2017-18 oppimista

Yritettiin tehdä elävä mind map!

Puheensorinaa,,, sä oot kirkko, mee tonne, hiippakunta tulee tänne, sairaanhoito ja köyhäinhoito menee hospitaaliin. Sä oot lukkari, koska siellä opetetaan lukemaan. Mihin kuninkaan tiedotukset menee? Mä meen kattoon kirjasta. Kuulemma pappi luki niitä! Lukkari on tässä, mikä sää oot? Kirja. Joo. Aikamoisen hienoa keskustelua opitusta. Ja lopulta se syntyi. Piirrettiin taululle ja samalla mietittiin vielä asioiden paikkoja. Myös johtajuutta syntyi. Sitten pohdittiin rooleja ja vahvuuksia. Hyvä me!

Aamupiirissä syntyi kehityskeskustelu

Kuunneltiin viikkotehtävän tarinoita arjen sankareista. Keskusteluun nousi viikkotehtävän tekemisen vaikeus, jos tehtävää ei ole muistanut tai tehnyt. Entä jos ei ole ns. aikaa, eli jos lähes joka päivä on jotain harrastusta tai menoa? Ja jos on vain yksi päivä viikossa, jolloin ehtisi tehdä, mutta kun juuri silloin ei ole MOTIA. Silloin on tehtävä suoritettava ajatuksella, että se on TYÖ, joka on tehtävä, oli motia tai ei. Jos on mahdollisuus aikatauluttaa tehtävät pitkin viikkoa, voi odotellakin sitä motia ja tehdä tehtävä silloin motivoituneena! Kannattaa kokeilla. Tämän asian oivaltaminen on tärkein viikkotehtävien tavoite. Ne eivät ole vain läksyjä, vaan enemmän. Ne ovat keino opetella vastuuta omasta tekemisestä ja oman aikataulutuksen merkittävää oppimista. Keskustelussa nousi esiin myös oppilaan huomio, MOTI LASKEE kun tehtävää lykkää.

Aamun aloituspiiri

kokoontuu yhteistyötaitojen osaamisen ympärille. Nämä asiat kirjattiin yhdessä tärkeinä taitoina, kun toimitaan yhdessä. Jokainen saa vuorollaan kuulla, mitkä löytyvät itsestä. Moni on tiennyt joitakin, mutta ehkä koskaan ei kaikkia. Ja nyt saa sanoa samankin kuin joku toinen, koska "sit ne asiat tietää olevan vahvoja", kuten eräs meistä totesi.

Hyviä asioita

mietittiin tutusta henkilöstä, jota arvostaa. Mitä hyviä luonteenpiirteitä ja asioita hänessä on? Miten hän toimii? Oma pappa, äiti, valmentaja, hyvä kaveri. Koottiin ominaisuudet näkyviin.