Opetusjärjestelyt

Erilaiset opetustilanteet

Kurssin tapaamiset voi toki järjestää perinteisinä monologiluentoina, mutta koska itse suosin ryhmämuotoista ja keskustelevaa tapaa opetustilanteiden järjestelyyn, yritin mahdollisuuksien mukaan suunnitella tilaisuudet siten, että keskiössä olisi itseni/luennoitsijan sijaan opiskelijat ja tekeminen sekä ilmapiiri, joka kannustaa jatkuvaan keskusteluun.

Perinteisiä massaluentoja kurssilla olivat yhteisluennot tiedekunnan muiden ITKY-kurssien kanssa (esim. mitä yliopisto on, IT-palvelujen esittelyt, yliopiston avajaispäivän infoluennot jne.). Näitä luentoja en itse järjestänyt, vaan ohjasin opiskelijat niille.

Suosittelen kuitenkin järjestämään mahdollisimman suuren osan tapaamisista ryhmäyttävänä vertaistoimintana (keskustelut jne.) ihan siistä syystä, että integroituminen laitoksen toimintaan ja verkostoituminen opiskelijoiden ja henkilökunnan kanssa on kurssin keskeinen tavoite ja mielestäni tähän tavoitteeseen päästään melko huonosti, jos kaikki tapaamiset ovat passiivista istumista ja kuuntelemista.

Aloitustapaaminen
Myös kurssin aloituksen nimenhuuto oli tervetuloluento kaikille tietotekniikan uusille opiskelijoille (LuK+FM), jonka jälkeen siirryimme omaan pienryhmäämme. Myös tämä aloitussessio sisälsi paljon monologia yksinkertaisesti siksi, että asiaa oli niin paljon. Tilaisuuden aluksi kuitenkin kävimme läpi esittäytymiskierroksen, jossa kaikki kerroimme keitä olemme, miksi olemme tulleet tietotekniikalle ja mistä opinahjosta/työelämästä tulemme. Myös opintoneuvojat olivat paikalla ja esittäytyivät. Monologin keskeinen teema oli toimia ns. survival-oppaana ensimmäisiin opintopäiviin, ennen kuin kaikki oleelliset infot olivat tapahtuneet. Käsittelin mm. kurssille ilmoittautumisen, opintoneuvonnan ja kävimme lopuksi kiertelemässä Agoralla, jotta opiskelijat saisivat kuvan siitä, millainen rakennus on ja mistä löytyy auditoriot, vessat, parkkipaikat, mikroluokat, opintoneuvojat jne.
Opintosuuntainfo (HOPSin merkitys)
Myös tämä tapaaminen on perusrungoltaan luentotyyppinen. Aluksi kerroin hieman HOPSin merkityksestä sekä tutkintorakenteesta. Paikalla olivat opintoneuvojat kertomassa omista suuntautumisvaihtoehdoistaan. Suuntautumisvaihtoehtoja kävimme läpi haastattelutyyliin. Toimin itse ikään kuin tv-uutisten kenttätoimittajalta, joka esitti kysymyksiä opintoneuvojille. Tämä kannusti myös opiskelijoita esittämään kysymyksiä ja keskustelu kävikin aktiivisena. Tutkimusinfo
Kurssin pakollisena osiona oli tutustua tietotekniikan laitoksen monipuoliseen tutkimukseen. Koska laitoksella on todella paljon erilaisia tutkimuskohteita, joka alasta saatiin parin tunnin luentoon vain pieni maistiainen. Tilaisuus myös kuvattiin Moniviestimeen IT-palvelujen toimesta. Paikalla olivat tutkimuksistaan kertomassa professorit Timo Hämäläinen, Kaisa Miettinen ja Tommi Kärkkäinen, lisäksi puhujina olivat spektrikuvantamisesta Ilkka Pölönen ja kyberiltä Tiina Kovanen. Kukin sai puheaikaa 20 minuuttia. Jotta opiskelijat voisivat kysellä samalla puhujilta erilaisia kysymyksiä, avattiin taustalle TodaysMeet -sivu. En onnistunut kannustamaan opiskelijoita riittävästi käyttämään kyselymahdollisuutta, sillä vain muutama esitti kysymyksiä sen kautta. Olisi ehkä pitänyt soluttaa joukkoon pari "agenttia". Toisaalta muutamat opiskelijat innostuivat kyselemään ihan suoraankin. Tutkimusinfoa varten olin järjestänyt myös jatkotehtävän graduhautomoa varten (myös etäsuorittajia ajatellen). Tehtävänä tutustua luennon lisäksi Tutkimus tutuksi -oppaaseen ja valita, kuvailla sekä perustella kolme mielenkiintoisinta tutkimuskohdetta. Lisäksi ideoida näiden pohjalta jokin oma potentiaalinen graduaihe.

Graduhautomo
Graduhautomossa tarkoitus oli jäsentää em. tehtävässä aloiteltua graduideaa A4-suunnitelmaksi. Alkuun järjestin kuitenkin kaksi graduesittelyä (tietoliikenne ja koulutusteknologia). Esittelyn jälkeen käytiin itse asiaan eli pienryhmäkeskusteluina jäsentämään omaa graduideaa annetun lomakkeen mukaan. Järjestin paikalle laitoksen henkilökuntaa sparraamaan opiskelijoita ideoiden kanssa. Henkilökunta intoutui alkuhämennyksen jälkeen juttelemaan kovasti opiskelijoiden kanssa ja ideoita syntyi, tutkimuskysymysket tarkentuivat ja lomakkeet täyttyivät. Vain muutaman opiskelijan kohdalla homma ei oikein lähtenyt käyntiin. Henkilökuntaa pyrin valitsemaan siten, että he edustaisivat eri suuntautumisvaihtoehtoja ja olisivat mahdollisuuksien mukaan uusia tuttavuuksia opiskelijoille. Paikalla olivat Paavo Nieminen, Jukka Varsaluoma, Leena Hiltunen, Antti-Jussi Lakanen sekä Antti-Juhani Kaijanaho.
Akateeminen vapaus & päätöstilaisuus
Nämä tilaisuudet järjestin pienryhmäkeskusteluina. Opiskelijat saivat täsmäkysymyksiä eri aiheisiin liittyen, sitten he keskustelivat 3-4 henkilön porukoissa aiheista ja etsivät tietoa yhdessä. Tulokset kirjattiin tapaamisten Padlet-seinille ja niitä käsiteltiin yhdessä. Kukin ryhmä kertoi vuorollaan tuloksistaan. Padlet-seinistä oli apua myös etäsuorittajille, jotka etsivät itsenäisesti vastaukset samoihin kysymyksiin.
Muut tapahtumat
Kurssiin liittyi oppimistilanteina myös messutapahtumiin osallistumista (Avajaismessut, Puutarhajuhla, Tutkijoiden yö). Näistä, kuten muistakin tapahtumista, raportoitiin oppimispäiväkirjaan.