YO 2024

Kursseilla keskeistä OSA 1

1. Toimiva ja oppiva ihminen

 

Tässä opintojaksossa on kolme keskeistä asiaa:

  1. Psykologinen tutkimus. Tätä käsitellään myös 6. opintojaksolla, jossa tehdään laaja tutkimus. Tästä aihepiiristä tulee aivan varmasti yo:ssa kysymys. Se voi olla tutkimustermien selittäminen. Opettele ne kaikki ulkoa. Katso täältä tuo muistiinpano, jossa on keskeiset käsitteet. Tai se voi olla tutkimussuunnitelmat tekeminen tai tutkimusten vertailu. Opettele tutkimuksen teon vaiheen ulkoa.
  2. Ihmisen biologis- sosiokulttuuris-psyykkinen kokonaisuus. Tee noista vaikka tosi iso ajatuskartta. Katso apuja muilta opintojaksoilta tai Rossilta. Tää on tosi laaja tehtävä, mutta auttaa jatkossa hahmottamaan pienempiä kokonaisuuksia ja usein yo:ssa on tehtävä: ”käsittele psykologisen tiedon varassa…”. Psykologinen tieto on kokonaisvaltaista tietoa ihmisestä eli juurikin noita kolme osa-aluetta.
  3. Tärppinä oppiminen psykologian näkökulmasta. Eli taas tuo tuttu kolmijako. Eli käytännössä kappaleet 10-14. Opiskele ne tosi hyvin. Niistä on apua myös muihin kyssäreihin, kuin suoraan oppimiseen liittyviin.

112 kpl kertauskortteja psykologian käsitteistä https://quizlet.com/568801932/psykologia-kasitteita-flash-cards/

214 kpl kertauskortteja psykologian käsitteistä https://quizlet.com/379319624/psykologia-yo-kertaus-flash-cards/

2. Kehittyvä ihminen

 

Tässä opintojaksossa on seuraavat keskeistä. Opiskele ne hyvin.

  1. lapsuus. Kiintymyssuhteet.
  2. Piagetn teoria.
  3. Erik H. Eriksonin teoria
  4. Nuoruus ja identiteetti

Ne voi kyllä kysyä esim. kouluikäisen kognitiivinen kehitys tai motorinen kehitys varhaislapsuudessa. Opettele kaikki teoriat hyvin. Laadi niistä vaikka taulukko. Kaikissa kehitysvaiheissa tapahtuu psyykkistä (eli kognitio + tunteet), fyysistä (lähinnä hermosto ja motoriikka) ja sosiokulttuurista (vuorovaikutus) kehitystä. Tavalla tai toisella ne kysyy jotain näistä yo:ssa

31kpl kertauskortteja kehityspsykologiasta https://quizlet.com/604950557/kehityspsykologia-skeema-kertaus-flash-cards/

 

3. Tietoa käsittelevä ihminen

 

Tästä tulee yo:ssa jokin tosi spesifi kysymys: aivojen tutkimusvälineet, muistitoiminnot ja unohtaminen, havaintoharhat yms. Tässä opintojaksossa on tosi paljon erityiskäsitteitä (termipankki!) eli sanoisin, että opettele ne ja olet tooosi pitkällä sitten. Eli ihan mekaanista opiskelua. Termikortteja, aliasta ystävien kanssa yms. Tämän opintojakson kyssärit yo:ssa on siitä kivoja, että niistä näkee heti osaako vai ei. Eli niihin ei ala arkijärjellä lätisemään mitään turhaa, niin kuin esim. tunnepsykologiassa helposti. Esim. pikkuaivojen rakenteesta on vaikea kirjoittaa yhtään mitään, jos ei yksinkertaisesti tiedä asiasta mitään.

79 kpl käsitekortteja https://quizlet.com/33580573/psykologia-3-kertaus-flash-cards/
Aivot https://quizlet.com/482212980/aivot-flash-cards/

 

4. Tunteet ja mielenterveys.

Tästä opintojaksosta tulee aivan varmasti kysymys. Tämä tulee opiskella tosi hyvin, koska tän opintojakson asioita voi soveltaa erittäin monenlaisiin kyssäreihin yo:ssa.

  1. Mitä tunteet ovat, miten ne syntyvät ja miten niitä säädellään
  2. Stressi ja kriisit
  3. Psyykkinen hyvinvointi. Opettele tää hei tooodella hyvin. Tästä ne kysyy. Eli psyykkisen hyvinvoinnin psyko/fyysis/sosiaalinen ulottuvuus. Molempiin suuntiin. Eli miten psyko/fyysis/sosiaaliset seikat vaikuttavat psyykkiseen hyvinvointiin ja tietysti myös miten oma psyykkinen hyvinvointi vaikuttaa esim. sosiaalisiin suhteisiin.
  4. Tunneteoriat (James-Lange, Lazarus, Greenberg, Damasio, Schachter-Singer)
  5. Persoonallisuushäiriöt (tärppi) https://www.mielenterveystalo.fi/fi/persoonallisuushairiot/persoonallisuushairioiden-diagnoosit

134 käsitekortteja https://quizlet.com/418486393/oivallus-4-tunteet-psyykkinen-hyvinvointi-ja-mielenterveys-ps4-flash-cards/

5. Yksilöllinen ja yhteisöllinen ihminen

 

Opintojaksossa on selkeästi kaksi osaa: persoonallisuuspsykologia (kpl:t 1-7) ja sosiaalipsykologia (10-16). Persoonallisuuspsykologiassa on kaikkein keskeisintä selvitellä mitä tarkoittaa persoona, identiteetti ja minuus. Kyseiset kappaleet käsittelevät tuota eri näkökulmista. Tutustu sivuilla oleviin muistiinpanoihin. Siellä on kustantajan muistiinpanot ja mun omia. Yleensä mun tekemät on monipuolisempia. Teoreettisesti tärkeintä materiaalia ovat piirreteoriat (kpl 5) ja McAdamsin teoria (kpl 7). Opiskele nuo tosi hyvin. Voit tehdä mun puolesta Pedanet-kappaleista tehtäviä, jos haluat.

Sosiaalipsykologiaan pääsee mukavasti kiinni niin, että kaikista ko kappaleista poimit sosiaalipsykologisesti keskeiset käsitteet ja teet niistä ison "termipankin". Eli opettelet käsitteet ulkoa ja kustakin käsitteestä luot itsellesi muistiinpanoihin yhden oikean elämän soveltavan esimerkin. YO-kokeessa tulee ilman muuta jokin ilmiö/aineisto, jota tulee käsitellä sosiaalipsykologian näkökulmasta. Se voi olla vaikka syrjäytyminen, ryhmätyöskentely, työpaikan sosiaalisten suhteiden vaikutus minäkuvaan yms..

91 kpl käsitekortteja (vaati google-kirjautumista, ilmainen) https://quizlet.com/220786559/ps5-lops-2016-koko-kurssin-kertaus-flash-cards/

 

 

Pari yleistä vinkkiä:

- hae sulle ominainen tapa opiskella. Älä juuri kuuntele muita, että miten pitäisi opiskella tehokkaasti vaan etsi se mikä oikeesti toimii sulle.

- tee opiskelusta sulle mahdollisimman helppoa. Eli karsi kaikki opiskelua selvästi häiritsevät tekijät. Sitten jaksaa helpommin olla sinnikäs ja painaa hommia.

- olet psykologian ammattilainen. Mitä sinä kysyisit keskeisimmistä aihepiireistä. Kysy. Ja vastaa.

- käsitteet ja teoriat!

Tärppejä ja ajankohtaista
- nuorten liikennekäyttäytyminen 
- media traumojen tuottajana
- mainosten psykologia
- ruudun vaikutus lapsen ja nuoren kehitykseen
- aivoterveys

Kursseilla keskeistä OSA 2

Kursseilla keskeistä:

1. Kurssi. Pitää ymmärtää mihin psykologiaa tarvitaan eli sen käytännön sovellukset yhteiskunnassa (kliininen työ ja psykologian ammattilaisten monialainen toimintakenttä). Tämä kurssi on näyteikkuna psykaan, joten tärkeimmät teemat tulevat muille kursseilla tarkemmin. Oppiminen on tällä kurssilla keskeistä myös eli psykologian näkemys oppimisesta (behaviorismi, kognitiivinen oppiminen yms). Tosi keskeinen osa-alue muutenkin tuo oppiminen ja synkkaa tuo 3.kurssin aihesisältöjen kanssa (muisti, ajattelu, kielelliset toiminnot, älykkyys yms)

2. Kurssi. Ihmisen kehitys. YO-ssa tulee kysymys todennäköisesti jonkin ikävaiheen keskeisimmistä kehityspsykologisista piirteistä. Tämä kurssi on tosi teoriakeskeinen eli keskeisimmät teoreetikot tulee osata. Keskeiset käsitteet tulee hallita myös (toki muillakin kursseilla). Tätä kurssia voi harjoitella tekemällä jokaisesta ikäkaudesta tosi ison ajatuskartan ja jokaisen osa-alueen (psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen) käsiteet vaikka eri värillä.

3. Kurssi. Yo-ssa todennäköisesti kysytään tältä kurssilta aika tarkkarajainen kysymys (aivojen rakenne, muistin toiminta, aivojen tutkimus, älykkyys tms.) eli nuo sinänsä valmistautuminen helpohkoa. Toki kun nuo yksilön tiedonkäsittelyn perusteet ovat tosi hyvin hallinnassa, pystyy niitä käyttämään monessa muussakin soveltavassa tehtävässä apuna. Eli kannattaa kerrata tosi hyvin ihmisen kognitiiviset toiminnot. Siitähän tällä kurssilla on kyse.

4. Kurssi. Kaksi isoa asiaa. Tunteet ja psyykkinen hyvinvointi. Aivan varmasti tulee tästä jokin kysymys. Tunteista niiden syntyteoriat, mihin niitä tarvitaan, miten niita säädellään ja niiden vaikutus hyvinvointiin on keskeisintä. Sitten psyykkisestä hyvinvoinnista ihan keskeisintä on tietysti osata selittää millaiset seikat vaikuttava siihen ja millaisia haasteista ympäristö voi sille asettaa. Tämä voi mennä hyvin ristiin kehityspsykologian kanssa eli: " Millaisia haasteita ympäristö voi asettaa nuoren psyykkiselle hyvinvoinnille?"

5. Kurssi. Persoonallisuuden määrittely on keskeisintä ja oikeastaan kaikki mikä liittyy siihen. Pitää osata persoonallisuusteoriat hyvin ja tietty keskeisimmät käsitteet. Sosiaalipsykologian osuuteen pääsee hyvin kiinni, kun osaa sosialisaation (eli ympäristön ja yksilön dynaamisen vastavuoroisuuden) tosi hyvin. Sosiaalipsykologiassa on aina kyse siitä. Tietysti konformisuus ja ryhmäkäyttäytymisen, syrjinnän ja ennakkoluulojen moniuloitteinen selittäminen on keskeistä. YO:ssa tulee varmasti sosiaalipsykologiaan liittyvä soveltava tehtävä, jossa tulee näitä lainalaisuuksia pystyä selvittämään. Tässäkin käsitteet ja teorioiden hallitseminen on käytännössä tosi tärkeää.

6. Kurssi. Tutkimus. Tutkimuksen tekeminen (tutkimussuunnitelma, toteutus, aineistonhallinta, analyysi, tutkimusote, tutkimustyypppi) ja tutkimusten analysointi on aivan keskeistä. YO-kokeessa sinun tulee kyetä tekemään pätevä tutkimussuunnitelma annetusta aihepiiristä ja/tai analysoimaan annettuja tutkimusaineistoja. Aivan varmasti tutkimuksesta tulee jokin kysymys, on niin keskeistä. 

TUTKIMUSKÄSITTEITÄ. HYVÄ!

7. Kurssi. Pitää osata tuottaa hyvää psykologista tekstiä. 

Linkkejä: Katso tämä sivu hyvin.

Ja sitten Tässä on Jyrki Rossin videoluentoja. Kaikista aihepiireistä, kaikista kursseista. Aivan älyttömän hyvä sivusto tuo.

Voit myös käydä katsomassa /kertamassa Pedanetista meidän psykologian kotisivuja.

Lyskan PS-YO sivusto. Paljon asiaa. Sekavahko.

Tällaista! Tsemppiä opiskeluun 

T. Jarno

Psykologian yo -kokeeseen vastaaminen. Mitä haetaan??

Psykologian kokeessa arvioinnin keskeisenä perusteena on vastauksen ankkuroiminen empiiriseen, tutkimuspohjaiseen tietoon ja keskeisiin psykologian teorioihin. Ihmisen kehitystä, tiedonkäsittelyä, psyykkistä hyvinvointia ja persoonallisuutta tutkitaan psykologiassa useasta toisiaan täydentävästä näkökulmasta, kuten biologisesta, kognitiivisesta tai sosiokulttuurisesta. Kokelaan tulisi osata luontevasti hyödyntää eri näkökulmista tuotettua tieteellistä tietoa psyykkisten ilmiöiden ja prosessien erittelyssä.

 Psykologian kokeessa arvioidaan kokelaiden valmiutta ymmärtää psykologisen tiedon luonnetta ja tiedonmuodostusta, mukaan lukien tutkimusten luotettavuuden ja pätevyyden arvioiminen. Tehtävä voi edellyttää ajankohtaisten psykologian tutkimustulosten arviointia tai tutkimussuunnitelman laatimista. Psykologian tehtäviin liittyy psykologisten ilmiöiden kuvailemista, arvioimista, pohtimista ja selittämistä sekä erilaisten näkökulmien vertailua. Useassa tehtävässä on myös ainerajat ylittäviä mahdollisuuksia. Osa tehtävistä sisältää joko kirjallista aineistoa tai videoaineistoa, joka tulee yhdistää tehtävänannon mukaisesti psykologiseen tietoon.

 Digitaalisessa kokeessa tehtävät jakautuvat kolmeen osaan: I perustehtävät (esim. määrittele, kuvaile, selitä), II soveltavat tehtävät ja III kehittelytehtävät (esim. pohdi, vertaile, arvioi, suunnittele). Hyvän vastauksen kriteerit poikkeavat toisistaan osissa I, II ja III. Osan I tehtävissä kokelaalta edellytetään pääosin tiedollista osaamista, mutta osien II ja III tehtävät vaativat jo enemmän tiedonkäsittelyä. Psykologisen tiedon soveltamista vaaditaan sekä osassa II että III, mutta osassa III painotetaan erityisesti kehittelyä, jolloin vastaus voi sisältää oivaltavia tarkastelutapoja sekä tiedon ja selitystapojen arviointia. Keskeisenä arvioinnin kohteena on se, kuinka syvällisesti kokelas ymmärtää psykologista tietoa, kuinka hän osaa soveltaa sitä ja missä määrin hän pystyy tarkastelemaan sitä kriittisesti. Pelkkä oppimateriaalin sisältöjen toistaminen ei mahdollista parhaisiin arvosanoihin pääsemistä. Osa tehtävistä edellyttää valmiutta analysoida ajankohtaisia tapahtumia ja ilmiöitä psykologisen tiedon varassa. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota erityisesti kypsyyden osoittamiseen ja psykologisen tiedon hallintaan. Kokelaan tulisi vastata kysymyksiin tehtävänannon mukaisesti. Esitetyt asiat ja väitteet tulisi perustella vastauksessa selkeästi. Arvioinnissa kiinnitetään lisäksi huomiota siihen, kuinka jäsentynyt ja johdonmukainen kokonaisuus vastaus on.
https://drive.google.com/file/d/1oErUR9eyj0qNPd0EIVK9pWIVQoYNyalt/view


Tiivistys:

* psykologisen tiedon ymmärtäminen, analysointi ja soveltaminen
* psykologisen tiedon muodostuminen eli tutkimus! (tutkimuksen kulku, aineistonhankinta, tutkimusotteet, luotettavuus)

* biologinen/kognitiivinen/sosiokulttuurinen näkökulma

Esim. " Millä tavalla psykologinen tieto auttaa liikenneonnettomuuksien ennaltaehkäisyssä?"


Yo-kokeen "huteja"

  • Vastaus ei kohdistu kysyttyyn tai vastausta ei ole rajattu ainoastaan kysyttyyn (vastauksessa kerrotaan kaikki, mitä vastaaja aihepiiristä tietää).
  • Vastauksessa ei vastata kaikkiin kysyttyihin kysymyksiin (esim. jos pyydetään vertailemaan, vastauksessa esitellään vertailtavat ilmiöt, mutta vertailu jää tekemättä).
  • Käytettyjä käsitteitä ei määritellä (esim. psykologiassa kiintymyssuhde ei ole mikä tahansa kahden ihmisen välinen kiintymys).
  • Perusteorioiden ja tunnetuimpien tutkijoiden tuntemus puuttuu.
  • Vastaus jää suppeaksi, ympäripyöreäksi ja ylimalkaiseksi, asiatietoja on vähän.
  • Asioita esitetään ilman pohdintaa vain yhdestä näkökulmasta.
  • Esitettyjä väitteitä ei perustella.
  • Vastauksessa esitetään ulkoa (jopa sanasta sanaan) kirjan tietoja ilman omakohtaista otetta ja ilman merkkiä siitä, että asia on tullut myös ymmärretyksi.
  • Eri kurssien tietojen yhdistäminen puuttuu.
  • Asioita ei kytketä laajempiin kehyksiin.
  • Vastauksessa esitetään omia mielipiteitä tosiasioina.
  • Vastausta ei ole jäsennelty etukäteen, vastaus etenee epäloogisesti ja hajanaisesti pomppien (mieleenjuolahtamisen synnyttämä järjestys).
  • Vastauksessa on paljon asiavirheitä.


TEHTÄVÄ:

Käännä jokainen "huti" myönteiseksi ohjeeksi.