hyppytornikin, josta on kiva hyppiä veteen. Myös vesiliukumäki nuoremmalle väelle. Palvelu pääosin mukavaa. 4/5 

Kirjoittaja: Rasmus Kivinen 8A 

Tekstejä Uutisten viikolta 8B ja 8C

Korona-arkea koulussa 

Pirkanmaan koronanyrkki on viime aikoina kiristänyt rajoitustoimia. Tästä ja myös valtakunnallisista ohjeista johtuen koulussakin on erilaisia rajoitustoimia käytössä. Meidän koulussa on esimerkiksi käytössä turvavälit, maskit, käsienpesu sekä desinfiointiaineiden käyttö ja vähänkin sairaana kotiin jääminen.  

Omasta mielestäni tämänhetkiset rajoitukset ovat hyvinkin riittäviä. Kaikkia nämä toimet eivät kuitenkaan miellytä. Esimerkiksi monet pienten paikkakuntien asukkaat ovat turhautuneet koviin rajoitustoimiin löysästä paikallisesta koronatilanteesta huolimatta. Esimerkiksi monet nuoret näyttävät keskisormea rajoituksille. Omasta mielestäni kunhan turvavälit toimivat ja koronatesteissä käydään, niin ei tarvitsisi sulkea liikuntapaikkoja, siirtää kouluja etäopetukseen tai kiristää koulujen yleisiä koronarajoituksia. 

Mitä etätoimintaan tulee, niin mielestäni koulujen ei tulisi siirtyä etäopetukseen kuin vasta silloin, jos paikallinen koronatilanne räjähtää käsiin. Esimerkiksi ihmiset, joilla oli viime etäjakson aikana paljon haasteita, eivät varmasti halua haasteita uudestaan. Lisäksi myös oppilaiden hyvinvoinnista huolehtiminen on paljon vaikeampaa etänä kuin livenä. 

Joka tapauksessa mielestäni paras tapa välttää ja ehkäistä koronatartuntoja olisi erittäin hyvä käsihygienia, runsaat turvavälit, kaiken ei välttämättömän matkustamisen lopettaminen ja mahdollisimman paljon oman perheen kanssaoleminen kylällä luuhaamisen sijaan. 

Miikka Kytömäki 8B 


pixnio.com

 

 Koulunkäynti korona-aikana 

 Koronavirus on rasittanut kaikkia. Koulussa on jouduttu tekemään isoja muutoksia, jotta lähiopiskelua voitaisiin jatkaa. Ruokailut on ajoitettu niin, että jokaiset luokka-asteet pääsevät syömään eri aikoihin. Turvavälejä pitää noudattaa, maskeja suositellaan vahvasti ja käsiä pestä pitää säännöllisesti. Koulussa on myös harjoiteltu etäopiskelua, jos siihen tilanteeseen taas päädytään. 

 Minusta nämä nykyiset rajoitukset ovat ihan ok, vähän ehkä jopa löysät muihin verrattuna. Kyllä sitä näkee, että osa ei pese käsiään ennen ruokailua tai maski roikkuu vain korvan varassa, mutta se on vain suositus eikä ketään pakoteta sitä käyttämään. Minua maskin käyttö ei pahemmin ole haitannut. 

 Minusta koulunkäynti pandemian aikana on onnistunut hienosti. Itse olen koittanut sääntöjä parhaani mukaan noudattaa ja uskon, että niin muutkin. Kyllä toivoisin, että rajoituksiin kiinnitettäisiin enemmän huomiota, jotta tauti saataisiin kuriin. 

Toivottavasti päästäisiin viruksesta eroon mahdollisimman nopeasti, jotta voitaisiin jatkaa opiskelua normaalin tapaan. 

Venni Tiistola 8B 



 Kasvomaskin ei tarvitse olla tylsä. www.wish.com

 


Koronarajoituksia kiristettävä koulussa 

 

Mielestäni koulun koronasäännöt ja rajoitukset ovat realistisia ja toimivia.  

Kuitenkin ainakin yläkoulussa ja lukiossa maskipakko voisi tulla jo pakolliseksi, sillä maskin käyttö ei paljoa keneltäkään vaadi mutta auttaa paljon. Suurin osa onneksi maskia käyttääkin. 

Varsinkin käsienpesuun ja/tai käsidesin käyttöön voitaisiin koulussa kiinnittää tarkemmin huomiota, kun yhteisiä tavaroitakin käytetään ja turvavälien huomioiminen on vaikeaa. 

Myös etäopetus voisi olla jälleen toimiva vaihtoehto kontaktien välttämiseksi, kunhan opettajat panostaisivat opetusmateriaaliin ja pitäisivät huolen, että kaikki oppivat ja pysyvät mukana opetuksessa myös etänä, missä keväällä olisi ollut kehittämisen varaa. 

 Ronja Lehtinen 8c 


Koronan vaikutus koulunkäyntiin  

Korona on vaikuttanut myös todella paljon koulunkäyntiin, koska kouluihin on tullut lisää sääntöjä ja rajoituksia. Meidän koulussa pitää käyttää maskia kaikissa luokissa, mutta ruokailussa ja välkillä ei ole pakko käyttää. Meille jaetaan heti, kun tulemme kouluun kahdet maskit, joilla pitäisi pärjätä koko päivä. Meillä pitäisi olla luokissa, ruokailussa ja välkillä 2 metrin turvaväli, mutta se unohtuu helpoiten välkillä, koska siellä ollaan ihan kaverin vieressä. Meidän pitäisi pestä kädet ennen kuin laitan maskin ja sen jälkeen, kun ottaa sen pois 

Minun mielestäni maskit ovat erittäin tarpeellisia ja turvavälit eivät ihan kauheasti auta. Minä haluaisin, että korona tartunnat vähenisivät, jotta tartunnat loppuisivat ihan kaikkien pitäisi käyttää maskia, koska ihan jokainen ei käytä maskia. 

Koulussamme on tehostettu hygieniaa koronan takia. Aina, kun tulemme välkillä luokkaan meidän pitää pestä kädet ja laittaa käsidesiä ja sitten vasta pitää laittaa maski päähän. Sitten, kun me lähdetään ruokailuun meidän pitää pestä kädet, joko luokassa tai ruokailussa. Meidän pitää laitaa uusi maski aina ruokailun jälkeen ettei pidä samaa maskia koko päivää. Minun mielestäni on hyvä, että käsiä pitää pestä useammin ja pitää maskia, jotta tartunnat eivät lisääntyisi.  

Meillä oli viime vuonna keväällä etäkoulua koronan takia ja se oli vähän haastavaa, koska ei saanut opettajilta läheskään niin paljon apua kuin olisi tarvinnut. Minä toivoisin, että tartunnat pysyisivät vähäisinä, koska en haluaisi mennä etäkouluun.  

Niki Rintamäki 8B

 

 Etäopiskelu ei sovi kaikille.  pixabay.com

 

Mielipideteksti 

Koronavirus koskettaa jokaista. Koulua käyvät oppilaat eivät tunnu ottavan asiaa tosissaan. On tullut ohje, että kaikkien yli 12vuotta täyttäneiden on käytettävä maskia. Tämä näkyy erityisesti yläkoulussa, lukiossa, ja alakoulujen 6. Luokalla. Turvaväliä harva noudattaa.  

 Minun mielestäni koronavirus pitäisi ottaa vakavemmin. Maskin käyttö pitäisi olla pakollista ja turvavälit pitäisi säilyttää. Harva pitää turvaväliä tai maskia. Koulussamme kyllä jaetaan koronamaskeja mutta osa oppilaista käyttävät sitä vain satunnaisesti. Välitunneilla todella harva pitää turvaväliä muihin. Myös ruokalassa jotkut eivät noudata turvavälejä. Käsien pesu ennen tunnille tuloa olisi hyvä tehdä tai edes käsidesi. 

 Koronaohjeistusta olisi suotavaa noudattaa niin saataisiin joskus tämä virus loppumaankin. Ei olisi hirveän iso vaiva käyttää maskia sisätiloissa, pestä käsiä ja säilyttää edes jonkin lainen turvaväli. 

 Suotavaa siis olisi koronaohjeiden noudattaminen niin korona loppuisi vielä joskus.  

Reko Palander 8C

Korona liikunnassa ja muussa kouluarjessa 

Mäntässä korona tartuntoja on jonkun verran ja rajoituksia, sekä koulussa että sen ulkopuolella vapaa-ajalla ja harrastuksissa. Koronaa koulussa yritetään estää esimerkiksi maski suosituksella, etäisyyksien pitämisellä, käsien pesulla, ruokalaan mennään yksi luokka-aste kerrallaan ja liikunta tunneilla yhdeksän henkilön ryhmillä. 

Minun mielestäni osa rajoituksista on hyviä esim. käsien pesu ja ruokalan rajoitukset. Maskisuositus on epämukava ja tuntuu siltä, kun ei saisi happea, mutta se on silti hyvä suositus. 

Liikunta tuntien rajoitukset ovat “turhia”, sillä suurin osa oppilaista on harrastuksissa tai muuten vapaa-ajalla tekemisissä toisten kanssa ja luokassa ei ole kuitenkaan ole mitään kymmenen hengen rajoitusta. Liikuntatunneilla ei ole enää liikuntaa yhdessä, vaan kaikki tapahtuu itsenäisesti tai maksimissaan pienissä ryhmissä. Niille, joille liikunta on kavereitten kanssa yhdessä tekemistä ja hauskuutta, niin se jää pois kokonaan, sillä ei voida pelata mitään pelejä liikuntasalissa tai jäähallissa. 

Toivon, että rajoituksista on ollut apua, ja tämä kärsimys loppuisi eikä uusia ja tiukempia rajoituksia tulisi. Toivottavasti etäkoulua ei tulisi enää, eikä harrastuksia suljettaisi.   



Aada Kellari 8B



 

Valinnaiset yläkoulussa 

 Koskelan yläkoulussa on valinnaisaineita 8-9 luokkalaisille, joita on ainakin: kuvataide, tekninen- ja tekstiilityö, musiikki, kotitalous, liikunta, tietotekniikka, espanja, saksa ja luontoon liittyvä valinnainen. 

 Minun mielestäni valinnaisaineita voisi olla enemmän esimerkiksi yrittäjyys ja ranskan kieli. Minun mielestäni myös voisi valuta, ottaako tiettyä valinnaista 2 vai 4 tuntia, ja ottaako kahta vai kolmea valinnaisainetta. 

 Vaihtoehtoja olisi hyvä olla enemmän tai, että voisi valita vain kaksi valinnaisainetta, koska jos joku ei vaikka löydä kolmea hyvää valinnaisainetta josta tykkäisi, joten voisi ottaa kaksi valinnaisainetta tai jos valinnaisaineita olisi enemmän, niin olisi enemmän vaihtoehtoja. 

 Eli minun mielestäni olisi hyvä jos 8-9 luokan valinnaisaineisiin voisi tulla enemmän vaihtoehtoja tai, että voisi valita kaksi valinnaisainetta kolmen sijasta. 

 Emmi Jämsen 8C

 

 

Koskelan yläkoulun valinnaiset aineet 

Koskelan yläkoulussa saa valita kahdeksannelle ja yhdeksännelle luokalla valinnaisia aineita. Aineita saa valita kolme ja ne ovat samat kahdeksannen ja yhdeksännen luokan. Aineita ovat nyt: kuvataide, kotitalous, liikunta, käsityöt, espanja, saksa sekä minä ja luonto. Minä ja luonto valinnaisessa on itse minä osio, jossa pohditaan omaa itseä, ja luonto osassa tehdään retkiä luontoon ja opitaan selviytymistaitoja. Espanjan kieltä ei nykyisille kaseille järjestetty johtuen pienestä osallistuja määrästä. Valinnaisia aineita on monipuolisesti ja kaikille varmasti löytyy mielenkiintoisia aineita. 

Mielestäni on hyvä, että on valinnaisia aineita, sillä kaikki eivät tykkää esimerkiksi kuvataiteesta tai liikunnasta. Jokainen saa valita aineita, jotka kiinnostavat heitä itseään, ja niiden avulla on helppo nostaa todistuksen keskiarvoa. Aineet ovat mielestäni hyviä ja monipuolisia, ja jos sinua ei kiinnosta kuvataide, sitä ei tarvitse valita. Jos taas pidät liikunnasta, se on hyvä valinta, ja valinnaisessa liikunnassa saat vaikuttaa myös itse eri liikuntatuntien sisältöön. Kolme valinnaista ainetta on mielestäni riittävästi ja siihen saa mahdutettua jo hyvin monipuolisia valinnaisia. 

Valinnaiset aineet ovat hyvä juttu! Siinä nuori saa itse vaikuttaa omaan opiskelumotivaatioonsa. Esimerkiksi jos sinulla on ennen valinnaisia jotain tylsää ainetta, jaksat ehkä opiskella tunnilla paremmin, koska voit odottaa sitä valinnaista, joka miellyttää sinua. Koulu voisi järjestää äänestystä siitä, minkälaisia aineita toivotaan tai pitäisikö niitä saada valita enemmän. Valinnaisilla aineilla saa monipuolisuutta opiskeluun ja kouluarkeen, siksi ne ovat hyvä juttu!  

Kehitysehdotukseni koululle olisi, ettäopettajat kysyisivät oppilailta, mitä mieltä he ovat valinnaisista. Pitäisikö niitä olla enemmän, vai vähemmän? Ja minkälaisia valinnaisia toivotaan. On hienoa, että valinnaiset aineet ovat meidän koulussa mahdollisia ja niihin voi itse vaikuttaa ja sanoa mielipiteensä. 

 

Jenna korpinen 8B 

 

 

 

Ysien koronakevät: nuoruus on onni joka tapahtuu

Elämässäni tärkeää on ystävät ja vapaa-ajan hyväksikäyttö. Kaikkien pitäisi tietää, että en tule vihaiseksi helposti, joten minulle voi sanoa vaikka mitä. Minua ärsyttää erityisesti kavereiden huonot vitsit. Aikuiset eivät ymmärrä, että vaikka internetti on nopea tapa viestitellä, niin viestit eivät kirjoita itseään.



Läheiset ja perhe tuntuu tärkeältä. Se, että tykkään pelaamisesta. Vihaan avun antamista silloin, kun en tarvitse sitä. Minua ilahduttaa se, että saa jonkun toisen ihmisen iloiseksi. Aikuiset eivät ymmärrä tietokonepelaamista.

Omassa elämässäni tärkeältä tuntuu mopokortti koska saa vapauden tuntua elämään. Muiden kannattaisi tietää että mulla on Skyteam Monkey 2018 EFI. Erityisesti ärsyttää kun mopo hajoilee tien poskeen ihan jatkuvasti aina kun ei ole työkaluja. Iloiseksi tekee se että välillä mopolla pääsee heittämään 200 metrin lenkin ja hajoaa taas. No aikuiset siellä poliisi asemalla voisi ymmärtää että ei sillä mopolla kukaan jaksa ajaa 45km/h että rajoitusta voisi korottaa reippaasti.



Elämässä tuntuu tärkeältä kaverit ja perhe. Eniten minua ärsyttää kovat äänet ja ihmiset jotka utelevat asioita mitkä eivät kuulu heille. Aikuisten pitäisi ymmärtää vaikka kuinka paljon sääntöjä on nii nuoret rikkoo niitä.

Tärkeitä ovat ystävät ja perhe. Muidenkin on hyvä tietää, että kannattaa suorittaa koulut hyvin. Eniten ärsyttää Covid-19. Minua ilahduttaa mopolla ajelu. Aikuiset eivät aina ymmärrä, että nuorille pitää antaa tilaa.

Elämässäni tärkeältä tuntuu liikunta ja läheiset. Muiden kannattaisi tietää, että olen tosi itsenäinen ja johtajatyyppiä. Tämän vuoksi minä usein tykkään tehdä asioita yksin. En siis halua tehdä niitä yksin sen takia, että en tykkää jostain ihmisenä vaan sen takia, että mielestäni jos teen itse asiat, ne onnistuu paremmin. Minua ärsyttää erityisesti sisarukseni. Iloiseksi minut tekee kaunis ilma. Aikuiset eivät ymmärrä, että nykyään kaikkia asioita ei enää tehdä niin kuin ne tehtiin vaikka 30 vuotta sitten.




Tärkeintä ovat läheiset ja ystävät, myös onnistuminen ja jälkien jättäminen. Kaikkien olisi hyvä tietää, että Koronaviruksen oltiin ennustettu tarttuvan eläimistä ihmisiin jo aikaa sitten, mutta siihen ei reagoitu mitenkään. Mitään ei muutettu vaikka havaittiin että jos joku virus rupeaisi leviämään modernissa yhteiskunnassa se olisi todella vaikea pysäyttää. Tällä hetkellä eniten ärsyttää karanteeni, mutta mieluummin olen karanteenissa kun sairastun tai sairastutan muita. (Enemmän ärsyttää tyhmät ihmiset jotka levittävät viirusta tietoisesti tai tietämättään, koska eivät ymmärrä perushygieniaa.) En ole mistään asiasta erityisen iloinen juuri nyt. 



Tärkeältä tuntuu ystävien ja perheen olemassaolo. Muiden kannattaisi tietää, että karanteeni ja kotona pitkään oleminen ei tee hyvää mielenterveydelle. Ärsyttää että ei pysty näkemään kunnolla ihmisiä, kun kaikki päivät tulee vain vietettyä kotona. Ajan viettäminen läheisten kanssa. Aikuiset eivät ymmärrä, että lyhenteet yms. ei kuulosta missään yhteydessä järkevältä.

Kaverit ovat minulle tärkeitä koska ilman heitä nykyhetki olisi erittäin tylsää.

Perhe on tärkeä. On tosi tärkeetä, että pian mennään kouluun. On hyvä päästä opiskelemaan ja näkemään kavereita. Kevät on ja ei ole tärkeää. Muidenkin kannattaisi tietää, että koulu on tärkeää ja on tärkeää päästä päättämään ysiluokka kouluun. Etäkoulun tehtävät ovat ärsyttäviä. Tehtäviä on tosi paljon. Monia tehtäviä on jäänyt tekemättä, koska aika loppui. Välillä ollaan käyty koululla kysymässä neuvoa. Se häiritsee, että Teamsissa voi häiritä toisia soittamalla. Ja sitten ei lopeteta ikinä sitä. Koulun alkaminen on hieno juttu. Ja sen jälkeen koulun loppuminen.  Kärpäset häiritsee iloa. Aikuiset eivät ymmärrä, vaikka pitäisi, että koulu on vaikeaa etänä.  





Elämässäni tuntuu erityisen tärkeältä perhe, ystävät, poikaystävä, luonto, ruoka sekä itseni ja läheisteni terveys. Minusta muiden tulisi tietää elämässään se, kuinka kannattaa nauttia jokaisesta hetkestä täysillä ja olla murehtimatta liikaa tulevaa, elää just siinä hetkessä ja nauttia joka sekunnista koska ikinä ei voi tietää mitä tapahtuu. Maailman tämän hetkinen tilanne ärsyttää ja se kuinka harmillista tää on kaikin tavoin, mutta silti toivo siitä, että tilanne paranee vielä saa iloisemmaksi. Iloiseksi saa myös ihanat kevätilmat ja läheisten tuki ja seura. Aikuiset eivät aina vaan yleisesti ottaen ymmärrä nuorten ajatusmaailmaa ja erilaisten asioiden tärkeyttä nuorille.



Omassa elämässä tärkeintä on perhe ja oma harrastus. Muidenkin on hyvä tietää, että terveys on tärkeintä. Minua ilahduttaa kaverit ja hyvä musiikki. Aikuiset ei ymmärrä, että me nykynuoret ollaan erinlaisia kun ne nuorena. Kaikkien pitäisi tietää että normaalilla ihmisellä menee aikaa noin 7 minuuttia nukahtaa.



Minua ärsyttää moni asia mutta en puhu paljoa niistä. Minut tekee iloiseksi rauhassa ja hiljaisuudessa oleminen. Joskus asiat eivät vain toimi näin ja niin ja näin.




Perhe, läheiset, ja terveys ovat tärkeitä. En kunnolla ymmärtänyt kysymystä, mutta: pidän valokuvaamisesta ja eläimistä paljon, ja osuvasti eläimet ovatkin lempikuvauskohteeni. Ärsyttää koronavirus ja sen aiheuttamat ongelmat. Kesä on tulossa, mutta toisaalta kesälomasuunnitelmat ei välttämättä onnistu koronan takia. Aikuiset eivät aina ymmärrä nuoria, toisinaan.



Minun elämässä on tärkeintä jaksaa pysyä suunnitellulla tiellä ja aina tietää mitä tekee seuraavaksi.
Kaikkien pitäisi muistaa, että muiden mielipide ei tarkoita mitään tulevaisuudessa.
Ärsyttää toisten halu riidellä asioista, josta he eivät tiedä mitään.
Ilo syntyy omasta rauhasta ja toisten hymystä.
Aikuiset eivät ymmärrä, että kaikki ei ole niin helppoa.




Minulle elämässä tärkeää on menestyminen, matkusteleminen ja läheiset. Jos ikinä tulee mahdollisuus matkustella ulkomaille niin suosittelen, se avartaa ja isontaa maailmankuvaa.
Ainoa asia, joka minua tällä hetkellä ärsyttää erityisesti on, kun äitini meni hankkimaan koiran taloon.
Iloiseksi minut tekee onnistumisen tunne ja hyvät kirjat.
Minun mielestä ikä ei liity mitenkään ymmärtämiseen, eikä voi sanoa, että aikuiset ei ymmärrä jotain asiaa, koska on olemassa paljon lapsen tasolla olevia aikuisia.



Elämässäni todella tärkeältä tuntuu veneily. Muille suosittelen kanssa veneilyä. Tällä hetkellä ärsyttää korona. Huikean iloiseksi tekee kevään ensimmäiset lämpimät kelit. Sitä että lapsen pitää antaa olla ja elää, nuoruus on vain kerran.




~ Minulle tärkeitä asioita on ruoka ja läheiset ihmiset.
~ Minulla on kissa jonka nimi on Chika ja hän aika riehakas, mutta ihana.
~ Minua ärsyttää eniten se että tehtäviä tulee välillä liikaa.
~ Olen erittäin iloinen silloin kun saan pelata ihan rauhassa kavereitteni kanssa videopelejä.
~ Minulla ei ole oikeastaan mitään asiaa jota aikuiset eivät ymmärtäisi. 



Minusta tärkeintä ovat ystävät. Muiden kannattaisi myös muistaa tämä. Minua ärsyttää Teams. Jos etätyöskentely loppuisi, olisin todella iloinen.



Omassa elämässä tärkeää on läheiset, perhe ja lemmikit. Muidenkin olisi hyvä tietää, että kotitöiden tekeminen hyödyttää kaikkia ja niitä pitäisi kaikkien tehdä ilman, että vanhemmat pyytää tai maksaa siitä. Minua ärsyttää se, että koronatilanteen takia kaikki peruuntuu ja joutuu oleen vaan kotona. Minut tekee iloiseksi perhe, läheiset, kesä, hyvät päivät ja ulkona oleminen. Aikuiset ei ymmärrä joitain "nuorten juttuja" mutta se sinänsä haittaa.



Omassa elämässäni tärkeitä asioita ovat ystävät, harrastukset ja perhe. Muiden pitäisi ehkä tietää se, että olen oikeasti todella ujo enkä sen takia uskalla aina sanoa omaa mielipidettäni puolitutuille. Minua erityisesti ärsyttää se, kun joku valehtelee niin, että sen heti huomaa mutta silti vaan jatkaa sitä. Erityisen iloiseksi minut tekisi tällä hetkellä se, että pääsisin pelaamaan jalkapalloa joukkueeni kanssa ja näkemään serkkujani. Myös lämmin kevätilma tekee minut iloiseksi. Aikuisten pitäisi ymmärtää se, että meille valittaminen ja huutaminen ei muuta meitä paremmaksi vaan päinvastoin.



Omassa elämässä tärkeältä tuntuu itsensä kehitys ja tämän ohella viisauden sekä sisäisen rauhan tavoittelu. Mielestäni elämä tulee ottaa vastaan elämyksenä ja täysin siemauksin, emmehän me ole täällä ikuisesti. On hyvä löytää joka hetkestä jotain positiivista ja muistettavaa. Monet sivuuttavat tämän asian ja he eivät ymmärrä tätä. Jonakin päivänä he tulevat huomaamaan, ettei heidän elämässään ole tapahtunut kovinkaan mitään positiivista. Usein itseäni ärsyttääkin, kun elämän on itseään toistavaa ja kun siitä ei saa mitään irti. Siksi minua riemastuttavat ainutlaatuiset kokemukset, joita voi muistella jälkeenpäin. Aikuiset eivät mielestäni aina ymmärrä nuoruusajan autuutta, kun haluan ottaa siitä kaiken ilon irti niin he eivät välttämättä tajua.

Elämässä tuntuu tärkeältä tällä hetkellä kaverit. Muidenkin pitäisi olla poikkeustilanteen vuoksi enemmän ystäviensä kanssa tekemisissä. Vaikka sitten soittamalla. Eniten ärsyttää kaikkien lehtien hössötys koronasta. Iloiseksi tekee se, että ulkona on ollut hienoja kelejä. Vanhemmat eivät ymmärrä, että tilanteen vuoksi oma aika on nuorelle erittäin tärkeä.

Asioita, jotka mun elämässä tuntuu tärkeiltä on perhe ja ystävät. En tiedä ja ei ärsytä mikään. Asioita, jotka tekee iloiseksi on ystävät ja poikaystävä. 



Elämässäni tärkeältä tuntuu perhe ja ystävät. Ärsyttää eniten koko ajan kotona oleminen. Minut tekee hiukan iloiseksi perhe. Vanhempani ymmärtävät minua hyvin ja aikuiset joille puhun.



Elämässä tärkeää on, että on ihmisiä, joille voi jakaa huolet ja murheet. Että tämä aika ei lopu ennenkö me itse vaikutetaan asiaan. Paha ruoka. Hyvä musiikki. Musiikki.

Tärkeitä asioita omassa elämässäni ovat perhe ja lemmikit. Ei ole mitään kiinnostavaa ja tärkeää asiaa, mitä muidenkin kannattaisi tietää. Mikään ei ärsytä erityisesti tällä hetkellä. Minut tekee iloiseksi tällä hetkellä se, että voin jatkaa harrastustani koronasta huolimatta.



Kuvat ja tekstit: luokat 9 B ja 9 C

Lehtijuttu oli suomen kielen tehtävänä Teamsissa.

Kasiluokkalaiset etänä, kotona ja pelaamassa


Tärkeältä tuntuu perhe ja kaverit. Se ärsyttää, että täytyy pysyä suurimmaksi osaksi kotona. Ulkona oleminen ja kavereiden näkeminen saa iloiseksi.



Elämässä mielestäni tärkeintä on terveys, niin fyysinen kuin psyykkinenkin. Tärkeää on myös, että elämässä on sinulle läheisiä ja tärkeitä ihmisiä. Muidenkin pitäisi muistaa tämä. Erityisesti ärsyttää, jos jokin asia ei onnistu tai menee ihan pilalle. Iloiseksi taas tekee ihan pienet asiatkin, esim. elokuvan katsominen, shoppaileminen. Kaikki aikuiset ei ymmärrä sitä, että nuorten pitäisi saada uusia kokemuksia eikä kaiken pitäisi olla niin rajoitettua.



Minulle tärkeää on perhe, koulu ja jalkapallo. Minua ärsyttää, jos häviän jalkapallossa. Jalkapallo tekee minut iloiseksi. Aikuiset eivät ymmärrä, miksi pelaamme niin paljon.

Mun mielestä tärkeät asiat elämässäni ovat perhe, koira ja mopo. Muidenkin kannattais tietää mopot ja ja ylipäänsä ajoneuvot. Ärsyttää, kun mopo hyytyy tai tai ei toimi. Iloiseksi tekee se, kun saa haluamansa. Mun mielest aikuisten pitäisi ymmärtää mopoista, jos lapsi omistaa sellasen. 


Tärkeintä on kaikki päivän pienet asiat. Ärsyttää seku kahvit kaatuu syliin. Iloiseksi tekee kaikki vapaat mitä saa viettää. Aikuiset eivät vlttämättä ymmärrä eikä muista eikä tiedä että nuoret käsittelee usein asiat eri tavalla miten aikuiset eikä aina ymmärrä ajatella nuoren näkökulmasta.

Omassa elämässä tällä hetkellä tärkeältä tuntuu perhe ja ystävät. (Ei kai mulla mitään tärkeää/kiinnostavaa ole.) Eniten ärsyttää se ettei voi nähdä kavereita niin paljoa ja että ei pääse kouluun, koska siellä on paljon helpompaa opiskella, kun saa paremmin apua. Iloiseksi mut tekee kaikki positiiviset asiat joita on tai joita muut kertovat.


Perhe ja läheiset on tärkeitä. Kaikesta selviää, kun yrittää. Ilkeät ihmiset ärsyttää. Ystävälliset ihmiset tekee iloiseksi. 



Omassa elämässä tuntuu tällä hetkellä tärkeältä kaverit, eläimet ja perhe. Ihmisten olisi hyvä tietää, että kun kaikki puhaltaa yhteen hiileen, me selätetään tää tauti. Eniten ärsyttää se, että ei voi nähdä kavereita niin paljoa ja sisarukset on koko ajan samassa talossa. Iloiseksi tekee videopuhelut kavereitten kanssa. Aikuiset eivät ymmärrä, että ei olla enää mitään pikkuvauvoja.



Omassa elämässä tärkeältä tuntuu ihmiset ympärillä. En tarkoita kaikkia ihmisiä vaan vain tiettyjä, jotka vaikuttavat elämääni. Muidenkin kannattaisi tietää, että feminismi ei ole miesvihaa vaan tasa-arvoa! En tiedä, miksi sanon tuon, mutta se tuli ensimmäisenä mieleen. Ärsyttää koulutehtävät, mutta pakko niitä on tehdä. Huikean iloiseksi minua ei tee mikään tietty asia vaan ihan pikkujutut, joita on paljon. Aikuiset eivät ymmärrä mitään! :)



Tärkeältä tällä hetkellä tuntuu lukeminen ja terveenä pysyminen. Muiden kannattaisi tietää se, että liikkuminen virkistää ja vaikka ulkona liikkumista on rajoitettu, on silti hyvä käydä joka päivä ulkona, vaikka kävisi vain omassa pihassa niin silti. Erityisesti ärsyttää etäopiskelu, koska en osaa käyttää hirveän hyvin tietokonetta ja kaikkia sovelluksia. Myös se ärsyttää, että puhelimesta loppuu tila, niin täytyy poistaa joitain juttuja, että saa koulujutuista kuvia. Iloiseksi taas tekee se, että voin lukea kirjoja ja kuunnella musiikkia. Myös lemmikit tekevät iloiseksi. Omat vanhemmat eivät ymmärrä sitä, että etäopiskelu ottaa varmaan kaikilla vähän voimille niin ei jaksaisi tehdä yhtä paljon kotitöitä, mutta vanhempien mielestä niitä pitää tehdä vaan enemmän nyt kun kaikki on kotona niin on enemmän aikaa.



Tykkään pelata paljon. Ärsyttää, kun ei voi tällä hetkellä nähdä kavereita. Iloiseksi tekee se, että voi olla kotona. Omat vanhemmat eivät ymmärrä sitä, että on tylsää.

Omassa elämässä tärkeintä on perhe ja oma harrastus. Terveys on tärkeintä. Kaverit ja hyvä musiikki. Aikuiset ei tajua, että me nykynuoret ollaan erilaisia kuin ne nuorina.

Omassa elämässä tärkeää on mopolla ajaminen, perhe, kaverit ja pelaaminen. Erityisesti ärsyttää, kun koronan takia ei pääse mihinkään ja kavereita ei voi nähdä niin usein. Iloiseksi tekee mopolla ajaminen. Aikuiset ei ymmärrä monia asioita, vaikka pitäisi esim. pelaamista.



Minun mielestä on tärkeää pitää yllä sosiaalisia suhteita, vaikka nykyisestä tilanteen vuoksi se on ehkä vaikeaa. On siis tärkeää pitää yhteyttä kavereihin. Eniten minua ärsyttää se, että pitää olla suurimman osan ajasta sisällä ja tehdä koulutehtäviä. Muutaman kaverin kanssa on paljon hauskempaa, kuin sisällä olo yksin. Kun välillä näkee kavereita jaksaa taas tehdä koulutehtäviä. Aikuiset eivät aina ymmärrä sitä, että kuinka tärkeää on nähdä kavereita nykyisen tilanteen aikana. Ehkä se johtuu siitä, että kun he olivat meidän ikäisiä he saivat nähdä kavereita päivittäin.



Uusi viikko on taas pyörähtänyt käyntiin. Kaiken tämän arjen keskellä huomaan ystävieni merkityksen arjessani. Tällä hetkellä he tuntuvat todella tärkeiltä. Vaikka nyt olisikin mukava mennä kylillä isoissa kaveriporukoissa, se pitää jättää väliin. Kavereihin voi pitää yhteyttä myös puhelimella. Kaikki me olemme nyt tässä samassa tilanteessa. Ärsyttäähän se, kun "kaikki" kiva on viety meiltä. Juuri nyt, kun kelit muuttuvat yhä paremmiksi, joudumme jäämään kotiin.



Minut tekee nyt onnelliseksi pienetkin onnistumiset. Esimerkiksi se, jos saan opettajalta mukavan ja kannustavan viestin johonkin koulujuttuun liittyen, tuntuu kivalta. Urheileminen on myös tällä hetkellä minulle todella tärkeää ja se saa minut iloiseksi. En osaa sanoa, ymmärtävätkö aikuiset, kuinka kova paikka tämä meille nuorille on. Stressinaiheita kertyy ja paineet ovat kovat. Aikuisten pitäisi ehkä enemmän kannustaa meitä.



Omassa elämässä tärkeältä tuntuu läheiset ja koti. Ärsyttää jos joku ei ymmärrä minua. Iloiseksi tekevät ystävät ja musiikki. Kiinnostava asia: hämähäkit best!! Aikuiset eivät ymmärrä että nuorilla on oma elämä ne on ihan kykeneväisiä päättämään omasta elämästä.



Elämässäni tällä hetkellä ei ole mitään kauhean tärkeää. Muiden kannattaisi tietää, että ei ole ulkona paljoa. Ärsyttää sellaiset, jotka ei noudata koronarajoituksia. CS tekee tällä hetkellä huikean iloisesti. Aikuiset ei ymmärrä, että nyt kannattaa pelata.



Omassa elämässäni tällä hetkellä on tärkeää, että minä ja perheeni ovat terveitä tämän kaiken kauneuden keskellä.
Jokaisen olisi hyvä tietää ja ymmärtää nykyinen maailman tilanne ilmastomuutoksen kannalta. Se että ilmastonmuutos täytyy ottaa tosissaan ja tehdä asialle jotain. Minua ärsyttää suuresti, että minä ja veljeni joudumme olemaan kotona kahdestaan päivisin ja sekös jos mikä aiheuttaa ärsyyntymistä ja päänsärkyä, mutta eihän tälle tilanteelle voi mitään. Minut tekee suuresti onnelliseksi iloiseksi se, että olen toipunut vihdoin täysin polvileikkauksesta ja voin tehdä jälleen kaikkea kivaa. Taino kaikkea mitä tälle hetkellä voi tehdä koronan takia. Aikuiset eivät ymmärrä, että sosiaalinen media on nykypäivää ja että se kuuluu suuresti nykynuorten elämään.






- Kaverit
-?
- Koulu välillä😅
- Kaverit
- kun joskus ei vaan jaksa nii sit ei vaa jaksa



Tärkeimmältä tuntuu varmaan csgo kun en muuta pelaakka 😆 Että cs on hyvä peli. Että koulut ei oo avattu, tekisi mieli käydä hetken taas koulussa ja takas kotiin :D. Pääsee kommunikoimaan eri maalaisten kanssa.



Tällä hetkellä tärkeältä tuntuu nukkuminen, netflix, kävely lenkeillä käyminen, kavereiden tapaaminen ulkona turvavälit muistaen, Snapchat, sänkyni, sohvani, sauna, suihku, keittiön pöytä ja keittiön penkit, kavereiden kanssa snäppääminen ja viestittely, puhelin ja tietokone, jotta voin tehdä tehtäväni.
- Haukottelu on tarttuvaa ja sen ajatteleminenkin saa haukottelemaan.
- Ärsyttävältä tuntuu karanteeni, Korona, etäopiskelu, opiskelu, olen katsonut monet ohjelmat läpi monta kertaa eikä ole enää mitään katsottavaa, jatkuva kotona oleminen, opo alkoi taas, ajoittain sisarukset ja se, että en voi nähdä isovanhempiani.
- Iloiseksi minut saa se, että Ruotsin tunnit taas alkoivat, hyvä sää, kaverit, kohta alkava kesäloma, netflix, kun mä saan palautettua jonkun tehtävän ja biojätepussi.
- Aikuiset eivät ymmärrä kuinka rankkaa etäopiskelu on ja ne ei ymmärrä kuinka turhauttavalta tuntuu kun on tehnyt paljon tehtäviä ja käyttänyt niihin paljon aikaa ja sitten ei saa edes arviointia tai palautetta tehdystä työstä.
Mitä aikuiset ei ymmärrä?
No ekaksi mutsi ei ymmärrä että mopolla ajaminen on muutakin kuin istumista ja että maapähkinävoissa ei ole lisättyö sokeria(ei ainakaan siinä mitä mä syön).



Sitten näin sellasen mainoksen jossa joku vanhempi henkilö näytti kuinka ladata joku sovellus ja sit se leveili siinä mainoksessa että se tietää käyttöjärjestelmien nimiä mutta se sano windows, anroid, aple. APLE!!! ja se että se sano että aple ottaa mua niin päähän koska aple ei ole käyttöjärjestelmä, kun aplella on 2 pää käyttöjärjestelmää ios puhelimelle ja macos koneelle, ja missä on linux.
Elämässä tärkeimmältä tuntuu nukkuminen ja liikunta. Mieleen ei tule mitään tärkeää, mitä muiden tulisi tietää. Eniten ärsyttää koulutehtävät, koska niitä ei jaksa tehdä. Iloiseksi tekee liikunta, nukkuminen ja kavereiden kanssa pelien pelaaminen. Aikuisten pitäisi antaa nuorten olla rauhassa, kun he tekevät koulutehtäviä.

Minusta elämässäni tärkeää on tällä hetkellä urheilun mahdollisuus ja muidenki pitäisi tietää se että voi kyllä vielä ihan liikkua ja urheilla. Minua ärsyttää eniten se että ei välttämättä voi kavereiden kanssa veittää aikaa nii paljoa ja minut tekee iloiseksi urheilu.



Elämässä tärkeältä tällä hetkellä tuntuu perhe ja terveys. Mielenterveyteni on vaakalaudalla, sillä vaikea tunnistaa viikonloppua arjesta, sillä päivät ovat täsmälleen samanlaisia. Eniten ärsyttää turha oleskelu kotona ja perheenjäsenet, joiden seura alkaa nyppimään aivosolukkeita yksitellen irti aivoistani. ”Erityisen” iloiseksi minut tekee ystävät, joita nään välillä kasvotusten, mutta useimmiten virtuaalisesti. Tykkään käydä etäopiskelun sivussa paljon ulkona, siksi hyvä sää tekee heti mukavamman olon. Aikuiset eivät saata ymmärtää etäopiskelun raskautta, sillä ovat itse käyneet koulun joskus vuosikymmeniä, sitten ihan lähiopetuksessa. Että juu.





Tällä hetkellä tärkeintä on itsestä ja läheisistä huolehtiminen, perhe ylipäätänsä ja terveys kaikilla tavoin. Ärsyttävintä on opiskella, nukkua ja viettää vapaa-aikaa samassa tilassa, sisarukset. Iloiseksi minut tekee kun on saanut päivän läksyt tehtyä ja kun viikonloput alkaa. Vanhemmat eivät ymmärrä pitää pikkusisaruksia (ja itseään) hiljaa minun opiskellessa!



Mielestäni oman mielenterveyden ylläpito tuntuu tärkeitä tällä hetkellä. Mielestäni kaikkien pitäisi tietää että tämä aika ei ole niin paha kun jotkut sanovat. Minua ärsyttää koulutehtävät joissa ei ole selkeä tehtävän anto. Mikään ei tee huikean iloiseksi. Aikuiset ymmärtävät hyvin.



Minun elämässä on tärkeää vapaa aika sillä silloin saan rentoutua. Ilkeisyys ei auta koskaan. Razen ulttirsyttää koska se vaan ampuu ja sit mä delaan. Kun puhun kavereiden kanssa se tekee iloiseksi.



Että jos minä puhun takaisin se ei tarkoita että en kunnioita sinua
• Mun elämässä tärkeltä tuntuu ystävät ja perhe.
• Maailmanmeno.
• Korona
• Ystävät ja eläimet.
• Että kaikkee ei osaa opiskella niin helposti.



Mikä asia omassa elämässä tuntuu tärkeältä? No että läheiset on terveitä ja mulla on koira ja harrastuksia. Mikä tärkeä ja kiinnostava asia muidenkin kannattaisi tietää? Mun koira on paras. Mikä asia ärsyttää erityisesti? No että ei pääse nyt matkustelemaan. Mikä asia taas tekee huikean iloiseksi? On aikaa koiralle enemmän. Mitä aikuiset eivät ymmärrä, vaikka pitäisi? Ei oo.

Perhe ja eläimet ovat tärkeät asiat elämässäni. Epätietoisuus siitä mitä tapahtuu on ärsyttävää. Lähimmäiset ihmiset tekevät iloiseksi. Elämässäni hyvin tärkeitä asioita ovat perhe, urheilu ja kaverit. Kaikkien tulisi tietää, että liikunta on hyvin tärkeää ja mukavaa puuhaa.
Minua ärsyttää eniten kiirehtiminen. Iloiseksi minut tekee kavereiden seura ja onnistumiset urheilussa kuten jalkapallossa.
Aikuisten pitäisi ymmärtää lasten ideoita ja haaveita sekä auttaa heitä toteuttamaan niitä parhaansa mukaan.



Tällä hetkellä elämässä tuntuu tärkeältä ystävät ja yhteyden pito heihin, parisuhde, perhe ja perheen kanssa oleminen. Myös itsestä ja muista huolehtiminen. Oma aika. Kaikkien kannattaisi tietää, että itsestä huolehtiminen ja asioille ajan antaminen on tärkeää.
Erityisesti minua ärsyttää ihmiset jotka liikkuvat kielloista huolimatta isoissa porukoissa, niin että ihmisiä on jopa yli 10. Välillä koulutyöt ja perheenjäsenet. Minä tulen iloiseksi, kun saan ystäviltä viestejä ja kuulen kuulumisia. Välillä perheen kanssa on kiva olla ja siitä tulee iloiseksi. Kaikki aikuiset eivät ymmärrä, että koulun käynti on rankkaa. Tehtäviä on paljon ja ne ovat vaikeita, niitä on monista aineista. Meillä on myös kokeita. Ja koulu tuottaa stressiä kaikille omalla tavallaan.



Omassa elämässä kaikkein tärkeimmältä tuntuu terveys ja vapaus tehdä asioita jotka kiinnostavat. Tärkeä asia jonka jokaisen pitäisi tietää on se että jokainen ansaitsee olla oma itsensä ja tehdä asioita joista itse tykkää. Erityisesti ärsyttää ihmiset jotka eivät pääse yli menneistä asioista ja valittavat pienistä asioista. Iloiseksi tekee kun näkee jonkun nauravan, auringossa oleminen, musiikin kuuntelu ja liikkuminen. Aikuiset eivät ymmärrä, että nuoretkin voivat kokea stressiä ja voivat olla masentuneita vaikka eivät sitä näytäkkään.



◇Tärkeältä tuntuu perhe, kaverit, lemmikit, musiikki, harrastus ja sukulaiset.
◇Muidenkin kannattaisi tietää, että huumori on ihmisen selviytymiskeino😅 (tutkittu juttu)
◇Ärsyttää koronahöskä ja sen aiheuttamat jutut kuten karanteeni, koulujen sulkeminen jne.
◇Minut tekee erittäin iloiseksi samat asiat mitkä tuntuu tärkeältä😅
◇Aikuiset eivät ymmärrä kuinka rankkaa etäopiskelu on ja, että kuinka paljon jotkut meistä näkee vaivaa joihinkin tehtäviin.


 

Kuvat ja tekstit: Luokkien 8 B ja 8 C oppilaat

Lukuviikon tehtävänä etäkoulussa oli tehdä yhteinen lehtijuttu - ja se onnistui hienosti! :)

Mänttäläinen nuori

Nuoret ovat Mäntässä asumisesta montaa mieltä, mutta valtaosan mielipide on negatiivinen. Haastattelimme kymmentä ysiluokkalaista vapaa-ajan vietosta Mäntässä. 

  1. Mitä teet vapaa-ajalla? 

  1. Ajatuksia Mäntästä? Hyviä ja huonoja ajatuksia? 

  1. Muutatko pois opiskelemaan? Miksi? 

Mäntässä nuorten elämään kuuluu kotona pelaaminen ja somen selailu. Joillain on kaverisuhteita ja harrastuksia. Harrastuksiksi sanottiin esimerkiksi jääkiekko ja ratsastus. 

Mäntässä on kuitenkin hyvät ja huonot puolensa. Hyviksi puoliksi sanottiin hyvät kaverit, halpa asuminen ja pieni koko. Huonoja asioita kertyi kuitenkin enemmän, kuten tekemisen puute, huono palvelu ja yleinen viihtymättömyys. 

Monet harkitsevat Mäntästä pois muuttoa peruskoulun jälkeen. Osalla syynä on Mäntän pienet opiskelumahdollisuudet. 

Mäntässä nuoret kannattaisi ottaa vielä enemmän huomioon, jotta he viihtyisivät paremmin. 

Jutun tekijät: Lilja Virkajärvi, Pihla Viita-aho ja Tenho Palmroth

Koulun oma animaatioelokuva

ROSKAPÄTKÄT-projekti koulussamme 2019

Maanantaina 23.9. Pirkanmaan jätehuollon kouluttaja Erkki Piippo vieraili koulussamme ja kertoi, että aiheemme omaan animaatioomme on BIOJÄTE.


Viikolla 41 ysien käsikirjoitusryhmä tekee alustavia tekstejä, jotka Pirkanmaan elokuvakeskuksen Kalle Raittila katsoo läpi. Valitsemme yhden käsikirjoituksen, josta aletaan tehdä animaatioelokuvaa.

(käsikirjoitus tekstinä, kuvakäsikirjoitus ja taustojen ja paikkojen ja äänien / musiikin miettimistä)

Seiskat tekevät sitten animaatiohahmot valmiiksi.

Kuvaukset alkavat 11. marraskuuta luokassa S2, joka on muutettu animaatiostudioksi koko viikon ajaksi.

Kasiluokkalaiset oppilaat työskentelevät siellä pareittain Kalle Raittilan kanssa.

Valmis animaatioelokuva lähtee Tampereen elokuvajuhlille.



Ysien käsikirjoitusryhmä teki kaksi käsikirjoitusta. Kalle Raittila sanoi, että molemmat ovat hänen mielestään hyviä. Saamme itse päättää, kummasta teemme animaatioelokuvan.

 
Koskelan yläkoulun biojäte-aiheisen animaation käsikirjoitus 1

(Noin) kilon kidutus
Henkilö x maistaa ruokaansa, mutta maun ollessa epämiellyttävä hän laskee haarukkansa närkästyneenä. Hän heittää ruokansa raivolla roskikseen, lautanenkin lentää perässä.
Kummitusmainen kirottu keittäjä nostaa kasvonsa roska-astian takaa vihaisen näköisenä. (Anima-mainen esittely, nimikyltti MERVI ponnahtaa esiin. Säkenöistiä, glitteriä ja kimallusta.)
Mervi lähtee vainoamaan oppilaita muovihaarukan ja biojätteen kanssa.
Henkilö x viettää aikaansa jossakin ja Mervi tulee takaapäin muovihaarukkansa ja biojätepussinsa kanssa. Hän haarukoi jätteet x:n suuhun.
Q syö banaania ja heittä kuoret seinää päin. Q:n astellessa ajatuksissaan Mervi asettaa kuoret Q:n eteen ja Q kaatuu pepulleen itkien.
Henkilö y heittää pillimehun jorpakkoon ja Mervi heittää sen päin y:n pläsiä.
Henkilö B avaa reppunsa, josta leijailee ulos hajupilvi. Reppu on täynnä biojätettä.
Henkilö z istuu jossakin kuunnellen musiikkia Mervin ilmestyessä suuren biojäteastian kanssa. Mervi dumppaa jätteet z:n päälle, ja z peittyy jätteeseen.
Kostojen jälkeen Mervi palaa takaisin ruokalaan ja näkee, kuinka Tuomas on syönyt lautasensa tyhjäksi ja astiat palauttaessaan sanoo ”Kiitos!” keittäjälle. Mervi rakastuu Tuomakseen.
(Mervin ympärille pinkkiä, glitteriä, kimallusta ja sydämiä.) Mervi saa vihdoin rauhan ja palaa tuonpuoleiseen. Mervi kohoaa kohti taivasta, ja Tuomas ottaa takataskustaan kyltin ”Ei biojätettä”. Kyltin alanurkassa teksti #Mervinmuistolle.
(Kuvitusta typötyhjästä ja puhtaasta biojäteastiasta.)
 
Koskelan yläkoulun biojäte-aiheisen animaation käsikirjoitus 2
Bertta Biojäte -monster
Koulun ruokalassa melkein jokainen oppilas heittää ruokansa pois ja se viedään kasaan. Kasa alkaa kasvamaan ja sieltä erottuu erilaisia aseita ja hyökkääjä. Lopulta kasasta muotoutuu selkeäksi jättimäiseksi Bertta Biojäte -monteriksi.
Monsteri rupeaa jahtaamaan ihmisiä. Ihmiset juoksevat tiellä karkuun ja Bertta jahtaa taustalla. Lopulta Bertta syö koko maapallon (kuva avaruudesta päin, kun maapallo muuttuu kokonaan biojätteeksi). Bertta ei kuitenkaan pidä maapallon mausta ja yökkää sen ulos.
Maapallon ihmiset ovat järkyttyneitä ja hämillään. He toteavat yhteen ääneen: ”Ei enää uutta Berttaa”, ja alkavat syömään kaiken ruuan.
  • - - - -
Tarkemmin kohtauksia Bertan syömisestä:
  • ensiksi syö pieniä asioita, kuten roskiksia. Kasvaessaan siirtyy isompiin kohteisiin esim. Eiffel-torni.
  • roskis
  • koulu
  • Pirkanmaan jätehuolto
  • presidentti
  • Eiffel-torni
  • Pisan kalteva torni
  • Maapallo
  • Vapauden patsas
  • Kiinan muuri
  • Juo Tyynen valtameren



Seiskaluokkalaiset ryhtyvät nyt lokakuun lopulla tekemään animaatiohahmojen palasia, taustoja yms.

Projetista tulee lisää tavaraa tänne vaihe vaiheelta...

Seiskaluokkalaiset valmistamassa animaatiohahmoja ja taustoja:










































































6. marraskuuta on kaikki valmiina studioviikkoa varten, jolloin elokuvantekijä Kalle Raittila tulee kouluumme. Luokka S2 pääkoulun käytävällä laitetaan pimeäksi eli ikkunat peitetään jätesäkeillä. Sitten maanantaina 11.11. kasiluokkalaiset alkavat kuvaamaan animaatiota. Musiikin ryhmät ovat tehneet ääniä.

Taidetestaajat kokivat UMO:n!


Matkasimme kohti pääkaupunkia Helsinkiä Manninsen tilausajon bussilla. Kuljettajanamme oli hyväntuulinen ja ystävällinen Jali Kontuniemi. Koululta otimme eväiksi lämpimät lihapiirakat ja pillimehut, joiden aika koitti sitten Tampereen korkeudella. Eväät tekivät hyvin kauppansa ja kuskillekin maistui. Kiitos siis koulumme keittiöhenkilökunnalle maistuvista matkan alkupaloista! Tiedossa oli, että paluumatkalla saisimme koulun tarjoaman hampurilaisaterian itse kukin. Tämä sai ajatuksemme hyvin ystävällisiksi rehtoriamme Aki Koivistoa kohtaan :)






Kaikki kolme kasiluokkaamme mahtui mainiosti yhteen bussiin ja se olikin hyvä asia tunnelman kannalta. Luokanvalvojat Johanna Rintapää (8 A), Liisa Maaranen (8 C) ja Merja Penttinen (8B) vastasivat retken onnistumisesta. 

Riihimäen ABC:llä pysähdyimme viideksi minuutiksi ennen laskeutumistamme Helsinkiin Pohjois-Esplanadille.




Nuoret kajauttivat juhlallisesti Maamme-laulun bussissa, niin isänmaallinen olo alkoi olla näin merkittävällä matkalla. Olihan kyse taiteesta, musiikista ja matkaamisesta upeissa isänmaamme Suomen maisemissa kohti sen komeaa pääkaupunkia Helsinkiä!





Espalta Ravintola Savoyn edustalta olikin sitten enää 30 metrin matka kävellä Kasarmikatu 36:een Savoy-teatterin aulaan satojen muiden kasiluokkalaisten kanssa. Kello alkoi olla lähellä kahta iltapäivällä.







Väkeä oli siis liikkeellä todella paljon. Monet luokat olivat tulleet paikalle paljon kauempaakin kuin me.





Muutama päivä ennen reissua olimme koulussa tehneet etukäteistehtäviä konserttiin liittyen. Christer Nuutisen kuvittama sarjakuva johdatti meidät UMO Helsingin, jazzin ja big band -musiikin maailmaan. Konserttipaikalla jokainen sai siitä vielä oman paperisen version käteen tarkasteltavaksi. Siinä kerrottiin hienosti jazzin historiasta ja kaikki oleellinen kaikesta muustakin asiaan liittyvästä.




https://umohelsinki.fi/wp-content/uploads/2018/08/Taidetestaajat-UMO-sarjakuva.pdf


UMO Helsinki on big band, jossa on 16 soittajaa: 4 trumpetistia, 4 pasunistia, 5 saksofonistia sekä komppi, johon kuuluvat pianisti, rumpali ja basisti. Koko joukkiota johtaa kapellimestari, the boss, joka saa kaikki soittamaan samaan tahtiin. UMO Helsingin peruskokoonpanon rinnalla on usein mukana solisti, joka voi olla laulaja tai jonkun instrumentin guru, vaikkapa kitaristi tai saksofonisti.





UMO Helsinki tekee noin 100 keikkaa vuodessa, eli pari keikkaa viikossa. Noin puolet keikoista on julkisia ja niille myydään lippuja. Puolet keikoista soitetaan pienemmille porukoille suljetuissa tilaisuuksissa, kun keikkaillaan mm. kouluilla, sairaaloissa, vanhainkodeissa, vankiloissa tai vaikkapa Taidetestaajille. UMO Helsinki on ollut olemassa vuodesta 1975 asti, ja sittemmin he ovat levyttäneet yli 50 levyä ja tehneet tuhansia ja taas tuhansia keikkoja ympäri Suomen ja pitkin poikin maailmaa.



Konsertin alussa kuulimme kapellimestari Kirmo Lintisen uunituoreen sävellyksen sekä pari muuta hienoa teosta, joissa hyödynnettiin big band -kokoonpanon ulottuvuuksia mielenkiintoisella tavalla. Kappaleet olivat sellaisia kolmen minuutin mittaisia ja tutunoloista jazzia. Olimme odottavalla kannalla sen suhteen, mitä olisi tulossa.




No mikä mood muka? Emojit ovat hauska ja helppo tapa ilmaista erilaisia tunnetiloja. Voisiko niiden avulla jopa säveltää biisin? Totta kai! Konsertin kruununjalokivenä loisti oppilaiden oma emoji-sävellys, jonka tekemiseen koulut olivat saaneet ohjeet osana konsertin etko-materiaaleja. Säveltäjä Veli Kujala oli laatinut lyhyen pätkän musiikillisia ohjeistuksia kullekin emoji-symbolille, ja konsertissa UMO Helsinki esitti yhden oppilaan emoji-sävellyksen. Ohjeistukset eivät olleet tarkkaa nuoteiksi puettua musiikkia, vaan orkesterin oli tarkoitus improvisoida – eli keksiä esityshetkessä – sopivat keinot tunnetilojen esittämiseen. 

No mikä Moog muka? Moog on 1960-luvulla kehitetty analoginen syntetisaattori, joka tuli 1970-luvulla varsin laajasti rock-yhtyeiden käyttöön. Moog on instrumenttina monipuolinen ja taipuisa, mutta monofonisuuden eli yksiäänisyyden vuoksi sillä ei voi soittaa harmonioita. Merkittävää Moogissa on mm. se, ettei siinä ole presettejä, joten soundeja ei voi tehdä tarkasti etukäteen lukiten, vaan vasta esitystilanteessa.

Henkeäsalpaavana päätösnumerona kuullimme Antti Auvisen säveltämä "Twelve Fn Kies", jonka solistina taituroi Kari Ikonen analogisen Moog-syntetisaattorinsa kanssa. Kuin taikuri konsanaan, Ikonen loihti Moogistaan toinen toistaan erikoisempia soundeja, jotka yllättävit, ilahduttivat ja hämmentivät. Teos muotoutui osittain esityshetkessä, sillä säveltäjä oli jättänyt tilaa orkesterin ja solistin omalle ilmaisulle.




Teoksen kesto oli kokonaiset 20 minuuttia, ja täytyy sanoa, että suuri osa yleisöstä odotti teoksen loppumista kiihkeämmin kuin mitään muuta. Monet kuitenkin myös tykkäsivät teoksesta. Kolmelle tytölle tuli päänsärky, joillekin myös huonovointisuutta. Yleisölle oli jaettu etukäteen korvatulppia, mutta eipä kukaan olisi uskonut, että niille oikeasti voisi tulla käyttöä. Toisekseen, ne eivät olisi auttaneet pakenemaan teosta kokonaan. Lopuksi oli autuaallista voida mennä takaisin bussiin, vaikka vierailu Helsingissä lyhyeksi jäikin.



Kommentteja konsertista:

- Konsertti oli omasta mielestä aika turha.
- Nukahdin Ystävän kanssa kesken konsertin.
- Konsertti oli niin hyvä, että nukahdin :D En oikein kuunnellut kuin vähän silloin tällöin.
- Siellä oli ihan hieno teatteri ja soittajat oli ihan hyviä. Mutta ei minun makuuni tuommoiset esitykset. 
- Konsertti oli erikoinen. Kuuli erilaista musiikkia mitä normaalisti kuuntelee. Olisi ollut kiva, jos esityksessä olisi tapahtunut jotai muutakin kun vain bändin soittamisen katselua.
- Konsertti oli jännä. Se oli pitkästyttävä välillä. Musiikki meni minun musiikki makuni rajojen ulkopuolelle ja kauas. Mutta se oli ihan ok kokemus.


- Konsertti oli hyvä ja monimuotoinen.
- Konsertti oli mukava ja aika kului todella nopeasti. Konsertissa oli kiinnostavaa olla ja musiikki oli mukavan kuuloista.
- Konsertti oli hieman tylsähkö. Ihan hyvä kokemus, mutta en menisi uudestaan.
- Konsertin alkupuoli oli ok mutta en pitänyt loppupuolesta. Ja oli ärsyttävää että matkasimme pitkän matkan vain 45min konsertin takia.
- Minun mielestäni konsertti oli hieman pitkästyttävä ja tylsä.
- Konsertti oli alussa ihan ok mutta sain sieltä päänsäryn.... Matka noin kauas oli hiukan turha koska konsertti kesti vain n.45 minuuttia.
- Konsertin musiikki kuulosti hyvältä ja viimeinen kappale oli eksoottinen mutta hyvä.
- Mielestäni se oli erilainen. Itse omavalintaisesti en välttämättä menisi, mutta kyllä sitä kuunnella pystyi.
- Konsertti oli ihan ok, vähän inhottava. En tykännyt korkeista äänistä kauheasti ja päähän vähän sattui mutta ainakin jotain erilaista joskus. 
- Ei olu kauhee hyva se näytos.
- Oli ihan ok mut en ite vaa ole mikää musikaalinen ihminen nii en oikee ymmärtäny sitä :)
- Itse konsertti jota lähdimme katsomaan oli huono, koske emme olleet kohderyhmää.
- Konsertti oli ihan mukava, mutta viimeinen kappale tuntui vain jatkuvan.
- Esitys oli aika turha. Ajan sielä olisi voinut käyttää kaupungilla.
- Konsertti oli ihan kiva, mutta loppu hieman outo ja jännän kuuloinen.


Sitä hauskempaa olikin sitten matkata bussilla kohti taukopaikka Linnatuulta, jonne saapumisaikamme oli 16.30. 



Tilaamamme hampurilaiset ja ranskalaiset olivat suurimmaksi osaksi valmiina, mieluisensa juoman sai kukin valita itse. Omalla rahalla sai ostaa lisää ruokaa, jos halusi. 



Kavereiden kanssa ateria maistui, ja päivä olikin jo pitkällä ennen kuin olimme ruuan äärellä. Samaan taukopaikkaan saapui sitten muitakin Taidetestaajia ruokailemaan ja tapasimme myös Koskelassa töissä olleen Turo-opettajan.



Tarpeeksi taukoiltuamme jatkoimme matkaa iloisissa tunnelmissa vatsat täynnä. Oli musiikin, ystävien ja makeisten aika. 

Kommentteja bussimatkailun sydämestä oppilailta:

- Bussissa istuin, snäppäsin, lauloin. Muuta palautetta: Millo uusiks?

- Bussissa oli mukavaa, Ilonen ilmapiiri. Join jääteetä ja söin kanasalaatin, Hesburger ruoka ei oikein maistunut mutta muuten oli mukava matka:3
- Bussissa konsertti oli kymmenen kertaa parempi: Mökkitie, ui juma. Ilmaset ruoat ja niin edelleen. Jäi ihan hyvä fiilis siitä reissusta.
- En iha tiiä et mitä siel tapahtu ku olin edessä. Mökkitie. Söin tikkaria xd. Join pillimehuu.

- Bussissa jäin penkin alle jumiin, söin grillimaustetta, snappasin. Kuunneltiin Mökkitie, Maamme laulu, Roy Orbison, Muijii stadis, Aikuinen nainen yms. Syötiin karkkia, grillimaustetta, suolaa, salaattia. Juotiin energiajuomia, limsaa, mehua, vettä.

- Bussissa tapahtu vähän kaikenlaista. Mökkitie.
- Bussissa tanssittiin, laulettii, heilutiin, painittiin, riehuttiin.
- Bussissa kuunneltiin:lisää kaljaa,mökkitie,aikunen nainen,maamme laula,du hast,muijii stadis jne.
- Syötiin karkkia. Juotiin energiajuomia,mehuja,energia juomia(ed,es,driver,redbull,battery,mad croc. Bussimatka oli mukava ja hauska
- Bussimatkat olivat koko reissun parhaat osat. Kuuntelimme kaikenlaista musiikkia Paula Koivuniemen "Aikuisesta neisesta" Maame-lauluun.
- Bussimatka sinne oli hauska, mutta ei niin kiva kuin paluumatka. Lauleltiin kaikenlaista. Normisti en juo energiajuomia, mutta bussissa tuli juotua muutama liikaa. Ja ihmettelin miten jotkut pysty juomaan vielä enemmän. ES, Red Bull ja Lewis Hamilton juoman. Hesburger oli hyvä. Pirtelö sieltä oli paras reissun juoma. Mökkitie oli paras biisi.
- Bussissa söin luumuja ja suklaata ja join vettä. Kuuntelin bussin radiota ja takapenkiltä kuuluvaa musaa ja nukkuessani jotain rauhoittavaa musiikkia. Nukuin suurimman osan ajasta, joten en tiedä, mitä kaikkea tapahtui. Taukopaikka oli ihan kiva. Ainakin sai syötävää ;)

- Olin yksin ja sain kehut minun laulamisesta. Kun pysähdyimme syömään joku toi minulle cocacola-pippur -sekoituksen ja se pelotti.

- Mitä bussis tapahtui oli se kun nukuin yhess vaiheess. Mitä kuuntelin oli Rage Awakened (kannattaa kuunnel). Söin heses juustoaterian ja kerrosaterian ja bussis pähkinöitä. Join sitten jaffan siell samalla. Monet lauloivat kovaäänisesti.



- Linja-autossasöin eväitäni ja join vettä ja pillimehua. Bussissa kuuntelin misiikkia, joka tuli kaijuttimesta. En ole varma biisien nimistä. 😅 
 - Bussissa olin aika paljon omassa rauhassani enkä paljoa pitänyt sosiaalisuuttani ylhäällä sillä mielessä oli paljon kaikkea, en syönyt paljoakaan mitään joka on epänormaalia minulle. Bussissa muut pitivät ääntä ja riehuivat enkä oikein pitänyt siitä, mutta se johtui vain päivästä. Taukopaikka oli mukava ja reissu olisi ollut kivempi jos päiväni olisi ollut parempi.
- Bussissa juttelin muille. Söin riisikakkuja ja vähän salmiakkia. Join enimmäkseen vettä ja vähän limsaa. Kuuntelin musiikkia joka tuli auton perästä, sillä jollain oli kaijutin mukana. Taukopaikka oli ihan kiva. Ateria ei ollut oiken minun makuuni niin kävin hakemassa kaupasta vähän ruokaa.
- Kuuntelin bussissa musiikkia ja keskustelin kavereiden kanssa. Join vissyä ja söin karkkia menomatkalla. Tulomatkalla pysähdyimme Linnatuulen Hesburgeriin. Bussissa tapahtui vaikka ja mitä. Taukopaikka oli mieluisa.
- Bussissa juttelin kavereille, söin omenoita, viinirypäleitä ja lihapiirakkaa. Join vettä. Kuuntelin musiikkia. Bussissa laulettiin, naurettiin ja kuunneltiin paljon musiikkia.

- Bussissa kuuntelin musiikkia, lauloin ja juttelin kavereiden kanssa. Söin karkkia ja join limsaa. Bussissa yksi oppilas jäi jumiin ja ihmiset lauloi ja seisoi bussissa. Taukopaikka oli hyvä koska sai ruokaa.
- Kuuntelin Ariana Grandea ja katoin Netflixiä. Taukopaikka oli 6/5 koska käytiin siellä kun mentiin Arianan keikalle.
- Bussissa söin karkkia, grahamlihapiirakan ja join vettä ja pillimehun. Kuuntelin musiikkia, jota bussissa soitettiin, taukopaikka oli kiva, vaikka en itse hesburgerin ruoasta tykkääkkään.
- Bussissa istuin paikallani, söin karkkia yms. ja kuuntelin takaa kuuluvaa musiikkia.......
- Bussissa pääosin kuuntelin omaa musiikkia.
- Olin puhelimella ja juttelin kavereille. Bussissa laulettiin yhdessä, mikä oli mukavaa. Jotkut vähän riehuivat takana ja tunnelma oli rento ja kiva. Taukopaikka oli ihan kiva, ruoka maistui ja oli kiva kun samassa paikassa oli kauppa jos halusi vielä itse ostaa jotain matkalle.



- Bussissa puhuin kaverilleni, kuuntelin musiikkia ja olin totuutta ja tehtävää. Söin herkkua ja omenan ja kuuntelin Ariana Grandea ja kavereitani. Taukopaikka oli hyvä 👍🏻 Varsinkin koska siitä tuli muistoja mieleen koska pydähdyttiin siinä kun menimme Ariana Granden keikalle hehehe.
- Bussissa isolla porukalla joimme söimme ja kuuntelimme musiikkia ja nukuttiin lusikassa lattialla ja iha kiva se Linnatuuli oli.
- Bussissa menomatkalla katsoin leffaa ja söin grahampiirakoita 2 ,kanacaesar salaatin, karkkia ja join vichyä.
Paluumatkalla menin poikien kanssa taakse istumaan ja siellä söin karkkia ja join yhden nocon👍🏻 taukopaikka oli loistava!! 

- Fiilis oli loppimatkassa oli hieman väsynyt ja jenggi alkoi olemaan vähän sekaisin. Musiikki oli kuitenkin parasta koko reissusta (bussissa kuunneltu musiikki).

- Kotona minä sitten pelasin ja menin suihkuun.


Koulussa sitten taidetta testanneet oppilaamme arvioivat kokemuksensa Taidetestaajat-sovelluksessa.

Mieleen jäi tosiaankin paluumatkan musiikki ja kovaa yhdessä lauletut biisit Aikuinen nainen ja varsinkin Mökkitie: 

"Mä istuin jo takapenkillä,
Hymy korvissa vöihin köytettynä.."

Kiitokset upeille kaseillemme hienosta reissusta ja tunnelmasta bussissa! Kiitokset myös Jalille, joka kuljetti meitä turvallisesti tällä ikimuistoisella matkalla taiteen luo ja takaisin omaan taidekaupunkiimme Mänttään. :)

Sananvapaus

Kasi- ja ysiluokkalaisten kanssa tutkimme joulukuussa 2019 uutisia ja sananvapautta.



Mielipiteen- ja sananvapaus tarkoittaa ihmisoikeuksien julistuksen mukaan sitä, että jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen; tähän sisältyy oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä sekä oikeus rajoista riippumatta hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta.




Oppilaat kertoivat, miten he käyttävät sananvapauttaan liikkuessaan somessa:


Ysiluokkalaiset:

Olen harkitseva. 
Riippuu tilanteesta. Voin sanoa asioita, kunhan en riko lakia tai loukkaa muita ihmisiä pahasti. Mielipidettä voi silti ilmaista. 
Toimin Suomen lakien sisällä ja ilmaisen mielipiteitäni. 
Voin sanoa mitä haluan mutta loukkaamatta toisia. 
Minun sananvapauden raja riippuu siitä, mitä somepalstaa käytän. 
Riippuen sensuurista, mielelläni tuppaan rikkoa rajoja. Toimin kuitenkin melko siveellisesti ja lain puitteissa. 
Kaiken kertominen somessa on sallittua niin kauan kuin et loukkaa muita tai levitä yksityisasioita.
En sano mitään kovin pahaa, en kiusaa muita laillisesti.
Kriittisesti saa sanoa, ei haukkua. 
Riippuu aihealueesta, en pilkkaa muita. 
Vähän vaihtelee. 
En aukoisi päätäni julkisesti.
En voi kirjoittaa ihan mitä tahansa.
Saan sanoa paljon ja KAIKKI ymmärtävät vitsinä.
Minulla on hyvin liberaali mielipide elikkäs minun mielestäni missään ei tulisi olla minkäänlaista sensuuria tai määritelmää "vihapuhe".
Saan sanoa mitä haluan mutta en kiroile ja yritän olla loukkaamatta ketään. 
Saa sanoa, kunhan sillä ei loukkaa ketään pahasti. 
Sananvapaus minulle somessa on sitä, että etten sano mitään epämääräistä tai loukkaavaa.
On vapaus sanoa ihan mitä vaan, jos pystyy ottamaan kritiikin vastaan.
En tiedä.
Mielipiteen voi jakaa, kunhan ei tee sitä epäasiallisesti. 
Sananvapaus meinaa minulle sitä, että saan julkaista elämästäni kaikkea. 
Sananvapaus on minulle oikeus sanoa mielipide.
Saa kommentoida kuvia mutta asiallisesti. 
Saa sanoa mitä haluaa.




Kasiluokkalaiset: 

Ei saa kommentoida kenenkään ulkonäköä tai kansalaisuutta negatiivisesti. 
En hauku toisia vaan yritän keksiä aina jotain positiivista kommentoitavaa. Kommentoin vain ystävieni tai tuttujeni kuviin / julkaisuihin.
Rajoitteena on, että puhuminen pysyy järkevänä.
Sananvapauteni on sitä, että voin sanoa oman mielipiteeni ilman, että muut tuomitsevat. 
Kommentoin kun haluan. 
Somessa saa tuoda esille omia mielipiteitä, mutta ei muita loukkaavalla tavalla.
En kommentoi yleensä somessa enkä hauku tai kiusaa ketään. 
Somessa sananvapauttani rajoittaa toisen yksityisyyden loukkaus.
Kaikki saa sanoa mitä haluaa mutta loukkaamatta.
En mene anonyymina haukkumaan, kiusaamaan tai satuttamaan sanoilla.
Sananvapauteni on aika tiiäkkö etten kerro mitään epäilyttävää.
Saan sanoa periaatteessa mitä vaan mutta se pysyy siellä ikuisesti, joten mieti 2 kertaa ennen kuin sanot! Kaikkea ei aina tarvi sanoo.
Annan negatiivista ja positiivista sananvaltaa, mutta tuon esille asiallisesti ilman sitä, että haluan pahoittaa kenenkään mieltä tarkoituksella, jos nimeni on näkyvillä.
En kommentoi somessa mitään ja pidän tilini yksityisenä, ettei kukaan kommentoi minulle mitään.
Ei saa loukata muita somessa.




Uutisaiheita tarkasteluviikollamme olivat Donald Trump, joulukinkkujen uhkaava loppuminen kaupoista, Al-Holin naiset, pääministeri ja someraivo. Keskustelujen jälkeen ryhmien piti tehdä piirros, jossa kaikki aiheet ovat mukana.











































































Ysit yritysvierailulla Vilppulassa


Vierailupäivämme oli tiistai 17.12. Koululta lähdimme busseilla kello 11.00 liikkeelle.

Jakaannuimme kolmeen eri ryhmään. Ensimmäisenä oli vuorossa Refimex Machinery Oy, joka on perustettu vuonna 1988. Sen liikevaihto on 5 miljoonaa euroa ja sillä on 29 työntekijää. Asiakkaina on noin 20 yritystä.

Työympäristössä vaalitaan puhtautta ja siisteyttä ja valaistukseen kiinnitetään huomiota.

Refimexillä on töitä koneistajille, tradenomeille, insinööreille, teknikoille ja merkinomeille sekä varastotyöntekijöille. Työt ovat monipuolisia aina yksittäiskappaleen tekemisestä pieniin kokoonpanotöihin. 

Oppilaille Refimexin nimi oli tuttu vain muutamalle oppilaallemme. Yrityksessä halutaankin tehdä nimeä tunnetummaksi ja lisätä nuorten kiinnostusta yritystä kohtaan.



Pieni osa työntekijöistä työskentelee konttorissa, suurin osa on töissä hallissa koneistajina.




Hyllyillä näytti olevan paljon tavaraa, mutta kuulimme, että tavarat liikkuvat myös nopeasti. Kyse ei siis ole mistään varastoinnista.

Alalla on suuri pula koneistajista ympäri Suomea. Esittelijät toivoivat, että joukostamme suuri osa tulisi heille töihin. Koneistajan työ on monipuolista.

Koneistaminen on materiaalin poistoa. Aihion sisältä etsitään asiakkaan piirustusten mukaisia kappaleita. 

Teräviä metallilastuja syntyy, kun koneistetaan.



Tilauksen tultua asiakkaalta se käsitellään. Asiakkaalle lähetetään tilausvahvistus ja kerrotaan toimitusaika. Sitten työ menee valmistukseen, tilataan raaka-aineet, otetaan materiaalit vastaan ja sitten työstökoneet ohjelmoidaan tuottamaan uusia kappaleita. Suunnitellaan kiinnittimet ja muun työn kulun ja koneistetaan työ valmiiksi.

Sitten työt menevät lähetyspäähän ja siellä ne asiakkaan ohjeiden mukaan pestään, pakataan ja tehdään lähetyspaperit. Ja niin työ lähtee asiakkaalle. Tämä kaikki kestää tyypillisesti 4-8 viikkoa.



Osien valmistus on äärimmäisen tarkkaa puuhaa.



Erikokoisia osia menee mm. kivenmurskaamoihin. Poraterän kärkiä menee paljon, kun tehdään porakaivoja tai maalämpöputkea esim. omakotitalon pihaan. Satamiin menee laiturien reunoihin metallirenkaita, joissa on metrin halkaisija. Mm. Honkongiin menee sellaisia. Javaskon pumpputehtaalla tehdään paljon erilaisia komponenttia putkien sisään ja noita osia valmistetaan Refimexillä.



Poranteriä ja erilaisia työkaluja on joka tarkoitukseen.



Matematiikka ja tietotekniikka on oltava hyvin hallussa näissä töissä. Kone lukee ohjelman ja tekee kappaleen.







Javaskolla tehdään mm. sähkömoottoreita. Ne pyörittävät pumppuja.






Javasko Oy:n  tuotantotalousinsinööri kertoi meille, että tätä nykyä hän hoitaa henkilöstöasioita. Hän toivoi kovasti, että nuoret hakeutuisivat metallialalle ja kertoi hyvistä työllistysmismahdollisuuksista. Kuulimme, että myös naisia on koneistajina.

Javasko on alihankkija. Kaikki valmistettavat kappaleet ovat niin painavia, että niitä ei käsin voi nostella. Monen eri alihankkijan valmistamat osat saattavat päätyä esimerkisksi yhteen asiakkaan tilaamaan pumppuun.

Tunnelinporauslaite meni Tampereen tunnelin poraukseen. Porauslaite on kasattu Javaskon tekemän rungon päälle.

Valmetille Javasko on tehnyt monia erilaisia tuotteita. Javasko tekee myös kokoonpanotöitä hitsauksen ja koneistuksen lisäksi.

Javasko valmistaa metallin teräsrakenteita. Mm. ruotsinlaivojen potkurin osia.



Javaskossa on levyseppähitsaajia ja koneistajia, ja heitä tarvitaan koko ajan töihin. Lisäksi on mekaniikka-asentajia ja sähköasentajia, joita tarvitaan kokoonpanossa. Koneistukseen ja robottihitsaukseen ja etäohjelmointiin tarvitaan väkeä. Tavaroiden vastaanottajia, lähettäjiä ja konepajamyyjiä on töissä Javaskossa. Ostajia, tuotannon suunnittelijoita, työnjohtajia, hitsausinsinöörejä, palkanlaskijoita jne. tarvitaan, että kokonaisuus toimii.

Erilaisia opintopolkuja ovat ammattikoulu (yleisin), aikuiskoulutus, oppisopimukset, ammattikorkeakoulu ja yliopisto, ja näihin kaikkiin liittyy sitten työssäoppimista. 

Jotkut oppilaista olsasivat itse hitsata. Samanlaista hitsaaminen on Javaskossakin, joskin aina asiakkaan tilauksen mukaan. Robotiikka edellyttää ohjelmointitaitoja ja robottioperaattorina toimimista. 

Koneistaminen on vaikeampaa ymmärtää. Hitsaamisella voidaan saavuttaa noin puolen millin tarkkuus. Mutta tarkkuus saatetaan vaatia millin kymmenesosan tarkkuudella, ja siihen tarvitaan koneistamista. Eli otetaan metallia pois niin, että saadaan todella tarkat mitat.

Koneet ovat niin suuria, että välillä on vaikea tajuta, mikä osa on konetta ja mikä työstettävää kappaletta. Ammattitaitoa tarvitaan siihen, että joka päivä saattaa joutua tekemään erilaista kappaletta. 

Oppilaat saivat heijastimia ja hyviä Javaskon pipoja mainoslahjoiksi. Suojalasit oli laitettava päähän ennen siirtymistä hallin puolelle. Korvatulppia sai käyttää, jos halusi.





Siirryimme lopuksi Javasko Machines Oy:n tiloihin.

Kuulimme, että pumpputeollisuuden historia Mäntässä alkoi liki 100 vuotta sitten. Konepajateollisuus kehittyi Serlachiuksen paperiteollisuuden ympärille. Niin alettiin tehdä pumppuja maailmanmarkkinoille.
 
Pumppu on teollisuuspumppu, jolla liikutellaan isoja määriä nesteitä. Pumput pumppaavat nesteitä korkeallekin tai sitten liikuttelevat nesteitä pitkiä matkoja vaakatasossa. 

Oppilailta kyseltiin, kuinka moni on menossa lukioon ja kuinka moni ammattikouluun ja olisiko joku hakeutumassa metallilinjalle. Kovin monia käsiä ei noussut ammattikoulun kohdalla. Suurin osa oli menossa lukioon. Joskin saattaa kuulemma käydä niin, että vaikka menisi ensin lukioon, niin saattaa päätyä pumpputehtaalle. Vaikka sitten juristin ammatissa.

Oppilaat olivat hyvinkin perillä siitä, missä päin pumppujen sähkömoottoreita valmistetaan.

Pumpputehtaalla tehdään spiraalipesiä, tiivisteitä, pesänkansia, tiivistepesiä, akseleita jne. Tehtaalla käytetään työstökoneita. Tehtaalla on myös loppukokoonpano. Sisälogistiikka hoidetaan myös tehtaalla.



Kuvassa spiraalipesä.



Jokainen valmistunut pumppu tarkistetaan lopuksi eli tehdään koeajo vedellä.

Robotisointi tulee lisääntymään metalliteollisuudessa, se on tulevaisuudessa isossa roolissa. Toimihenkilöitä on lisäksi töissä, jotta tavara saadaan liikkumaan. 

Vierailukohteissamme oli todella siistiä ja miellyttävää kävellä ja katsella paikkoja ja tuotteita. Viihtyisyyteen oli kiinnitetty huomiota varsinkin tiloissa, joissa istuimme kuuntelemassa esittelijöitä. Seiniä peittävät maisemakuvat olivat upeita ja niillä oli rentouttava vaikutus. 

Oppilaat tykkäsivät vierailusta ja pitivät sitä mielenkiintoisena.

Lopuksi Kaj Mäkinen lupasi nuorille: "Jos olette kiinnostuneita metallista (myös tytöt!), niin harjoittelupaikka löytyy aina, kun tuntee kellon ja viikonpäivät."

Jouluovet-kilpailu



VUODEN 2019 PARAS JOULUOVI -KILPAILUN VOITTI LUOKKA 8 C!  Onnea koko luokalle!



7 A


7 B


7 C


7 D


8 A


8 B


8 C


9 A


9 D


Valo-luokka

Taidetestaajat Tampereella Ahaa-teatterissa 28.10.

Koskelan yläkoulun kasiluokkia kuljettava bussi lähti Tampereelle maanantaina osoitteena Ahaa-teatteri, Hatanpään valtatie 6.



Taidetestaajien oli määrä katsoa komedia peloista, unelmista ja inhimillisyydestä. Sen käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastasi Miika Muranen, lavastus-, puku- ja videosuunnittelusta Alisha Davidow, äänisuunnittelusta Tony Sikström ja valosuunnittelusta Antti Kauppi.

Hattaraa ja pelkotiloja -esityksessä näyttelivät Jussi Jätinvuori, Kalle Kurikkala, Juulianna Mäkelä ja Helena Puska. Esityksessä haettiin vastauksia haastaviin kysymyksiin:

Mikä tämän ajan nuoria pelottaa? Voiko pelko olla este tai jopa mahdollisuus? Mistä nuoret sitten unelmoivat? Onko haaveilla haittavaikutuksia? Unelmat kertovat siitä, mikä on meille tärkeää ja pelkomme tekevät meistä inhimillisiä. Joskus pelot ja unelmat voivat jopa muuttaa elämää.



”Mää en pelkää mitään muuta kuin sitä, että mää oonki ihan vaan tavallinen.”

Saimme tietää, kuinka ensimmäisessä kesätyöhaastattelussa jännitys ottaa vallan, miten seurustelun juuri aloittaneiden nuorten mökkiretki saakin kauhuelokuvamaisia piirteitä, mitä urheilijalupaus uhraa unelmansa saavuttamiseksi tai millaista on suosikkitubettaja Sitruunan elämä. Ja monta muuta asiaa.

Esiintyjät vastasivat esityksen jälkeen yleisön kysymyksiin ammatinvalinnastaan ja siitä, millaista oli työskennellä teatterissa.



Paluumatkalla bussissa kasiluokkalaiset arvioivat esitystä tuoreeltaan: 

Näyttelijät olivat hyviä ja näytelmä oli hyvä. 9.

Näytelmä oli mukava. Lukuun ottamatta jotain nokialaista tyttöä joka potki selkääni koko esityksen ajan. Outoa oli kohdat joita en tajunnut. Oli paljon noloja kohtia. En voisi nähdä itseäni näyttelemässä tässä näytelmässä. Arvosanani näytelmästä on 5/5😊

No en nyt osaa sanoa et mikä oli noloa tai outoa, kyllähän siinä niitä noloja ja outoja kohtia oli. Arvosanaksi antaisin 2.5/5.



Näytelmässä oli joitain hauskoja kohtia/tarinoita. En tykänny joistain kohdista missä oli aivan turhaa huutamista tai turhia kohtauksia En itse olisi voinut näytellä. Antaisin arvosanaksi 8+.

Pidin siitä, kuinka kaikki mistä esitettiin voisi tapahtua oikeasti ja on voinut. Mitään outoa tai noloa ei ollut esityksessä omasta mielestä. Antaisin arvosanaksi 9.

Näytelmä oli juuri täydellinen meidän ikäisille. Pidin oikeastaan kaikesta. Kylläkin oli kohtauksia jossa nolous nousi, itse kullekkin😏 En itse olisi uskaltanut näytellä kyseisessä näytelmässä.

Arvosanaksi annan 10👍🏻.

Itse en ehkä olisi osannut tai uskaltanut heittäytyä näyttelemiseen noin paljoa.

Näytelmä oli hyvä ja mielenkiintoinen. Erityisesti pidin kohtauksesta, jossa 15 v tyttö kertoi ihastuneensa toiseen tyttöön. Kohtaus oli hyvin tehty ja loi yleisöön hyvän tunnelman. Joissain kohdissa näytelmä oli ehkä hieman tylsä.. se taisi johtua siitä, että nöytös kesti aika kauan. Totta kai osa kohdista oli hieman kiusallisia (varsinkin meille nuorille).
En voisi kuvitella itseäni kuitenkaan näytelmään, koska minulta ei löydy noin hyvää heitteytymistä. Arvosanani on 10-.

Päivä oli kiva koska poikkesi muista ja näytelmä oli hauska. Mikään ei ollut loppujenlopuksi noloa mutta alussa oli vähän jännä. Voisin itsekin näytellä se olisi mukavaa. Arvosana 9 puol.



Oli mahtava kokemus ja hauska esitys.

Esitys oli tylsähkö. En menisi uudestaan. 0/5

5/5 näytelmä arvosanaksi antaisin 9+. En olisi halunnut itse näytellä.


Mun Mänttä


Mänttä-Vilppula on noin kymmenentuhannen asukkaan paikkakunta Koillis-Pirkanmaalla. Paikkakunta on unelias ja hiljainen, mutta varsinkin viikonloppuisin sen värikkäät persoonat tulevat esille. Mänttä-Vilppulaa mainostetaan turisteille taidekaupunkina, sillä täällä on paljon taidegallerioita.




Mäntä laittoi alulle pamppu Gustaf Serlachius. Lähin iso kaupunki on joko Tampere tai Jyväskylä. Kuntaa vaivaa väestön väheneminen. Vaikka kotikuntani on pieni, arvostan täällä asumista.


Kotikaupunkini on Mänttä-Vilppula, tarkemmin Mänttä. Mänttä on taidekaupunki, jossa on kaksi museota. Nämä museot ovat Serlachius-museo Gustaf ja Serlachius-museo Gösta. Mäntässä myös Pekilossa voit nähdä taidetta.




Mäntässä ja Vilppulassa on omat kirkkonsa, joita voit käydä ihailemassa. Jos olet kiinnostunut urheilusta, Mäntässä on uusi jäähalli, jossa voit käydä katsomassa jääkiekkoa.




Täältä löytyy myös uimahalli, hevostalli, Liike, Töpinä ja nuorisotila nuorille.

Mänttä on huono kaupunki. Mäntässä mopopoikia syytetään aina. Mäntässä ei ole tekemistä. Mäntässä on taidetta. Mänttä on taidekaupunki.

Minä asun Pirkanmaalla paikassa Mänttä. Mäntässä on paljon juoppoja ja taidetta, huumeita ja jäätelökioski.

Mänttä on taiteellinen ja yllättävän kaunis kaupunki välillä. Mäntässä löytää välillä tekemistä.




Mäntässä on kiva asua. Mänttä ei ole silti huono paikka, vaikka välillä sanon niin.




Mänttä on aika rauhallinen paikka. Mäntässä on kiva olla kylillä kavereiden kanssa. Mäntän yläkoulu ei ole mikään paras paikka.




Mänttä on parempi kuin Kolho tai Helsinki. I <3 Mänttä.

Mänttä on taiteellinen paikka. Mänttä on luonnonläheinen paikka. Mänttä on pieni.



Mänttä on kiva. Mänttä on turvallinen. No, ei oikeesti. Vitsi vitsi.

Mänttä on niin hieno paikka, että nuoret masentuu. Ja nuoret joutuu käydä homekoulussa.




Täällä pyörii huumeita ja sitä rataa. Mäntässä ei ole mitään tekemistä ja täällä ei tapahdu ikinä mitään. Mäntässä ei ole nuorille mitään aktiviteettia.

Mänttä-Vilppula on hyvin pieni kaupunki. Täällä on kaksi museota ja paljon taidetta.



Mänttää kutsutaankin taidekaupungiksi. Täällä on myös paperitehdas, jonka Serlachius aikoinaan perusti. Vilppula kuuluu itse asiassa Mänttään.




Aikoinaan Mänttä oli oma kuntansa. Vilppulasta löytyy esim. frisbeegolf, yleisurheilukenttä, urheilutalo ja golf-kenttä. Mäntässä on aika uusi jäähalli, frisbeegolf, tekonurmi ja uimahalli.

Mänttä on pieni kaupunki sadan kilometrin päässä Tampereelta. Mäntässä on paperitehdas.




Mäntässä ei ole kovinkaan hiljaista. Mäntässä on kaksi taidemuseota, joita turistit tulevat katsomaan.




Täällä ei käy paljon turisteja, koska kaikki eivät edes tiedä Mäntän olemassaolosta. Mäntässä on uusi Jäähalli.

Minun kuollut mutta tärkeä kotikaupunkini.





Asun Mänttä-Vilppulassa, jossa päivisin eikä iltaisin tapahdu juurikaan mitään. Mäntässä on silti todella hienoja museoita ja merkittävä paperitehdas.



Mäntässä on eloisa luonto ja perjantaisin mänttäläiset kokoontuvat torille markkinoille. Siellä mummut juovat kahvia ja syövät muikkua ja kuuntelevat Kari Tapiota.




Mänttäläiset myös käyvät kalassa ja urheilevat jääkiekkoakin kovilla tasoilla.

Mänttä-Vilppula on pieni kunta, jossa on vähän ihmisiä.






Täällä on vain vähän kauppoja ja muita tärkeitä asioita, joita pitäisi olla enemmän. Tämän takia esimerkiksi työelämään tutustuminen tuntuu lähes mahdottomalta.





Silti joka päivä tulee vastaan kasvoja, joita ei ole ennen nähnyt. Vaikka Mänttä onkin taidekaupunki, täällä ei mikään paikka näytä hyvältä. Ainakin kaduilla saa olla rauhassa.



Mäntässä on turvallista asua ja täällä on pieneksi kaupungiksi paljon tekemistä. Mäntässä on paljon harrastusmahdollisuuksia ja museoita.



Täällä välimatkat ovat myös lyhyitä. Kaikki tuntevat täällä toisensa. Mäntässä on myös sopivasti kauppoja eikä Tampereelle tai Jyväskylään ole pitkä matka. Vilppulassa on myös juna-asema, joten Tampereelle voi myös mennä junalla.

Mänttä on kotikaupunkini. Asun Mäntän paremmalla puolella eli 35820-alueella. Nuorille tällä on Alko. Liikuntamahdollisuuksiakin on kuten jäähalli, uimahalli ja muutama kuntosali. Mäntässä on yksi S-market, kolme K-markettia, Löytötex, Tokmanni ja joitain muita esim. Veikon kone. Koulutuspaikkoja täällä on kaksi ala-astetta, yläaste, lukio ja ammattikoulu.

Mänttä on pieni ja rauhallinen kylä. Täällä on vähän asukkaita ja tekemistä. Onneksi kulkuyhteydet ovat hyvät. Jos haluat ostoksille, voit kulkea bussilla vaikka Tampereelle.



Mäntässä on paljon leikkipuistoja pienille lapsille.




Vuonna 2015 valmistui uusi jäähalli. Mäntässä on myös ihan uusi päiväkoti. Mänttä on tylsä ja kuollut paikka, jossa ei ole edes mitään tapahtumaa.

Mänttä on kaunis kaupunki, vaikka joskus haiseekin. Taidetta voit löytää joka kulmasta. Vaikka kaupungissa asuu vähän ihmisiä, se on kehittyneempi kuin voisit uskoa. Liikennevalot, liikenneympyrä. Kouluja on monta.

Mänttä-Vilppula on pieni ja kotoisa kaupunki. Mäntässä on museoita, ja siksi tämä onkin taidekaupunki. Täällä on paljon harrastusmahdollisuuksia. Täällä on myös sopivasti kauppoja. Vilppulassa on myös juna-asema. Junalla on helppo kulkea esim. Tampereelle. Taidetta on paljon vähän joka puolella.





On myös puistoja, joissa voi leikkiä. Täällä on myös aivan uusi jäähalli. Täällä on paljon tuttuja, sillä Mänttä-Vilppula on pieni paikka.

Mäntässä on vuori, jonka nimi on Mäntänvuori. Mäntänvuoressa on kiva liikkua. Vilppulassakin on vuori, jonka nimi on Parkkivuori. Parkkivuoressa on urheilukenttä.




Mänttä on kuollut kylä. Täällä ei ole mitään menoa. Ihmiset muuttavat pois täältä. Mutta jotkut haluavat muuttaa takaisin. Rauhallinen paikka, ei juurikaan sekoiluja. Mänttä on taidekaupunki. 



Teksti: luokat 9 C ja 9 B vuonna 2019
Kuvat: luokkien oppilaiden ottamat kuvat

Teksti

Opettajien haastattelu 

 

Kuinka kauan olet opettanut? 

Hanna-Leena: Noin 10 vuotta. 

Sanna P.: Noin 9 vuotta. 

Liisa: Noin 15 vuotta. 

 

Opetatko jotain muuta ainetta? 

Hanna-Leena: Biologiaa 8 ja 9 luokille. 

Sanna P.: En. 

Liisa: En. 

 

Mistä olet kotoisin ja missä asut nyt? 

Hanna-Leena: Tampereelta, asun nyt Kuorevedellä. 

Sanna P.: Ruovedeltä, asun nyt Vilppulassa. 

Liisa: Joroisista, asun nyt Jämsässä. 

 

Onko opettaminen kivaa? Miksi? 

Hanna-Leena: On, tykkään nuorista. Niiden kanssa on kiva työskennellä ja itsekin oppii uutta. 

Sanna P.: On, oppilaat on kivoja eikä yksikään päivä niiden kanssa ole samanlainen. 

Liisa: On, on kiva saada ihmiset ymmärtämään asioita. 

 

Miten päädyit tähän työhön? 

Hanna-Leena: Tiesin jo alle kouluikäisenä että haluan opettajaksi. 

Sanna P.: En tiennyt vielä lukiossa mihin hakisin, mutta kun olin aupairina Amerikassa sain osallistua perheen lapsen koulunkäyntiin, ja niin päätin hakea opettajaksi. 

Liisa: Se oli lapsuuden haave. 



 Liisa  matikka, kemia, fysiikka  Sanna  englanti Hanna-Leena  uskonto, terveystieo





Joanna, Stella, Aino



Copa Mänttä jalkapalloturnaus 2018

Aurinko paistoi kuumasti Mäntänvuoren kentällä, kun siellä pelattiin Copa Mänttä -jalkapalloturnaus perjantaina 11.5.2018. Tunnelma alkoi kohota, kun katsomo täyttyi yläkoulun väestä, joka asettui seuraamaan pelejä. 




Kentällä pelattiin useita pelejä. Opettajilla oli oma joukkue, yläkouluilla oma (Vilppulan yhteiskoulu ja Koskelan yläkoulu), samoin ammattikoululla ja Mäntän lukiolla. 
















Mäntän lukion joukkue.




Kiertopalkinto Koskelan yläkouluun. Onnittelut voitosta!


Kaikille Pandan lakritsia.


Ottelut tuomaroivat Jussi Larmi ja Markku Saarinen Mäntän Valon jalkapallojaostosta. Suuret kiitokset heille!

Opettajien peli kulki aluksi oikein mukavasti ja he voittivat lukion 4-1. Sitten taistelu ammattikoulua vastaan vei jo voimia ja se peli hävittiin. Taistelu yläkoulua vastaan oli jo tuskallista ja se peli hävittiin myös.

Yläkoulujen yhdistelmäjoukkue voitti ammattikoulun 1-0.

Liikunnanopettaja Tero Penttinen analysoi otteiluiden jälkeen tilannetta:

- Kenties lisää harjoittelua tarvittaisiin opettajille, mutta toisaalta kyse on hyvällä mielellä pelaamisesta eikä mistään tiukkapipoisuudesta. Harjoittelulla voitaisiin saada toki ehkä lisää voittojakin. Nyt opettajia alkoi jo vähän väsy painaa. Ottelu oli kuitenkin hieno!

Penttinen oli iloinen siitä, että yleisöä oli tullut sankoin joukoin paikalle. Ja sää oli mitä mainioin. Tarkoitus oli pitää hauskaa ja niin myös tapahtui. Kiertopalkinto tuli Koskelan yläkouluun ja Panda huolehti jälleen kaikille hyvät lakritsipalkinnot.

Joukkueiden järjestys oli pelien jälkeen seuraava:

1. Yläkoulujen joukkue
2. Ammattikoulu
3. Opettajat
4. Lukio

Hienot kuvat ottivat 7 B -luokan oppilaat Teemu Uuttera ja Eetu Vihinen. Suuret kiitokset heille!

Taide luo iloa


Huhtikuun 18. päivä jakson vaihtuessa ilmaisun tunnilla tehtiinkin taideteoksia teatterin sijaan. Toinen toistaan ihmeellisempi ja ihanampi taideteos syntyi kuin taikaiskusta.

Luokassa ja omissa taskuissa olevat tavarat innoittivat keksimään yhä uusia yksityiskohtia. Lopulta ryhmän työ oli valmis ja sille annettiin nimi. Sitten vielä valittiin eniten yleisön silmää miellyttänyt työ.

Taideprojekti opetti toimimaan yhdessä toisten kanssa ja kunnioittamaan erilaisia näkemyksiä. Piti myös osata neuvotella ja kasata työtä moneen kertaan, kunnes haluttu muoto oli löytynyt. Jokaiselta piti tulla jokin idea teokseen eikä kenenkään ideaa saanut suoralta kädeltä hylätä. Toisten töitä arvioidessa piti olla kannustava. Ja lopuksi oli yhdessä ryhmän kanssa aika palauttaa teos alkutekijöihinsä eli laittaa kaikki tavarat omille paikoilleen.

Työskentely sujui rauhallisesti ideoiden ja hyvässä järjestyksessä.







































Taidetestaajat oopperassa Helsingissä

Maaliskuun 6. päivänä kaksi kasiluokkaa eli 8 D ja 8 C lähti koulun pihasta kello 6.30 aamulla kohti Helsinkiä. Seuraavana torstaina samanlaiselle reissulle lähtisivät sitten luokat 8 A ja 8 B.



Mukana oli neljä opettajaa. Kaikkia taisi nukuttaa melkoisesti niin aikaisin aamulla. Mutta päivän edetessä puheensorinaa ja musiikkia alkoi kuulua bussissa. Helsingin keskustassa Hanna-Leena alkoi kertoa, miten toimitaan. 



Takit jäisivät bussiin ja edessä olisi reipas kävely pakkasessa kohti Oopperatalon ovia.



Kohteenamme oli Mannerheimintien Oopperatalo, jossa esitettäisiin italialainen ooppera Madame Butterfly.




Se on ooppera rakkaudesta, joka johtaa pettymykseen. Madame Butterfly rakastuu amerikkalaiseen mieheen, herra Pinkertoniin. Pari menee naimisiin, mutta käsitykset avioliitosta ovat heillä varsin erilaiset. Mies häipyy kuitenkin Amerikkaan eikä ole aikaissakaan sieltä palata.



Odottelun jälkeen pääsimme etsimään paikkojamme. Esityksen lavastukset näyttivät juhlallisilta. Orkesterin jäsenet alkoivat hakeutua omille paikoilleen. Oopperasali täyttyi kasiluokkalaisista parvia myöten.



Oopperasalin akustiikka oli erilainen siitä riippuen, missä istui.



Näimme varsin vauhdikkaasti edenneet vaiheet väliajalle tultaessa. Suurimman vaikutuksen teki Madame Butterfly. Hänen esiintymisensä oli sujuvaa ja näyttävää. Hän ilmaisi paljon tunteitaan ja lauloi tavattoman kauniisti. Hänen vaatetuksensa oli osuvaa ja hänen liikkeensä lavalla olivat sulavia.

Oli hienoa katsella ja kuunnella, kuinka esiintyjät saivat äänensä kuuluviin orkesterin takaa.

Väliajalla istuskelimme oopperan lämpiössä. Ikkunoista näkyi Linnanmäki.





Monilla oli nälkä, ja mielessä oli jo paluumatkan hampurilaispaikka. Odottelimme merkkikellon soittoa, joka ilmoittaisi esityksen jatkumisesta.



Joitakin oli kovasti alkanut nukuttaa oopperan katselu ja kuuntelu.




Väliajan jälkeen oopperan tapahtumat kääntyivät hyvin draamaattiseen suuntaan. Vaikka Madame Butterfly on odottanut jo muuman vuoden miestään palaavaksi, häntä ei kuulu. Sen sijaan saapuu miehen lähettämä sanantuoja ja haluaa antaa ymmärtää, että madame odottaa turhaan. Mutta Madame ei kuuntele. Sen sijaan hän tuo esiin pienen pojan, jonka hän sai pian miehensä lähdön jälkeen.

Sitten mies palaa Amerikasta - uuden vaimonsa kanssa. Ja vain hakemaan lastaan kasvattaakseen hänet. Madame Butterfly on hämmentynyt ja järkyttynyt. Lopussa hän riistää hengen itseltään.

Esitys herätti vahvoja tunteita. Välillä tunsi iloa, surua, pelkoa ja naurua. Esityksen jälkeen jäi myös miettimään, miten olisi käynyt, jos asiat olisivat menneet eri tavalla. Esityksen musiikki teki vaikutuksen, sitä oli ilo kuunnella.



Esityksen päätyttyä juoksimme jälleen pakkasessa bussiin ja suuntasimme kohti Linnatuulta, jossa olisi taukopaikkamme.







Mukanamme oli myös koulun eväitä, ja osa niistäkin teki hyvin kauppansa bussimatkalla. Illan hämärtyessä saavuimme takaisin Mänttään. Taidetestaajien kulttuuriannos oli nautittu perusteellisesti :) Oppilaat käyttäytyivät huippuhienosti ja reissu oli kaikin puolin erittäin kiva, vaikka Helsinkiin olikin pitkä matka.

Tekstit Madame Butterflyn sisällöstä ja opperan luonnehdinnasta ovat luokan 8 A oppilaalta. Kiitos niistä!

Muilta oppilaita tuli kommentteja:

- laulu oli upeaa, joskin se joskus peittyi liikaa orkesterin soiton alle
- puvustukset ja lavastukset olivat loistavat
- tarina oli paikoin epäselvä ja synkkä
- jos unohti lukea ylhäällä olevia tekstejä, meni sekaisin juonen suhteen
- tykkäsin puvustuksesta
- lapsi oli suloinen
- minua alkoi väsyttää, nukahdin
- luulin, että esityksessä olisi balettia, mutta ei ollutkaan
- kävi sääliksi sitä poikaa, kun nainen huusi (lauloi) hänen korvaansa
- istumapaikkani ei ollut kovin hyvä
- tarina oli surullinen ja epämääräinen
- lavastus ei ollut kummoinen, puvut kylläkin
- oli vaikea keskittyä, mitä lavalla tapahtui, kun piti lukea tekstejä samalla

K.Y.S. - Koskelan Yläkoulun Sanomat

Liikuntapäivä 14. helmikuuta

Liikuntapäivä oli kiva useimpien mielestä, joskin muutama poikkeus sääntöön löytyi. Päivää pidettiin mukavana ja toivottiin, että liikuntapäiviä olisi useamminkin. Hyvää oli se, että oli vaihtoehtoja, mistä valita. Iloa tuotti mieluisan liikuntapaikan löytäminen ja hauskan päivän viettäminen siellä. 

Kävelijöitä oli kolmisenkymmentä ja jokaisella ryhmällä tuntui olevan omanlaisensa etenemisvauhtinsa. Kaksi ensimmäistä tuli juosten ja paljon heidän jäljessään tuli sitten seuraava ryhmä. Oppilaista oli kiva kävellä jutellen kavereiden kanssa ja musiikkia kuunnellen. Sää oli hyvin vaihteleva: välillä pyrytti todella tiheästi, sitten oli sateetonta ja kohta paistoi jo aurinkokin.

Pian reitin varrella päivystävän opettajan luo tulikin jo oppilaita, joilla oli joku ongelma. Lääkettä tarvittiin ja autokyytiä koululle. Kyytiä lopulta tarvitsivat monet muutkin, sillä matkan taittaminen kävellen ei ollutkaan ihan pikkujuttu. Parkkivuoreen ja takaisin otti voimille. Siellä oli sitten mehutarjoilu. Joidenkin vauhti oli sellainen, että heidät oli käännytettävä puolivälistä takaisin, jotta reissu ei kävisi kohtuuttomaksi aikataulun suhteen. Monellä oli vähän jalat sitten kipeät vielä seuraavanakin päivänä. 

Pilkkiminen oli ihan jees. Toiset saivat saalista, toiset eivät. Keli oli hieno. Joku kertoi saaneensa kahden kilon siian, mutta se taisi olla vain kalajuttu. Jonkun mielestä tunnin verran oli ensin kävelyä ja toinen tunti pilkkimistä. Pilkkiminen oli tosi kivaa, kun sai kalaa. Joku havaitsi, ettei kaikilla ollut tarvittavia varusteita, vaikka piti olla. 





Jäähallilla tunteet kävivät kuumina milloin mistäkin syystä. Pääsääntöisesti oli kivaa. Jonkun mielestä olisi pitänyt olla pienempiä joukkueita ja enemmän valinnanvaraa. Muutaman mielestä joukkueenjaot menivät väärällä tavalla ja aiheuttivat pahaa mieltä. Pelissä kuitenkin tuli maaleja. Yleisesti ottaen Jäähallilla kuitenkin tykättiin olla.

Himoksessa oli mukava päivä ja hyvä ilma. Moni kaipasi lisää aikaa, sillä montakaan laskua ei varatussa ajassa ehtinyt, kun jo piti lähteä pois. Pari tuntia lisäaikaa olisi ollut hyvä olla. 







Hiihtäjät nauttivat hiihtämisestä ja päivästään laduilla. Sai hiihtää rauhassa, ilman häiriöitä ja ilmapiiri oli rento muutenkin. 

Ulkojäillä viihdyttiin myös. Jotkut vain tönivät leikkisästi toisiaan, mutta useimmat luistelivat. Kaikki tulivat toimeen keskenään ja oli hurjan hauskaa. Ringettessä mehu oli kylmää, kun sen olisi pitänyt olla kuumaa. Ringetteä oli ihan ok pelata. Jotkut varusteet eivät olleet aivan kunnossa. Joku kaipasi, että olisi jaettu joukkueet. Yksi oppilas meni kauppaan, osti kaksi suklaalevyä ja söi molemmat alle minuutissa ja meni sitten pelaamaan ringetteä.

Ulkojäillä olon jälkeen pojat tekivät nuotion metsään.








Teksti: Koskelan yläkoulun oppilaat
Kuvat: Ronja Mäkinen 7 C (Himos), Juhana Vahala 7 C (pilkki) ja Erno Palander 7 C




Ystävänpäivän tanssiaiset 16. helmikuuta



Tanssiaispäivänä oli huikaisevan kaunis talvinen sää.



Wanhat olivat koristelleet salin kauniiksi. Ruusut hehkuivat syvän tummanpunaisina.



Juuri ennen yläkoulun ystävänpäiväntanssiaisia salissa olivat wanhat saaneet tanssittua omat upeat kuvionsa hienoissa puvuissaan.



Pienet koululaiset olivat myös saapuneet katsomaan tansseja ja pukuloistoa. Lopuksi wanhat heittivät heille karkkeja ja meno yltyi villiksi.



Daamit olivat toinen toistaan kauniimpia. Illalla kello 18 olisi sitten iltatanssiaisten vuoro. Paikalla oli myös KMV-lehti tekemässä juttua.



Tytöt olivat panostaneet hiuksiin.



Daamien joukossa oli myös joitakin viime kevään ysejä.



Tanssien kuvioista ja harjoittamisista vastasivat koulun liikunnanopettajat Päivi Mäenpää ja Tero Penttinen. Heidän urakkansa on ollut mittava ja työn tulos sen mukainen. Iloiset tanssit kohottivat tunnelman kattoon ja saimme nauttia kaikin aistein. Kiitos Päivi ja Tero!



Yläkoulun ystävänpäivän tanssiaiset alkoivat letkajenkalla. Sitten oli seiskojen valssia...



... ja muita kuvioita.



Juontajat Pinja ja Jessica kuljettivat meitä tanssista ja vaiheesta toiseen.



Tansseissa kaikilla oli hauskaa ja kunto riitti vaativimpiinkin kuvioihin.



Tanssikuvioissa oli häikäisevän kauniita kohtia.



Tansseja oli monta erilaista: DO-SA-DO, Kehruuvalssi, Väinö, valssi ja Kikapo.



Lopussa ollut Cotton eye Joe oli nopea tanssi, jonka läpivieminen kysyy hyvää kuntoa. Sitä tanssijoilla riitti.






Jokaisella luokkatasolla oli myös aivan oma tanssinsa.





Ysiluokkalaisia tanssiaisasuissaan.






Kaikki saivat kuvauttaa itsensä pallokaaren alla.


Ysiluokkalaisia ryhmäkuvassa. Kiitos hienoista tanssiaisista kuuluu ennen kaikkea heille!

Nuoret toimittajat KMV-lehdessä 1. helmikuuta

Koulumme kuusi seiskaluokkalaista oppilasta sai kutsun tulla tekemään KMV-lehden uutisvideoita sanomalehtiviikon tiimoilta. Toimittajahaasteeseen olivat vastanneet 7 D -luokan oppilaat Pilvi Nieminen, Oskari Vesala ja Jonnie Kuisma. Luokalta 7 C mukana olivat Anni-Ida Aalto, Ronja Mäkinen ja Emmi Lepistö.

Uutistoimittaja Jyrki Pönkkä kävi ensin tiistaina 30.1. ohjeistamassa nuoria ja toi lehtiä katsottavaksi. Kunkin parin piti valita oma alueensa: uutiset (Ronja ja Emmi), elämänmeno (Pilvi ja Anni-Ida) tai urheilu (Oskari ja Jonnie).

Torstaina sitten oppilaat saapuivat lehden toimitukseen kello 10.30 ja kuvaaja Tuomo Hyttinen otti heidät vastaan.




Neuvotteluhuoneessa kukin pari tutki aihealueensa juttuja lehdestä ja teki päätöksiä, mitä tiivistelmään otetaan ja mitä ei. Keskeisintä oli muistaa, että tärkein asia sijoitetaan jutun alkuun.












Kun kaikki oleellinen oli saatu kirjoitettua, alkoi harjoittelu. Se sujui iloisissa merkeissä, ja välillä ei naurua meinannut saada loppumaan. Tuomo ehti tässä välissä jo haastatella kahta tyttöä Instagramiinkin (sieltä juttu löytyy, kun kirjoittaa sinne KMV-lehti).






Sitten olikin jo vuorossa itse videointi ja uutisten luku. Mutta sitä ennen oli pakollinen vedenjuontihetki.




Heti sen jälkeen kukin toimittajapari asteli vuorollaan kuvauspaikkaan ja hoiti oman osuutensa ja siirsi sitten vuoron seuraavalle parille.



Pian olivat kaikki uutiset purkissa. Vielä Tuomo halusi haastatella nuoria ja kysellä heidän uutiskanavistaan ja tavoistaan käyttää mediaa. Ja tietysti hänen piti saada myös tietää, mitä nuoret olivat tykänneet uutisten tekemisestä.


Kaikki olivat sitä mieltä, että se oli ollut mielenkiintoista ja samalla haastavaa. Aivan helppoa ei nimittäin aluksi ollut löytää jutun punaista lankaa ja sanoa asiasta vain oleellinen. Sitten oli hyvä tunne, kun tiivis kokonaisuus oli valmis ja se tuntui sellaiselta, kuin uutisen tuleekin.



Vielä yksi toimittajapari jäi tekemään ylimääräistä tehtävää toimitukseen, kun kerran hyvään alkuun pääsi. Tuomo hoksasi, että hänellä olisi käyttöä hyville esiintyjille vielä vähän lisääkin. 

Koulun sanomalehtiviikon piristeeksi tässä oli kaikille iloa ja oppia enemmän kuin kukaan osasi ennalta odottaa!





Uutisvideoita voi käydä katsomassa KMV-lehden sivuilta tästä linkistä:
https://www.kmvlehti.fi/videot/koskelan-ylakoululaisten-uutislahetys/01A29531

Lucia-juhla Mäntän yökirkossa 20.12.2017



Kaikki Koskelan yläkoulun ja Mäntän lukion oppilaat ja opettajat kokoontuivat Mäntän kirkkoon keskiviikkona kello 22. Ulkona oli alkanut vesisade jo pari tuntia aiemmin ja kirkossa olijoista monet olivat kastuneet märiksi. Kaunis Lucia-juhla ja joulukirkko saivat kuitenkin ajatukset kääntymään jouluisiin tunnelmiin.




Seurakuntapastori Matti Kivilahti toivotti meidät kaikki tervetulleiksi yökirkkoon. Kanttorina toimi Marina Kämärä. Sitten lauloimme yhdessä laulun "Sydämeeni joulun teen".

On jouluyö, sen hiljaisuutta yksin kuuntelen 
Ja sanaton on sydämeni kieli. 
Vain tähdet öistä avaruutta pukee loistaen 
Ja ikuisuutta kaipaa avoin mieli...

Näin sydämeeni joulun teen ja mieleen hiljaiseen
Taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen.






Taivaalla tähtivyö kirkkaana loistaa, viestiä jouluyön tuikkeensa toistaa.
Taivainen kirkkaus, riemuisa julistus. Kynttilät syttyy, kynttilät syttyy.

Metsiin jo Pohjolan vaipan luo hanki, ja maa on valkean verhonsa vanki.
Taivaisen hohteen tuo, Lucia valon suo, Pyhä Lucia, Pyhä Lucia.

Kiteet luo helmivyön valkoiseen kaapuun.
Kätköstä talviyön luoksemme saapuu. Lucia seppelpää, juhlista hetki tää, saavuthan luoksemme, Pyhä Lucia.









Jessica Kivinen luki meille Raamattua ja Sanni Pummila luki jouluevankeliumin. Matti Hjelt saarnasi. Lukion oppilaat Adalmiina Piila ja Magda Kuusenmäki lukivat yhteisen esirukouksen. Lauloimme yhdessä perinteisen virren "Enkeli taivaan" ja yhtye säesti meitä. 

Enkeli taivaan lausui näin:
Miks hämmästyitte säikähtäin?
Mä suuren ilon ilmoitan
maan kansoille nyt tulevan...



Yhteislaulu "Tulkoon joulu" sai koko kirkon soimaan. Musiikkiryhmien opiskelijat soittivat taivaallisesti ja yksi kauneimmista joululauluista täytti jokaisen mielen ja sydämen. 

Niityillä lunta, hiljaiset kadut taakse jo jäänyt, on syksyn lohduttomuus
Muistojen virta, lapsuuden sadut Sanoma joulun on uusi mahdollisuus.

Joulu on taas, riemuitkaa nyt lapsi on meille tänä yönä syntynyt
tulkoon toivo kansoille maan, pääsköön vangit vankilastaan
uskon siemen nouskoon pintaan, olkoon rauha loppumaton.

Joulu on taas, kulkuset soi jossakin äiti, lastaan seimeen kapaloi
Tulkoon juhla todellinen, tulkoon Jeesus Herraksi sen
tulkoon rakkaus, ihmisrintaan Silloin joulu luonamme on.

Tahtoisin päästä, paimenten mukaan unohtaa kiireen ja melun rasittavan
Aamu kun koitti, tiesikö kukaan, tuo ensi joulu sai muuttaa historian.

Joulu on taas, riemuitkaa nyt lapsi on meille tänä yönä syntynyt
tulkoon toivo kansoille maan, pääsköön vangit vankilastaan
uskon siemen nouskoon pintaan, olkoon rauha loppumaton.

Ikuisen joulun, jos tahdot löytää, sydämes avaa ja kohtaat Vapahtajan
Et löydä kultaa, et juhlapöytää, löydät vain seimen ja tallin koruttoman.

Joulu on taas, riemuitkaa nyt lapsi on meille tänä yönä syntynyt
tulkoon toivo kansoille maan, pääsköön vangit vankilastaan
uskon siemen nouskoon pintaan, olkoon rauha loppumaton.


Yläkoulun oppilaista kirkossa esiintyivät 

Mike Alanko 9 A, basso
Alasentie Amanda 9 B, laulu
Eloranta Alisa 9 B, laulu
Hagert Melissa 9 A, laulu
Innanmaa Riia 9 B, laulu
Lepistö Iida 9 B, laulu
Makkonen Emma 9 B , laulu
Moksén Nipa 9 B, kitara
Myllärinen Teemu 9 C, kitara
Sainio Camilla 9 A, laulu
Jessica Kivinen 8 D, lukukappaleen lukeminen


Kiitos musiikkiryhmien oppilaille erinomaisista esityksistä joulukirkossamme!

Suuret kiitokset yöjuhlan ohjelmasta vastanneelle musiikin opettajalle Sanna Tanniselle oppilaiden ohjaamisesta sekä
äänentoistosta Daniel Rantaselle.


Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä