Perämies Wiklundin aarre

Tervetuloa!

Tältä sivustolta löydät Kokkolan Yliopistokeskus Chydeniuksen luokanopettajien aikuiskoulutuksen opiskelijoiden kehittämän ilmiöoppimiseen liittyvän materiaalin nimeltä Perämies Wiklundin aarre.

Materiaali on ilmainen, vapaasti muokattavissa oleva, sekä omassa työssä hyödynnettäväksi tarkoitettu kokonaisuus. Toivomme, että materiaalista on sinulle hyötyä.

Ilmiönä tässä kokonaisuudessa toimii talvinen meri. Toteutettu kokonaisuus jakaantui ajallisesti seuraavasti:
2 x 45 min projektin aloitus koululla
4 x 45 min ulkotyöskentelyä Villa Elbassa
2 x 45 min projektin lopetus koululla seuraavana päivänä

Mukavia hetkiä ilmiöoppimisen parissa!

Tekijät: Mikko Airto, Markku Heinonen, Sami Laakso & Niina Liukkonen

Taustatarina
Oppimiskokonaisuuden taustalla on tarina perämies Wiklundin pelastamasta aarteesta, joka on lukittuna arkussa. Tavoitteena on saada tehtävien avulla arkku auki. Ajallisesti taustatarina sijoittuu 1800-luvun puoliväliin Oolannin sodan melskeeseen Itämerellä. Oppilaat toimivat kokonaisuuden aikana ryhmissä. Tässä kokonaisuudessa ryhmiä oli neljä, joissa kussakin oli 5-6 oppilasta. Tehtävät ovat siten luotu neljää ryhmää silmälläpitäen. Aarretta varten tässä kokonaisuudessa tarvitaan jokin lukittava arkku tai muu lipas, joka on avattavissa neljänumeroisella koodisarjalla (ks. alta kuva arkusta). Aarteena tässä esimerkissä toimivat suklaakolikot.

Oppilaille luetaan oppimiskokonaisuuden alkuun kirje perämies Wiklundilta:

“Tarkoitettu sille kuka tahansa tämän kirjeen löytää. Nimeni on perämies Wiklund ja haluan kertoa tarinani. Minulla ei ole paljon aikaa, sillä englesmannit ovat kannoillani. Olimme purjehtimassa heti meren vapauduttua jäästä vuonna 1854 kohti Kokkolaa. Olimme lähteneet kuukautta aiemmin Lyypekin satamasta mukanamme arvolasti aina Sveitsistä asti. Jo Lyypekissä saimme tietää, että sota Venäjän ja Englannin välillä oli syttynyt ja että englesmannit olivat tuomassa laivasto-osastoaan Itämerelle.

Lähdimme tästä tiedosta huolimatta kohti Kokkolaa, sillä arvolastimme oli saatava perille. Laivamme purjehti yötä myöten kohti Kokkolaa etelän suunnasta ja olimme jo lähellä, kun kaikki romahti... Englesmannien alus oli yön pimeydessä hiipinyt lähellemme ja avasi tulen… Emme päässeet pakoon, vaan laivamme otti kuolettavia osumia ja alkoi upota nopeasti. Kapteeni haavoittui tykkitulessa ja antoi minulle henkeni uhalla tehtäväksi pelastaa aarteemme, joka on tässä arkussa. Viimeisillä sanoillaan parahin kapteenimme sanoi: ”Pelasta aarre ja nämä paperit, sillä ne kertovat miten arkun saa auki...”

Sain viimeisillä voimillani uitua arkun kanssa rantaan mutta en lainkaan tiennyt mihin olin tullut keskellä yötä ja vihollinen oli nousemassa maihin... Päätin piilottaa arkun ja tämän kirjeen kaikkine liitteineen jotteivat englesmannit sitä löydä...

Jos nyt luet tätä kirjettä, tiedät etten koskaan palannut arkkua noutamaan ja sen sisältö on edelleen mysteeri. Toivottavasti sinä onnistut näiden papereiden avulla avaamaan arkun.

Perämies Wiklund”

Saatekirjeen lukemisen jälkeen jokaiselle ryhmälle annetaan oma vanhahkon oloinen

kirjeen sivu, johon on kirjoitettu sanoja (4 kpl jokaisella ryhmällä) salakirjoituksella.

Ryhmien tehtävänä on ratkaista salakirjoitus kirjeessä olevien vihjeiden avulla.

Ryhmät tarvitsevat toisiaan, sillä jokaisen ryhmän ratkaistut sanat ovat osa isompaa kokonaisuutta. Lopuksi ryhmät muodostavat yhdessä ratkaisuvirkkeen.

Ratkaisuvirke kertoo oppilaille, mitä seuraavaksi tapahtuu. Kirjeen mukana on myös kartta, jota ryhmät tarvitsevat rastien löytämiseksi ilmiöoppimiseen valitussa paikassa. Tässä kokonaisuudessa ilmiöoppimisen paikkana toimi meren äärellä Kokkolassa sijaitseva Villa Elba.

Löydät esimerkkikartan, salakirjoitukset sekä kuvauksen aarrearkun oikean numerosarjan ratkaisusta sekä ryhmänumeron arpomisesta liitetiedostoina.