Maahanmuuttajakoulutus

Osaamiskeskus on julkaissut uutta materiaalia kotoutumislain kokonaisuudistuksen (KOTO24) toimeenpanon tueksi

Kotoutumisen osaamiskeskus tukee uudistetun kotoutumislain toimeenpanoa ja kotoutumista edistävää työtä tuottamalla materiaaleja sekä tietoa lain kokonaisuudistuksesta. Kotoutuminen.fi:ssä on julkaistu uusi KOTO24-etusivu, jonka kautta löydät kotoutumislain kokonaisuudistukseen liittyvät uutiset, tapahtumat ja materiaalit. Vuoden 2024 aikana TEM tukee kotoutumisen toimijoita valtakunnallisesti uudistuksiin valmistautumisessa yhteistyössä KEHA-keskuksen ja kuntaliiton kanssa.

Uuden Kotoutumislain kokonaisuudistus (KOTO24) -etusivun kautta pääset lukemaan mm. usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen, tietoa uuden kotoutumislain mukaisista toimijoista ja tehtävistä sekä Koto-digistä. Sivulle kootaan myös linkkejä muiden toimijoiden materiaaleihin, jotka liittyvät KOTO24- tai TE24-uudistuksiin. Tiedontarpeeseen reagoidaan herkästi ja osaamiskeskuksella on valmius myös tuottaa uutta materiaalia toimeenpanon ja kotoutumistyön tueksi vuoden 2024 aikana. 

Uudella koontisivulla on helposti muistettava osoite kotoutuminen.fi/koto24.

KOTO24-sivuille kootaan myös lakiuudistukseen liittyvät uutiset ja tapahtumat. Tapahtumista pyritään julkaisemaan kaikki, minkä tahansa tahon toteuttamat KOTO24-uudistusta koskevat tapahtumat ja koulutukset, jos ne ovat julkaistavissa julkisessa verkkopalvelussa. Osa aiheeseen liittyvistä tapahtumista on saatettu rajata tietyille kohderyhmille tai alueille. Tarkista tapahtuman kohderyhmä ja alue, kun ilmoittaudut tapahtumaan.

Maahanmuuttajakoulutus kansalaisopistoissa

Kansalaisopistoissa järjestettävästän maahanmuuttajakoulutuksen tueksi löytyy seuraavia materiaaleja: 
  1. Kansalaisopistojen UMAKO-lukutaitokoulutus maahanmuuttajille (2018), vain jäsenopistojen henkilökunnan käytössä

    Materiaalipakettiin on koottu perustiedot kansalaisopistojen UMAKO-lukutaitokoulutuksista, tiiviitä muistilistoja UMAKO-kurssien järjestäjille sekä KoL:n järjestämän lukutaitoseminaarin 2.2.2018 materiaalit ja tallenteet. Löydät myös tietoja keväällä 2018 eri opistoissa järjestettävistä ensimmäisistä UMAKO-kursseista sekä lyhyet ohjeistukset ohjaukseen, HOPSaukseen ja arviointiin UMAKO-kursseilla. Lisäksi materiaaliin on kerätty linkkejä, joista saat lisätietoa UMAKOn taustoista, kansalaisopistojen ja vapaan sivistystyön UMAKO-opetussuunnitelmasuositukset, oppimateriaalivinkkejä, esimerkkejä HOPSauslomakkeista ja muokattavan arviointitaulukon, joka tulee liitteeksi kurssien osallistumistodistukseen.

  2. Monikulttuurisuuden kohtaaminen kansalaisopistoissa (2018).
    Materiaali on vapaasti käytettävissä. Alkuperäislähde mainittava materiaalia käytettäessä.

    Materiaali koostuu kolmesta teemasta:

    * Selkokieli asiakaspalvelutilanteissa
    * Kulttuurienvälinen osaaminen kohtaamistilanteissa
    * Tietopaketti: Maahanmuutto Suomessa

  3. Selviä Suomessa -kurssikonsepti (2017)
    Materiaali on vapaasti käytettävissä. Alkuperäislähde mainittava materiaalia käytettäessä.

    Selviä Suomessa -kurssikonsepti on tarkoitettu vasta Suomeen tulleiden tai muista syistä Suomi-tietoa tarvitsevien maahanmuuttajien koulutukseen kansalaisopistoissa. Kurssikonseptia tai sen osia voi hyödyntää myös muussa maahanmuuttajakoulutuksessa, esimerkiksi kotoutumiskoulutuksessa, ja sen avulla voi opettaa perustietoa Suomesta, suomalaisista ja suomalaisesta yhteiskunnasta sekä täällä elämisestä ja arjen asioinnista. Kyseessä ei ole suomen kielen vaan Suomen yhteiskuntatiedon kurssikonsepti, joka toimii opettajan ideapankkina ja tuki- sekä taustamateriaalina. Jokainen opettaja voi poimia materiaalista omalle ryhmälleen sopivia aiheita ja tehtäviä. Materiaalia ei ole laadittu millekään tietylle kielitaitotasolle, koska kyseessä on opettajan tukimateriaali, jota hän voi työstää ja soveltaa omalle ryhmälleen sopivaksi.