2019

2019 alkaneet hankkeet


Nurmijärven Opiston ja Mäntsälän kansalaisopiston yhteishankkeessa Kehitä ja saavuta – Taiteen perusopetuksen pedagogiikan kehittämisohjelman laatiminen 2019-2021 pureuduttiin taiteen perusopetuksen nykytilaan sekä pedagogisiin osaamistarpeisiin lähitulevaisuudessa. Hanke perustui asiantuntija-alustuksiin, joiden pohjalta teemoja käsiteltiin opettajatyöryhmissä arjen opetustyöhön nivoutuen. Asiantuntijoina toimivat: opetusneuvos Mikko Hartikainen/Opetushallitus, yliopettaja Jani Siirilä/ Haaga-Helia, erityisasiantuntija Johanna Selkee/Kuntaliitto, Aivotaidot™-valmentaja & neuropsykologi Nina Uusitalo/Aivotaidot OY, kirjailija, keksijä, luennoitsija Perttu Pölönen, Jouni Auramo/ SMOL, psykologi Heidi Backman/HUS Nuorisopsykiatrian yksikkö.
Kehittämisohjelmaa lähestyttiin seuraavin teemoin: Taiteen perusopetuksen asema ja vaikuttavuus; Erityistarpeet ja erilaisten oppilaiden huomioiminen; Hyvinvoinnin tukeminen, haasteiden tunnistaminen, tunteet; Tulevaisuuden taidot; Opettajan aivotaidot. Lisäksi pohdittiin aikuisten taiteen perusopetuksen erityispiirteitä, arviointia, näkyvyyden lisäämistä ja verkostoja.
Hankkeessa tarkasteltiin lasten ja nuorten sekä aikuisten pedagogiikan välisiä mahdollisia eroja ja tarpeita.
Digitaalisuus oli asetettuna hankkeen yhdeksi tavoitteeksi, mutta Koronan mukanaan tuoman etäopetusloikan myötä digitaalisuuteen saatiin välttämätön tuntuma jo luonnostaa, joten se päätettiin jättää pois hankkeen sisällöstä.
Oppilaille teetettiin tulevaisuuden taitoihin liittyvä kysely kehittämisohjelmatyön pohjaksi. Kyselyn tuloksia hyödynnettiin lopullisen kehittämisohjelman näkökulmien laadinnassa. Kehittämisohjelma toimeenpannaan vuodesta 2022 eteenpäin.

 

Opistoissa annetaan taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaista opetusta musiikissa, kuvataiteessa ja tanssissa. Kuvataiteen osalta opetusryhmät perustettiin myös aikuisille hankkeen aikana. Musiikissa aikuisten opetusta on ollut jo aiemmin. Lisäksi hankkeen aikana valmisteltiin kädentaitojen taiteen perusopetuksen opetussuunnitelma.

Keskeisimmät tulokset
Kehittämisohjelmaan valittiin neljä keskeisintä pedagogiikan osa-aluetta työskentelyn pohjalta: Tunnetaidot ja mielenterveyden tukeminen; Erityispedagogiikka; Ekososiaalinen pedagogiikka; Arviointipedagogiikka. Kaikkea näitä kohteita tullaan peilaamaan opettajien täydennyskoulutuksissa seuraavien tärkeimmiksi valikoituneiden tulevaisuustaitojen kautta: kärsivällisyystaidot, kekseliäisyys, uteliaisuus ja kokeileminen, palautteen antaminen ja vastaanottaminen, omien kiinnostuksen kohteiden löytäminen sekä rehellisyys ja toisten kunnioittaminen.

 

Lisätiedot
Hankkeen koordinaattori Jenni Karemo, Nurmijärven Opisto jenni.karemo@nurmijarvenopisto.fi



Hankasalmen kansalaisopisto asiakaslähtöiseksi hyvinvointipalveluiden tuottajaksi
-hankkeessa osallistetaan eri-ikäisiä kuntalaisia, järjestöjä, yrittäjiä, kunnan eri hallintokuntia, TE -toimistoa ja muita julkisia toimijoita yhteiskehittämään kansalaisopiston palveluita hyvinvoinnin tuottajana ja mahdollistajana.  Kohderyhmän tarpeet ja ideat selvitetään monipuolisin asiakaskuuntelun menetelmin: ryhmähaastatteluin, kyselyin, QR-koodein, työpajoissa, sosiaalisen median avulla, kutsutilaisuuksin jne. Hanke kestää vuoden 2020 loppuun.

Lisätietoja hankkeesta: sirkka.salvi(at)hankasalmi.fi https://www.hankasalmi.fi/hankkeet/kansalaisopisto/hankkeet

Lähelle ihmistä - Kohti tasa-arvoisempia palveluja -hankeessa kehitetään käyttäjälähtöisiä palveluja ja pyritään lisäämään henkilöstön osaamista. Hanketta koordinoi Tornion kansalaisopisto ja siinä ovat mukana Kemijärven kansalaisopisto ja Lapin Opistopiiri.
Lisätietoja hankkeesta: https://peda.net/tornio/tornionkansalaisopisto/kehitt%C3%A4mishankkeet/liktpo 

Helsingin aikuisopiston hanke Valmentava johtaminen aloitettiin 2019 ja siinä toimivat yhteistyössä Helao, Aktiivi-Instituutti, Kansalaisopistojen liitto, Suomen kansanopistoyhdistys, Suomen kesäyliopistot ry, Opintokeskukset sekä Urheiluopistojen yhdistys. Valmennuksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä valmentavan vuorovaikutusjohtamisen mahdollisuuksista työyhteisön johtamisessa ja kehittämisessä. Lisäksi kehittämisohjelmassa syvennytään organisaation kehittämisen kokonaisuuteen (perustehtävä, strategia, visio, organisaation arvot, muutoksen ja moninaisuuden johtaminen sekä jaettu osallistava johtajuus). Osallistuja saa myös hyviä työkaluja ja käytäntöjä organisaation kokonaisvaltaiseen kehittämiseen sekä valmentavan vuorovaikutusjohtamisen toteuttamiseen ja arviointiin. Hanke on aloitettu 2019 ja hankkeen päätteeksi toteutetaan vielä kaksi koulutusohjelmaa (Helsinki, Oulu) syksyn 2020 aikana. Helsinki Oulu 3.–4.9. 10.–11.9. 5.–6.10. 1.–2.10. 3.–4.11. 5.–6.11. 3.12. 2.12. Hankkeen teemoja: Valmentava esimiestyö ja esimiehen vuorovaikutus- ja neuvottelutaidot Strategia ja esimiestyö sekä muutoksen johtaminen Moninaisuuden johtaminen ja kohti jaettua, osallistavaa johtajuutta Valmentavan vuorovaikutusjohtamisen kehittäminen.
Lisätietoja hankkeesta; www.aktiivi-instituutti.fi Reijo Jouttimäki, 050 532 7690, reijo.jouttimaki@aktiivi-instituutti.fi


Ekososiaalinen sivistys osana kansalaisopiston toimintaa
-hankkeella lisätään yhteistä ymmärrystä, mitä on kestävä tulevaisuus kansalaisopistojen koulutussuunnittelussa ja toteutuksessa. Kestävien toimintatapojen jalkauttamiseen osallistuvat kaikki työntekijäryhmät. Heidän osaamisensa todennetaan testillä, tunnustetaan osaamismerkillä, arjen osaamista vahvistetaan keke-kävelyllä sekä pelillistämisen keinoin. Seuranta- ja arviointijärjestelmän avulla varmistetaan tulosten siirtyminen toimintaan. Hanke vahvistaa kansalaisopistojen henkilökunnan ekososiaalisen sivistyksen osaamista ja toteuttaa Espoon kaupungin ja Omnian visiota ja strategiaa. Hankkeessa määritellään kansalaisopistojen ekososiaalinen sivistys ja luodaan verkkokoulutus- ja perehdytysmateriaali. Henkilöstön perehdytysmateriaalin tiivistetään hankkeen toimintatavat ja tulokset.

Lisätietoja hankkeesta:
https://www.omnia.fi/tietoa-omniasta/hankkeet/osaamisen-kehittaminen/ekososiaalinen-sivistys-osana-kansalaisopiston
Saana Karlsson
Koulutusvastaava
+ 358 50 4289361
saana.karlsson(at)omnia.fi

Jaro Uosukainen
Asiantuntija
+358 50 3740115
jaro.uosukainen(at)omnia.fi

https://www.omnia.fi/tietoa-omniasta/hankkeet/osaamisen-kehittaminen/ekososiaalinen-sivistys-osana-kansalaisopiston

Opistossa tapahtuu –hankkeessa kehitetään työväenopiston tapahtumatuotantoa, kuten konsertteja ja näyttelyitä. Tavoitteena on lisätä tapahtumien määrää, parantaa yhteistyötä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kanssa sekä lisätä tapahtumien osallistujamääriä. Hanketta koordinoi Helsingin työväenopisto.

Kokeillen ja kohdaten – kaikkien kansalaisopisto ‑hankkeessa tavoitellaan kokeilevan kehittämisen menetelmin uusia opiston toiminnassa aliedustettuja asiakasryhmiä ja madalletaan osallistumiskynnystä. Tarkoituksena on monipuolistaa kansalaisopiston asiakaskuntaa tutustumalla eri kohderyhmien tarpeisiin ja löytää uusia tapoja toimia. Aliedustettuja ryhmiä ovat muun muassa työttömät, miehet, maahanmuuttajat ja vähän koulutetut. Hanketta koordinoi Jyvälän kansalaisopisto

Lisätietoja hankkeesta: https://jyvala.fi/kansalaisopisto/opiston-hankkeet/kokeillen-ja-kohdaten-kaikkien-kansalaisopisto-hanke-2019-2020/
Gila Heimonen
Projektityöntekijä
gila.heimonen(at)jyvala.fi
p. 0400 180 591


Asiakas framille. Näkökulmana asiakkuus opiston kehitystyössä -hankkeen tavoitteena on kehittää opiston asiakaskunnan segmentointia ja siten parantaa opiston kurssitarjontaa. Kurssisuunnittelua kehitetään hankkeessa parantamalla suunnittelun versionhallintaa ja dokumentointia. Kurssitarjontaa pyritään kehittämään apuna kehitettävä kurssisuunnitelmarunko, joka ottaa huomioon asiakkaan näkökulman kurssiin. Lisäksi hankkeessa pilotoidaan asiakasraadin toimintaa. Hanketta koordinoi Kurikan kansalaisopisto.

Lisätietoja hankkeesta:
http://www.kurikanopisto.fi/pages/fi/muu-toiminta/omat-hankkeet.php

Vastuullisesti Wellamosta - hankkeen aikana opiston toimintaa palvelumuotoillaan kestävän tulevaisuuden teemalla. Hanketta koordinoi Wellamo-opisto.

Lisätietoja hankkeesta: https://peda.net/wellamo-opisto/hankkeet/vw

Yhdessä opittua -hankkeessa (2019 – 2020) etsitään uusia yhteistyömuotoja Lappeenrannan seudun eri oppilaitosten kanssa. Tavoitteena on vahvistaa kansalaisopiston roolia alueen koulutuskentällä ja jakaa osaamista yhteistyössä eri toimijoiden kesken. Hanke on osa kansalaisopiston laadunkehittämistyötä, ja siihen on saatu avustusta Opetushallitukselta. Hanketta koordinoi Etelä-Karjalan kansalaisopisto. 

Lisätietoja hankkeesta: http://ekko.fi/yhdessa-opittua/
Kaisa Leinonen
Hanketyöntekijä
kaisa.leinonen(ät)ekko.fi
p. 050 555 8770

Ittelle, yhyres! -osallistuvat, innostuvat ja kokeilevat yhteisöt -hanke pyrkii parantamaan yhdistysten ja yhteisöjen yhteistyötä sekä rakentaa yhteisiä kohtaamisen ja keskustelun tiloja, sekä fyysisiä että verkossa toimivia. Lapuan kansalaisopiston Ittelle, yhyres! -hanke on opetushallituksen rahoittama laatu- ja kehittämishanke.

Lisätietoja hankkeesta: https://ittelleyhyres.blogspot.com/
Anna-Kaarina Perko
Vastuuhenkilö
puh. 044 4384549
anna-kaarina.perko(at)lapua.fi


KETTERÄ ja Turvallinen Johtamisen kehittäminen - Tulevaisuuden osaamista  -hankkeessa Meri-Pohjolan opistopiirin opistojen yhteisen kehittämissuunnitelman kautta kehitetään opistotoimintaa omistajayhteisöjen strategioiden mukaisesti tulevaisuuden hyvinvointikunnan haasteisiin vastaten. Hankkeessa ostetaan asiantuntijuutta johtamiseen, turvallisuuskulttuuriajatukseen ja turvallisuustoiminnan jatkuvaan kehittämiseen sisältäen työhyvinvoinnin lisääminen maakuntien kansalaisopistoissa. Asiantuntijapalvelun avulla päivitetään opistopiirin yhteinen perehdyttämissuunnitelma turvallisuuslähtöisesti.

Hankkeelle ostettavalla sparrausvalmennuksella testataan/pilotoidaan ja luodaan saatujen kokemusten avulla johtajuuden sähköinen opas esimiesasemassa toimiville. Meri-Pohjolan opistopiiri jakaa osaamista keskenään ja valtakunnallisesti. Hankkeelle palkataan asiantuntijuutta ja sihteerityöaikaa, joiden toimesta/avulla tehdään yhdessä henkilöstön kanssa kehittämissuunnitelma, turvallisuuslähtöinen perehdyttämissuunnitelma ja ajatus- ja toimintamalli jatkuvasta turvallisuuden edistämisestä. Hankkeen kesto 1.5.2019-31.12.2020.

Lisätietoja hankkeesta:
Lue lisää hankkeen sivuilta osoitteessa: https://ketterasti.net/

Kumppanuudella ja kehittämisellä parempaa palvelua -hankkeen avulla kehitetään opiston prosesseja ja opiskelijoiden kurssitarjonnan muotoja esim. työpajamalleilla sekä yksilöllistä ohjausta lisäämällä. Prosessien uudistamisessa on keskeisenä kurssihallintaohjelmisto Hellewin kehittäminen sekä tiimiorganisaation toimivuus. Prosessien kehittämisessä käytetään Lean-menetelmää. Yhteistyötä syvennetään kumppanuuksien suuntaan. Kumppanuuksien rakentamisessa tutustutaan toimiviin ratkaisuihin muissa kansalaisopistoissa. Tavoitteena on kehittää kumppanuuspöytiä yhteistyössä tilaajakuntien toimijoiden kanssa, kehittää uusia kurssirakenteita sekä henkilöstön oppimisen ohjauksen taitoja. Vakinaista henkilökuntaa sekä tuntiopettajia osallistetaan kehittämistyössä. Hanketta koordinoi Valkeakoski-opisto.

Lisätietoja hankkeesta: http://www.valkeakoski.fi/portal/suomi/opetus_ja_koulutus/valkeakoski-opisto/tietoa+opistosta/hankkeet/


Tavoitteena aito osallisuus -hanke on ensisijaisesti viestinnän hanke. Vuonna 2020 95-vuotisjuhlavuottaan viettävä Karkkilan työväenopisto osallistaa opiskelijat ja opettajat osaksi viestintäänsä etenkin sosiaalisen median kanavilla.

Lisätietoja hankkeesta:
milla.malmberg(at)karkkila.fi
karkkilantyovaenopisto.wordpress.com


Petäjä -opiston opetustarjonnan kehittämisohjelman laatiminen -hankkeessa selvitetään koulutustarpeita ja kehitetään kurssitarjontaa, osallistetaan sidosryhmiä koulutusten suunnitteluun ja koulutuksen sisältöjen suunnitteluun. Hankkeen tarkoituksena on sidosryhmäyhteistyön toimintamallin kehittäminen koulutustarjonnan uudistamisen pohjana. Hankkeen aikana selvitetään myös mahdollisuutta tarjota lukiokoulutukseen vapaavalintaisia opintoja sekä ammatilliseen koulutukseen ammatillista tutkintoa tukevia kursseja SASKY koulutuskuntayhtymän sisällä kuten taide, kädentaidot, kulttuuri ja musiikki.

Lisätietoja hankkeesta: https://www.sasky.fi/sivu.tmpl?sivu_id=7849
pekka.simberg(at)sasky.fi


Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä