11.10.2021  Liikennekasvatus 

3-luokkien MONO-suunnitelma, toteutus ja arviointi 2021-2022 

Ma 11.10. Liikennekasvatus 

Mono-päivä on suunniteltu toteutettavaksi niin, että jokainen luokka kiertää neljällä eri toimintapisteellä päivän aikana. Toimintapisteinä ovat  

1.Vuorovaikutteinen liikennekasvatusesitys 

  • opaskartan käyttö  
  • aikataulujen lukeminen ja  
  • vaarallisen risteyksen tunnistaminen 

Toteutus: Vuorovaikutteinen liikennekasvatusesitys  

PPT-esityksessä seurattiin kuvitteellisen, laukaalaisen Antin matkaa Laukaan Lemettiläntieltä Laukaan linja-autoaseman kautta Jyväskylän Matkakeskukseen. Matkan varrella Antilla oli monia liikennekasvatuksellisia tilanteita, joissa hän tarvitsi oppilaiden ohjausta ja neuvoja: tutustuttiin paikalliseen, haastavaan risteykseen pyöräilijän näkökulmasta, haettiin vinkkejä Liikenneturvan ohjeista, suunniteltiin opaskartan avulla pyöräilyreittiä ja tutkittiin linja-autoaikatauluja Reittioppaasta ym. Hyödynnettiin QR-koodia, kun siirryttiin mobiililaitteilla Reittioppaan sivuille. 

2. Liikennelaulut

Toteutus: 

Katsoimme tietoiskuja pyöräilykypärän hyödystä ja liikenneturvallisuudesta Poliisileijona-videoilta; kuinka puhelimeen tuijottelu kulkiessa vaarantaa sekä omaa että muiden turvallisuutta. 

Lauloimme liikenneaiheisia lauluja 

  • Polkupyörän lainasimme 
  • Lasten liikennelaulu 

Piirsimme polkupyörään sen pakolliset varusteet.

3.
Heijastin

Askarreltiin heijastimet.

4. Uuden tieliikennelain alkeita

Teimme oppilaiden kanssa yhdessä tehtävämonisteen, jossa kävimme läpi seuraavaa: 

  • Uusi tieliikennelaki astui voimaan 1.6.2020 
  • Uuden lain myötä voimaan astui kokonaan uusia liikennemerkkejä  
  • Myös vanhoja liikennemerkkejä on uudistettu 
  • Muita muutoksina esimerkiksi se, että polkupyörän varusteisiin kuuluu nyt punainen takavalo ja ajoradan keltainen sulkuviiva muuttui valkoiseksi 

Toteutus: Oppilas sai nimetä työmonisteeseen erityisesti jalankulkijalle ja polkupyöräilijälle tärkeitä uudistettuja ja uusittuja liikennemerkkejä. Oppilaat saivat muistella, millaisia uusia liikennemerkkejä he olivat itse “bonganneet” liikenteessä liikkuessaan. Oppilas sai kertoa oman näkemyksensä siitä, miksi liikennesäännöt ovat ylipäänsä tarpeellisia. 

 Lopuksi oppilaat saivat suunnitella muutaman oman liikennemerkin. Kolmion mallisiin merkkeihin oli tehtävänä suunnitella ja piirtää sellainen asia, mistä oppilas itse haluaisi varoittaa muita liikenteessä liikkujia. Ympyrän mallisiin liikennemerkkeihin tehtävänä oli suunnitella liikennemerkki, joka kieltää tai opastaa muita liikenteessä liikkujia. 

 

Arviointi:  

Oppilaiden enemmistön mielestä päivä oli mukava. Oppilaiden mielestä oli mukava kiertää eri luokissa. Monen mielestä oli hyödyllistä oppia uusia liikennemerkkejä. Heijastimen askartelu oli mieluinen tehtävä. Liikennekasvatusteema oli joidenkin mielestä vähän toistava, koska aihetta on käsitelty syksyn mittaan paljon. Teema olisi voinut olla joku muukin. Oppilaiden kommentteja: “Täysin ok.” “Oli hauskaa tehdä heijastimet.” “Opin, kuinka tärkeitä heijastimet ovatkaan.” Paikallisuus, tarinallisuus ja tablettien hyödyntäminen liikennekasvatusesityksen tehtävissä vaikutti innostavan oppilaita.