Kurssin suorittaminen ja arviointi
Arvioinnista
Kurssi on orientaatio multimediatuotannon vapaavalintaisen tutkinnon osan suorittamiseen.
Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tai tutkintotilaisuudessa suunnittelemalla ja toteuttamalla multimediaesityksen. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon perusteissa määrättyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteereitä. Tutkintosuorituksen arvioi kolmikanta, johon kuuluvat työelämän edustaja, opetusalan edustaja ja työnantajan edustaja. Kolmikanta voi hylätä suorituksen tai antaa arvosanan 1-3, jossa 3 on ylin kiitettävä. Opettaja, joka opettaa opintojaksolla intensiivisesti, ei saa lähtökohtaisesti osallistua tutkintosuorituksen arviointiin, mutta osallistuu oppimisen arviointiin. Tämä em. koskettaa siis koko tutkinnon osan suorittamista, jos opiskelija valitsee tämän opintojakson jälkeen omaan henkilökohtaiseen opetussuunnitelmaansa kyseisen tutkinnon osan (multimediatuotanto).
Koskien varsinaista opintojaksoa: oppimisen arviointi on laadullista, mutta esim. opintorekisteriotteeseen on teknisistä syistä merkittävä myös arvosana oppimisesta 1-3, jossa arvosana kolme on kiitettävä. Pääosin arviointi on kuitenkin laadullista ja opiskelijan omaa oppimista kehittävää sekä kannustavaa. Eniten huomiota kiinnitetään kokonaisuuden hallintaan (tuotantoprosessin kuvaus, suunnitelma, dokumentoinnissa käsikirjoitus ja kuvakäsikirjoitus suunnitteluvaiheesta), ei niinkään työn jälkeen tässä vaiheessa. Työn jälki vaikuttaa arvosanaan vain 33 %. Myöhemmin opiskelijan valitessa vapaavalintaisen tutkinnon osan arvioidaan tuotosten todellista jälkeä painotetummin (50 % konkreettinen mainoksen toteuttaminen, 50 % prosessikuvaus, suunnitelma ja käsikirjoitus).
Opiskelija tekee itsearviota omasta työstään (itsearvioinnin kaavake on osana opetusmateriaaleja). Opiskelija arvioi työnsä tuloksia laatutavoitteiden pohjalta ja toimii saamansa palautteen mukaisesti.
Opiskelijan arvioinnissa huomioidaan:
- laitteistojen käyttötaito
- ohjelmiston käyttötaito
- tiedostoformaattien hallinta ja tiedostojen muuttaminen muodosta toiseen tarpeen mukaan
- työn tulokset
- multimediaesityksen kokonaisuus (tekstiä, ääntä, kuvaa, videokuvaa ja animaatiota sisältävä harjoitustyö)
- graafisen käyttöliittymän valinta harjoitustyötä varten ja perustelu
- internet-sivuston ulkoasu ja toiminnallisuus
- kerrontatekniikoiden valinta
- suunnittelutyötaidot
- dokumentaatiotyöskentely
- testaaminen
- kokonaisuuden hallintataidot
- yhteistyö ja aktiivisuus opintojaksolla