Vapaan sivistystyön opintoseteliavustukset työllistymis- ja työmahdollisuuksien vahvistamiseen kansalaisopistoissa 2020

Auralan kansalaisopiston hankeessa Perustaidot voimavarana - vahvempi polku työelämään keskitytään työelämä- ja työnhakutaitoihin, kieli- ja viestintäosaamiseen, matemaatisiin taitoihin sekä digitaitoihin. Hankkeen aikana järjestetään 8 viikon kursseja, joilla osallistujat pääsevät kehittämään omista lähtökohdistaan keskeisiä perustaitoja, joiden vahvistuminen on tärkeää työelämään pääsemiseksi. Lisätietoa hankkeesta: hankekoordinaattori Essi Leikas essi.leikas@aurala.fi 0503586385


Etelä-Helsingin kansalaisopiston Eteenpäin työelämässä-hankeessa paneudutaan
 Suomen kielen taidon merkitykseen kotoutumisessa ja työllistymisessä. Hankkeessa on käytössä Kaikkien malli -joka nivoo opetuksen tiiviisti osallistujien omiin tarpeisiin ja elämäntilanteeseen. Hanke tarjoaa suomen kielen koulutusta maahanmuuttajataustaisille siivousalan työntekijöille ja työnhakijoille. Työntekijöiden kohdalla työllistämisvaikutukset liittyvät lisätuntien saamiseen kielitaidon kohentuessa. Suurin osa työntekijöistä tekee huomattavasti alle normaalia viikkotuntimäärää, yleisesti n. 10 t/vko.
Lisätietoa hankeesta;
rehtori Minna Prunnila minna.prunnila@etko.fi, hankkeen kotisivut tulossa etko.fi-sivuille. 


Harjulan kansalaisopisto,
ASKEL - oma polku työelämään-hanke toteutetaan yhdessä Lahden seurakuntayhtymän, Lahden Klubitalon, Monitoimikeskus Takataskun, Suomen Diakoniopiston sekä Lahden TE-toimiston kanssa. Hankkeen aikana mukaan tulevat myös uudet työelämätahot. Hankkeesa tuotetaan koulutusta, joka parantaa ensisijaisesti osallistujien työelämävalmiuksia ja työllistymistä, mutta myös valmiuksia jatko-opintoihin ja omalla koulutus- ja urapolulla etenemiseen.

Osallistujamäärätavoite on 70, josta 12-14 vuonna 2020 ja 54 vuonna 2021. Koska kohteena ovat ensisijaisesti työttömät mutta myös työttömyysuhan alaiset, uudelleen koulutettavat, maahanmuuttajat, mielenterveyskuntoutujat ja henkilöt, jotka eivät yleensä oma-aloitteisesti hakeudu koulutukseen, tarvitaan koulutuksen tueksi yksilöllistä opinto-ohjausta ja muuta tukea ongelmatilanteisiin. Tavoitteena on, että jokainen koulutuksen aloittava suorittaa vähintään yhden koulutusmoduulin, joka on laajuudeltaan 5 opintopistettä eli 135 tuntia. Koulutus on suunniteltu osaamisperusteisesti ja sisällöt vastaavat YTO-opintojen työelämä- ja digivalmiuksia kehittäviä osia. Suoritukset voidaan kirjata osaksi osallistujan yksilöllistä koulutuspolkua ja/tai KOSKI-järjestelmään. Oppilaitosyhteistyökumppanina on Suomen Diakoniaopisto. Sen kanssa kehitetään LAKE 2020 "Jatkuva oppiminen ja osaamisperusteisuus kansalaisopistossa - toimintamallien kehittäminen" -hankkeessa arvioinnin toimintamallia ja prosessia, joka mahdollistaa eri tavoin hankitun osaamisen ja/tai kansalaisopistossa suoritetun koulutuksen opintopisteyttämisen ja liittämisen osaksi tutkintoa ja/tai henkilökohtaista koulutuspolkua. ASKEL-hankkeessa toimintamallia viedään käytäntöön ja kehitetään kokemusten perusteella lisää.
Lisätietoa hankkeesta; https://peda.net/harjulan/aopt, Leena Mäkelä puh. 044 7725001


Helsingin aikuisopiston
Työtä kohti -hankkeen teemoja ovat mm. Suomen kielen parantaminen, Suomi yhteiskuntana, koulutus- ja työmahdollisuudet. Hanke on tarkoitettu maahamuuttajille joiden lähtötaso suomenkielessä on noin A2.1. Koulutukset koostuvat suomen kielen, yhteiskuntatiedon, digitaitojen, ohjauksen ja työharjoittelun elementeistä.
Lisätietoja hankkeesta; Sirpa Rönkkö

Helsingin työväenopiston LUKUTUKI – erityisen tuen tarpeet luku- ja kirjoitustaidon koulutuksissa -hankkeessa järjestetään luku- ja kirjoitustaidon koulutusta aikuisille maahanmuuttajille, joilla on oppimisvaikeuksia tai joiden oppiminen ei muusta syystä etene. Lisäksi hankkeen tavoitteena on erityispedagogisten ratkaisujen kehittäminen luku- ja kirjoitustaidon koulutuksiin.
Lisätietoa hankkeesta; apulaisrehtori Anne Rasskasov, anne.rasskasov(at)hel.fi, p. 09 310 25448

Joensuun seudun kansalaisopiston Osaava työnhakija -hankkeen kohderyhmä on alhaisen koulutustason työttömät tai työttömyysuhan alaiset. Maahanmuuttaja taustaisten osallistuminen on mahdollista, mikäli heidän suomen kielen taito on riittävä. Hankkeessa yhteistyökumppaneina toimivat Luotsi Joensuu, Sosiaaliturvayhdistys sekä Työttömien yhdistykset. Hanke tarjoaa työttömien atk-perustaito opetusta. Opetusmuoto on kontaktiopetus. Oppilaita rekrytoidaan Luotsi Joensuun ja P-K:n sosiaaliturvayhdistyksen Tarmo-hankkeen kautta.

Hankkeessa käsiteltäviä teemoja;
-opitaan käyttämään digitaalisia välineitä ja hallitsemaan tiedonhaun perusteet sekä kyky tiedon arviointiin, pystytään kommunikoimaan muiden kanssa digitaalisesti ja suorittamaan itsenäisenä toimijana erilaisia työllistymistä parantavia tietoteknisiä toimenpiteitä, tehdään tunnetuksi paikallisia verkkopalveluja
- koulutuksessa mukaillaan tietokoneen @-ajokortin sisältöjä täydennettynä Ylen digitreenien aineistoilla. Pääpaino koko jaksossa työ-elämän atk-perustaidoissa.
- koulutuksen jälkeen osallistuja osaa perustaa sähköpostitilin, lähettää sähköpostin liitetiedostoineen, laatia muotoillun word-dokumentin (työnhakulomake + CV), tallentaa tiedot sekä hallitsee sähköisen asioinnin palveluja kuten KELA, TE-palvelut sekä muut yleiset rekrytointiin liittyvät palvelut. Perustaitokoulutuksen jälkeen oppilas hallitsee selainohjelman sujuvan ja tietoturvallisen käytön sekä Excel-taulukkolaskennan perusteet.
- kannustamme osallistujia osallistumaan hankkeen jälkeen kansalais-opiston omiin ryhmiin tekemällä opintoja tutuiksi ja kertomalla työttömien opintosetelien käyttömahdollisuuksista opintojen osarahoittamiseksi. Myös muita paikallisen digituen väyliä opastetaan käyttämään mukaan lukien Luotsin työllisyyspalvelut, jos ne eivät entuu-destaan ole tuttuja.
Oppilaat käyttävät opinnoissa Peda.net verkkoalustaa materiaalijaossa ja itseoppimisessa.
Joensuun seudun kansalaisopiston Osaava työnhakija -hankkeen kohderyhmä on alhaisen koulutustason työttömät tai työttömyysuhan alaiset. Maahanmuuttaja taustaisten osallistuminen on mahdollista, mikäli heidän suomen kielen taito on riittävä. 
Lisätietoja hankkeesta; Terho KontkanenLisätietoja hankkeesta; Terho Kontkanen

Jyvälän kansalaisopiston hankkeessa Polkuja työelämään ovat mukana Ahjolan kansalaisopisto, Auralan kansalaisopisto, Heinolan kansalaisopisto, Linnalan opisto, Rovalan kansalaisopisto sekä Vuolle opisto. Hankkeessa tarjotaan koulutusta viidestä moduulista: 1. arjen perustaidot, 2. digitaidot, 3. työelämän suomi (tarvittaessa), 4. työkyky- ja työnhakutaidot ja 5. ohjattu työharjoittelu.Koulutusta tarjotaan kolme viisi moduulia sisältävää koulutusjaksoa, jotka kestävät kukin 14 opetusviikkoa. Koulutus toteutetaan neljänä päivänä viikossa ja viikkotuntimäärä on 15-20. Osa tunneista toteuteaan ohjattuna työharjoitteluna ja yksilöohjauksena.
Lisätietoja hankkeesta; Helena Huovila, helena.huovila@jyvala.fi 0405225448

Järvenpään Opiston Työllistä mut! -hanke toteutetaan yhdessäKeravan Opiston, Tuusulan Opiston, Jokelan Kansalaisopiston, Seurakuntaopiston ja Keudan kanssa. Koulutukset suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä Opistojen opetushenkilöstön ja ammatillisen koulutuksen järjestäjän opetushenkilöstön kanssa, ohjaus- ja tukipalveluja hyödyntäen. Opinnot toteutetaan tuetusti ja ohjatusti toiminnallisissa ympäristöissä, opetustiloissa ja ATK-luokissa sekä verkossa. Osa opinnoista on mahdollista toteuttaa aidoissa työskentely-ympäristöissä työpaikoilla.

Vapaan sivistystyön punainen lanka on jatkuvan oppimisen tukeminen, joten kokonaisvaltaisen pedagogisen suunnittelun ja yksilöllisten oppimisympäristöjen rakentaminen tukee henkilön/opiskelijan myönteisiä oppimiskokemuksia. Henkilökohtaisen osaamisen vahvistamissuunnitelman laatimisessa kiinnitämme huomiota psykososiaalisiin voimavaroihin; kognitiiviset taidot, tunnetaidot sekä sosiaaliset taidot, jotka ovat keskeisiä vahvistettavia perustaitoja hankkeen kohderyhmälle. Koulutusten toteutus tapahtuu siten, että osaamista vahvistetaan työelämälähtöisissä toimintaympäristöissä ohjatusti henkilökohtaisen osaamisen vahvistamissuunnitelman mukaisesti. Toimintaympäristöt ovat työelämälähtöisiä ja niitä voivat olla työpajat, työpaikat tai esimerkiksi oppilaitosten työsaliympäristöt. Opiskelija hankkii lisäosaamista myös verkkoympäristössä ja lähiopetustunneilla sikäli kun se tukee oppimista ja osaamisen vahvistamista (monimuotomenetelmät). Henkilökohtaista ohjausta, tarvittaessa myös työpaikalla. Tukea annetaan myös elämänhallintaan liittyvissä asioissa.

HAKEVA TOIMINTA Hankkeessa tehdään yhteistyötä kuntien osaamis- ja työllisyyspalvelujen, kotoutumispalvelujen ja nuorisopalvelujen kanssa. Näitä ovat mm. Järvenpään Verso ja Vaikuttamo sekä Keravalla ja Tuusulassa toimivat Ohjaamot. Kerava on mukana työllisyyden kuntakokeilussa, jota kautta asiakkaat ohjautuvat perustaitojen ja osaamisen kehittämisen tukitoimiin, joten teemme yhteistyötä kuntakokeiluverkoston kanssa. TE-toimistot ovat hankkeen yhteistyökumppaneita Ohjaamoiden toiminnan kautta. Hyödynnetään Digistä mua! Hae mut! -hankkeessa suunniteltuja ja toteutettuja HAKEVAan toimintaan liittyviä käytänteitä.
TUKEVA TOIMINTA Hankkeessa on tarkoituksena löytää mielekkäitä polkuja työllistymistä edistävän osaamisen hankkimiseksi. Kohderyhmänä henkilöt, joilla on heikko pohjakoulutus ja/tai vaikeuksia päästä varsinaiseen koulutukseen esimerkiksi puutteellisen kielitaidon tai muiden oppimisen tai koulutukseen hakeutumisen esteen takia. Hankkeessa pyritään edistämään keinoja niiden henkilöiden löytämiseksi ja ohjaamiseksi työllistymistä edistävien tukipalvelujen piiriin, jotka eivät oma-aloitteisesti hakeudu ohjaukseen tai koulutukseen (esim. mielenterveys- ja päihdeongelma
Lisätietoa hankkeesta; hankepäällikkö Heidi Vesa, heidi.vesa@jarvenpaa.fi, p.040 315 3033


Kalliolan kansalaisopiston hanke Digiharppaus - kohti nykypäivän työelämän digiperustaitoja toteutetaan yhteistyössä Rikosseuraamuslaitoksen sekä Sininauhasäätiön kanssa. Keskeisiä koulutussisältöjä ovat Office 365 -toimistosovellukset, sähköinen viestintä (ml. sähköpostin käyttö), pilvipalvelut sekä työelämän TVT-erityistaidoista valinnaisena digitaalinen kuvankäsittely tai ohjelmointi. Näiden ohella opitaan tiedonhakua ja sähköistä asiointia. Hankkeessa pyritään edistämään nykypäivän työelämässä vaadittavia TVT-perustaitoja kohderyhmissä (päihde- ja rikostaustaiset sekä maahanmuuttajat), joihin kuuluvista monilla on heikko pohjakoulutus ja puutteelliset TVT-taidot.
Lisätietoja hankkeesta; Petra Åhlström, projektivastaava, petra.ahlstrom@kalliola.fi


Kiuruveden kansalaisopiston PUHTI - puhtia tielle työelämään hankkeen tavoitteena on vahvistaa työttömien, työttömyysuhanalaisten ja työvoiman ulkopuolella olevien aikuisten perustaitoja, sekä kehittää heidän valmiuksia työelämään työllistymistä varten. Koulutusmoduuleissa teemoina ovat mm. vuorovaikutus, itsetunnon vahvistaminen, opiskelutaidot, työhakutaidot, perus- ja digitaitojen kehittäminen sekä työelämäjaksot. Hankkeen toimenpiteinä on tarjota koulutusta, joka toteutetaan lähiopetuksena, ryhmä- ja yksilöohjauksena. Lisäksi hankkeen toimenpiteenä on työelämäjaksot. Koulutuskokonaisuus sisältää kolme 120 tunnin laajuista moduulia, joista jokaiseen sisältyy 10 tuntia mahdollisuus yksilöohjaukseen. Hankkeen aikana tehdään tiivistä yhteistyötä Kiuruveden Urheilijat ry:n kanssa. Kiuruveden kaupunki on tehnyt sopimuksen yhdistyksen kanssa, jossa vuosittain asetetaan tavoitteet montako työtöntä seura työllistää palkkatuella ja montako ihmistä ohjataan kuntouttavaan työtoimintaan. PUHTI -hankkeen aikana Kiuruveden Urheilijat myös rekrytoi sekä tiedottaa hankkeesta. Lisäksi hankkeen aikana tehdään yhteistyötä Luotsi nuorten työpajatoimintaan liittyen. Näihin työpajoihin voidaan ohjata 17-25 -vuotiaat nuoret työttömät. Yhteistyötä tehdään myös Pohjois-Savon TE-keskuksen kanssa. Kotisivut tulevat Kiuruveden kaupungin nettisivuille.
Lisätietoja hankkeesta: rehtori Maija-Leena Kemppainen p. 0405949383, maija-leena.kemppainen@kiuruvesi.fi

Kuopion kansalaisopiston hanke Toiminnallista suomea ja työelämätietoa toteutetaan paikallisten yhteistyötahojen kanssa ja se on suunnattu ikänsä työtä tehneille, mutta ei välttämättä koulua käyneille, työelämään suuntaamassa oleville maahanmuuttajille. Keväällä 2021 toteutettava koulutus sisältää rauhallisesti etenevää, toiminnallista, työelämän arkitilanteiden kautta tapahtuvaa suomen kielen perusteiden opiskelua (A1-taso), eri ammatteihin tutustumista, vierailuja työpaikoilla ja ammattiopinnoissa,, yksilöllistä ura- ja opinto-ohjausta ja mahdollisuutta työssäoppimiseen. Hankkeessa tutustutaan eri ammatteihin ja työmahdollisuuksiin luokassa, vierailuilla sekä työssäoppimisjaksollla. Etsitään omaa suuntaa ja mahdollisuuksia sekä opitaan suomen kielen perusteita ja ammattisanastoa työelämän näkökulmasta.
Lisätietoa hankkeesta; Johanna Jussila

Pirkan opiston hanke Pirkan aikuisoppijat toteutetaan Pirkan opiston, Nokian kaupungin työllisyyspalveluiden, Pirkkalan kunnan työllisyyspalveluiden sekä Lempäälän kunnan työllisyyspalveluiden yhteistyönä. Hankkeessa käsiteltäviä teemoja ovat kieli- ja kulttuuriosaamisen parantaminen, elintarvikehygieniaan liittyvien taitojen omaksuminen, tietoyhteiskuntataitojen kehittäminen. 

Hankkeessa maahanmuuttajataustaisille työttömille työnhakijoille järjestetään kohdennettua suomen kielen koulutusta KOTO-ajan jälkeiseen kieli- ja kulttuuriosaamisen kehittämiseen. Koulutus toteutetaan lähiopetuksena Nokialla ja Pirkkalassa, 5 tuntia/vko. Koulutus suunnataan molemmissa kunnissa yhdelle 15 henkilön opiskelijaryhmälle.
Kielikoulutuksen jatko-osiona toteutetaan selkokielinen hygieniapassikoulutus molemmille ryhmille.Koulutus toteutetaan lähiopetuksena Nokialla ja Pirkkalassa, 5 tuntia / vko.
Työllisyyspalvelujen asiakkaina oleville työttömille työnhakijoille järjestetään kohdennettua perustietotekniikkataitojen koulutusta. Koulutus toteutetaan lähiopetuksena Lempäälässä 15 opiskelijalle, 5 tuntia / vko.
Kaikki em. koulutukset toteutetaan kuntouttavana työtoimintana, jolloin ne sisältyvät asiakkaiden työllistämissuunnitelmiin ja asiakkaat voivat osallistua niihin työttomyysetuudella.
Koulutukset toteutetaan lukuvuonna 2020-2021: syyskaudella 3 kk:n jaksot ja kevätkaudella 3 kk:n jaksot.
Lisätietoa hankkeesta; www.pirkanopisto.fi rehtori Matti Korolainen, matti.korolainen@nokiankaupunki.fi, 040 133 4210

Porvoon kansalaisopisto-Borgå medborgarinstitut yhteistyössä Loviisan kansalaisopiston ja Sipoon opiston kanssa käynnistää hankkeen Aika digittää-Digidags. Hankkeen teemoja ovat; työ- ja arkielämän digitaidot ja sähköiset työnhakutaidot, sekä sähköiset viranomaiskontaktit. Hanke toteutetaan yhteistyössä paikallisten TE-toimistojen, kuntien työllisyyspalveluiden, työpajojen, kirjastojen, kuntien palvelukonttoreiden, maahanmuuttajapalveluiden, kuntien rekry-osastojen, itä-uudenmaan monikulttuurisen yhteistyöverkostoston sekä työttömien yhdistysten kanssa. Hankkeen kautta tarjotaan kursseja, digitukea, etätukea, etäkursseja, monikielistä ja myös monikulttuurista digi-tukea maahanmuuttajille. Porvoossa hakevana toimintana yleisluentoja esimerkiksi arkielämän talousasioista. Loviisassa ja Sipoossa myös henkilökohtaista ohjausta ja Sipoossa erilliset työnhaku-kurssit harjoittelujaksoineen
Lisätietoa hankkeesta; apulaisrehtori/biträdande rektor Maria Malin, 0404891891, maria.malin@porvoo.fi, www.porvoo.fi, www.sipoo.fi, www.loviisa.fi


Seinäjoen kansalaisopiston Työllistämö - toiminnallisia polkuja työelämään on sujuva ja nopea väylä ohjatulle työelämäjaksolle ja tulevaisuuden suunnitteluun, jossa hyödynnetään osaamiskartoitusta ja henkilökohtaista kehittämissuunnitelmaa. Hankkeen aikana mallinnetaan Seinäjoen kansalaisopiston aikuisten työpajatoimintaa ja kehitetään seinätöntä pajatoimintaa, jolla vahvistetaan opiskelijoiden ohjautumista työelämään. Hankkeen teemoja; Työelämä (työelämä- ja perustaidot), mielekkäät harrastukset ja terveelliset elämäntavat.
Lisätietoja hankkeesta; Teppo Latvanen, 0407748391, teppo.latvanen@seinajoki.fi

Tornion kansalaisopiston Virkkuset-hankkeessa ovat mukana Kemijärven kansalaisopisto, Posion kansalaisopisto, Meän Opisto sekä Lapin opistopiiri. Hankkeessa käsiteltäviä teemoja ovat suomen kielen suullinen ja kirjallinen ilmaisu, esiintymistaito, asiakaspalvelu, tvt-taidot, näppäilytaito, ensiapu, työturvallisuus, minäkäsitys, elämänhallinta. Hankkeessa valmistellaan kurssitarjotin, jossa ns. pakolliset aineet (äidinkieli, englanti, ruotsi, näppäilytaito, tvt-taidot, esiintymistaidot, suullinen ilmaisu) ja valinnaiset, jotka opiskelija voi koota kokemiensa tarpeiden ja mieltymystensä mukaan opistojen normaaleilta kursseilta. Osa koulutuksista toteutetaan etänä, jotta opiskelijat saavat tuntumaa myös etäopiskelusta. Tehdään henkilökohtaistamissuunnitelma, josta selviää mm. tukitoimien ja muiden erityisjärjestelyjen tarve.Tehdään yhteistyötä mm. alueiden TE-palveluiden, sosiaalitoimen, hakevan nuorisotyön, vankilatyöntekijöiden ja työttömien yhdistysten kanssa opiskelijoiden rekrytoimiseksi. Tavoitteena on antaa osallistujielle tämän päivän työelämän vaativuustason mukaiset valmiudet.
Lisätietoja hankkeesta; Arja Jaako, arja.jaako@tornio.fi, 040 669 4848

Vakka-Suomen kansalaisopiston Kotona maailmalla-hankkeeen yhteistyökumppanina toimii Rauman kansalaisopisto. Hankkeen teemoja ovat maahanmuuttajien koulutus, yhteiskuntataidot, elinikäinen oppiminen, koulutuspolut. Koulutus tähtää kotoutumista tukevien perustaitojen kuten suomen kielen oppimiseen, yhteiskuntatietojen ja -taitojen lisäämiseen sekä työllistymis- ja jatkokouluttautumis- mahdollisuuksien vahvistamiseen (esim. yhteiskunta- ja työelämätieto, työntekokulttuurit, työelämän pelisäännöt, kokopäivätyölle vaihtoehtoiset työntekomahdollisuudet, medialukutaito). Hankkeessa järjestetään myös luku- ja kirjoitustaitoja vahvistavaa lukupiiri- ja sanapajatyyppistä koulutusta. Maahanmuuttajien lähtökohdat digitaalisissa taidoissa ovat hyvin erilaiset, siksi koulutukseen tulee sisältää myös digitaalisten perustaitojen opetusta. Koulutusta järjestetään sekä luokkahuoneopetuksena että erilaisissa käytännön oppimisympäristöissä kuten kirjastoissa tai muissa julkisissa palveluissa.

Hankkeessa keskitytään erityisesti ulkomaalaistaustaisten perheiden jäseniin, jotka eivät tällä hetkellä ole työelämässä. Nämä henkilöt ovat usein pienten lasten äitejä. Yhdessä neuvolapalveluiden kanssa on selvitetty ulkomaalaisten kotiäitien tarpeita, ja sen perusteella alueella tarvitaan erityisesti tälle ryhmälle yhteiskunta- ja työelämävalmiuksia vahvistavaa koulutusta. Koulutuksen järjestämisessä otetaan huomioon lastenhoitotarpeet järjestämällä lastenhoito koulutuksen aikana. Koulutuksen kohderyhmää ovat myös työvoiman ulkopuolella olevat ja työttömyysuhanalaiset aikuiset, joilla on heikot perustaidot. Tämän tyyppisen koulutuksen tarpeessa ovat myös esimerkiksi suoraan työperäisesti maahan tulleet henkilöt, joilla on alhainen koulutustaso ja raskas fyysinen työ.

Olennainen osa hanketta on oppimateriaalien kartoittaminen, kehittäminen ja tuottaminen. Suomen kielen ja yhteiskuntataitojen koulutuksiin sopivaa materiaalia ei ole helppoa löytää ns. yksissä kansissa. Vaikka monipuolista materiaalia on painetussa muodossa tarjolla melko paljon, ei mikään suomen kielen oppikirja sinällään sovellu eri tahdissa etenevien, eri tasoilta aloittavien ja taustoiltaan hyvin heterogeenisten opiskelijoiden ryhmän tarpeisiin. Kirjallinen materiaali on tärkeää, sillä vaikka sähköistä materiaalia on runsaasti tarjolla, kaikki eivät pysty sitä hyödyntämään. Myös sähköisen materiaalin kartoittaminen, luokittelu ja kokoaminen opiskelijoita hyödyntäviksi kokonaisuuksiksi vaatii resursseja. Lisäksi toisen kielen oppijan tulisi selviytyä jokapäiväisen elämänsä tilanteissa melko pitkälti kirjallisen materiaalin varassa. Yhtenä keskeisenä toimenpiteenä hankkeessa on tuottaa selkokielistä materiaalia, jotta opiskelijamme selviytyisivät arkielämässä päivittäin kohtaamistaan haastavissa kirjallisissa tilanteissa.

Vaikka useat eri tahot järjestävät maahanmuuttajille koulutusta ja muita palveluja, niistä ei ole kootusti ja helposti saatavilla olevaa tietoa. Hankkeessa kartoitamme mukana olevien kansalaisopistojen toiminta-alueella eri tahojen tarjoamia palveluja ja koulutuksia. Näiden pohjalta laadimme koulutuspolkumallin, joka auttaa henkilöä hahmottamaan omaa osaamistaan, koulutustarpeitaan ja mahdollisuuksiaan suomalaisilla työmarkkinoilla. Koulutuspolut mahdollistavat henkilökohtaisen opintosuunnittelun ja uraohjauksen. Tieto koulutuspoluista saatetaan selkokieliseen kirjalliseen muotoon ja sähköisenä esimerkiksi kaupunkien ja opistojen kotisivuille. Näitä tietoja voivat hyödyntää kaikki maahanmuuttajien kanssa työskentelevät tahot.
Lisätietoja hankkeesta; Katri Kauhanen katri.kauhanen@vakkaopisto.fi

Valkeakoski-opiston hankkeessa Oppiva Etelä-Pirkanmaa opiston yhteistyökumppaneina toimivat Etelä-Pirkanmaan kuntien työllisyyspalvelut (Akaa, Kangasala, Pälkäne, Urjala, Valkeakoski). Hankkeessa käsiteltäviä teemoja ovat aikuisten heikkojen perustaitojen vahvistaminen, työelämässä tarvittavat taidot, maahanmuuttajien kielitaito sekä yhteiskunta- ja työelämävalmiudet. Koulutuksella vahvistetaan erityisesti työttömien, työttömyysuhan alaisten ja työvoiman ulkopuolella olevien aikuisten perustaitoja. Koulutusten tavoitteena on edistää vaikeimmin työllistyvien osallistujien osaamista siten, että työhön tai jatkokoulutukseen ohjautuminen mahdollistuu. Koulutus on jaettu moduuleihin, joista osallistujat voivat koota itselleen sopivan neljän opintopisteen kokonaisuuden: luku-ja kirjoitustaito, numerotaidot, digitaidot sekä työelämän kestävän kehityksen taidot. Maahanmuuttajille on erikseen kohdennettu kielitaitoa ja yhteiskunta- ja työelämävalmiuksia edistävä koulutuskokonaisuus. Koulutukset suunnitellaan joustavasti osallistujien tarpeiden ja taitojen mukaan. Hanke on suunniteltu yhteistyössä Valkeakoski-opiston toiminta-alueen kuntien työllisyyspalvelujen kanssa, ja se on osa Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilun yhteistyörakennetta. Asiakkaat ohjautuvat koulutuksiin pääosin työllisyyspalvelujen OMA-valmentajien kautta.
Lisätietoa hankkeesta; koulutuspäällikkö Johanna Jokinen, johanna.jokinen@valkeakoski.fi, p. 0403357006

Vuolle Opiston Työllistymisvalmennus 2020-2021 -hankkeessa  tarjotaan Vuolteen Ystävyyskeskuksen non-formaalia, henkilökohtaista työllistymisvalmennusta, jossa huomioidaan asiakas kokonaisuutena. Valmennuksen painopisteet ovat työllistymis- ja opiskeluvalmiuksien kehittymisessä sekä asiakkaan perustaitojen sekä minäpystyvyyden vahvistamisessa. Valmennus on räätälöityä, joustavaa ja mukautettavissa asiakkaan tarpeisiin. Valmennuksen tavoite on vahvistaa jokaisen valmennuksen läpi käyneen henkilön niitä työllistymiseen ja opiskeluun tarvittavia valmiuksia, jotka mahdollistavat työssä tai opiskelumaailmassa pysymistä tai sinne siirtymistä. Osallistujan tilanne ja osaaminen kartoitetaan, perustaitoja vahvistetaan, yksilön vahvuudet ja kiinnostuksenkohteet tuodaan tietoisuuteen, työelämän viestintätaitoja harjoitellaan, työnhakuvalmiuksia edistetään, mahdollisuus ohjattuun työssäoppimiseen,
Lisätietoa hankkeesta: Minna Ylilehto minna.ylilehto@vuolleoulu.fi, 044-7261267, hankkeen sivu tulossa opiston sivustolle; www.vuolleoulu.fi

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä