2024
Laatu- ja kehittämishankkeet 2024
Kaukametsän opisto: Aktiiviseksi kansalaiseksi kestävän elämäntavan koulutusten avulla
Hankkeessa suunnitellaan yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa ekososiaalisen taloussosiaalityön ympärille haavoittuvissa asemassa oleville kestävän elämäntavan pilotoitavia koulutuskokonaisuuksia. Koulutukset keskittyvät irtautumiseen kulutuskulttuurista (talouden hallinta, tuunaus, kierrätys) Terveelliseen arkeen ja elämänhallintaan (terveellinen ja edullinen ruoka sekä liikunta) ja psykososiaaliseen tukeen liittyvään ryhmätoimintaan (elämän merkityksellisyys, ymmärrettävyys ja hallinnan tunne) Koulutuksissa hyödynnetään eri aihealueisiin kehitettyjä toiminnallisia menetelmiä mm. Takuusäätiön ja Marttaliiton “Kestävät talouspolut” -hankkeen (2022-2024) kehitetyillä välineillä sekä hyödynnetään Kainuun hyvinvointialueen ekososiaalisen taloussosiaalityön “satsaa ja säästä” -mallia.
Hankkeen toisena tavoitteena on verkostoyhteistyön kehittäminen ja laajentaminen vapaan sivistystyön hallintorajat ylittävästi. Alkuvaiheessa rakennamme koulutuspaketit yhteistyössä sosiaalityön kanssa ja myöhemmin näitä hyödynnetään mm. kirkon diakoniatyön ja esim. järjestötyön kanssa. Hankkeen avulla pyritään vaikuttamaan moniin yhteiskunnallisiin ekososiaalisen transformaation kehiin samanaikaisesti: yhteiskunnan rakenteisiin hallintorajat ylittävällä toiminnalla, koulutuksiin osallistuvaan ihmiseen itseensä henkilökohtaisena arvolähtöisenä toimijana ja suunniteltaviin vapaan sivistystyön ekososiaalisen kestävän elämäntavan koulutuskokonaisuuksiin ryhmämuotoisen kokeilutoiminnan avulla. LAKE-hankkeen tärkeänä yhteistyötoimijana on Kainuun hyvinvointialueen RRP3 vaikuttavuusarviointihanke, mikä keskittyy taloussosiaalityön vaikuttavuuden arviointiin. Tuossa RRP3-hankkeessa keskitytään tavoitteisiin:
- aikuissosiaalityön mallinnettujen menetelmien käyttöönottoon ja vaikutusten seurantaan.
- tutkimustiedon tuottamiseen taloussosiaalityön menetelmien vaikutuksista.
- Sosiaalityön tutkimus-, kehittämis-, innovaatio- ja osaamisrakenteiden luomiseen ja vahvistamiseen hyvinvointialueilla kehittämällä käytäntötutkimusta.
Kuopion kansalaisopisto: Kappas Kaposta
Mukana Seinäjoen kansalaisopisto ja Auralan kansalaisopisto
Hankkeessa luodaan toimintamalli, jossa kohderyhmänä olevat nuoret (18-35v) vahvistavat perustaitojaan ja voimaantuvat oman elämänsä sankareiksi. Erityisesti 30+ -vuotiaat jäävät useiden palveluiden ulkopuolelle. Nuorille tarvitaan paikka, johon kiinnittyä, jossa harjoitella ryhmässä olemisen ja opiskelun taitoja sekä vahvistaa minäpystyvyyttä. Kansalaisopistot ovat tähän oivallisia oppilaitoksia, koska jo nykyiselläänkin toiminta perustuu voimavarakeskeiseen pedagogiikkaan. Hankkeessa tehdään palvelumuotoilua KAPOS-merkkien käyttöönottoon opistojen ja yhteistyökumppaneiden kesken.
Yhteistyössä paikallisten kumppaneiden kuten Kuntakokeilun kanssa kehitetään prosessimalli asiakkaiden ohjautumisen tehostamiseen, jossa tarve ja palvelu kohtaavat aikaisempaa tarkoituksenmukaisimmin.
Lisätietoja: rehtori Kirsti Turunen (kirsti.turunen(at)kuopio.fi)
Porin seudun kansalaisopisto: Voimaa verkostosta
Porin seudun kansalaisopisto rakentaa uudenlaisen yhteistyöverkoston Satakunnan hyvinvointialueen, Porin työllisyysalueen ja opiston aikaisempien yhteistyökumppanien välille. Näin tavoitetaan uusia asiakasryhmiä, joille opisto tuottaa yhteistyöverkoston kanssa eri asiakas- ja potilasryhmille kohdennettua koulutusta erityisesti terveyden, hyvinvoinnin, työelämävalmiuksien ja digiasioimisen osalta. Yhteistyötä tehdään myös koulutusten kohdennetussa markkinoinnissa.Opiston markkinointia uudistetaan. Hyvinvointialueen edustajien kanssa on asiasta jo myönteisesti keskusteltu ja tällaiselle yhteistyölle on myös heidän näkemyksensä mukaan suuri tarve. Uudenlaisen yhteistyöverkoston ja opiston asiakasraadin avulla myös opiston käyttäjien tarpeet ja toiveet otetaan aikaisempaa paremmin huomioon.
Lisätiedot: rehtori Jari Kaasinen (jari.kaasinen@pori.fi)
Vantaan aikuisopisto: OHOO - opisto hakee, ohjaa ja osallistaa
Wellamo-opisto: Voi hyvin!
Hankkeen tavoitteet:
- Uusien kohderyhmien tavoittaminen ja kokeilutoiminnan kehittäminen.
Etsimme ja saavutamme uusia kohderyhmiä, erityisesti yli 75-vuotiaita.
- Osaamisen lisääminen
Hankimme opistona osaamista ikääntymisen teeman ympärille.
- Verkostoidumme entistä tiiviimmin Päijät-Hämeen eri toimijoiden kanssa.
- Tietoisuus aivoterveyden vaikutuksista lisääntyy yksilötasolla.
Lisätiedot: suunnittelijaopettaja Johanna Rajala puh. 050 3985860 / johanna.rajala(at)wellamo-opisto.fi
Opetustoimen henkilöstökoulutus
Nurmijärven Opisto: eArt – Kestävää taiteen perusopetusta
Toteutusaika: 1.1.2024-31.12.2025.
Yhteishankkeessa ovat mukana Pirkan Opisto, Oriveden seudun kansalaisopisto, Tuusulan Opisto, Keravan Opisto, Järvenpään Opisto ja Mäntsälän kansalaisopisto. Hankkeessa keskitytään opistojen taiteen perusopetuksen pedagogiikan kehittämiseen.
Koulutustoimijoiden uudistava pedagoginen ote kestävän tulevaisuuden edistämiseksi edellyttää vahvaa ymmärrystä tulevaisuuden tarpeista. Tähän liittyy kiinteästi toiminnan laadunhallinta sekä oppijarajapinnassa tehtävä arviointityöskentely. Hankkeessa uudistetaan opetushenkilöstön ekososiaalisen pedagogiikan osaamista taideopetuksessa käytännön sovellutusten avulla ja syvennetään henkilöstön oppimisen ja osaamisen arviointiosaamista uusien pedagogisten laatuindikaattorien avulla, tekoälysovellutuksia unohtamatta.
Lisätiedot: Rehtori Jenni Karemo, jenni.karemo@nurmijarvenopisto.fi