Maistiaisia Johannan materiaaleista

Tässä maistiaisi Johannan vetämistä harjoituksista - yhteistyöopettajat, saatte koko paketin ja sitä voi jakaa koulussa muille opettajille ilomielin!

OSAAVAT OPETTAJAT – ONNELLISET OPPIJAT –hanke Kuopion kaupunki 2017-2018 © Johanna Hopia 2017

TUNNE- JA VUOROVAIKUTUSTAITOJEN OPETTAMINEN DRAAMAN KEINOIN

MATERIAALIT JA HARJOITUKSET LUOKANOPETTAJILLE

 

Tutustuminen draaman työtapoihin ja toisiinsa


  • Pupu-porkkana-pyssy (kivi-sakset-paperi): Kaikki leikkivät yhtä aikaa kaikkien kanssa ja keräävät pisteitä. Pari menee selät vastakkain ja laskevat yhteen ääneen 123nyt tai änyyteenyt. Nyt-sanalla hypätään ympäri ja otetaan joku asennoista (pupu=kädet ylhäällä korvina, porkkana= kädet kylkien vierellä tiukasti ja jalat yhdessä, pyssy=kädet pyssynä edessä). Pupu voittaa porkkanan, porkkana pyssyn ja pyssy pupun. Yhden parin kanssa saa pelata vain kerran.
  • Vaihda paikkaa: Ollaan piirissä tuoleilla tai seisten paikkamerkeillä, yksi seisoo keskellä. Sama periaate kun ”hedelmäsalaatti” – leikissä, mutta paikkaa vaihdetaan, jos pitää samasta asiasta/on tehnyt samaa/omistaa jotain samaa kuin keskellä oleva. Esim. keskellä olija sanoo: ”Olen käynyt Pariisissa.” Kaikki, jotka ovat käyneet joutuvat vaihtamaan paikkaa, jolloin keskellä oleva yrittää ehtiä jollekin tyhjälle paikalle. Väitteiden täytyy olla tosia, jolloin opitaan samalla uusia asioita ihmisistä.
  • Katseet kiertää: Seisotaan piirissä, jokainen osallistuja aloittaa katsomalla vasemman puoleista leikkijää. Kierrätetään katsetta rauhallisesti piirissä jokaiseen osallistujaan vasemmalta oikealle. Kun toisen leikkijän kanssa katse kohtaa, vaihdetaan paikkaa. Vaihdon jälkeen aloitetaan aina uudelleen vasemmalta. Level 2: Tervehtiminen. Paikkaa vaihdettaessa ja keskellä kohdatessa tervehditään joko vapaammin (yläviitoset, läpsyt, kivet jne.) tai kätelleen. (Harjoitus myös Kiitos kaveruudelle kirjan s. 14, katse vasemmalle)
  • Lumipallot: Jokainen leikkijä kirjoittaa nimensä paperin keskelle ja rypistää sen paperilumipalloksi. Leikinjohtajan merkistä palloja heitellään tilassa. Kun leikinjohtaja huutaa seis, otetaan yksi pallo itselle. Pallon sisältä löytyvältä henkilöltä käydään kysymässä joku leikinjohtajan antama kysymys. Kysymykset voivat koskea mielipidettä, ominaisuutta, asioita joista tykkää jne. Tai kysymykset voivat olla läksyyn liittyviä, kokeeseen kertaavia, esitiedon keruuta jne. (Harjoitus Kiitos kaveruudelle kirjassa s. 16)
  • Mitä mä teen?: Seisotaan parin kanssa vastakkain...
  • Norsu, palmu ja gorilla: Seistään piirissä, yksi menee keskelle. Keskellä olija osoittaa...
  • Anna mirrille koti: Seisotaan piirissä ja keskellä ”mirri” kiertää oppilaalta oppilaalle sanoen ”anna mirriille koti”...

 
Kaveritaidot

 

  • JOO-leikki: Leikinjohtaja/leikkijä aloittaa ehdottamalla ryhmälle jonkun fyysisen toiminnon esim: ”Hei, ulkoilutetaan koiraa!”, jolloin kaikki huutavat innostuneesti ”JOO!” ja aloittavat miimisen tekemisen. Toiminta jatkuu, kunnes joku toinen tekee uuden ehdotuksen jne. Huom! painotettava lapsille, että kaikkien kaikenlaiseen tekemiseen suhtaudutaan yhtä innokkaasti.
  • Kosketa sitä, joka... : Leikinjohtaja sanoo jonkun ominaisuuden/vahvuuden/taidon esim. Kosketa sitä, joka on hyvä ryhmätöissä, Kosketa sitä, joka on hyvä kertolaskuissa, Kosketa sitä, jolla on hyvä huumorintaju, Kosketa sitä, joka on hyvä kuuntelija jne. ja jokainen leikkijä menee koskettamaan yhtä muuta leikkijää. Syntyy ketjuja. Leikinjohtajan hyvä ryhmäntuntemus auttaa valitsemaan sellaisia vahvuuksia, että kaikki varmasti tulevat jossain vaiheessa kosketetuksi.
  • Kehumiskilpa: Pareittain kehutaan toista, mutta ei leikillä vaan oikeista syistä esim. Miksi toinen on hyvä kaveri, missä toinen on hyvä jne.
  • Hyvän kaverin esittely: Edellisen harjoituksen jälkeen...
  • Patsaat ja still-kuvat: jaetaan ryhmä pareihin tai 3-4 hengen ryhmiin. Opettaja ”syöttää” aiheita patsaille...

 
Vuorovaikutus

 

  • Itsestä kertominen yhden hengenvedon aikana: Vedetään keuhkot täyteen ilmaa ja itseään saa esitellä (mistä tykkää, ketä perheeseen kuuluu jne.) niin kauan kuin pystyy puhumaan ilman että pitää vetää lisää happea.
  • Jono: Ryhmän tulee muodostaa jono tilaan, jonkin annetun aiheen perusteella esim. Syntymäkuukaudet, äidin etunimi jne., mutta ilman puhetta. (Harjoitus myös Kiitos kaveruudelle kirjan s. 24)
  • Kasa-rivi-ympyrä: Kävellään vapaasti tilassa. Ryhmä muodostaa ohjaajan merkistä yhden kolmesta muodosta ilman puhetta. Tehtävää voi vaikeuttaa siten, että ohjaajan merkkikin jää pois, jolloin ryhmä itse aistii toisistaan, mikä kuvio lähtee muodostumaan. -> keskustelu ryhmärooleista
  • Seuraa nenääsi/ruumiinosa puhuu: Ryhmä on hajallaan huoneessa ja ope huutaa jonkun ruumiinosan nimen esim. Nenä...
  • Peili: Parit asettuvat seisomaan vastakkain...
  • Kolumbialainen hypnoosi: Parin käsi "hypnotisoi"…
  • Kasvoton vuorovaikutus: Pari istuu toisiinsa selin. A aloittaa kertomaan...
  • Näennäinen vuorovaikutus: Käännytään ed. harjoituksen parin kanssa kasvotusten...
  • Minä olen puu: Tehdään tarinaketju...
Tunnetaidot
  • Kuvakortit: Valitse kuva, joka kertoo jotain sinusta. Kerro kaverille ja perustele valintasi. Kaveri esittelee kuvasi ja tarinasi.
  • Sana-assosiaatio: Ensin pareittain ketjutellaan sanoja, mikä tulee parin sanasta mieleen. Sitten yhdistetään kaksi paria ja jatketaan neljällä, joka taas yhdistetään kahdeksan hengen ryhmäksi. Puhutaan siitä, ettei toiselle saa "syöttää" sanaa, vaikka kuinka tekisi mieli sanoa oma mieleen tuleva sana. Ryhmänohjaaja voi antaa ensimmäisen sanan, ja se voi olla tunteisiin liittyvä sana, kuten itku, rakkaus jne. (Harjoitus myös Kiitos kaveruudelle kirjassa s. 18 nimellä sanajono)
  • Tunnerivit: Ryhmä jaetaan puoliksi riveihin tilaan toisiaan vastapäätä. Toinen rivi käy sanomassa kohdalla olevalle parille jonkun helpon miimisen tekemisen, jonka jälkeen istuvat katsojiksi. Toinen ryhmä alkaa tekemään ensin tavallisesti esittäen, mutta sen jälkeen ryhmänohjaajan antamissa tunnetiloissa esim. Vihaisesti, iloisesti, surullisesti jne. Annetaan aplodit ja vaihdetaan toinen ryhmä tekemään samoin. Harjoituksen jälkeen keskustellaan, miten eri tunteet näkyvät liikkeissä, vartalossa, ilmeissä jne. (Variaatio harjoituksesta Kiitos kaveruudelle kirjan s. 38 nimellä Tunnespotti)
  • Tekeminen tunteella: Tilaan on levitetty lattialle lapuille...
  • 1-10: Tehdään pareittain keskustelu, jossa repliikkeinä...
  • Tunnereplat: Kuljetaan musiikin tahtiin tilassa ja musiikin loppuessa otetaan keskustelupariksi...
  • Tunnenelikenttä: Kirjoitetaan isoille lapuille lattialle tunnetilat...

 

Draamatarina:

 

KUNINKAAN SYNTYMÄPÄIVÄ

Roolimerkkinä kruunu

Kertoja: "Olipa kerran kuningatar, joka asui kuninkaansa kanssa upeassa linnassa omassa valtakunnassaan. Linna oli valkoinen iso linna, jossa on korkeita torneja ja suuria saleja, sekä jännittäviä salakäytäviä. Linnaa ympäröi upea puutarha, jonne kuka tahansa sai tulla viettämään aikaansa. Se valtakunta oli siitä erikoinen valtakunta, että siellä asiat olivat todella hyvin. Ei oltu sodittu kenenkään kanssa pitkiin pitkiin aikoihin, ihmisillä oli töitä ja omat pienet talonsa kuninkaanlinnan ympärillä, ja kaikki elelivät onnellista elämää. Oli taas tulossa se aika vuodesta, että kuninkaan syntymäpäivä lähestyi...

Harjoitus: karkaavat linnut (hippa). Ryhmän ohjaaja/ohjaajat ovat huolimattomia palvelustyttöjä, jotka yrittävät saada lintuja (oppilaita) kiinni ja takaisin häkkiin (määrätty alue). Toiset linnut voivat "pelastaa" häkissä olijat sirkuttamalla/laulamalla heidän edessään.

TAI jos tila on liian pieni hippaan:

Harjoitus: tilan rakentaminen: Ryhmäläiset rakentavat kuninkaanlinnan jonkun huoneen asettuen itse tilaan esineeksi ja sanoen "Minä olen esim. Valtaistuin." Kuningatar voi myös "käyttää" huonetta roolissa.

"Ja niinhän siinä kävi, ettei lintuja saatu kiinni ja ne kaikki karkasivat! Kuningatar oli epätoivoinen. Mitä hän enää nyt ehtisi keksiä kuninkaalle lahjaksi. Kuningatar päätti kysyä apua viisailta kyläläisiltä (oppilaat, kuningattarelle roolimerkki päähän)...


 

Prosessidraama: Kalevalan käsittely draaman keinoin

Tavoitteena ryhmätyötaitojen kehittyminen ja yhteistyö.

Apuna ja pohjana kalevala-seuran nettisivut: www.kalevalaseura.fi/kalevalankankahilla

 

1.) Henkilöt: Muistellaan Kalevalan tärkeimmät henkilöt isoille papereille (nettisivua voi käyttää apuna) ja mietitään mitä tiedetään jo ennakkoon. Jakaudutaan ryhmiin ja etsitään 10 faktaa kyseisestä henkilöstä. Suunnitellaan ja esitellään hahmo muille draaman keinoin (asento, kävelytyyli, puhetapa jne.): "muotinäytös", haastattelu, uutinen, tanssi...

TAI Kutsukaa henkilö haastateltavaksi kuumaan tuoliin (harjoitus jossa roolissa joku on tuolissa ja hänelle tehdään kysymyksiä, ja vastataan siis roolissa)

Integraatio kuvataiteisiin: Muotokuva sankarista. Pohjalle voi vertailla netistä, miten tätä hahmoa on aiemmin kuvattu taiteessa.

2.) Juoni: Tria-draama: Paperista taitellaan kolmiulotteinen kolmionmallinen teatterilava, johon rakennetaan Kalevalan yksi kohtaus tai jopa yksi lause.

TAI esittäkää tärkeimmät Kalevalan kohtaukset valokuvina/still-kuvina/patsaina. Muut voivat arvata, mikä kohtaus kyseessä. Patsaille voi antaa myös ajatusääniä tai laittaa kuvan käyntiin, jolloin kohtaus lähtee "elämään". Valitut kuvat voidaan laittaa myös aikajärjestykseen, jolloin juoni kertautuu.

3.) Tapahtumapaikkojen syventäminen ja juonen kertaaminen: Kalevala-nykynähtävyytenä...

4.) Kilpakosijat: Ensin pareittain tehdään kehumiskilpa...

5.) Sampo:

  • a.) Koneen rakentaminen TAI integraatio kuvikseen:
  • b.) Sampon äänimaisema
  • c.) Uutislööppi/raportti/urheiluselostuksen tekeminen takomisesta
  • d.) Sampo nykypäivänä

6.) Kantele: tuunaa oma kannel...

7.) Iku-Turso: Tutustuminen mytologiaan...