Kursseilla keskeistä OSA 1
1. Toimiva ja oppiva ihminen
Tässä opintojaksossa on kolme keskeistä asiaa:
- Psykologinen tutkimus. Tätä käsitellään myös 6. opintojaksolla, jossa tehdään laaja tutkimus. Tästä aihepiiristä tulee aivan varmasti yo:ssa kysymys. Se voi olla tutkimustermien selittäminen. Opettele ne kaikki ulkoa. Katso täältä tuo muistiinpano, jossa on keskeiset käsitteet. Tai se voi olla tutkimussuunnitelmat tekeminen tai tutkimusten vertailu. Opettele tutkimuksen teon vaiheen ulkoa.
- Ihmisen biologis- sosiokulttuuris-psyykkinen kokonaisuus. Tee noista vaikka tosi iso ajatuskartta. Katso apuja muilta opintojaksoilta tai Rossilta. Tää on tosi laaja tehtävä, mutta auttaa jatkossa hahmottamaan pienempiä kokonaisuuksia ja usein yo:ssa on tehtävä: ”käsittele psykologisen tiedon varassa…”. Psykologinen tieto on kokonaisvaltaista tietoa ihmisestä eli juurikin noita kolme osa-aluetta.
- Tärppinä oppiminen psykologian näkökulmasta. Eli taas tuo tuttu kolmijako. Eli käytännössä kappaleet 10-14. Opiskele ne tosi hyvin. Niistä on apua myös muihin kyssäreihin, kuin suoraan oppimiseen liittyviin.
112 kpl kertauskortteja psykologian käsitteistä https://quizlet.com/568801932/psykologia-kasitteita-flash-cards/
214 kpl kertauskortteja psykologian käsitteistä https://quizlet.com/379319624/psykologia-yo-kertaus-flash-cards/
2. Kehittyvä ihminen
Tässä opintojaksossa on seuraavat keskeistä. Opiskele ne hyvin.
- lapsuus. Kiintymyssuhteet.
- Piagetn teoria.
- Erik H. Eriksonin teoria
- Nuoruus ja identiteetti
Ne voi kyllä kysyä esim. kouluikäisen kognitiivinen kehitys tai motorinen kehitys varhaislapsuudessa. Opettele kaikki teoriat hyvin. Laadi niistä vaikka taulukko. Kaikissa kehitysvaiheissa tapahtuu psyykkistä (eli kognitio + tunteet), fyysistä (lähinnä hermosto ja motoriikka) ja sosiokulttuurista (vuorovaikutus) kehitystä. Tavalla tai toisella ne kysyy jotain näistä yo:ssa
31kpl kertauskortteja kehityspsykologiasta https://quizlet.com/604950557/kehityspsykologia-skeema-kertaus-flash-cards/
3. Tietoa käsittelevä ihminen
Tästä tulee yo:ssa jokin tosi spesifi kysymys: aivojen tutkimusvälineet, muistitoiminnot ja unohtaminen, havaintoharhat yms. Tässä opintojaksossa on tosi paljon erityiskäsitteitä (termipankki!) eli sanoisin, että opettele ne ja olet tooosi pitkällä sitten. Eli ihan mekaanista opiskelua. Termikortteja, aliasta ystävien kanssa yms. Tämän opintojakson kyssärit yo:ssa on siitä kivoja, että niistä näkee heti osaako vai ei. Eli niihin ei ala arkijärjellä lätisemään mitään turhaa, niin kuin esim. tunnepsykologiassa helposti. Esim. pikkuaivojen rakenteesta on vaikea kirjoittaa yhtään mitään, jos ei yksinkertaisesti tiedä asiasta mitään.
79 kpl käsitekortteja https://quizlet.com/33580573/psykologia-3-kertaus-flash-cards/
Aivot https://quizlet.com/482212980/aivot-flash-cards/
4. Tunteet ja mielenterveys.
Tästä opintojaksosta tulee aivan varmasti kysymys. Tämä tulee opiskella tosi hyvin, koska tän opintojakson asioita voi soveltaa erittäin monenlaisiin kyssäreihin yo:ssa.
- Mitä tunteet ovat, miten ne syntyvät ja miten niitä säädellään
- Stressi ja kriisit
- Psyykkinen hyvinvointi. Opettele tää hei tooodella hyvin. Tästä ne kysyy. Eli psyykkisen hyvinvoinnin psyko/fyysis/sosiaalinen ulottuvuus. Molempiin suuntiin. Eli miten psyko/fyysis/sosiaaliset seikat vaikuttavat psyykkiseen hyvinvointiin ja tietysti myös miten oma psyykkinen hyvinvointi vaikuttaa esim. sosiaalisiin suhteisiin.
- Tunneteoriat (James-Lange, Lazarus, Greenberg, Damasio, Schachter-Singer)
- Persoonallisuushäiriöt (tärppi) https://www.mielenterveystalo.fi/fi/persoonallisuushairiot/persoonallisuushairioiden-diagnoosit
134 käsitekortteja https://quizlet.com/418486393/oivallus-4-tunteet-psyykkinen-hyvinvointi-ja-mielenterveys-ps4-flash-cards/
5. Yksilöllinen ja yhteisöllinen ihminen
Opintojaksossa on selkeästi kaksi osaa: persoonallisuuspsykologia (kpl:t 1-7) ja sosiaalipsykologia (10-16). Persoonallisuuspsykologiassa on kaikkein keskeisintä selvitellä mitä tarkoittaa persoona, identiteetti ja minuus. Kyseiset kappaleet käsittelevät tuota eri näkökulmista. Tutustu sivuilla oleviin muistiinpanoihin. Siellä on kustantajan muistiinpanot ja mun omia. Yleensä mun tekemät on monipuolisempia. Teoreettisesti tärkeintä materiaalia ovat piirreteoriat (kpl 5) ja McAdamsin teoria (kpl 7). Opiskele nuo tosi hyvin. Voit tehdä mun puolesta Pedanet-kappaleista tehtäviä, jos haluat.
Sosiaalipsykologiaan pääsee mukavasti kiinni niin, että kaikista ko kappaleista poimit sosiaalipsykologisesti keskeiset käsitteet ja teet niistä ison "termipankin". Eli opettelet käsitteet ulkoa ja kustakin käsitteestä luot itsellesi muistiinpanoihin yhden oikean elämän soveltavan esimerkin. YO-kokeessa tulee ilman muuta jokin ilmiö/aineisto, jota tulee käsitellä sosiaalipsykologian näkökulmasta. Se voi olla vaikka syrjäytyminen, ryhmätyöskentely, työpaikan sosiaalisten suhteiden vaikutus minäkuvaan yms..
91 kpl käsitekortteja (vaati google-kirjautumista, ilmainen) https://quizlet.com/220786559/ps5-lops-2016-koko-kurssin-kertaus-flash-cards/
Pari yleistä vinkkiä:
- hae sulle ominainen tapa opiskella. Etsi se mikä oikeesti toimii. Tehokkuus ja tuntimäärät-->vamos!
- tee opiskelusta mahdollisimman helppoa. Eli karsi kaikki opiskelua selvästi häiritsevät tekijät. Sitten jaksaa helpommin olla sinnikäs ja painaa hommia.
- olet psykologian ammattilainen. Mitä sinä kysyisit keskeisimmistä aihepiireistä. Kysy. Ja vastaa.
- käsitteet ja teoriat!
Tärppejä ja ajankohtaista
- nuorten liikennekäyttäytyminen
- media traumojen tuottajana
- mainosten psykologia
- ruudun vaikutus lapsen ja nuoren kehitykseen
- aivoterveys