Opiskelijoiden ohjeistaminen ja ryhmäytyminen

Ohjeistaminen

Lisää vinkkejä ohjaajalle, ks. myös ohjauksen suunnittelutaulukko

Opettaja saa käytettäväkseen valmiit tehtävät, valmiit luentokalvot ja suunnittelutaulukon, jossa on myös ohjauksen suuntaaminen ja ennakoivien toimien esittely. Näin suunnittelutaulukon avulla kokonaisuus ja yksityiskohdat pysyvät hyvin hallussa.

Vinkkejä suunnitteluun

Opettajan kannattaa kohderyhmä huomioon ottaen tehdä konkreettisia esimerkkejä luentojen aikana ja kerätä aiheista mahdollisimman paljon käytännön tilanteisiin sopivia malleja, joita hän esittelee tuntien aikana. Teorian ei ole tarkoitus kestää kuin n. 30 minuuttia kaksoistunnin alussa ja ohjattu tekeminen lopun aikaa (60 min). Opiskelijoilla on mahdollisuus varata ohjausaikoja. Ohjauskalenteri kannattaa olla sähköinen ja opettajan kannattaa varata opintokokonaisuuden aikana yksi päivä ohjaukselle, johon opiskelijat voivat varata aikoja. Niitä voi olla myös esim. ennen oppitunteja tai oppituntien jälkeen, jolloin ohjaus syntyy joustavasti. Myös Google Hangoutilla tai Adobe Connectilla voi ohjata etäopiskelijoita siten, että näyttö voidaan jakaa ja kuva- ja ääniyhteys on muodostettu ohjauksen ajaksi.

Opetusmateriaali on rakennettu juuri tätä opetuskokonaisuutta varten, joten siihen kannattaa tutustua etukäteen huolellisesti. Esimerkkejä ja ohjelmien toiminnollisuuksia kannattaa kokeilla etukäteen, jotta esimerkiksi uuden ohjelmistoversion muutokset eivät yllätä.

Opettajan tulee ohjeistaa opiskelijoita palauttamaan itsenäiset tehtävät viikon lopuksi, jolloin opettaja ehtii tarkistaa ja kommentoida tehtäviä sekä suunnata ohjausta ja opetusta.

Opiskelijoiden ohjeistaminen ja ryhmäytyminen

Ensimmäisellä kerralla opiskelijoista muodostetaan vapaaehtoisesti työskentelyparit tai arvotaan parit. Mikäli ryhmässä opiskelevia on pariton määrä, muodostetaan yksi kolmen hengen ryhmä. Vain etäopiskelijat voivat tehdä kokonaisuuden itsenäisesti. Etäopiskelijoiden määrä on pieni ja heitä ohjataan yleensä erikseen verkossa.

Työskentelypareja ohjataan myös pareittain ja motivoidaan tekemään opiskelua viikoittain yhdessä. Opettajan omat ohjaustaidot korostuvat motivoinnissa ja selkeissä ohjeistuksissa sekä määrätietoisessa parien muodostamisessa.

Työskentelyssä korostuvat jatkuvasti eri ohjelmien ja alustojen käyttäminen. Eri tiedostoformaatteja tulee tunnistaa ja hallita sekä muuttaa muodosta toiseen. Ohjelmien välillä voi olla epäyhteensopivuutta eri tiedostomuodoissa. Näihin asioihin kannattaa kiinnittää huomioita.

Parityömallia voi perustella työelämälähtöisesti, sillä mainoksia suunnitellaan yleensä poikkeuksetta isossa tiimissä. Yhden henkilön kanssa työskentely on vain jäävuoren huippu tiimityöstä. Tutustuminen toisen työskentelytapoihin ja työnjaosta sopiminen on osa arviointia.