MoMo -valmennukset työyhteisölle

Herne nenästä -kampanja

Johtotiimissä pohdimme sitä, miten voisimme vähentää arjen ongelmapuhetta ja muistuttaa henkilökuntaa hyvän huomaamisesta sekä hermostumisen hillinnästä. Päädyttiin vajaan kahden viikon kampanjajaksoon, jolloin tehtävänä oli kiinnittää huomiota omaan viestintäänsä sekä hallita reaktioitaan etsimällä asioista myönteisiä ja rakentavia puolia. Aina, kun onnistui hallitsemaan harmituksensa, sai panna herneen työyhteisön yhteiseen purkkiin ja välttyi näin "vetämästä hernettä nenään". Tavoitteena oli aloittaa yhdessä matka kohti aiempaa ratkaisukeskeisempää ajattelua.

Yhdessä henkilöstöpalaverissa jaoimme kokemuksia kampanjasta ja tilanteista, joissa pääsimme sujauttamaan herneitä purkkiin.

Palkinnoksi jokainen sai pääsiäisen alla suklaamunan ja työyhteisö herneenversoja kasvamaan.

Herne nenästä.pptx


Toimintakulttuurikysely joulukuussa 2020

Henkilökunnan YS-palaverissa tarkastelimme henkilökunnan, huoltajien ja oppilaiden tekemiä unelmakarttoja tulevan koulumme toimintakulttuurista. Henkilöstö poimi niistä mielestään keskeisimpiä asioita yhteisiksi tavoitteiksi. Näiden pohjalta laadittiin Forms-kysely, jossa tiedusteltiin sitä, millaisilla käytännön toimilla arjessamme voimme päästä kohti noita tavoitteita.

Liitteet:

Tuleva toimintakulttuuri

Henkilöluntakokous 10.11.2020

Edellisen valmennuskerran innostamina keskustelimme tiimeissä palautteesta. Asiaa tarkasteltiin eri antajien ja vastaanottajien näkökulmasta. Syntyi hyviä keskusteluja palautteen antamisesta ja saamisesta, positiivisen ja korjaavan palautteen eroista sekä mm. ajoituksen ja persoonallisten erojen huomioimisesta. Tiimien keskusteluista tehtiin koonta, joka jaettiin kaikille. Toiveena oli, että aiheesta keskustellaan vielä lisääkin.

Liitteet:

Palautteesta

Henkilökuntakokous 28.9.2020

Tiimit pohtivat tulevan uuden koulun toimintakulttuuria askarrellen unelmakarttoja. Tulipa hienoja tuotoksia! Vanhempaintoimikunnat ja oppilaat haastetaan myös mukaan tähän prosessiin.




Syntyi myös leikeruno:


Meidän tuhkimotarinamme

- yhdessä olemme enemmän

Hartiat alas, kaikki on hyvin,
Aika ja uskallus katsoa peiliin.
Kuka minä oikein olen?
Työllä ja tarmolla tuulta päin,
sulavasti takaisin luontoon.

Pienistä ihmeistä suuria hyötyjä,
puhtaalta pöydältä
tulevaisuutta rakentamassa?
Eteenpäin, eteenpäin.

Kaksin yhä kaunihimpi,
ihan vaan malliksi nuoremmille.
Anna ajatusten vaeltaa, 
kaikki hoituu kyllä.

Aktiivinen ote avasi ideahanat.
Monipuolinen aktiivisuus
auttaa pitämään aivot vireinä ja toimintakunnossa pitkään.
Osallistu,
yhteisö kantaa.

Luokanopettajien puolikas veso 8.9.2020

Treenattiin dialogirinkiä ja pohdiskeltiin toimivan työyhteisön tuntomerkkejä. Hyvää keskustelua kolme tuntia ja lopussa tyytyväiseltä vaikuttava tiimi. Tuloksena syntyneet teesit jaettiin tottakai muullekin henkilökunnallemme.

TOIMIVAN TYÖYHTEISÖN TUNTOMERKKEJÄ

.yhteisen ajan löytäminen

. kokemusten jakaminen

. suora, mutta harkittu puhe

. ilo toisten onnistumisesta

. asioiden selvittäminen, omien tulkintojen välttäminen

. erilaisuuden hyväksyminen

. temperamenttien yhteensovittaminen mahdollisuuksien rajoissa

. luottamus

. joustavuus

. nauru ja ilo

. omien epävarmuuksien ja ärsyyntymisten tunnistaminen

. huokaisun ja hiljaisuuden hetket

. höpöä ja hömppääkin

. aina ei tarvitse olla äärimmäisen tehokas, armollisuus itselle ja toisille

. erehdysten ja sattumusten salliminen, itselle ja muille

. raameista sopiminen, yhteisistä linjoista kiinni pitäminen

. kaikki ovat samanarvoisia toimijoita, ei pomotusta

. ideoitten ja vinkkien jakaminen

. kuunteleminen, kunnioitus, vuoron odottaminen

Henkilökuntakokous 27.4.2020

Henkilökuntakokouksessa kävimme läpi tiimin valmennuksessaan keväälle määrittelemän vision ja siihen liittyvät tekojen portaat. 

Niinpä se vaan hoitui henkilökuntakokouskin etäyhteyksillä. Monta asiaa saatiin sovituksi ja seuraavaa lukuvuottakin jo suunnitelluksi. 

VPN (PPTP) -palvelimen asennus Debian Linuxissa (Miten ...

YS-palavereista kootaan palautetta

Työyhteisöasioita käsitelleen koulutuksen innostamana pedagoginen rehtori otti käyttöön lomakkeen, jolla YS-palavereihin osallistuneet antavat palaverille kouluarvosanan ja myös perustelevat arvionsa. Palautteen keräämisen kautta on tapaamisiin saatu lisää napakkuutta sekä suunnitelmallisuutta ja toisaalta tiedostetaan aiempaa paremmin se, mikä jo toimii hyvin.

YS-palaveri 27.2.2020

Jatkoimme edellisen kerran pohjalta työyhteisöasioiden käsittelemistä. Niistä syntyikin melko tiukka keskustelu, jossa "nostettin jokunen kissakin pöydälle". Aamuhetki ei riittänyt perinpohjaiseen käsittelyyn, joten tähän aiheeseen palataan vielä.

YS-palaveri 6.2.2020

Tiimioppimisen Startin innostamina päätimme aamupalaverin hetkeen, jossa Esa Saarisen ajatusten pohjalta mietimme pienissä ryhmissä sitä, miten olemme toistemme (oppimis)ympäristö ja mitä haluamme mukanamme tämän päivän eri tilanteisiin viedä. Rauhaa, iloa ja musiikin tekemisen intoa tuumaili meidän ryhmämme tahtovansa toisille jakaa.

Henkilökuntakokous 23.1.2020

Ennen kokousviikkoa jaoimme henkilökunnan neljään ryhmään (hiukan eri kokoonpanot kuin edellisessä valmennuksessa). Mukana olivat niin opettajat, ohjaajat kuin toimistosihteerikin. Kaikille toimitettiin ennakkoon linkki Kiilakosken Koulu on enemmän -materiaaliin sekä kunkin ryhmän keskusteltavaksi tuleva aihe. Aiheet olivat: Lasten ja nuorten väliset suhteet, Osallisuuden kehittäminen, Toimijuuden ja toiminnallisuuden tukeminen sekä Uudenlainen aikuisrooli.

Aiemmin samassa kokouksessa kävimme läpi sivistystoimen strategian päivityksen ja ryhmäkeskuteluiden aiheet liittyivät hyvin myös strategiatyöhön. Sivistystoimen strategian johtoajatuksena on Vesannolla voidaan hyvin.

Keskusteluaika oli rajallinen, mutta siitä huolimatta ryhmät olivat tyytyväisiä syntyneeseen vuorovaikutukseen.
Lasten ja nuorten välisiä suhteita käsitellyt ryhmä tuumaili mm. ryhmässä toimimisen vaikutusta yhteishenkeen sekä oppimiseen. Ryhmässä toteutettavan oppimisen arvioimisen haasteet herättivät pohdintaa.
Osallisuuden kehittämisessä pidettiin tärkeänä ikätason huomioimista ja demokratiakasvatuksen laatua. Aidon osallisuuden toteuttamiseen tarvitaan aikaa ja harjoittelua. Tärkeää osallistaa oppilaat mm. ops- ja sääntötyöskentelyyn, oppituntijärjestelyihin, tuntien sisältöjen suunnitteluun ja työtapojen valintaan. Idealaatikot tms. mahdollistaisivat arempienkin osallistumisen. Hyvää koulussamme on oppilaiden innokkuus oppilaskuntatyöhön osallistumisessa.
Toimijuuden ja toiminnallisuuden tukemisessa keinoina mm. valinnaisuus työskentelytavoissa oppitunneilla, yhteistyö nuorisotoimen kanssa (toimintapäivät, välitunnit yms.) ja erilaiset tempaukset niin oppi- kuin välitunneillakin.
Uudenlaisesta aikuisroolista todettiin, että pienen koulun vahvuutena on aito kohtaaminen. Tärkeitä asioista ovat aikuisen roolin säilyttäminen, oppilaiden yksityisyyden kunnioittaminen, sopivasti annosteltu rentous, reiluus ja yhteiset pelisäännöt. "Reiluutta rennosti omalla persoonalla", kiteytti ryhmä pohdintansa.

Mummo, Lapsi, Isoäiti, Senior, Apó

Henkilökuntakokous 12.11.2019

Kokous aloitettiin nauttimalla juhlakahvit ensimmäisen Innoduel-osallistamiskerroksen tavoitteiden saavuttamisen kunniaksi ( 234 rastia merkiksi työyhteisön yhteisiin tavoitteisiin sitoutumisesta on hieno tulos!). Tästä jatketaan yhteistuumiin eteenpäin.

Myöhemmin jakauduimme neljään ryhmään. Näissä keskusteluringeissä koulumme tiimiläiset johdattelivat porukan yhteiseen tuumaustuokioon dialogisalmiakkia toteuttaen. Pohdiskeltiin vastauksia valmentajien jättämiin, opetukseen ja vuorovaikutukseen liittyviin kysmyksiin. Kaikissa ryhmissä syntyi innokasta ja laadukasta dialogia.

Otteita yhden ryhmän pohdinnoista.
Ryhmätyöstä todettiin mm. seuraavaa:
- taitolaji, vaatii läsnäoloa ja ohjausta
- voi onnistua jos aihe kiinnostaa, oppilaat voivat käyttää vahvuuksiaan ja itse vaikuttaa toteutustapaan
- into tarttuu
- persoonien tulee antaa kukkia
- tehtävät kykyjen mukaan
- saatava ryhmä ottamaan asia omakseen
- tarvittaessa rohjettava myös panna ohjelma uusiksi ja annettava armoa itselleen
Oppilaiden mahdollisuudet vaikuttaa työskentelyyn:
- mahdollisuudet valita työtavat
- vaihtoehtojen tarjoaminen
- tehtävien laajuudet voivat erota yksilöllisesti
- huomioitava jokaisen päivän kunto
Syrjäytymisestä:
- arvohierarkian murenemista
- syrjytymisvaarassa olevaa olisi tärkeää altistaa erilaisille asioille, jotta jokin innostava asia voisi löytyä
- jollekin voi olla syynä myös se, että on oma suunta, mutta se on kapea ja sulkee muut asiat pois
- jokaisen pitäisi löytää oma arvonsa
Koulun merkityksellisyys:
- tulevaisuuden konkreettiseksi tekeminen
- tärkeää löytää asiat, jotka oppilaille itselleen merkityksellisiä
- voidaan hakea myös negaation kautta: "Mikä on pahinta, mitä tulevaisuudessa voi tapahtua, jos koulu jää hoitamatta?"
- arjen sietämisen oppiminen
Mitä koulussa pitäisi muuttaa:
- lisää empatiaa
- sosiaalisten taitojen merkitys yhä tärkeämpi
- mm. kotien olot ja yhteiskunnan nykytila asettavat haasteita

Naurukin raikui välillä ihan naapuriryhmiin asti seinän läpi kuuluen. Yhden osallistujan pyydetty, kolmen sanan palaute kokemuksesta: "Ihanaa, ihanaa ja ihanaa."

Ys-palaveri 7.11.2019

Avasimme päivän antamalla toisillemme kehuja ja kiitoksia. Hienosti lähti porukka mukaan kiitosten kujaan (idea valmentajien tuomasta Reseptit OPSin käyttöön -kirjasta) ja iloista porinaa olisi riittänyt vaikka koko aamuksi. Aika monelle tuli ilon kyynel silmään, kun sai aloittaa päivän työkavereiden kauniiden sanojen saattelemana.

Käsi, United, Yhdessä, Ihmiset

Innoduel, kierros 1

Innoduel vaikuttaa metkalta työkalulta työyhteisön jäsenten osallistamiseksi. Meillä väki lähti mukavasti mukaan niin ensimmäiseen kierrokseen kuin parivertailuunkin. Wilma-viestien avulla onnistui etäosallistaminen kouluympäristössä mainiosti ja työkalua pidettiin helppokäyttöisenä sekä kiinnostavasti erilaisena. Ys-palaverissa tutustuimme yhdessä tuloksiin ja teimmepä pari pientä yhteistä harjoitustakin valmentajien tuomista kirjoista saatujen vinkkien pohjalta.

Tulokseksi saatiin paljon tärkeitä huomioita siitä, miten yhteistyötä voitaisiin parantaa ja ilmapiiriä saada vielä nykyistäkin positiivisemmaksi. Konkreettisiin toimiin pääsemiseksi listattiin parivertailun ranking-listojen kärkitoimet työyhteisön huoneentauluksi. Taulun alle laitoimme listan, johon keräämme rukseja sitä mukaa, kun huoneentaulun kirjauksia toteutetaan käytännön arjessamme. Tiedän jo nyt, että rasteja saadaan tällä porukallamme kasaan  runsain mitoin. Huoneentauluun nousi esille myös toive yhteisen ajan löytymisestä mm. pelisäännöistä tuumaamiseen. Tätä aikaa järjestetään henkilökunnalle jo ensi viikolla oppilaiden taksvärkkipäivänä. Eikä niitäkään lukuisia ideoita, jotka eivät kärkikuusikkoon yltäneet, tulla unohtamaan, vaan myös niitä on tarkoitus toteuttaa tavalla tai toisella.





Parin viikon aikana rasteja saatiin kokoon 234 kappaletta. Hyvä meidän porukka!

Ys-palaveri 24.10.2019

Syksyisen harmaassa aamussa tutustuimme Innoduel-kierroksen ranking-listoihin ja keskustelimme niistä. Paljon tärkeitä huomioita olikin työkalun avulla saatu koottua henkilökunnnaltamme. Osallistuminen oli kiitettävää ja menetelmä oli koettu helppokäyttöiseksi. Seuraavaksi laadimme huoneentaulut tärkeimmiksi nousseista ehdotuksista ja muutamme ne konkreettisiksi toimenpiteiksi.

Reseptit OPSin käyttöön -kirjan pohjalta teimme porukalla myös pari harjoitusta. Aluksi testasimme "pariston napoja" eli pidimme ensin hetken pariporinan, jossa keskityttiin negatiivisiin asioihin ja heti perään hetken rupattelun positiivisistä asioista. Hiljaisia hetkiä ei tullut, vaan tasianen pulina täytti tilan molemmissa keskusteluhetkissä.

Pariston napojen jälkeen tutkiskeltiin hetki omaa napaa ja vastattiin yksin hiljaisuudessa mm. omiin vahvuuksiin, akilleenkantapäihin, työstä nauttimiseen, ammatillisuuteen ja koulun toimintaan liittyviin kysymyksiin. Lopuksi säilöttiin mieleen jokin positiivinen asia evääksi päivän työhön. 

Peukkuja nousi mukavasti, kun lopussa kartoitettiin mielipiteitä aamun ohjelmasta.

Veso 7.8. ja henkilökuntakokous 23.9. 2019


Jo veso-päivässä 7.8. ennen lukuvuoden alkua olimme orientoituneet Parasta ennen -hankkeeseen pohtimalla koulumme arvoja koko henkilökunnan voimin.

Henkilökuntakokouksessamme 23.9. pidettiin ensimmäinen työyhteisövalmennus. Anna-Maija hankevastaavana esitteli projektiamme hankesivujen materiaalin avulla. 

Nykyisen opetussuunnitelman mukaista oppimiskäsitystä esittelevä teksti sekä pohja oppimissopimukseen oli jaettu sähköisesti osallistujille jo ennakkoon. Molemmista näistä saatiin aikaan todella hyvä, pohdiskeleva, monia näkökulmia avaava ja hienosti dialogisalmiakin mukaisesti edennyt keskustelu. 

Oppimiskäsityksestä todettiin mm., että tavoitteet ovat oikein hyvät, mutta niihin pääseminen onkin jo melkoinen haaste. Toimintatapojen ja -mallien muuttaminen vaatii aikaa eikä välttämättä ole helppoa sen enempää aikuisille kuin oppilaillekaan. Itseohjautuvuus ja toiminnallisuus eivät sovi kaikille, mutta on hyvä, että niitä korostetaan ja oppilaille tarjotaan mahdollisuuksia ilmiölähtöiseen oppimiseen. Perinteinen malli koetaan monella tapaa turvalliseksi ja oppimisen ohjaajille sattaakin olla vaikeaa unohtaa tulos ja paneutua sen sijaan prosessiin. Aktiivisuuden lisäksi oppimisessa tarvitaan myös pitkäjänteisyyttä, mikä vaikuttaa olevan monille oppijoille yhä suurempi haaste. Yhteisopettajuus ja avoimet ympäristöt tarjoavat uusia mahdollisuuksia, mutta ovat vaikeita toteuttaa yksisarjaisessa koulussa sekä aineenopetuksessa, etenkin pienissä kouluissa, joissa on vain yksi opettaja kullakin oppiaineella. Tärkeää, mutta aikuisilta paljon vaativaa on osata tukea kutakin oppilasta hänen tarpeidensa mukaisesti. Ensin tulisi huolehtia siitä, että henkilöstö pääsee sisälle uuteen oppimiskäsitykseen; vasta sen jälkeen sitä voidaan siirtää käytännön työhön. Opetussuunnitelman yleishenkeä pidettiin positiivisena ja tavoitteita hyvinä, mutta samalla todettiin, että muutos jaksaa vieläkin hämmästyttää, vaikka ops:aa on jo monta vuotta työstetty. Olemme siis edelleen matkalla ja meillä on vielä paljon opittavaa sekä tehtävää täällä ruohonjuuritasolla ennen kuin saamme siirrettyä käytäntöön tämän jopa "naivin optimistisen olettaman" oppimisesta. Laaja-alaista osaamista ja siihen liittyviä taitoja pidetään tärkeinä tulevaisuutta ajatellen. On hyvä, jos oppilaat pääsevät kyseenalaistamaan asioita ja pohtimaan omaa oppimistaan.

Oppimissopimuksen kautta päädyttiin pohtimaan työn vaativuutta ja sitä, miten tärkeää on välittää oppilaille intoa, iloa ja energisyyttä. Kuinka se onnistuu, jos itse on väsynyt tai kohtaa ongelmia elämässään? Tulemme koulupäivään sekä kouluyhteisöön kaikki, niin oppilaat kuin henkilökuntakin, taustanamme oma historiamme ja mukanamme omat tavoitteemme, kokemuksemme ja unelmamme. Onko oppija juuri tässä ja nyt oppimisen tilassa ja aikuinen kyvykäs ohjaamaan? Mistä oppilas tai opettaja tietää olevansa perillä? Vuorovaikutus on keskeinen osa koulutyötä ja onnistumisen edellytys. Kuinka erilainen oppimissopimus on työkokemuksen pituudesta tai iästä tai luokka-asteesta riippuen?

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä