2022

Vapaan sivistystyön laatu- ja kehittämishankkeet 2022

Auralan kansalaisopisto, TULEVAAN – Ennakointi ja vaikuttavuus Auralassa
Toteutusaika 1.8.2022–30.06.2024

TULEVAAN-hankkeen tavoitteena on laatia kehittämisohjelma, joka pohjautuu Auralan strategiaan 2021–2025. Hankkeessa laadittavan kehittämisohjelman keskeisiä teemoja ovat: toiminnan tilastointi yhdenmukaisesti ja systemaattisesti; toiminnan vaikutusten ja vaikuttavuuden arviointi pitkäjänteisesti; opetuksen ja kurssitarjonnan ennakoiva kehittäminen ja opiston roolin vahvistaminen osana koulutusjärjestelmää sekä uusien asiakasryhmien saaminen opiston toimintaan. Hankkeessa kartoitetaan keinoja tilastoinnin sujuvoittamiseksi ja testataan erilaisia mittareita toiminnan vaikutusten ja vaikuttavuuden arviointiin sekä perehdytään Auralan aiemmin keräämään tilastotietoon, josta tunnistetaan tilastointimenetelmän mahdolliset puutteet ja kehityskohteet. Lisäksi perehdytään vaikuttavuusketjuun ja sisäistetään tilastoinnin sekä pitkäjänteisen vaikutusten ja vaikuttavuuden arvioinnin merkitys. Ennakointiosaamisen juurruttamiseksi hankkeen puitteissa järjestetään henkilökunnalle tulevaisuuspajoja, joissa megatrendien vaikutuksia pohtien ennakoidaan tulevaa ja ideoidaan uudistuvaa opistoa. Hankkeen aikana tunnistetaan ja löydetään uusia kohderyhmiä, joiden saamiseksi mukaan opiston toimintaan selvitetään sopivia keinoja ja ideoidaan toimintamalleja sekä kehitettäviä rakenteita.

Lisätiedot: Jenni Hanhilampi, jenni.hanhilampi@aurala.fi



Auranlaakson kansalaisopisto, Kohti laadukasta kehittämisstrategiaa -hanke

Hanke toteutetaan Auranlaakson kansalaisopiston neljän kunnan (Pöytyä, Aura, Marttila ja Oripää) alueella. Hankeen hakijana on ollut Pöytyän kunta ja siihen myönnetty avustus on 23 460 €. Yhteistyökumppaneina ovat kunnalliset toimijat sekä eri yhteisöt ja yhdistykset. Hankkeen keskeisimpänä tavoitteena on laatia kansalaisopistolle yksityiskohtainen ja monivuotinen kehittämisstrategia projektin aikana esiin nostettuine toiminnallisine uudistustarpeineen ja keinovalikoimineen. Hankkeessa oppilaitokselle luodaan myös markkinointisuunnitelma, analysoidaan opiston toiminnan kustannustehokkuutta ja etsitään innovaatioita kurssitarjontaan sekä opetuksen pedagogiseen toteutukseen.

Lisätiedot: rehtori Ilkka Virta ilkka.virta@poytya.fi tai 0400 960 748.



Harjulan kansalaisopisto, KESTÄVÄ - kehitytään kestävästi.

Hankkeessa laaditaan Harjulan kansalaisopistolle strategia vuosille 2023-2026. Kansalaisopiston ylläpitäjän, henkilöstön, tuntiopettajien, asiakkaiden ja strategisten yhteistyökumppaneiden kanssa aloitetaan osallistava strategiatyö. Strategiatyöprosessi toteutuu monitasoisena ryhmätyöskentelynä. Strategiatyön yhteydessä laaditaan Harjulan kansalaisopistolle konkreettinen kehittämisohjelma vuodelle 2023. Kestävä elämäntapa ja kehitys läpäisee strategiatyöskentelyn. Strategiatyön ja kehittämisohjelman laatimisen prosessi dokumentoidaan ja kuvataan. Lisäksi kansalaisopiston tarjontaan laaditaan kestävää elämäntapaa edistävä osaamisperusteinen opintokokonaisuus (10 op), johon sisältyy 1-2 op:n opintojaksoja . Opintojaksot suunnitellaan siten, että ne kattavat aihealueen olennaiset sisällöt. Silloin opiskelija oppii omassa elämässään soveltamaan niitä ja levittää tietoa omaan toimintaympäristöönsä.

Lisätietoja: vararehtori Leena Mäkelä, leena.makela(at)harjulan.fi



Heinolan kansalaisopisto, Osaamiset Esiin -hanke.

Osaamiset esiin- hanke keskittyy osaamistavoitteisuuteen hyvin konkreettisesti ja koko henkilöstön osallistaen. Hankkeen myöstä kansalaisopiston tarjontaan tulee kursseja, jotka on laadittu osaamisperusteisesti ja viety niiden sisällöt eperusteisiin ja edelleen Koskeen.

Työskentely tapahtuu pedapajoissa, joissa osaamista jaetaan. Tavoitteet ovat konkreettisia: luodaan kursseihin osaamistavoitteita ohjatusti ja osaamista jakaen ja hyödyntäen muiden opistojen kokemuksia. Pisteytetään, harjoitellaan Koski-vientejä ja perehdytään arviointiin suhteessa asetettuihin osaamistavoitteisiin,.

Lisäksi opistolle luodaan asiakkaan näkökulmasta toimiva omaopintopolku sisältäen vaiheet kurssille ilmoittautumisesta lopulliseen Koski-vientiin. Tässä huomioidaan asiakkaiden erilaiset tarpeet sekä määritellään henkilöstön vastuut prosessin eri vaiheissa.

Lisätietoja: ATK-vastuuopettaja, digikouluttaja, hankekoordinaattoriLaura Paronen, laura.paronen@jyrankola.fi.



Järvenpään Opisto, Me polutamme!

1. Tavoite
  • Tukea pedagogisen toimintakulttuurin muutosta ja sen kehittämistä opistoissa. Vahvistetaan tuntiopettajien ymmärrystä jatkuvan oppimisen mahdollisuuksista ja opintopoluista.
  • Käynnistetään osaamisperusteisten kurssikuvausten ja opintopolkujen laatimisprosessi

2. Tavoite
  • Rakentaa jatkuvan oppimisen tueksi sujuvia ohjauksellisia ja pedagogisia käytäntöjä sekä toimintamalleja yksilöllisistä oppimispoluista.
  • Tuntiopettajien osaamisperusteisuus –osaamista vahvistetaan
  • Kehittämistoimintaan osallistuneilla tuntiopettajilla on valmiudet suunnitella osaamisperusteisia kurssikuvauksia arviointeineen ja päätoimisen opetushenkilöstön osaamisperusteisuusosaaminen syvenee.

Lisäksi:

  • Hankkeella tuetaan kuntien ja koulutuksen järjestäjien strategisten tavoitteiden saavuttamista.
    • Opistojen tehtävänä on tuottaa ja kehittää laadukasta, monipuolista ja ajankohtaista vapaan sivistystyön koulutusta sekä tarjota alueensa aikuisväestölle mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen ja osaamisen kehittämiseen.
    • Opistot kantavat vastuunsa alueensa asukkaiden osallisuuden ja yhteiskunnallisen toimijuuden edistämisessä.
  • Opistojen rooli jatkuvan oppimisen mahdollistajana on kasvamassa.
    • Tarjoamme opiskelijoille mahdollisuuden osaamisensa lisäämiseen ja osaamisen todentamiseen. Tavoitteeseen tähdätään kehittämällä jatkuvaan oppimiseen sujuvia ja yksilöllisiä opintopolkuja.
    • Keski-Uudenmaan opistot haluavat olla vahvasti mukana kansallisten koulutuspoliittisten tavoitteiden toteuttamisessa. Opistojen/kuntien omat strategiat tukevat kansallisia tavoitteita. Nämä tavoitteet voidaan saavuttaa opetushenkilöstön pedagogisen osaamisen kehittämisellä.
Lisätietoja: rehtori Mika Hagelin, mika.hagelin(a)jarvenpaa.fi



Järvilakeuden kansalaisopisto, Monidigi-hanke

Järvilakeuden ja Kurikan kansalaisopistojen yhteishankkeen tavoitteena on lisätä digitaalisuuteen liittyvää osaamista. Hankkeessa kehitetään etä-, hybridi- ja monimuoto-opetusta sekä näihin vaadittavia taitoja. Opistojen opettajia ja henkilökuntaa opastetaan tarvittavien laitteiden ja ohjelmistojen käyttöön sekä kehitetään uusia digitaalisuutta hyödyntäviä opetuksen toteuttamismalleja. Myös kylätaloilla olevien laitteiden käyttöosaamista edistetään ja pyritään löytämään henkilöitä, jotka voisivat jatkossa toimia opiston digitutoreina ja digitalkkareina.

Hanke alkaa syksyllä 2022 ja päättyy 30.6.2024. Syyskauden 2022 aikana muun muassa kartoitetaan kylien laitteistojen määrää ja niiden käyttöosaamista sekä laaditaan opasvideoita käytön tueksi. Hankkeelle hyväksytyt kokonaismenot ovat 37 240 €, josta valtionosuus on 85 %. 

Lisätiedot: rehtori Leea Keto, leea.keto@jarvilakeus.fi; rehtori/toiminnanjohtaja Päivi Rantamäki, paivi.rantamaki@kurikanopisto.fi



Kiuruveden kansalaisopisto,
MOTTI – monipuolisia taitoja tietotekniikkaan

Hankkeen koulutusten avulla kehitetään erityisesti ikäihmisten digitaitoja. Koulutuksia tarjotaan yhdistyksille, joissa on seniorijäseniä esimerkiksi eläkeläisyhdistykset, veteraanijärjestöt ja Martat. Hankkeen aikana järjestetään digivartteja, joiden tarkoituksena on markkinoida digikoulutuksia ja antaa lyhyitä tietoiskuja esim. tietoturvasta, sosiaalisen median käytöstä ja sähköisistä palveluista. Digivartit toteutetaan kansalaisopiston muiden kurssien yhteydessä. Lisäksi ikäihmisillä on mahdollisuus saada esim. oman tietokoneen käytön maksutonta ohjausta kotona yhden kerran.

Kansalaisopistot järjestävät myös kaikille avoimia erätaukokeskusteluryhmiä, joiden tavoitteena on tuoda tutuksi, miten voi osallistua etänä omalla laitteella ryhmään ja totta kai keskustella mielenkiintoisista ja ajankohtaisista aiheista.

MOTTI - hankkeen avulla myös kansalaisopiston henkilökunta saa koulutusta digitaitojen vahvistamiseen. Hankealueen kansalaisopistoissa monipuolistetaan opetuksen tuottamisen tapaa laajentamalla etäopetuksen ja hybridiopetuksen tarjontaa. Lisäksi koulutetaan opettajia oppimateriaalien tuottamiseen ja materiaalipankin luomiseen.

Hankkeessa mukana ovat Keitele, Pielavesi, Pihtipudas, Sonkajärvi, Viitasaari, Vieremä ja hanketta hallinnoi Kiuruveden kansalaisopisto. Opetushallitus myönsi hankkeelle rahoituksen, joka on 73 800 €.

Lisätietoja: rehtori Maija-Leena Kemppainen, maija-leena.kemppainen@kiuruvesi.fi



Koskela opisto, Kestävän tulevaisuuden Koskela- jatkohankeessa jatketaan Kestävän tulevaisuuden Koskela hankkeessa aloitettua kestävän tulevaisuuden kehittämistyötä opistossa. 

Koskela opisto/Äänekosken kansalaisopisto on ollut kestävän kehityksen sertifioitu oppilaitos vuodesta 2016. Hanke perustuu organisaation kehittämiseen OKKA-säätiön (Opetus- kasvatus- ja koulutusalojen säätiö) uudistettujen kestävän tulevaisuuden indikaattoreiden toimintamallia käyttäen, keskittyen opetuksen, toimintakulttuurin ja johtamisen uudistamiseen kestävän tulevaisuuden näkökulma huomioiden. Koskela haluaa olla strategiansa mukaisesti kestävän tulevaisuuden rakentaja.

Lisätietoa hankkeesta: Hanna Kemiläinen p. 040 146 1043 



Lapuan kansalaisopisto, Osaajien opisto -hanke

Hankkeella toteutetaan esiselvitys erilaisista osaamistarpeista, joita jatkuvan oppimisen uudistuksen myötä on työelämässä todettu olevan. Esiselvitykseen liitetään teoreettisen osion lisäksi laadullinen tutkimuksellinen osio, jossa kartoitetaan mm. uusien asiakasryhmien osaamistarpeita, kouluttautumismotivaatiota, asenteita vapaan sivistystyön toimijoiden järjestämää koulutusta kohtaan. Hankkeella rakennetaan opiston asiantuntemusta koulutuksen järjestämistä tukeva asiantuntijaverkosto, joka koostuu alueellisista ja paikallisista työelämätoimijoista. Verkoston kautta opiston ymmärrys alueen koulutustarpeista syventyy ja opiston tunnettuus ja positiivinen imago koulutuksen järjestäjänä paranee. Asiantuntijaverkoston kautta tavoitetaan uusia kohderyhmiä (yksinyrittäjät, pienet yritukset, alanvaihtoa suunnittelevat, valmistumisen jälkeen työmarkkinoille siirtymässä olevat, työuraa eläkeiän saavuttamisen jälkeen jatkavat henkilöt) ja saadaan toteutettua osaamisperusteisesti laadittuja koulutuksia. Kohderyhmien tavoittamiseksi laaditaan osaamisperusteisen koulutuksen markkinointisuunnitelma ja tiivistelmä. Hankkeella kartoitetaan myös uusia tuntiopettajia. 

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Anna-Kaarina Perko, anna-kaarina.perko(at)lapua.fi, Puh. +358 44 438 4549



Mäntyharjun kansalaisopisto, Oppimisverkoston muotoilu - yhteistyöllä hyvinvointia ja osallisuutta

Toteuttajakonsortio: Mäntyharjun kansalaisopisto (koordinaattori), Pieksämäen seutuopisto ja Mikkelin kansalaisopisto

Hanke on konsortion yhteinen laatu- ja kehittämishanke (OPH). Se kuuluu ryhmään: Digitaalisuus, etä- ja monimuoto-opetuksen kehittäminen ja laadunvarmistus. Hankkeen tavoitteena on muodostaa eteläsavolaisten kansalaisopistojen verkosto (seitsemän kansalaisopistoa), jossa kehitetään portaalityyppisesti digitaalista koulutusta. Verkostossa suunnitellaan kolme maakunnan kehittämiskärkiä (ruoka, matkailu, luonto) tukevaa koulutusohjelmaa ja kokeillaan niiden yhteistoteuttamista. Tavoitteena on myös muodostaa webinaaripohjainen oppimisfoorumi, jossa opistojen henkilöstöt voivat oppia jakamalla osaamista ja kokemuksia. Kehittämistyöhön perustetaan sisäisiä työryhmiä, jotka suunnittelevat koulutusohjelmat ja valmistelevat kokeilut. Tuloksena pyritään saamaan pysyvä verkostomaisen yhteistyön toimintamalli ja konkreettiset eteläsavolaisten opistojen yhdessä tuottamat koulutusohjelmat. Koulutusten suunnittelussa, arvioinnissa, laadunhallinnassa ja jatkokehittämisen kohdentamisessa hyödynnetään Oppimismuotoilun käytäntöjä.

Lisätietoja: rehtori Jari Hautamäki, Mäntyharjun kansalaisopisto, jari.hautamaki@mäntyharju.fi



Seinäjoen kansalaisopisto,
Kestävä kansalaisopisto (OPH).


Hankkeen tarkoitus on vahvistaa ja kehittää Seinäjoen kansalaisopiston kestävää elämäntapaa edistävää koulutusta ja koulutustarjontaa. Keskiössä on sosiaalisen ja kulttuurisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen sekä taloudellisen ja ekologisen kestävän kehityksen näkökulmien vahvistaminen opiston toiminnoissa. Hankkeen päätavoitteena on tuoda kestävä kehitys konkreettisen toiminnan kivijalaksi kaikessa opiston toiminnassa. Kansalaisopistoa pyritään tuomaan strategian mukaisesti entistä saavutettavavammaksi yhä useammalle ihmisryhmälle vahvistamalla muun muassa kulttuurien välistä kanssakäymistä.

Lisätietoja: rehtori Teppo Latvanen teppo.latvanen(at)seinajoki.fi. Apulaisrehtori Satu Haarala, satu.haarala@seinajoki.fi 044 425 5485



Vanajaveden Opisto, Osaaminen esiin ja talteen

Hanke toteuttaa koulutuspoliittisen selonteon 2020 mukaisia tavoitteita vapaassa sivistystyössä. Kansalaisopiston eri ainealueiden kurssien osaamistavoitelähtöisen suunnittelun tavoitteena on ymmärrettävät, saavutettavat, mitattavat ja hyödylliset kurssit, joiden avulla opitun tunnustaminen on mahdollista. Osaamisperusteisuus tulee osaksi yksilöllisen oppimisen ja pedagogisen toiminnan lähtökohtia.

Tavoitteena on toimintatapa, jonka kautta opiston kurssitarjonta palvelisi niin työelämänsä alussa olevia nuoria kuin myös työmahdollisuuksiensa vahvistamisesta kiinnostuneita. Opiskelijalla on mahdollisuus aikaisemmin hankitun osaamisen joustavaan kartuttamiseen kurssin osaamistavoitteiden suuntaisesti.

Hankkeen hyötynä on myös opistojen henkilökunnan osaamisen karttuminen yhden koulutuspoliittisen tavoitteen osalta. Opistojen päätoiminen henkilökunta hallitsee Koski- ja Opintopolku.fi-palveluiden käytön ja tietää toimintaperiaatteet sekä oppii käyttämään järjestelmiä oman työroolinsa puitteissa. Hanke on yhteishanke, jossa toimijoina ovat Vanajaveden Opisto, Wahren-opisto sekä Rovaniemen kansalaisopisto Rovala.

Lisätietoja: suunnittelijaopettaja Marjo Ritamäki, marjo.ritamaki@kktavastia.fi / +358 50 525 7393



Valkeakoski-opisto, Osaaminen ja ohjaus - näkyväksi osaksi opiston toimintaa.

Hankkeen tavoitteena on jalkauttaa ja vakiinnuttaa osaamisperusteisten opintopistekurssien suunnittelu-, toteutus- ja viestintäprosessit Valkeakoski-opistossa sekä kehittää aikuisten ohjaus- ja neuvontatoimintaa.

Varmistamme, että osaamisperusteisten opintopistekurssien suunnittelun ja toteutuksen prosessi on Valkeakoski-opiston osalta toimiva: päivitämme henkilöstön oppaat ja ohjeet. Viestimme osaamisperusteisuudesta henkilöstölle ja asiakkaille. Perehdytämme prosessiin liittyvät henkilöt ja varmistamme uuden henkilöstön osaamisen. Suunnittelemme uusia opintopistekursseja ja/tai osaamisperusteisia kurssikuvauksia. Muodostamme selkeän yhteisen käsityksen siitä, millainen ePerusteisiin kuvattavan opetussuunnitelman tulee olla. Kokoamme opetussuunnitelman aukikirjoittamista varten tiedot opiston toimintasuunnitelmasta ja aineryhmäkohtaisista opetustoiminnan kuvauksista. Hyödynnämme Kansalaisopistojen liiton opetussuunnitelmapohjaa ja lisäämme siihen paikalliset kuvaukset. Laajennamme opetussuunnitelmaa sitä mukaa, kun eri aineryhmissä suunnitellaan uusia opintopistekursseja.

Selvitämme oman paikkamme aikuisten ohjausverkostossa Valkeakoskella (alueen hankkeet, työllisyyspalvelut, aikuissosiaalityö), ja luomme suunnitelman opintoneuvontayhteistyölle muiden toimijoiden kanssa. Selvitämme, miten opintoneuvontatoiminta olisi toteutettavissa yhteistyössä muiden kunnan toimijoiden kuten nuorten aikuisten Ohjaamoiden kanssa. Luomme suunnitelman ja mallin, jota pilotoidaan Valkeakoskella, ja joka voisi olla myöhemmässä vaiheessa monistettavissa myös muihin toiminta-alueemme kuntiin. 

Hankkeen tuloksena Valkeakoski-opiston kurssiohjelma palvelee entistä laajempaa asiakaskuntaa uudenlaisen palvelun avulla sekä opintopistekurssien että ohjaustoiminnan kehittymisen myötä. Opintopistekurssit ovat vakiintuneet osaksi opiston arkea, ja meillä on siihen perehtynyt henkilöstö (opettajat, suunnittelijat, asiakaspalvelijat).  Meillä on myös selkeä suunnitelma ohjaustoiminnan kehittämiseen yhteistyössä kunnan muiden toimijoiden kanssa, jonka avulla jatkossa luomme toimintamallin apua tarvitsevien asiakkaiden tavoittamiseen ja heidän ohjaamiseensa kansalaisopiston opintoihin. 

Lisätietoja: koulutuspäällikkö Johanna Jokinen, johanna.jokinen@valkeakoski.fi



Vantaan aikuisopisto, TOMAKE - toimintamallien kehittäminen.

Hankkeessa arvioidaan, organisoidaan, selkiytetään, kehitetään ja dokumentoidaan oppilaitoksen sisäisen ja ulkoisen yhteistyön kannalta oleellisia prosesseja. Lukuisat eri toimijat, järjestelmät ja ohjeistukset ovat vuosien aikana pirstaloittaneet prosesseja. Hankkeen kautta pyritään yhdenmukaistamaan ja selkiyttämään prosesseja ja vähentämään päällekkäistä työtä. Toimintamallien ja prosessien kehittämiseen etsitään toimivin tapa, jolla tieto on helppo säilyttää, ylläpitää ja ottaa käyttöön. Hankkeessa selvitetään kyselyjen, keskustelujen, työpajojen ja ydinryhmätyöskentelyn kautta toimintamallien nykytila ja kehittämistarpeet. Seuraavaksi työnkuluista ja toimintamalleista laaditaan kehitysehdotukset, jotka käsitellään koko henkilöstön kanssa, minkä jälkeen mallit täsmennetään. Dokumentointitapa vakioidaan ja dokumentaatio ajantasaistetaan.

Lisätietoja:
projektikoordinaattori Johanna Friskberg, johanna.friskberg(at)vantaa.fi



Vuolle Opisto, Laadukas opiskelijapolku.

Hankkeessa tutkitaan ja mallinnetaan asiakkaan polkua asiakkaan odotukset ylittävän palvelun aikaan saamiseksi. Asiakaspolun varrella olevat kosketuspisteet kuvataan ja tehdään näkyväksi, mikä auttaa kehittämään opiston palveluja entistä laadukkaammiksi. Opiston henkilöstön käyttöön laaditaan käsikirja ohjaamaan ja tukemaan heitä asiakkaan kokonaisvaltaisessa huomioimisessa ja kansalaisopistotoiminnan kehittämisessä.

Lisätietoja: koulutusjohtaja Erja Stolt, Erja.Stolt@vuolleoulu.fi

Opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutus 2022

Opetushallitus rahoittaa, seuraa ja kehittää opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstölle suunnattua täydennyskoulutusta. Tehtävänä ja tavoitteena on edistää koulutusjärjestelmän toimivuutta ja opetuksen laatua sekä tukea koulutuspoliittisten uudistusten toimeenpanoa. Opetustoimen henkilöstökoulutusta rahoitetaan noin 10 miljoonalla eurolla vuosittain, ja siihen osallistujia on runsaat 23 000.

Kohderyhminä ovat varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja taiteen perusopetuksen, ammatillisen koulutuksen, aikuiskoulutuksen ja vapaan sivistystyön rehtorit, opettajat ja opinto-ohjaajat sekä tukipalvelujen henkilöstö kuten koulukuraattorit, koulupsykologit, aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajat, kouluavustajat ja asuntolanhoitajat.

Helsingin aikuisopisto. Aikuisten lukutaito-opetuksen täydennyskoulutus, 12 op, antaa valmiuksia maahan muuttaneiden lukutaidon, monilukutaidon ja heikosti lukevien opetukseen. Koulutus on monialainen sisältäen mm. lukutaito-opetuksen didaktiikkaa, toiminnallista metodiikkaa, kielitaidon ja lukutaidon arviointia, opetusteknologiaa, oppimisvaikeuksia, kulttuuritietoa ja kokeneiden lukutaito-opettajien työn seuraamista. Koulutus toteutetaan marraskuusta 2022 alkaen hybiridisti eli samaan aikaan lähi- ja verkko-opetuksena. Koulutus perustuu Luku- ja kirjoitustaidon opetussuunnitelmaan ja Vapaan sivistystyön opetussuunnitelmasuositukseen. Haku koulutukseen alkaa elokuussa 2022. Osallistuminen edellyttää opettajan kelpoisuutta ja työkokemusta tämän kohderyhmän parista.


Pirkan opisto. Priima Pirkanmaa: laatua osaamisperusteisuuteen - hanke: Priima Pirkanmaa osaamisperusteisuutta kehittämässä -hankkeessa vuosina 2020–2022 on luotu strategisen kehittämisen tiekartta, joka toimii kehyksenä Priima Pirkanmaa: laatua osaamisperusteisuuteen - hankkeen 2022-2023 laadun kehittämisessä. Laatua osaamisperusteisuuteen hankkeen koulutukset kohdennetaan oppilaitosten kehittäjäkoordinaattoreille, joiden työkaluna toimii pohjoismainen laatukompassi, opettajille, opinto-ohjauksesta ja suunnittelusta vastaaville henkilöille sekä oppilaitosjohdolle opetussuunnitelmatyössä. Vapaan sivistystyön oppilaitosten toimintaympäristö on muuttumassa merkittävästi sen jälkeen, kun Koski-tietovaranto on vuonna 2021 avattu vapaassa sivistystyössä saavutetulle osaamiselle ja tullaan avaamaan taiteen perusopetukselle, jota vapaan sivistystyön verkosto-oppilaitoksissa tarjotaan. Priima Pirkanmaa -verkostossa on havaittu, että osaamisperusteisuustyön laadun varmistamiseksi opetussuunnitelmien, opinto-ohjauksen ja arvioinnin toteuttamisen on oltava asiantuntevaa ja yhdenmukaista ja sen tueksi tarvitaan edelleen yhtenäistä henkilöstökoulutusta.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä