Itsearviointi

Itsearvioinnin idea

Itsearvioinnin idea

"Opetussuunnitelman perusteet on laadittu perustuen oppimiskäsitykseen, jonka mukaan oppilas on aktiivinen toimija. Hän oppii asettamaan tavoitteita ja ratkaisemaan ongelmia sekä itsenäisesti että yhdessä muiden kanssa." 

"Oppimaan oppimisen taitojen kehittyminen on perusta tavoitteelliselle ja elinikäiselle oppimiselle. Siksi oppilasta ohjataan tiedostamaan omat tapansa oppia ja käyttämään tätä tietoa oppimisensa edistämiseen. Oppimisprosessistaan tietoinen ja vastuullinen oppilas oppii toimimaan yhä itseohjautuvammin." 
(OPS 2014, luku 2.3. Oppimiskäsitys)

"Opetuksessa kehitetään oppilaiden edellytyksiä itsearviointiin antamalla tilaa oppimisen ja opintojen edistymisen pohdintaan ja kehittämällä itsearviointitaitoja. Oppilaita ohjataan niin yksilöinä kuin ryhmänä havainnoimaan oppimistaan ja sen edistymistä sekä niihin vaikuttavia tekijöitä."

"Alemmilla vuosiluokilla itsearviointitaitoja kehitetään auttamalla oppilaita tunnistamaan onnistumisiaan ja vahvuuksiaan koulutyössä sekä tulemaan tietoiseksi työlle sovittavista tavoitteista." 

"Itsearvioinnin ja vertaisarvioinnin avulla jokainen oppilas voi tulla tietoiseksi edistymisestään ja ymmärtää, miten itse voi vaikuttaa oppimiseensa ja koulutyössä onnistumiseensa."
(OPS 2014, luku 6.2. Arvioinnin luonne ja yleiset periaatteet)

Itsearviointi osana työpajaa



Kerää työpajastasi palautetta raportoinnin ja jatkokehittelyn tueksi.
Yhdistä tämä oppilaan itsearviointiin. Varaa palautteelle työpajastanne aikaa. Tämä osuus sopii puolen tunnin työskentelyn lisäksi.

Itsearviointi voi olla äänestys, keskustelu, herneen laittaminen sopivaan purkkiin tai mitä vain. Suunnittele itsearviointi niin, että ohjaat siinä oppilasta tunnistamaan osaamistaan ja oppimistaan, mutta saat myös samalla palautetta omasta pajastasi.