Taiteen perusopetus (TPO)

Lasten ja nuorten kokemuksia taiteen perusopetuksesta selvitettiin

Opetus- ja kulttuuriministeriö on osana taiteen perusopetuksen lakiuudistusta kartoittanut taiteen perusopetukseen osallistuvien lasten ja nuorten kokemuksia taiteen harrastamisesta. Lapsia ja nuoria tulee kuulla kaikessa heitä koskevassa säädösvalmistelussa. Kuuleminen toteutettiin avoimella verkkokyselyllä, johon vastasi yli 2100 taiteen perusopetuksessa olevaa 7–29-vuotiasta eri puolilta Suomea.

Kuulemisen tulokset ovat erittäin myönteisiä. Vastausten perusteella taiteen perusopetuksella ja taideharrastuksella on merkittävä positiivinen vaikutus sekä oppilaiden taiteenalakohtaisiin että sosiaalisiin taitoihin ja niiden kehittymiseen. Taiteen harrastaminen koettiin vahvasti yksilön henkistä hyvinvointia vahvistavaksi ja ylläpitäväksi tekijäksi. Taiteen perusopetukseen osallistuvat lapset ja nuoret ovat erittäin tyytyväisiä opetukseen ja sen toteutustapoihin.

Vastaajat pitivät taiteen harrastamista mielekkäänä ja tärkeänä toimintana, joka täydentää ja laajentaa perus- ja toisen asteen opetuksessa opittuja taitoja. Taiteen perusopetuksella on positiivisia vaikutuksia sekä yksilöön että yhteisöön. Vaikutukset näkyvät taitojen kehityksenä, mielekkyyden kokemuksina ja taiteen tuntemuksen lisääntymisenä. 

Vanhemmat ikäryhmät nostivat esiin kokemuksen oppimisesta vaiheittain etenevänä prosessina. He näkevät taiteen perusopetuksen polkuna kulttuurikansalaisuuteen, jossa kulttuurilla ja taiteella on sekä välittömiä (taiteenlajiin liittyviä) että välillisiä (sosiaalisia taitoja ja hyvinvointia tukevia) vaikutuksia.

Kysely tavoitti vastaajia lähes koko Suomesta. Huolena vastaajien keskuudessa nousi esiin harrastuksen jatkumisen mahdollisuus sekä alueellisen ja taiteenalakohtaisen saatavuuden varmistaminen koko maassa muuttuvassa rahoitustilanteessa. Erityisesti suurten kaupunkien ulkopuolelta vastaajat korostavat tasavertaisten osallistumismahdollisuuksien turvaamista sekä taiteen perusopetuksen hinnan kohtuullisuutta. 

Runsaasti uutta tietoa saatavilla

Kyselyn vastaukset ovat hyvin yhdenmukaisia Taiteen perusopetusliiton keväällä 2024 toteuttaman Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset -kyselyn kanssa. Näitä tuloksia tarkasteltaessa voidaan todeta, että taiteen perusopetuksella ja harrastamisella on merkittävä vaikutus yksilön hyvinvointiin. Hyvinvointia edistävät taiteesta oppiminen, yhteistyö muiden kanssa ja positiiviset haasteet, joita taideharrastus tarjoaa.

Taiteen harrastaminen on selvitysten perusteella yksilölle mielekäs tapa luoda uusia ja vahvistaa olemassa olevia sosiaalisia suhteita sekä kyvykkyyksiä. Samaan aikaan vastauksista piirtyy kuva taiteen harrastamisesta tärkeänä reittinä kulttuurikansalaiseksi kasvamisessa.

Uudistuva taiteen perusopetus. Kokemuksia taiteen perusopetuksesta – lasten ja nuorten kuulemisen tulokset

Aiheeseen liittyvää

Taiteen perusopetusliitto: Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset - selvitysraportti 2024

Taiteen perusopetus (TPO)

Taiteen perusopetus on koulun ulkopuolista, lapsille, nuorille ja aikuisille tarkoitettua tavoitteellista ja tasolta toiselle etenevää eri taiteenalojen opetusta. Sen tehtävänä on rakentaa kestävää tulevaisuutta taiteen keinoin perustuen moniarvoiselle ja uudistuvalle kulttuuriperinnölle, edistää taidesuhteen ja taidekasvatuksen kehittymistä sekä elinikäistä taiteen harrastamista. Taiteen perusopetuksessa oppilaat opiskelevat arkkitehtuuria, kuvataidetta, käsityötä, mediataiteita, musiikkia, sanataidetta, sirkustaidetta, tanssia tai teatteritaidetta. Oppilaat saavat valmiuksia ilmaista itseään ja hakeutua taiteenalan ammatilliseen ja korkea-asteen koulutukseen.

Taiteen perusopetuksen toteutus perustuu lakiin (633/1998) ja asetukseen (813/1998) taiteen perusopetuksesta. Opetus noudattaa koulutuksen järjestäjän hyväksymiä opetussuunnitelmia, joiden tulee perustua Opetushallituksen päättämiin opetussuunnitelman perusteisiin. Opetussuunnitelmissa määritellään opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt, ja ne voivat sisältää erilaajuisia oppimääriä.

Taiteen perusopetuksen oppimäärät ovat yleinen oppimäärä ja laaja oppimäärä. Sekä yleisen että laajan oppimäärän opetussuunnitelman perusteet on vahvistettu arkkitehtuurille, kuvataiteelle, käsityölle, mediataiteille, musiikille, sanataiteelle, sirkustaiteelle, tanssille ja teatteritaiteelle.


YLEINEN OPPIMÄÄRÄ

Oppimäärän laskennallinen laajuus on 500 tuntia. Yhteisiä opintoja on 300 tuntia ja teemaopintoja 200 tuntia.

Yhteisten opintojen tarkoituksena on taiteenalan perustaitojen hankkiminen. Teemaopintojen tarkoituksena on yhteisissä opinnoissa hankittujen taitojen laajentaminen.

Tavoitteena on elinikäisen taidesuhteen ja kulttuurisen osallisuuden edistäminen sekä oppimisen ilon, opiskelumotivaation ja luovan ajattelun edistäminen huomioimalla oppilaan yksilölliset tarpeet ja lähtökohdat. Opinnot tarjoavat innostavia ja monipuolisia mahdollisuuksia taiteen tekemiseen ja kokemiseen, taiteesta nauttimiseen sekä omaan elinympäristöön vaikuttamiseen taiteen keinoin.


LAAJA OPPIMÄÄRÄ

Perusopintojen tarkoituksena on taiteenalalle keskeisten taitojen tavoitteellinen harjoittelu ja pitkäjänteinen kehittäminen. Syventävien opintojen tarkoituksena on opintomahdollisuuksien laajentaminen tai painottaminen. Taiteenalan laajan oppimäärän syventäviin opintoihin sisältyy lopputyö. Tavoitteena on luoda edellytyksiä elinikäiselle taiteen harjoittamiselle ja aktiiviselle kulttuuriselle osallisuudelle, tarjota mahdollisuuksia osaamisen monipuoliseen ja päämäärätietoiseen kehittämiseen sekä taiteesta nauttimiseen ja innostaa oppilaita käyttämään taidetta myös yhteistyön, vaikuttamisen ja osallistumisen välineenä.