2023

Vapaan sivistystyön laatu- ja kehittämishankkeet 2023

Espoon työväenopisto Omnia: Kestävän elämäntavan tekijät

Omnian kestävän tulevaisuuden tiekarttaan asetetut kunnianhimoiset tavoitteet vaativat, että vastuullisuus ja kestävyys ovat läpileikkaavaa toimintaa Espoon työväenopistossa Omniassa.

Opetushenkilöstön ja pedagogisten asiantuntijoiden osaamista kehittämällä kestävän elämäntavan sisällöt ja teemat näkyvät kurssitarjonnassa. Aktiivista verkostotyötä tekemällä hankkeessa tehty työ ja ajanmukaisin tieto saavuttavat tehokkaasti yhteistyökumppanit. Asiakkaille järjestetään kursseja kestävästä elämäntavasta. Kestävän kehityksen osaaminen ja into rakentaa kestävää tulevaisuutta leviävät osaavien opettajien, asiakkaiden transformatiivisen oppimisen sekä aktiivisen verkoston kautta.

Saavutettavampien koulutuspalvelujen tuottamiseksi hankkeessa luodaan kielitietoisuus-perehdytysmalli sekä kehitetään digituen palveluita asiakkaille. Saavutettavammista palveluista hyötyy yli miljoona suomalaista (saavutettavuusvaatimukset.fi).

Lisätietoja: Erityisasiantuntija Jaro Uosukainen jaro.uosukainen(at)omnia.fi


Hausjärven kansalaisopisto: Me osaamme Kanta-Hämeessä!

Me osaamme Kanta-Hämeessä!-hankkeeseen osallistuvat Hausjärven kansalaisopisto, Riihimäen kansalaisopisto ja Lopen opisto 1.8.2023-31.12.2024. Hankkeen tavoitteena on, että kolmessa opistossa toteutetaan jokaisella ainealueella opintopistekursseja. Osaamisperusteiset kurssit houkuttelevat uusia opiskelijoita opistoihin. Henkilöstön pedagoginen osaaminen kasvaa hankkeen myötä kaikissa kolmessa opistossa. Heidän työmarkkina-arvonsa kohenee. Hankkeen myötä opiskelijoiden osaaminen kasvaa, kun he osallistuvat opintopistekursseille. Heidän jatko-opiskelunsa ja työllistymismahdollisuutensa paranevat. Hankkeen aikana järjestämme henkilöstöllemme suunnittelukahviloita Teams-verkkokokouksina ja lähitapaamisina, joihin kutsumme myös mukaan asiantuntijoita. Suunnittelukahviloita vetävät ainealueittain tutorit. Niissä henkilöstö perehtyy kokonaisvaltaisesti osaamisperusteisten kurssien suunnitteluun ja toteuttamiseen. Teemme oppaat osaamisperusteisuudesta sekä tuntiopettajille ja opiskelijoille.

Lisätietoja: Opistosihteeri Päivi Nurmi, paivi.nurmi(at)hausjarvi.fi

Heinolan kansalaisopisto / Jyränkölän setlementti: Kansalaisopisto kototuttaa

Hankkeessa luodaan maahanmuuttajien ohjausta tekevien tahojen kanssa aiempaa jouhevammat,  yksilöllisiä tarpeita paremmin huomioivat asiakasohjauksen prosessit. Yhteistyökumppaneista ovat mm.  Te-toimisto, kaupungin maahanmuuttopalvelut ja hyvinvointikuntayhtymä. Lisäksi kehitämme hankkeessa vapaaehtoisuuteen perustuvan Kielikamu-toimintamallin yhteistyössä Jyränkölän vapaaehtoistoiminnan kanssa. Sen avulla koulutetaan vapaaehtoisia Kielikamuja maahanmuuttajien suomalaisiksi tukihenkilöiksi ja kotoutumisen tueksi.

Lisätietoja: Rehtori Sirkka Suomi, sirkka.suomi(at)jyrankola.fi


Helsingin aikuisopisto:
Kansalaisopistojen tulevaisuuskuvat

Vapaan sivistystyön toiminta on murroksessa. Erityisesti kansalaisopistot tulevat kokemaan monia toimintaympäristön
haasteita ja tulevaisuuden ennakointi kansalaisopistokentällä on nyt entistä tärkeämpää. Luontevin työkalu mahdollisten tulevien toimintaympäristöjen hahmotukseen on skenaariotyö, joka tarjoaa systemaattisen ja luovan tavan kuvata opistojen mahdollisia tulevaisuuskuvia ja auttaa opistokenttää varautumaan erilaisiin
tulevaisuuden toimintaympäristöihin. Hankkeessa kerätään aktiivisia opistoja yhteen-kahteen ryhmään, joissa molemmissa tehdään skenaarioprosessi. Skenaarioprosessit tehdään verkossa ja lähitapaamisina. Prosessi vaatii noin 6 -7 etä/lähitapaamista/työpajaa per ryhmä. Ryhmillä voi olla myös yhteisiä tapaamisia. Hankkeen lopuksi esitellään skenaarioita koko opistokentälle päätösseminaarissa, hankkeesta tulee myös digitaalinen versio, jota opistot voivat hyödyntää. Tuloksena neljä erilaista mahdollista maailmaa missä opistot tulevat toimimaan ja näiden pohjalta analysoituja optioita ja riskejä.

Lisätietoja: Rehtori Kari Karvonen, kari.karvonen@aktiivi-instituutti.fi


Jyvälän kansalaisopisto:
Minähän osaan!
Hankkeen toteutusaika 17.7.2023-31.12.2024

Minähän osaan! -hankkeen aikana vakiinnutetaan opiston osaamisperusteisten kurssien suunnittelu- ja toteutusprosessit sekä kartoitetaan ja valitaan opiston osaamisperusteisuustyön seuraavat, opiskelijoiden ja opiston tarpeisiin vastaavat, kehittymissuunnat.

Osaamisperusteisuustyön tukena vahvistetaan ja kehitetään oppimista tukevaa, kannustavaa ja vuorovaikutteista sekä osaamisen näkyväksi tekemistä edistävää pedagogiikkaa opistossa yhteiskehittämisen menetelmiä hyödyntäen. Osaamisperusteisuuden ja oppimista tukevan pedagogiikan kehittäminen lisää opiston opiskelijoiden mahdollisuutta tunnistaa ja hyödyntää paremmin omaa osaamistaan. Samalla oppijan voimavarat ja minäpystyvyys vahvistuvat ja toiminta- ja vaikutusmahdollisuudet laajenevat. Opiston henkilökunnan osaaminen oppimista edistävistä ja osaamista näkyväksi tekevistä toimintatavoista lisääntyy ja yksilölliset ammatilliset vahvuudet saadaan aikaisempaa paremmin käyttöön. Opisto profiloituu Jyvässeudulla osaamisen näkyväksi tekemisen opistoksi.

Lisätietoja: koulutussuunnittelija Asta Niemi, asta.niemi(at)jyvala.fi, projektityöntekijä Gila Heimonen, gila.heimonen(at)jyvala.fi


Järvilakeuden kansalaisopisto: Kompassi-hanke

Kompassi -hanke on Järvilakeuden kansalaisopiston sisäinen kehittämishanke, johon osallistetaan henkilökunta ja hallinto mahdollisimman laajasti. Hankkeessa kehitetään opiston toimintaa opiston strategisten tavoitteiden mukaisesti sekä varaudutaan toimintaympäristön muutoksiin.

Kehittämiskohteita ovat hiljaisen tiedon siirtäminen, henkilöstön tukeminen ja työhyvinvoinnin edistäminen sekä yhteistyön, hakevan toiminnan ja laatutyön kehittäminen. Laatutyössä keskitytään laadullisen palautteen keräämiseen ja hyödyntämiseen opetuksen kehittämisessä. Kehittämistyössä hyödynnetään normaaleja palaverikäytäntöjä sekä järjestetään opetusalakohtaisia tai yhteisiä työpajoja.

Hankkeen vaikutuksena opiston sisäinen tiedonkulku paranee ja tietoa jaetaan henkilöstön kesken enemmän. Perehdytys selkiytyy ja siihen löydetään toimivat käytännöt. Laadullista palautetta hyödynnetään kurssitoiminnan kehittämisessä. Mallinnettavaksi valitut prosessit selkeytyvät, mikä helpottaa henkilöstön työskentelyä ja toiminnan sujuvuutta. Henkilöstön kokema oganisaation tuki, osallisuus, vertaistuki, tasavertaisuus sekä työhyvinvointi lisääntyvät. Muutokset juurrutetaan pysyviksi käytännöiksi ja jatkuviksi prosesseiksi.

Lisätietoja: Rehtori Leea Keto, leea.keto(at)jarvilakeus.fi puh. 050 326 3188 & Pirjo Heino, puh. 050 551 0092 pirjo.heino(at)jarvilakeus.fi


Keravan Opisto: OOPS! Opetussuunnitelmalla laatua
1.8.2023-30.6.2025

OOPS! Opetussuunnitelmalla laatua -hanke vastaa Keravan Opiston ajankohtaisiin toimintaympäristön muutoksista syntyneisiin kehittämistarpeisiin. Pedagoginen toimintaohje ja ainealuekohtainen opetussuunnitelma lisäävät sekä vakinaisen henkilöstön että tuntiopettajien ymmärrystä opiston toiminnan periaatteista, tavoitteista ja käytännön toimintatavoista muuttuvassa yhteiskunnassa. Hankkeessa syntyvät tuotokset ovat laadunhallinnan välineitä.

Laatu- ja kehittämishanke toteutetaan Keravan Opiston vakinaisen henkilöstön ja tuntiopettajien yhteistyössä. Työskentely toteutetaan työpajoissa, joissa hyödynnetään yhteistoiminnallisia menetelmiä. Opiston asiakkaiden näkemyksiä kuullaan Erätauko-keskustelumenetelmää hyödyntäen. Hankkeen edistymistä ja toteutumista arvioidaan kehittämisprosessin aikana ja tuotosten valmistuttua.

Hankkeessa laaditaan opistolle pedagoginen toimintaohje ja ainealueittain jäsennelty opetussuunnitelma.

Lisätietoja: Teija Leppänen-Happo, teija.leppanen-happo(at)kerava.fi, p. 040 318 2437


Kouvolan kansalaisopisto:
Yhteiset prosessit kuntoon

Yhteiset prosessit kuntoon -hankkeessa kehittämisen kohteena ovat kansalaisopiston keskeiset ja oleelliset prosessit, jotka tuodaan näkyväksi prosessikuvauksella, kehitetään edelleen ja tallennetaan digitaaliseen tilaan. Jotta prosessikuvaukset saadaan jatkossa helposti kaikkien työntekijöiden saataville ja myöhemmin edelleen kehitettäväksi, hankkeessa valitaan prosessikuvauksen ohjelma/malli opiston tarpeiden ja käytettävyyden lähtökohdista. Niin ikään valitaan valmiiden prosessikuvausten säilytyspaikaksi digitaalinen tila, josta ne ovat helposti koko henkilöstön löydettävissä. Hankkeessa kehitetyt prosessikuvaukset kootaan digitaaliseen muotoon, jolloin niitä voidaan hyödyntää myös perehdyttämisohjelmassa (Intro). Hanke lisää prosessien selkeyttä, tuo näkyväksi vastuiden rajapintoja ja vähentää päällekkäistä työtä.

Lisätietoja: Rehtori Tiina Kirvesniemi puh. 020 615 8280, tiina.kirvesniemi(at)kouvola.fi


Kuopion kansalaisopisto: Esteet nurin!
1.8.2023-30.6.2025

Hankkeessa mukana: Tampereen seudun työväenopisto, Tornion kansalaisopisto, Wellamo-opisto, Joensuun seudun kansalaisopisto, Kotkan opisto, Kuopion kansalaisopisto ja tarkentuu Hausjärvi/Loppi vai Mäntsälä.

Hankkeen tavoitteet tiivistetysti:

  1. Selvittää yhdessä erilaisten kuntalaisten näkökulmasta tasa-arvon, yhdenvertaisuuden, esteettömyyden ja saavutettavuuden toteutumista kansalais- ja työväenopistojen opetuksessa ja toiminnoissa ja kehittää yhdessä konkreettisia keinoja näiden edistämiseksi.
  2. Etsiä ja kehittää kuntalaisten, opiskelijoiden ja sidosryhmien kanssa omaehtoisia osallisuuden, osallistumisen ja vapaaehtoistoiminnan tapoja opistoissa. Osallisuuden portaan kansalaisopistoissa.
  3. Ottaa kuntalaisia mukaan yhdessä kehittämään paikallisia oppimispalveluja ja yhteiskuntaa uudistavia toimintoja vapaaehtoistoiminnan avulla
  4. Tehdään, kokeillaan, vaihdetaan hyviä kokemuksia ja käytäntöjä sekä opitaan yhdessä hankeopistojen kanssa edistämään yhdenvertaisuutta, esteettömyyttä, saavutettavuutta kansalais- ja työväenopistojen arjen toiminnassa
Suunnitellut toimenpiteet

  1. Tilastokartoitus kuntalaisten osallistumisen tasa-arvon toteutumisesta kansalaisopistoissa
  2. Yhdenvertaisuuden, asenteellisen, sosiaalisen, pedagogisen ja fyysisen esteettömyyden ja saavutettavuuden lähtötilanteen arviointi opistoissa eri väestöryhmille suunnattujen kyselyjen / haastattelujen /ryhmäkeskustelujen ja kokemusasiantuntijoiden avulla ja niiden pohjalta eri alueille soveltuvien konkreettisten kehittämistoimien rakentaminen.
  3. Tunnistetaan, kuullaan, kysytään ja kokeillaan ja kehitetään yhdessä kuntalaisten kanssa uusia osallistumisen ja vapaaehtoistyön mahdollisuuksia kansalaisopistoissa. Osallisuuden portaat.
  4. Kokemusten jakaminen opistojen kesken, yhdessä oppiminen ja kehittäminen


Lisätietoja: Hankekoordinaattori Johanna Jussila, johanna.jussila(at)kuopio.fi


Lapuan kansalaisopisto:
HYVÄ opisto - Hyviä väestösuhteita, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta
1.8.2023-30.6.2025 

Hankkeella tuetaan hyvien väestösuhteiden rakentumista. Väestösuhteen huomioiminen hyödyttää erityisesti vähemmistöjä koska se tee näkyväksi yhdenvertaisuuden toteutumiseen vaikuttavia rakenteellisia ja sosiaalisia kysymyksiä. Tavoitteena on tuoda opiston arkeen uusia toimintoja, joilla kohennetaan yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta. 

Tavoitteena on tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman päivittäminen ja tuominen konkreettiseksi työvälineeksi kansalaisopiston ja taidekoulun arkeen. 

Oleellista on saavutettavuuden parantaminen laajasti: kurssisuunnittelussa huomioidaan ja poistetaan osallistumisen esteitä, viestintää kehitetään saavutettavammaksi, kohdennetummaksi ja luottamusta rakentavaksi. Hankkeella kehitetään myös asiakasraati-, ohjaus-, neuvonta- ja tukipalvelutoimintoja, joiden myötä tavoitetaan uusia asiakasryhmiä erityisesti heikommassa asemassa olevista ryhmistä.

Lisätietoja: Projektipäällikkö Anna-Kaarina Perko, anna-kaarina.perko(at)lapua.fi


Laukaan kansalaisopisto ja Lievestuoreen Setlementin kansalaisopisto: Minä kuulun Laukaaseen – vapaata sivistystyötä tehden

Hanke jatkaa ja kehittää Minä kuulun Laukaaseen –hankkeen ensimmäisen osan alkuun laittamaa toimintaa. Sen kulmakivenä on avoin, yhteisölliseen ajattelumalliin ja tulevaisuuden visiointiin perustuva toimijayhteistyö. Keskiössä on hiljaisen tiedon löytäminen ihmisistä, asioista, ilmiöistä, odotuksista, tarpeista ja toiveista. Hankkeen tavoitteena on Laukaan kunnan alueen kansalaisopistojen yhteistyön tiivistäminen ja toimintaympäristön kehittäminen. Keskeisimpinä käytännön tavoitteina on tavoittaa uusia ihmisiä, tehdä heille kansalaisopistotoimintaa ja jo toiminnassa mukana olevia ihmisiä tutuiksi, madaltaa osallistumiskynnystä kursseille sekä lisätä olemassa olevien ja uusien opiskelijoiden osallisuutta.

Hankkeessa vakiinnutetaan ja kehitetään opistokummitoimintaa. Lisäksi mahdollistetaan ihmisten kuulluksi tuleminen tuomalla kansalaisopistotoimintaa arkeen näkyväksi muun muassa haastattelemalla opiston opiskelijoita ja työntekijöitä podcasteihin ja videoihin sekä jalkautumalla kunnan asukkaiden pariin erilaisten tapahtumien muodossa. Lasten ja nuorten ääni halutaan saada kuuluviin muun muassa lasten opiston toiminnasta tekemillä videoilla. Toiminnan seurauksena voidaan lisätä aktiivista kansalaisuutta, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä.

Hankkeen podcastit löytyvät osoitteesta https://rss.com/podcasts/minakuulunlaukaaseen/

Lisätietoja:  Hankekoordinaattori Gila Heimonen, gila.heimonen@laukaa.fi


Mäntyharjun kansalaisopisto: Oppimisverkostosta eteläsavolaista synergiaa

Etelä-Savon alueella toimivat kansalaisopistot verkostoituvat sekä orkesteroivat yhdessä digitaalisen etä-, verkko- ja monimuotokoulutuksen yhteistyötä. Opistot vauhdittavat yhteistyötä tunnistamalla trendejä ja tuottamalla yhteisen strategian. Opistot muotoilevat yhteiseen uuteen digitaaliseen portaaliin tulevaisuuden asiakastarpeisiin osuvia koulutustuotteita, jotka muodostavat ainutlaatuisen valtakunnallista toimintaa tukevan alueellisen koulutustarjonnan ja alustan jatkuvalle oppimiselle ja perustaitojen kehittämiselle. Koulutustuotteiden markkinointiin luodaan yhteinen arkkitehtuuri ja toimintakonsepti, jossa hyödynnetään laajasti pilvipalveluiden ja sosiaalisen median luomia mahdollisuuksia. Verkoston oppimista tuetaan yhteisellä Oppimisfoorumi -konseptilla.

Lisätietoja: Rehtori Jari Hautamäki, jari.hautamaki(at)mantyharju.fi


Naantalin opisto: AIKU – Kuvataidetta aikuisille tavoitteellisesti!

Hankkeessa laaditaan osaamisperusteisesti kuvattu aikuisten taiteen perusopetuksen (kuvataide) opetussuunnitelma. Hankkeessa mukana olevista kuvataideopettajista muodostetaan kehittäjäverkosto, joka laatii opetussuunnitelman sekä opetuksen toteuttamisen työsuunnitelman. Tavoitteena on kehittäjäverkoston opistojen kanssa yhteistyössä järjestää aikuisten taiteen perusopetusta syksystä 2024 alkaen muodostamalla yhteinen alueellinen pilottiopintoryhmä. Tavoitteena on tarjota opiskelijoille mielekkäitä ja kiinnostavia kokonaisuuksia, joissa otetaan huomioon kunkin opiston erityisosaaminen ja vahvuudet. Hankekumppanit: Auranlaakson kansalaisopisto, Lieto-opisto ja Raisio-opisto.

Lisätietoja: Suunnittelijaopettaja Jenny Verta, jenny.verta(at)naantali.fi


Pirkan opisto: Yhteinen opisto osaamisen ja hyvinvoinnin edistäjänä
1.8.2023-30.6.2025

Yhteinen opisto osaamisen ja hyvinvoinnin edistäjänä hankkeessa kohdistetaan Pirkan opiston kehittämisohjelman 2022-2026 tavoitteiden edistäminen osaamisperusteisuuden ja opetussuunnitelmien kehittämiseen. Hanke on jatkoa Yhteinen opisto –hankkeelle, joka käynnistettiin Kehittämisohjelman tavoitteiden jalkauttamiseksi vuonna 2022. Koulutustarjonnan jäntevöittäminen ja toiminnan laadun vahvistaminen tapahtuu tässä jatkohankkeessa saavutettavasti, yhdenvertaisesti ja kestävästi yhteistyössä hyvinvointialueiden ja kuntien sidosryhmien kanssa. Osaamisen ja hyvinvoinnin edistämisessä verkostoja laajennetaan ja yhteistyötä tiivistetään. Viestinnässä asiakkaille huomioidaan entistä enemmän asiakaslähtöisyys ja opetuksen suunnittelussa asiakkaiden ja kuntien toiveet tulevat entistä paremmin kuulluksi. Kulttuuriyhteistyötä ja hyvinvointitehtävää edistetään sekä vapaan sivistystyön että taiteen perusopetuksen parissa.

Lisätietoja: Koulutuspäällikkö Anniina Ärölä, annina.arola(at)nokiankaupunki.fi


Posion kansalaisopisto: Koillisopistojen kestävä brändi

Hankkeella kirkastetaan yhteistyönä Koillisopistojen (Posio, Kuusamo, Taivalkoski, Ranua ja Pudasjärvi) brändiä kehittämällä opistojen laatua. Hankkeelle palkataan hanketyöntekijä, joka vastaa osatavoitteen suunnittelusta, toteuttamisesta ja seurannasta. Hankkeessa laaditaan tasa-arvo ja yhdenvertaisuusopas sekä viestintästrategia. Hyödynsaajia ovat Posion, Taivalkosken, Kuusamon, Pudasjärven ja Ranuan kansalaisopistot, muut koulutusorganisaatiot, niiden henkilökunta, opiskelijat, kuntalaiset ja yhteistyökumppanit. Hankkeen myötä Koillisopistojen tunnettavuus, tietoisuus ja houkuttelevuus lisääntyvät. Tietoisuus vapaan sivistystyön osaamisperusteisten kurssien hyödynnettävyydestä ja merkityksestä lisääntyy niin kuntalaisten kuin muidenkin koulutusorganisaatioiden toimijoiden keskuudessa.

Hankkeen jälkeen Koillisopistoilla on digitaalinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunitelma sekä osallistava, päivittyvä malli. Hankkeen jälkeen tasa-arvon edistämistyö on jatkuvaa ja suunnitelmallista.

Koillisopistoille kehitetään yhteinen viestintästrategia, joka tukeutuu taustaorganisaatioiden viestintään ja hyödyntää niiden resursseja. Valitaan viestinnän keinot ja vuorovaikutuksen tavat, joilla tavoitetaan kulloinenkin kohderyhmä nopeasti, kattavasti, tarvittaessa yksilöllisesti, kustannustehokkaasti ja kestävästi. Kurssi-ideoiden ja palautteiden keruu systematisoidaan. Hankkeessa kehitetyin viestinnällisin toimintatavoin Koillisopistojen kestävä brändi vahvistuu ja tunnettavuus lisääntyy. Tarvitaan vastuullista tiedonvälitystä, medialukutaitoa ja kanavia käydä rakentavaa keskustelua.

Lisätiedot: Kehittämispäällikkö Hannele Heinonen, hannele.heinonen@posio.fi


Seinäjoen kansalaisopisto
: Osaamispilotti

Kehitämme osaamisperusteisuutta Seinäjoen kansalaisopistolla. Yhteishankkeessa kehitettiin alueellisia malleja ja nyt tuomme työn konkretian tasolle. Aloitamme henkilöstökoulutuksista ja 6 osaamispilotista, joita työstämämme yhdessä suunnittelijaopettajien (6) ja tuntiopettajien (350) kanssa. Nämä pilotit rakennetaan syksyllä 2023 ja niiden pohjalta lähdetään tekemään laajempaa osaamisperusteisuustyötä kevään 2024 suunnittelussa.

Valitsimme jokaiselta suunnittelualueelta osaamispilotteja, joiden kautta koko henkilöstö on osallisena suunnittelussa. Näiden pilottien kautta jokainen suunnittelijaopettaja tulee osalliseksi osaamisperusteisuustyötä. Suunnittelijaopettajat jalkauttavat osaamista edelleen tuntiopettajille omaa ammattitaitoaan hyödyntäen. Näin osaamisperusteisuudesta muodostuu keskeinen osa tulevaa strategiakautta 2025-2030. Hankkeen avulla tuomme osaamisperusteisuuden osaksi jokapäiväistä suunnittelu- ja opetustyötä ja vahvistamme alueen koulutustarjontaa.

Lisätietoja: Projektityöntekijä Anne Pohto, anne.pohto(at)seinajoki.fi


Sipoon opisto: Kaikkien opisto

Hankkeen tarkoituksena on saada opistolle uusia, aliesustettuja asiakasryhmiä. Menetelmänä käytämme palvelumuotoilua, jotta voimme osallistaa tulevat opiskelijat mukaan kurssisuunnitteluun. Osaamisperusteisesti laaditut kurssikuvaukset avaavat kurssitarjontaa selkeästi. Opiskelija voi hyödyntää opintopistekursseja työnhaussa tai sisällyttää ne omaan opintopolkuunsa. Hankkeen aikana tuotamme selko- ja monikielistä materiaalia sekä verkkosivuille että opistopodiin. 

Lisätietoja: vt. Rehtori Pirjo Pentt, pirjo.pentti(at)sipoo.fi & Joanna Kopra, joanna.kopra(at)sipoo.fi


Tampereen seudun työväenopisto:
SYKE 2- Merkityksellisyyden äärellä
1.9.2023-30.6.2025

SYKE 2 -hanke on jatkohanke työväenopiston SYKE 1-hankkeelle. SYKE 2-hanke vahvistaa Tampereen seudun työväenopiston henkilöstön osallisuutta kestävän kehityksen strategioiden toteuttajana Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan alueella. Hanke jatkaa henkilöstön ekososiaalisen elämäntavan juurruttamista osaksi omaa työtä sekä ekologisen, taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen kestävän kehityksen tukevan ymmärryksen ja osaamisen vahvistamista. Henkilöstöä koulutetaan ihmistenvälisyys, kohtuullisuus ja seuraamustietoisuus-arvotyöpajoissa. Ekososiaalinen sivistystehtävä nostetaan läpäisyperiaatteella keskeiseksi työväenopiston toiminnan ohjenuoraksi em. arvot huomioiden. Oppisisältöjä kehitetään em. arvoja sisältävällä opintotarjottimella, opetuspilottitoimintaa laajentamalla sekä omatoimisilla oppimispoluilla. Hankkeessa laaditaan työväenopiston kestävän kehityksen käsikirja, joka on mallinnettavissa muihin opistoihin.

Toimintamuodot: Hankkeessa toteutetaan 3–6 kappaletta kestävän kehityksen työpajaa koko opiston henkilökunnalle (hallintohenkilöstö, toimiston henkilökunta, vahtimestarit, opetushenkilöstö). Edellisen lisäksi toteutetaan syväsivistyksen ja kestävän elämäntavan opintotarjotin, opetuspilotit opiston arvojen suuntaisesti sekä opiskelijoiden omatoiminen oppimispolku. Opetuspilottikurssien tuloksena järjestetään kaupunkitilaan laajeneva kulttuuritapahtuma, jossa raportoidaan työväenopiston pilottikurssien oivalluksia ja kokeiluja.

Lisätietoja: Apulaisrehtori Anne Partanen, anne.partanen(at)tampere.fi


Tornion kansalaisopisto: Yhdessä!

Hankkeen aikana opistoissa tullaan arvioimaan sosiaalista ja pedagogista esteettömyyttä sekä tarkastelemaan saavutettavuuden merkitystä ja pohtimaan erilaisia asenteellisia osallistumisen esteitä. Hankkeen aikana opistoissa tehdään tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Hanketta koordinoi Tornion kansalaisopisto ja siinä ovat mukana 10 kansalaisopistoa eri puolita Lappia. 

Lisätietoja: Koulutuskoordinaattori Arja Jaako, arja.jaako(at)tornio.fi


Valkeakoski-opisto: Esteetön opisto

Valkeakoski-opiston tärkeänä tavoitteena on olla matalan kynnyksen opisto ja mahdollistaa kaikkien kuntalaisten oppimista, harrastustoimintaa ja kulttuurisia elämyksiä. Tavoitteen toteutumiseksi pyrimme tunnistamaan ja poistamaan osallistumisen esteitä. Tässä hankkeessa keskitymme fyysisiin osallistumisen esteisiin, niiden tunnistamiseen sekä niitä koskevaan tehokkaaseen, saavutettavaan ja asianmukaiseen viestintään sekä opettajille että asiakkaille.

Opistolla on yli 100 toimipaikkaa viidessä kunnassa Etelä-Pirkanmaalla. Opetustiloja myös poistuu käytöstä ja uusia otetaan käyttöön vuosittain. Koska toimimme valtaosin muissa kuin opiston omissa tiloissa, emme välttämättä voi vaikuttaa kaikkien tilojen olosuhteisiin. On kuitenkin tärkeää käydä kaikki tilat läpi kansalaisopiston aikuisten osallistujien näkökulmasta ja tallentaa tiloja koskeva tieto järjestelmällisesti opiston sisällä. Kun selvitämme tilojen nykytilan, pystymme myös korjaamaan epäkohtia. Usein este osallistumiselle voi olla pienestä kiinni. On tärkeää huomioida myös opiston opettajat ja heidän perehdyttämisensä. Opettajat tarvitsevat tietoa paitsi tilojen sijainnista ja esteettömyydestä, myös tilojen varustuksesta, laitteistoista ja välineistä.

Hankkeessa luomme mallin ja käytännöt, joiden avulla selvitämme systemaattisesti, mitä tietoja tarvitsemme opetustiloista, niiden esteettömyydestä, laitteista ja välineistä. Luomme myös mallin ja käytännöt tärkeistä tilatiedoista viestimiseen eri kohderyhmille (asiakkaat, tuntiopettajat, opiston päätoiminen henkilöstö). Teemme käytännön selvitystyön, tallennamme tarpeelliset tiedot tarkoituksenmukaisella tavalla ja toteutamme asiakasviestinnän. Toimintamallin avulla varmistamme, että saamme ja viestimme tarpeelliset tiedot myös jatkossa, kun uusia opetustiloja otetaan käyttöön.

Hankkeen tuloksena meillä on toimintamalli ja käytännöt, joiden avulla meillä on ajantasainen tieto tilojen esteettömyydestä ja varustuksesta. Tiedot on kerätty ja tallennettu kohderyhmien kannalta tarkoituksenmukaisella tavalla, ja tiedot opiston opetustilojen sijainnista, niihin kulusta ja tilojen esteettömyydestä ovat asiakkaiden helposti saavutettavissa.

Lisätietoja: Koulutuspäällikkö Johanna Jokinen, johanna.jokinen(at)valkeakoski.fi

Jotpan rahoittamia hankkeita

Harjulan setlementti / Harjulan kansalaisopisto: UUSIKSI - osaamista kierrätykseen ja uusiomateriaalien käsittelyyn

Hanketta toteuttavat yhdessä Harjulan kansalaisopisto, Koulutuskeskus Salpaus ja Suomen Diakoniaopisto. Hanketta toteutetaan 1.10.2022-30.6.2024. 

Hankkeessa edistetään vihreää siirtymää kehittämällä kiertotalouden, kierrätyksen ja uusiomateriaalien käytön ja hyödyntämisen aihealueen käytännönläheistä ja työtehtäviin kiinnittyvää, kansalaisopiston tarjoamaa koulutusta alueen kierrätyskeskusten vakituiselle ja määräaikaiselle henkilöstölle. Koulutuksen kohderyhmään kuuluvat henkilöt ovat matalan koulutustason omaavia työntekijöitä, joista monet ovat palkkatuella työllistettyjä. Heille suunnitellaan matalan kynnyksen koulutuspolku, jonka jälkeen heillä olisi paremmat valmiudet aloittaa esimerkiksi ammatillisen koulutuksen opintoja.

Hankkeessa luodaan uudenlainen oppimisverkosto, jossa osaamisen uudistamisen palveluita ja jatkuvan oppimisen polkuja suunnittelevat yhdessä kansalaisopisto, ammatillisen koulutuksen toimijat ja työnantajien edustajat.

Käytännönläheisen ja työtehtäviin kiinnittyvän koulutuksen avulla työntekijä ja työnantaja pystyvät vastaamaan kierrätyksen, lajittelun ja uusiomateriaalien käytön ja hyödyntämisen uusiin mahdollisuuksiin ja osaamistarpeisiin. Näin kierrätyksestä siirrytään kohti kiertotaloutta.
Tavoitteena on edistää eri koulutusmuotojen ja koulutuksen järjestäjien kierrätykseen liittyvää opinnollistamista ja rakentaa kestävän kehityksen ja kierrätyksen opintoja, jotka osaamisen tunnistamisen kautta on mahdollista saada osaksi ammatillisia tutkintoja.

Hanketta rahoittavat Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus (JOTPA) ja EU.

Lisätietoja:
Meeri Tahvanainen puh. 044 7725033, email: meeri.tahvanainen(a)harjulan.fi 
Leena Mäkelä puh. 044 7725001, email: leena.makela(a)harjulan.fi


Harjulan setlementti / Harjulan kansalaisopisto: TYYKI - työtä ja kestävää kilpailukykyä tekstiilierrosta

Hanketta toteuttavat Kouvolan ammattiopisto (hallinnoija), Harjula Setlementti ry/Harjulan kansalaisopisto, Etelä-Savon ammattiopisto, XAMK, TSL, yritys- ja työelämäkumppaneina toimivat useat yritykset, yhdistykset ja säätiöt, TE-palvelut, kaupunkiorganisaatiot, välityömarkkinatoimijat Kouvolan, Lahden ja Mikkelin alueelta. Hanketta toteutetaan Harjulassa 1.4.2023-30.9.2024.

Hankkeessa tunnistetaan tekstiilikierrätykseen liittyviä uusia ammatteja ja osaamisvaatimuksia yhdessä työelämäkumppaneiden kanssa, kehitetään tekstiilikeräyspisteistä tulevien tekstiilien lajitteluun-, käsittelyyn- ja tuunaukseen liittyvää demo- ja oppimisympäristöä sekä digitaalista oppimisympäristöä ja mikrokredentiaaleja.

Hankkeessa suunniteltavan ja toteutettavan koulutuksen kohderyhmänä ovat rakennemuutosaloilta työpaikkoja menettävät ja nykyisissä työtehtävissään tekstiilikierrätyksen tehtäviin lisäkoulutusta tarvitsevat henkilöt. Tavoitteena on mm. oppilaitosrajat ylittävä koulutustarjonta ja yksilöllisten koulutuspolkujen rakentaminen. Harjulan vastuulla on lisäksi osaamisperusteisen vapaan sivistystyön koulutuksen suunnittelu, pilotointi ja opiskelijoiden suoritusten vieminen KOSKI-tietovarantoon.

Hanketta rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. 

Lisätietoja: Tiia Salminen, puh. 044 7725035, email: tiia.salminen@harjulan.fi
Kirsi Ojamo, puh. 044 7725023, email: kirsi.ojamo@harjulan.fi


Jyvälän kansalaisopisto: Suomi tutuksi -askeleita työhön

Suomi tutuksi -koulutusten tavoitteena on kielitaitoa sekä työelämä- ja yhteiskuntavalmiuksia vahvistamalla sujuvoittaa kotoutumisajan jo ylittäneiden maahanmuuttajien sijoittumista työelämään, erityisesti puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalle. Hankkeessa toteutetaan neljä 18 viikkotunnin koulutusta hybridiopetuksena ajalla 4/2023–11/2024. Yhden koulutuksen kesto on 15 viikkoa, joista kolme viikkoa on työssäoppimista. Tunneista 12 on suomen kielen opetusta iltaisin ja kuusi työelämä- ja yhteiskuntataitoja yhtenä päivänä viikossa päivisin. Koulutuksia edeltää alkuhaastattelu ja osaamistarvekartoitus. Koulutuksiin osallistuville tarjotaan myös yksilöllistä opinto-ohjausta. Opiskelijoita avustetaan elämänhallinnan kysymyksissä, tulevaisuuden suunnittelussa ja jatkopoluissa. Osallistujien jatkopolkuja tuetaan koulutuksen jälkeen mm. tarjoamalla yrityksille apua erilaisissa työllistymisen tukimuodoissa (mm. työkokeilu) sekä alalle haluavien oppisopimuskoulutuksen etenemisessä.

Lisätietoja: koulutussuunnittelija Asta Niemi, asta.niemi(at)jyvala.fi, koordinaattori-kouluttaja Mervi Sainio, mervi.sainio(at) jyvala.fi

Muita hankkeita

Jyvälän kansalaisopisto: KotoSuomi - suomen kieltä ja työelämävalmiuksia maahanmuuttajille
Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke.

KotoSuomi-koulutusten tavoitteena on opiskeluvalmiuksia, kielitaitoa sekä yhteiskunta- ja työelämätaitoja vahvistamalla sujuvoittaa maahanmuuttajien etenemistä koulutuspolullaan ja sijoittumista työelämään. Koulutus tarjoaa Suomessa jo pidempään olleelle maahanmuuttajalle mahdollisuuden vahvistaa suomen kielen taitoa, kartoittaa omia vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita, saada työssäoppimisjaksolla kokemusta suomalaisesta työelämästä sekä suunnitella yhdessä ohjaajien kanssa omaa tulevaisuuspolkuaan.

Hankkeessa toteutetaan kaksi 22 viikon suomen kielen taitoa ja työelämävalmiuksia vahvistavaa KotoSuomi -koulutusta ajalla 9/2023 – 9/2024.  Koulutuksista 19 viikkoa on lähiopetusta ja kolme viikkoa työssäoppimista työpaikalla. Koulutusten viikkotunnit ovat 20, joista 14 on suomen kielen opetusta ja kuusi tuntia työelämä- ja yhteiskuntataitojen opetusta. Jälkimmäiseen osioon kuuluu myös työnhaku- ja digitaitojen opetusta, jos niille on tarvetta. Työssäoppimisjakson tavoitteena on tutustuminen suomalaiseen työelämään sekä suomen kielen käyttäminen aidoissa työelämän vuorovaikutustilanteissa. Hanke vahvistaa aliedustettuna olevien ryhmien osallistumista koulutukseen, tukee osallistujien työllistymis- ja opiskeluvalmiuksia ja opiskelumotivaatiota sekä parantaa henkilöiden työmarkkina-asemaa. Koulutuksen osallistujien ymmärrys omasta olemassa olevasta osaamisesta ja myös tulevista osaamisen kehittämisen tarpeista vahvistuu. Suomen kielen ja työelämävalmiuksien kohenemisen myötä pitkään Suomessa ollut maahanmuuttaja pääsee paremmin osalliseksi yhteiskunnan toiminnasta.

Lisätietoja: koulutussuunnittelija Asta Niemi, asta.niemi(at)jyvala.fi, koordinaattori kati.vesterinen(at)jyvala.fi

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä