Tekoäly
Tekoäly varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa − lainsäädäntö ja suositukset (OKM ja OPH)
Opetushallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat julkaisseet Tekoäly varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa − lainsäädäntö ja suositukset -aineiston vuonna 2025. Kokonaisuus on laadittu yhteistyössä opetusalan eri tehtävissä toimivien henkilöiden, tutkijoiden ja muiden sidosryhmien asiantuntijoiden kanssa.
Tekoäly koulutuksessa − lainsäädäntö ja suositukset -aineiston tavoitteena on tukea varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäjiä tekoälyn hyödyntämisessä osana opetusta ja opiskelua. Kokonaisuus koostuu kahdesta osasta: velvoitteista ja suosituksista sekä niitä taustoittavista taustamateriaaleista.
Aineisto on julkaistu suomeksi ja ruotsiksi. Englanninkielinen aineisto julkaistaan myöhemmin.
https://www.oph.fi/fi/tekoalysuositukset
Velvoitteet ja suositukset
Johdanto
Tekoäly varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa - lainsäädäntö ja suositukset materiaalin tavoitteena on auttaa varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjiä (jatkossa yksinkertaisuuden vuoksi käytetään termiä koulutuksen järjestäjä viittamaan kaikkiin edellä mainittuihin) tekoälyyn liittyvän osaamisen kehittämisessä sekä edistää tekoälyn vastuullista, turvallista ja innovatiivista käyttöä. Kokonaisuus sisältää lainsäädännön pohjalta johdettavat velvoitteet sekä yleiset suositukset sekä niihin liittyvän taustamateriaalin. Kokonaisuus on laadittu opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen yhteistyönä ja se on osa Suomen Digitaalisen kompassin toimeenpanoa.
Velvoitteissa ja suosituksessa käytetään käsitettä tekoäly, kun viitataan tekoälyyn yleisesti ja laajasti ilmiönä ja teknologiana. Käsitettä tekoälyjärjestelmä käytetään, kun viitataan koulutuksen järjestäjän tekoälyä hyödyntäviin järjestelmiin, palveluihin ja sovelluksiin. Jos kirjaus koskee pelkästään generatiivista tekoälyä, tekstissä on käytetty käsitettä generatiivinen tekoäly. Tausta-aineisto käsittelee eri teemoja, ja sitä tulisi käsitellä teemakohtaisesta tarkastelusta huolimatta kokonaisuutena.
Tekoälyn nopea kehittyminen ja tekoälysovellusten lisääntyminen edellyttää myös kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaisia kehittämään pedagogiikkaa, opetuksen tavoitteita ja sisältöjä, oppimisen tukea sekä oppimisen ja osaamisen arviointia. Dataa, automaattista päätöksentekoa ja koneoppimista käytetään laajasti muun muassa sosiaalisessa mediassa, pankki- ja taloussektorilla, lehdistössä, hakupalveluissa ja hybridivaikuttamisessa. Tekoälyä hyödyntävät teknologiat ja niiden varaan rakentuvat ilmiöt voivat vaikuttaa myös yhteiskuntien demokratiaan ja sananvapauteen, esimerkiksi automaattisen sensuroinnin ja tiedon tuottamisen kautta. Tekoälyn yleistymisen myötä oppimisen tavat sekä käsitys tiedosta ja tietämisestä muuttunevat, mutta kehitys ei tule poistamaan tarvetta oppia esimerkiksi lukemaan, laskemaan tai hallitsemaan eri oppiaineiden ydinsisältöjä.
Tekoälyn toimintamallien ymmärtäminen ja sen vaikutusten hahmottaminen on lähtökohta tekoälyn vastuulliselle, turvalliselle ja innovatiiviselle käytölle. Tämä myös mahdollistaa tekoälyn käyttömahdollisuuksien ja sen rajoitteiden kriittisen arvioinnin sekä kokonaisvaltaisen pohdinnan hyödyistä ja haitoista. Tekoälyn käytön sopivuutta ja mahdollisia haittoja tulee arvioida eri tilanteissa. Tekoäly on tärkeää nähdä itsessään oppimisen kohteena. Oppijoita tulee muun muassa tukea kehittämään tekoälylukutaitoaan, tekoälyn käyttötaitojaan ja olemaan kriittisiä tekoälyn tuotoksia kohtaan oppijoiden ikä ja oppimisen tavoitteet huomioiden. Tekoälyjärjestelmiä käyttöönotettaessa on varmistettava, että käyttäjillä on käyttöönoton kannalta riittävä ymmärrys ja kyky tulkita sekä kriittisesti arvioida tekoälyn tuottamia tuotoksia.
Tekoäly varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa - lainsäädäntö ja suositukset on päivittyvä ohjeistus, koska tekoälyteknologiat kehittyvät kiihtyvää vauhtia ja niiden sovellusmahdollisuudet eri yhteiskunnan osa-alueilla lisääntyvät jatkuvasti. Lisäksi, kun tekoälyn käytöstä koulutuksessa saadaan lisää tutkimustietoa ja käytännön kokemusta, voidaan suosituksia ja ohjeistuksia tarkentaa.