2021

Laatu- ja kehittämishankkeet 2021

Etelä-Helsingin kansalaisopiston hanke Kielikukkanen II jatkaa yhteistyössä Vaasan kansalaisopisto Alman - Vasa medborgarsinstitut Alma, Jyväskylän kansalaisopiston, Kalliolan kansalaisopiston, Kuopion kansalaisopiston sekä Revontuli-Opiston kanssa kielten kurssien suunnittelun ja opetuksen kehittämistä. Jatkohankkeessa Kielikukkanen-malli ja sitä selventävä opas julkaistaan helpottamaan kielten kurssien suunnittelua ja asiakkaiden kurssivalintoja. Siinä jatketaan myös opistojen ja eri oppilaitosmuotojen välistä yhteistyötä kurssien suunnittelun ja tarjoamisen suhteen. Näiden lisäksi hankkeessa vastataan Koski-tietovarannon tuomiin mahdollisuuksiin kehittämällä kielten opetussuunnitelmia ja opettajien arviointiosaamista.
Hankkeen teemoja: Kielten opetussuunnitelmat, osaamisperusteisuus ja arviointi kielissä, opettajien arviointiosaaminen, yhteistyö ja yhteissuunnittelu
Hankkeen kotisivut: ensimmäinen hanke
Lisätietoja hankkeesta: Marja Juhola, marja.juhola@kvs.fi, +358 40 940 2849


Harjulan kansalaisopiston OPI ja OSAA - osaamisperusteisuutta opiskelijoille ja kansalaisopistolle hankkeessa Harjulan kansalaisopistossa suunnitellaan osaamisperusteista perustaitokoulutusta ja työmahdollisuuksia vahvistavaa koulutusta hyödyntäen Harjulan omaa sisällöllistä erityisosaamista. Lisäksi kehitetään LAKE2020 hankkeessa toteutunutta yhteistyötä Suomen Diakoniaopiston kanssa ja hankkeessa luotua toimintamallia. Koulutuksesta luodaan 10 op:n osaamisperusteinen nimetty koulutuskokonaisuus, josta voi myös suorittaa osia. Koulutukseen sisältyy henk. koht. ohjausta ja työharjoittelua. Aiheina ovat mm. yhteiskunta-, työelämä- ja opiskeluvalmiudet, itsetuntemus, kiusaaminen kokemuksena ja siitä selviytyminen, oman elämän suunnittelu, kestävä kehitys, perusdigitaidot ja digitaidot em. aiheet läpäisten. Kun hankkeessa suunniteltu koulutus käynnistyy, opiskelijat saavat halutessaan merkinnän opintopolkuunsa koulutuksen/sen osioiden suorituksista.Yhteistyökumppanina hankkeessa on Suomen Diakoniaopisto (SDO). 
Hankkeet teemat:
1. Osaamisperusteinen koulutus ja henkilöstön osaamisen kehittäminen sen suunnitteluun, toteutukseen, arviointiin ja tarvittavien järjestelmien käyttöön.
2. Yhteistyö 2. asteen (SDO) kanssa koulutuksen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa siten. että opiskelija voi hyödyntää suorituksiaan mahdollisissa tulevissa opinnoissaan 2. asteella.
Lisätietoja hankkeesta; Leena Mäkelä puh. 044 7725001 ja email: leena.makela@harjulan.fi, hankkeen kotisivut; https://peda.net/harjulan

Helsingin työväenopiston
DigiLingua - kielten opetuksen kehittämishankeessa mukana ovat Helsingfors Arbis, Espoon työväenopisto Omnia, Vantaan aikuisopisto, Esbo Arbis, Kauniaisten kansalaisopisto. Hankkeen teemoja ovat Digitaalisuus, etä- ja monimuoto-opetuksen kehittäminen ja laadun varmistus. Hankkeen tavoitteena on tallentaa, hyödyntää ja jakaa poikkeusaikana saavutettua digi- ja verkkopedagogista osaamista kielten opetuksessa. Hankkeessa on tehdään kartoitus pääkaupunkiseudun kunnallisten kansalaisopistojen kokemuksista etä- ja monimuoto-opetuksesta osana kielten opetusta sekä jaetaan saavutettua uutta osaamista ja opetusmenetelmiä vertaisoppimisen ja verkostoitumisen keinoin. Hankkeessa luodaan digitaalisuutta hyödyntäviä yhteistyömalleja opistojen yhteiskehittämiselle ja osaamisen jakamiselle. Lisäksi hankkeessa luodaan yhteinen kriteeristö laadukkaalle verkkopedagogiikalle sekä kartoitetaan etä- ja monimuoto-opetuksen tarvetta osana kansalaisopistojen kielten opetusta. 
Lisätietoja
hankkeesta: Emmi Komlosi, emmi.komlosi@hel.fi (31.5.2022 asti), Sirkku Ikonen, sirkku.ikonen@hel.fi (1.6.2022 alkaen)

Jyvälän kansalaisopiston Osallistavia kohtaamisia, yhteistä kasvua - Jyvälän kansalaisopiston kehittämisohjelma 2022-2025. Hankkeen aikana teemme opistolle uuden Jyvälän setlementin strategiaan pohjaavan kehittämisohjelman ja käynnistämme sen toimeenpanon. Keskeisenä osana kehittämisohjelman tekemistä tutkimme ja selvitetämme opistotoiminnan ajankohtaisia tarpeita, joita ovat esimerkiksi osaamisperusteisuus ja kohtaamistaidot erilaisissa toiminta- ja oppimisympäristöissä. Lisäksi juurrutamme aiemmissa hankkeissa kehitettyjä toimintatapoja kuten osallisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistamista opiston toiminnassa. Hankkeen teemoja ovat Kehittämisohjelma, osaamisperusteisuus, kohtaamistaidot, toimintatapojen juurruttaminen, osallisuus, yhteisöllisyys
Lisätietoja hankkeesta: Gila Heimonen, gila.heimonen@jyvala.fi, 0400 180 591, https://jyvala.fi/kansalaisopisto/opiston-hankkeet/

Kainula-opisto
n hanke on nimeltään Nuoret kansalaisopistoon digitaalisin keinoin. Hankkeen teemoja ovat nuorten osallisuus kansalaisopistotoiminnassa ja teknologian hyödyntäminen opetuksessa. Hankeaikana suunnitellaan ja kehitetään mobiilisovellus eOpisto Kainula -palvelua varten. Mobiilisovelluksen avulla pyritään tavoittamaan nuoria ja saamaan heidät virtuaalisen kansalaisopiston asiakkaiksi ja sitä kautta mukaan myös perinteiseen kansalaisopistotoimintaan. Nuorten kanssa suunnitellaan yhdessä sisältöä eOpisto Kainulaan, jotta harrastustoiminta olisi heidän tarpeidensa mukaista.
Lisätietoa hankkeesta; Kaisa Rahkala, kaisa@kainula.fi, 0401488593. Hankkeen kotisivut; www.eopistokainula.fi

Koskela opiston Kestävän tulevaisuuden Koskela hankkeessa paneudutaan kestävän tulevaisuuden sertifiointimalliin (OKKA- säätiö) ja kehitetään oppilaitosta toteuttamalla itsearviointi, kestävän kehityksen toiminnan tason arviointi kestävän tulevaisuuden indikaattoreita käyttäen ja laatimalla kehittämisuunnitelma kestävän tulevaisuuden edistämiseksi. Hankkeen teemoja: Koskela opisto/Äänekosken kansalaisopisto on ollut kestävän kehityksen sertifioitu oppilaitos vuodesta 2016. Hanke jatkaa pitkäjänteistä työtä kestävän kehityksen edistämiseksi. Hanke perustuu organisaation kehittämiseen OKKA-säätiön uudistettujen kestävän tulevaisuuden indikaattoreiden toimintamallia käyttäen, joka keskittyy opetuksen, toimintakulttuurin ja johtamisen uudistamiseen kestävän tulevaisuuden näkökulma huomioiden.
Lisätietoja hankkeesta: Hanna Kemiläinen , hanna.kemilainen@aanekoski.fi

Kronoby medborgarinstitutens projekt Det virtuella institutet i samarbete med Jakobstads arbetarinstitut, Pedersöre medborgarinstitut, Nykarlebyarbetarinstitut, Karlebynejdens institut. Det sökande nätverket av utbildningsanordnare har som strategiska mål att nå och få flera kursdeltagare och användare. Eftersom de alla finns antingen på glesbygden eller i mindre städer med landsbygd omkring är distrikten stora och många kursdeltagare har lång väg till kursplatserna. Med hjälp av virtuella kursmoment eller delvis digitala kurser kan engagera flera kursdeltagare och tillgängligheten stärks. Projektet strävar till att öka antalet kursdeltagare, få större tillgänglighet till kurser av olika typ. Projektet främjar jämlikhet då man även kan delta virtuellt, om mna t.ex har lång väg till kursplatsen. Projektet fokuserar även på hållbarhet då man inte alltid behöver köra till kursplatsen. Projekt handlar digitalisering, utveckling ocj kvalitetssäkring av distans- och flerformsundervisning.
 

Kurikan opisto
koordinoi hanketta Kestävä elämäntapa juurtuu, jossa kumppaneina Kauhajoen ja Teuvan kansalaisopistot. Hankkeen teemana ovat kestävät elämäntavat ja se miten ne näkyvät opiston toiminnassa. Juurrutetaan toimintaa osaksi opiston arkea, mm. erätauko-dialogin kautta, turvallisuus, EA-taidot, esteettömyys kansalaisopistoissa. Kestävä kehitys kansalaisopistossa näkyväksi, jatkaa edellisen Lake-hankkeen toimintoja, toimintasuunnitelmien laatimista ja käytänteiden juurruttamista, opettajakunnan sitouttamista sekä opintotarjottimen sisällön kehittämistä kestävän elämän tavan mukaiseksi. Henkilöstölle ja soveltuvin osin kuntalaisille koulutuksia aiheesta.
Lisätietoja hankkeesta; Kristiina Väliniemi. Hankkeen kotisivut; htthttp://www.kurikanopisto.fi/pages/fi/etusivu.php

Kuusamo-opiston Kestävän elämäntavan Koillisopistot 2 -hanke jatkohanke jossa mukana ovat Posion, Pudasjärven, Ranuan ja Taivalkosken kansalaisopistot. Hankkeen teemoja ovat kestävä elämäntapa, osaamisen tunnustaminen ja tunnistaminen, digitaalisuus. Hankkeessa kehitetään edelleen kestävän elämäntavan käytänteitä ja pilotoidaan uusia kursseja ja tapahtumia kestävään elämäntapaan liittyen. Jatketaan osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen edellytyksien luomista. Pilotoidaan arvioitavia kursseja eri ainealueilla. Tehdään yhteistyötä mm. paikallisten lukioiden kanssa, jotta voidaan tarjota nuorille osaamisperusteisia kursseja, joita ei ole lukiossa saatavilla. Koulutetaan henkilökuntaa ja tuntiopettajia osaamisperusteisuudesta ja arvioinnista. Edistetään digitaalisuutta kehittämällä etäopetusvälineitä, sovelluksia ja opetusmenetelmiä. Järjestetään kursseja ja koulutuksia digilaitteiden hyödyntämisestä.
Lisätietoja hankkeesta; Henri Piirainen, henri.piirainen@kuusamo.fi

Laukaan kansalaisopiston hanke Minä kuulun Laukaaseen  - vapaata sivistystyötä yhdessä tehden toteutetaan Lievestuoreen Setlementin kanssa. Hankkeen tarkoituksena on kehittää vapaata sivistystyötä Laukaassa yhteistyönä kunnallisen ja yksityisen kansalaisopiston kesken. Hankkeen keskiössä on avoin, yhteisölliseen ajattelumalliin ja tulevaisuuden visiointiin perustuva toimijayhteistyö. Hankkeessa tullaan mm. etsimään ns. opistokummeja, vertaisasiantuntijoita, paikkakunnan erityispiirteitä ajatellen. Yhteistyön yhtenä keinona aiotaan toteuttaa Podcasteja, joissa ihmiset saavat äänensä kuuluviin: omia tarinoita, opinpolkuja, kuulumisia ym.. Vastavuoroisesti tarkoituksena ja tavoitteena on, että kuntalaiset saavat aiempaa laajemmin tietoa opistoista palvelujen tuottajina ja toimijoina. Lisätietoja hankkeesta; Marjut Penttinen, o5o 5970960, marjut.penttinen@laukaa.fi 

Linnalan opiston Maltomerkilöi karjalakse - karjalan kielen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen hankkeessa mukana ovat Ilomantsin ja Joensuun seudun kansalaisopistot. Luodaan Open Badge-osaamismerkit karjalalle kielitaidon eurooppalaisen viitekehyksen tasoille, kaikille kielitaidon osa-alueille (tekstin/kuullun ymmärtäminen, kirjoittaminen, puhuminen). Osataidoista voi koostaa kattavan metamerkin. Merkkejä kriteereineen voidaan jakaa muillekin karjalaa opettaville opistoille. Merkkikriteerit ja arviointiohjeet käännetään karjalaksi (tässä vaiheessa livviksi eli aunuksenkarjalaksi, jota hankeopistoissa opetetaan) suomea taitamattomien opettajien työn tueksi. Opettajat koulutetaan käyttämään portfolioarviointia ja viitekehystä, opistot merkkien hallinnointiin. Valmiista merkeistä ja kriteereistä tiedotetaan kansalaisopistojen lisäksi Itä-Suomen yliopiston karjalankielen elvytyshankkeelle ja muulle kieliyhteisölle. Karjalan osaamisen näkyväksi tekeminen hyväksytyillä osaamisen kriteereillä on yksi kielen säilymisen ja kehittymisen edellytys, minkä kautta vähemmistökieli saa näkyvyyttä ja arvostusta myös koulutusmaailmassa. Hankkeen teemoja: Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen, osaamisperusteisuus, osaamismerkit, portfolioarviointi.
Lisätietoja hankkeesta: Päivi Harjusalmi


Meri-Pohjolan opistopiirin TAIVAS -työtilat ja tallenteet (Taiteen perusopetus ja vapaa sivistystyö) hankkeen tavoitteet:
Tavoite 1: Kansalaisopistojen etä- ja hybridiopetukseen saadaan opistojen opettajien käyttöön digitaalinen tallenne- ja vuorovaikutuskanava. Välillisesti tästä hyötyvät myös kansalaisopistojen opisto- ja taiteen perusopetuksen opiskelijat. Hanke tukee etäopetuksen lisäksi myös kansalaisopistojen lähiopetusta.
Tavoite 2: Monimuotoistetaan ja skaalataan kansalaisopisto- ja taiteen perusopetuksen opetusta. Kansalaisopisto- ja taiteen perusopetuksen opinnot yhtenäistyvät laadullisesti alueella. Tämä tavoite luo myös pohjatyötä tulevaisuuden kansalaisopisto opintojen arviointiin, opintojen tunnistamiseen ja tunnustamiseen liittyen eli hankkeen tavoitteeseen 5.
Tavoite 3: Alueellinen hanke verkostoiduttaa opetuksen järjestäjät ja kehittää yhdessä tekemisen työkulttuuria. Hanke edistää yhdessä oppimista ja edesauttaa laadukkaiden koulutusten tarjoamista alueiden asukkaille, kuntalaisille.
Tavoite 4: Edistetään kestävää kehitystä ja kestävää hyvinvointia.
Tavoite 5: Ammatillisen ja digiosaamisen lisääntyessä lisääntyy myös osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen. TAIVAS-kanavan muodostumisen myötä vahvistuu opettajien osaaminen ja kollegialinen vuorovaikutus: usein hyvinkin yksinäistä työtä tekevät ainekohtaiset opistojen opettajat /tuntiopettajat saavat foorumin lähteä mukaan mm. Koski-kelpoisten kurssien kuvaustyöhön. Tuotettu ja tallennettu digitaaline opetussisältö on helposti todennettavissa ja tarkistettavissa ajatellen opitun tunnistamista ja tunnustamista.)
Hankkeen
teemoja ovat Digitaalisuus, etä- ja monimuoto-opetuksen kehittäminen ja laadunvarmistus. Etä- ja verkko-opetusmateriaaleja on luotu huikea määrä viimeistään 13.3.2020 alkaen. Nyt on kehitettävä TAIVAS-malli (taiteen perusopetuksen ja vapaan sivistystyön), ainekohtaisesti jaoteltu vuorovaikutus- ja verkkotallennusalusta opetusmateriaalien tallennuksen ja opistojen opettajien yhteiseen käyttöön. 
Mukana olevat opistot: Iin kansalaisopisto, Jokihelmen kansalaisopisto, Kalajoen kansalaisopisto, Kaukametsän kansalaisopisto, Kempele-opisto, Oulujoki-opisto, Oulujärven kansalaisopisto, Pudasjärven kansalaisopisto, Sotkamon kansalaisopisto ja Taivalkosken kansalaisopisto.
Hankkeen kotisivut: www.meripohjolanopistopiiri.fi
Lisätietoja hankkeesta: Outi Lohi (outi.lohi@ouka.fi), Tarja Takala-Hotti (tarja.takala-hotti@eduouka.fi) ja Omar Ikni (omar.ikni@eduouka.fi)

Mäntyharjun kansalaisopiston Oppimismuotoilulla tulevaisuuteen hankkeessa Kukin kansalaisopisto suunnittelee ja kokeilee yhden uuden digitaalisen etä-, verkko- tai monimuotokoulutuksen toimintakäytännön sekä yhden työelämälle tai yhteisöille suunnatun verkkokurssin tai etäyhteyksien avulla toteutetun verkko-opetustapahtuman. Kehittämisessä sovelletaan oppimismuotoilun prosessia, jossa yritykset, yhteisöt, opiskelijat tai asiakkaat osallistuvat suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Opistojen henkilöstö opiskelee oppimismuotoilua kolmessa työpajassa, joissa opistot jakavat uusia oppeja ja käytäntöjä.Mukana hankkeessa ovat myös Mikkelin kansalaisopisto ja Pieksämäen seutuopisto. 
Hankkeen teemoja:
Digitaalisuus, etä- ja monimuoto-opetuksen kehittäminen, yritysyhteistyö ja laadunvarmistus
Lisätietoja hankkeesta:
Jari Hautamäki, rehtori, https://www.facebook.com/groups/358030752561633/about

Sipoon opiston Osaaminen näkyväksi Itä-Uudellamaalla hankkeessa osallistutaan koulutukseen osaamisperustaisuudesta ja koulutetaan vertaismentoreita. Siinä kootaan tuntiopettajia yhteiseen opetussuunnitelmatyön kehittämiseen. Otetaan lukiot mukaan kehitystyöhön jotta voisimme tarjota lukiolaisille mahdollisuuden suorittaa osa lukion oppimäärästä opistolla. Hankkeessa toteutetaan koulutuksia, kokouksia, työseminaareja ja vertaismentoritapaamisia yhdessä Porvoon kansalaisopiston kanssa.
Lisätietoja
hankkeesta: Pirjo Pentti, 040 191 4378, pirjo.pentti@sipoo.fi 


Tornion kansalaisopiston
 Loisto! - Strategiatyön ytimessä hankkeen aikana  hankeopistoille syntyy selkeät strategiat, joiden mukaan on helppo toimia ja ne toimivat myös mm. työhön perehdyttämisen apuna. Hankkeen aikana opistoissa valmistuu muun muassa seuraavia toimintaa ohjaavia ja kehittäviä asiakirjoja: CAF-laatukäsikirjat, opistokohtaiset opintosuunnitelmat (osaamisperusteisuus huomioituna), kehittämisohjelmat, viestintäsuunnitelmat, kestävän kehityksen ohjelmat ja tasa-arvosuunnitelmat. Strategioiden mukaiset ohjeet, toimet ja tavoitteet tullaan sujuvasti ottamaan mukaan jokapäiväiseen työhön ja ne toimivat arjen työkalupakkina. Strategiatyöhön sitoutetaan opistojen henkilöstö, jolloin työhön sitoutuminen ja työhyvinvointi lisääntyvät. Hankkeen aikana opistojen johto saa tarvittavat tiedot ja taidot onnistuneen strategiatyön johtamiseen. Jatkuva ja suunnitelmallinen strategiatyö takaa laadukkaat opistopalvelut. Hankkeen teemoja ovat: Henkilöstön sitouttaminen strategiatyöhön. Selkeä strategia - selkeät tavoitteet, toiminta ja tulevaisuus. Laadukas sekä paikallisia, alueellisia ja yhteiskunnallisia tarpeita vastaava toiminta (sidosryhmien sitouttaminen). Strategiatyön tuloksellinen johtaminen. Hankkeessa mukana Rovaniemen ja Kemijärven kansalaisopistot sekä Meän Opisto
Lisätietoja hankkeesta: Arja Jaako, arja.jaako@tornio.fi, 0406694848 


Vantaan aikuisopiston HYKE - hybridiopetuksen kehittäminen hankkeessa on kolme "linjaa":
1) kartoitetaan ja selvitetään, mitkä välineet ja ohjelmistot soveltuvat parhaiten kansalaisopiston etä- ja hybridiopetukseen.
2) rakennetaan vertaisoppimisen malli tai rakenne, jossa sekä ykkkösvaiheen tuloksia ettämuuta kautta syntynyttä tietoa jaetaan ja jalostetaan sekä omaan käyttöön että laajemminjaettavaksi.
3) koko hankkeen näkökulmana on kognitiivisen ergonomian käsite, johon tutustutaan ja jotatuodaan osaksi toimintoja hankkeen eri osissa.Työhyvinvointi ja positiivisella tavalla joustavat digityötavat kehittyvät opiston normaaliksitoimintatavaksi.
Hankkeen teemoja ovat digitaalisuus, hybridiopetus, etä- ja monimuoto-opetus, digitaalisen opetuksen laadunvarmistus, opettajan työn sujuvoittaminen, opetuksen ja sisältöjen monipuolistaminen digikeinoin, vertaisoppiminen, kognitiivisen ergonomian käsitteen tutkiminen ja sen mahdollisuudet opetustyössä.
Lisätietoja hankkeesta; Johanna Friskberg




Kansalaisopistojen henkilöstökoulutushankkeet

Digiajan yhteistyöstä yhteiseen työhön on Meri-Pohjolan opistopiirin hanke, jota Oulu-opisto hallinnoi. Hankkeen teemoja ovat johtamisosaamisen ja yhteisöllisen kehittämisen vahvistaminen, digiajassa johtaminen, itsensä johtaminen uudessa etätyöajassa sekä työhyvinvointi. Hankkeessa järjestetään koulutuksia, jotka edistävät digiosaamista ja itsensä johtamista muutoksessa, oman hyvinvointiosaamisen ja kestävän elämäntavan vahvistamista sekä kokeilukulttuurin edistämistä digitalisoituvassa toimintaympäristössä. Johtamisosaaminen ja yhteisöllinen kehittäminen digiaikana sekä digijohtamistaitojen lisääminen Eriytetyt koulutusosiot 1-5 1.Etä- ja digityön filosofiaa tulevaisuusorientoituneisesti. Toisin katselun taito on tarpeellinen, mutta ei helppoa. (syystalvi 21) 2.Oppilaitosjohdon hyvinvointi ja vahvistuminen esimies- ja etätyössä, tutkimus rehtoreiden työhyvinvoinnista vuonna 2019 (kevättalvi 22) 3.Esimiestyö etätyö- ja digiaikana, innovatiivinen digijohtaminen (syystalvi 21) 4.Yhteistyöstä yhteiseen työhön muutostilanteissa, uudet toimintatavat (1 op) (alkukevät 2022) 5.Esimiehen opas digiajan johtamistyöhön (kevätkesä 22) Hankkeelle palkataan 50% hanketyöntekijä (koko projektin hallinta) organisoimaan opetukset ja muut järjestelyt. Projektityöntekijä ja tuntityöntekijä työstävät esimiesten kanssa oppaan vuoden 2022 loppuun mennessä. Hankkeesta voi lukea lisää; www.meripohjolanopistopiiri.fi ja yhteyshenkilönä toimii Outi Lohi. 

ONNO - Osaaminen näkyväksi, näkymätön osaamiseksi
hanke onTornion kansalaisopiston vetämä ja siinä on mukanaLapin opistopiirin kansalaisopistot (13), Meri-Pohjolan opistopiirin kansalaisopistot (19) sekä Järvi-Saimaan kansalaisopisto ja Sipoon opisto.
Hankkeen viisi teemaa/koulutusosiota:

1. Osaamisperusteisuus ja pedagogiikka
2. Opetussuunnitelmatyön kehittäminen ja kurssisuunnittelu
3. Opiston opetussuunnitelma -työpajat
4. Osaamismerkit
5. Pedagoginen johtamisosaaminen

Hankkeessa perehdytetään opettajat osaamisperusteisuusajatteluun sekä osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen vaikutuksiin opintototeutuksissa: kurssikuvausten laatimisessa, opetuksen käytännön toteuttamisessa sekä arvioinnissa. Perustetaan osaamisen tunnistamisen vertaismentorointiryhmä, jossa jaetaan kokemuksia ja vinkkejä. Ryhmän tehtävänä on jakaa tietoa myös muille ja sen jäsenet voivat tarvittaessa toimia kouluttajina muille opistoille hankkeen jälkeen.

Koulutukset toteutetaan viitenä erimittaisena koulutuskokonaisuutena, jotka koostuvat teoriasta, kehittämistehtävistä ja yhdessä tekemisestä. Koulutuksissa on mukana yhteisiä työseminaareja, joissa käydään osallistujien ja opistojen välistä dialogia. Koulutukset ja tapaamiset järjestetään pääosin etäyhteyksin. Kouluttajina mm. Anni Karttunen, koulutuspolitiikan asiantuntija, laatuosaamisen tunnistaminen ja arviointi Kimmo Mäki KTT, KL, AmO, Yliopettaja, korkeakoulupedagogiikka, johtaminen, HAAGA-HELIA AMK Elina Iloranta, KM, kehityspäällikkö, osaamisperusteisuuden kehittäminen, HAAGA-HELIA AMK Päivi Kilja KT, pedagoginen kehittäminen, ammattipedagogiikka sekä opintojen henkilökohtaistaminen ja ohjaus Sanna Brauer KT, Osaamismerkit, Oulun AMK Lotta Pakanen, asiantuntija, Osaamismerkit, Opintokeskus Sivis Kansalaisopistokentältä tulevat kouluttajat: Siilinjärven kansalaisopisto, Mari Puttonen - osaamisen tunnistaminen ja arviointi taideaineissa. Wellamo-opisto - Open Badge -merkit kädentaidoissa
Hankkeen kotisivut ovat työn alla. Hankkeen yhteyshenkilö on Tarja Hooli. 

OSKU - (Osaamisperusteet kurssikuvauksiin kansalais- ja työväenopistoissa), on Auralan kansalaisopiston hanke, jossa mukana ovat Kaarinan kansalaisopisto, Lieto-opisto, Naantalin opisto, Paimion opisto, Raisio-opisto, Skärgårdens Kombi, Turun suomenkilinen työväenopisto ja Åbo Arbis. Hankkeessa korostuu jatkuvan oppimisen merkitys osaamisjärjestelmässä. Tarkoituksena on laajentaa opisto verkoston henkilöstön tietämystä elinikäisen oppimisen merkityksestä, osaamisperusteisuudesta sekä osaamisen tunnistamisesta. Hankkeen antamien valmiuksien myötä kansalais- ja työväenopistojen osaamisperusteista kurssitarjontaa lisätään. 
Lisätietoja: tiina.seikkula@aurala.fi ja 0503167754