Opas ohjaajalle

Vinkit suunnitteluun ja toteutukseen

Tässä luvussa esittelen ne asiat, jotka ohjaajan/opettajan tulee huomioida uusille FM-opiskelijoille suunnatun akateemisen johdantokurssin suunnittelussa. Käyttämäni materiaalit on lueteltu tässä harjoitustyössä aiemmin kohdassa luentosisällöt ja materiaalit.

Mielestäni kurssin suunnittelussa tärkeintä on tehdä tiivistä yhteistyötä erityisesti kaikkien FM-linjojen opintoneuvojien, mutta myös muun tiedekunnan sekä yliopiston henkilöstön kanssa. Integroitumisen kannalta on tärkeää, että opiskelijat tutustuvat nopeasti omiin opintoneuvojiinsa sekä opetus- ja tutkimushenkilökuntaan. Lisäksi on luonnollisesti tärkeää toimia yhteistyössä muiden ITKY-kurssien kanssa ja hyödyntää tiedekunnasta löytyvä osaaminen opetuksen järjestelyssä (esim. KV-asiat, AHOT-luento jne.). Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan, koska yliopisto ja tiedekunta on jo pyöriä täynnä J

Seuraaviin kappaleisiin olen listannut kurssin suunnittelussa ja toteutuksessa huomioitavat käytännön asiat siitä näkökulmasta, että seuraavan toteutuksen järjestää joku, jolla ei ole kokemusta kurssin suunnittelusta.

Kurssin suunnittelu

Aikataulutus

Huomioi aikataulun suunnittelun haasteet: ITKY-kurssin tulisi alkaa tiiviisti ensimmäisten viikkojen aikana ja kestää ainakin ensimmäisen periodin loppuun. Aikataulutusta suunniteltaessa on selvitettävä mahdollisimman moni kurssi, jolle opiskelijat saattavat mennä ja väistää niitä, jotta substanssiluennoilta ei tarvitse olla pois ITKY-kurssin takia. Kaikkia kursseja ei ole mahdollista väistää, tällöin on punnittava esimerkiksi itsenäisesti suoritettavat tehtävät saman sisällön omaksumiseksi ITKY200-kurssin osalta.

Kurssi verkossa

Päivitä kurssin Korppi-ilmentymä. Tarkista osaamistavoitteet sekä sisällöt ja muokkaa tarpeen vaatiessa. Tee aikataulutus ja tarvittavat tilavaraukset. Generoi Korpissa kurssille sähköpostlista. Luo kurssille oppimisympäristö (Moodle/Optima/Peda.net tms.) ja kokoa sinne tarvittavat tiedot. Täydennä kurssin edetessä.

Yhteiset sisällöt ja niiden tarpeellisuuden arviointi

Selvitä, mitä kaikkia yhteisiä opintosisältöjä uusille opiskelijoille on tarjolla tiedekunnassa muiden ITKY100/200-kurssien suhteen. Arvioi, mitkä sisällöt ovat keskeisiä nimenomaan maisteriopiskelijoille (esim. juuri lukiosta tulleelle suunnatut opiskelutekniikkaluennot eivät todennäköisesti tarjoa jo yhden kk-tutkinnon suorittaneelle uutta, mutta KV-luento ja vaihtomahdollisuudet saattavat kiinnostaa todella monia). Varmista, että opiskelijasi saavat osallistua em. yhteisluennoille. Lisäksi varmista, että heillä on mahdollisuus saada leima leimapassiin yhteisluennoilta tai mene itse mukaan leimaamaan.

Tarvittavat, ITKY200-kurssin omat luentosisällöt

Suunnittele erikseen luentosisällöt, materiaalit sekä tehtävät niihin opintosisältöihin, jotka koskevat vain omia kurssilaisia. Kutsu vierailijaluennoitsijat tarvittaviin aihepiireihin.

Tutkimusinfon ja graduhautomon henkilökunnan ohjeistaminen

Järjestä tutkimusinfoa varten professorien puheenvuorot ajoissa. Järjestä myös videointi. Ohjeista luennoitsijat aihepiiriin huolellisesti, ts. kerro etukäteen ketkä ovat yleisössä ja miksi, pyydä kertomaan tutkimuksesta sitoen aihepiiri mahdollisiin graduihin. Lisäksi pyydä käytännön sovellutusesimerkkejä.

Hanki graduhautomoon sopivat valmistumassa olevat opiskelijat eri linjoilta kertomaan graduistaan. Sopivia puhujia voi kysellä gradujen ohjaajilta ja professoreilta. Myös opintohallinnosta saa listauksen tuoreimmista valmistuneista graduista linjoineen, mutta graduhautomoon puhujaksi sopii myös viimeistelyvaiheessa oleva tutkielma. Järjestä graduhautomoon lisäksi riittävästi laitoksen henkilökuntaa, mielellään muita kuin tutkimusinfossa ja kattavasti eri suuntautumisvaihtoehdoista. Ohjeista riittävästi kertoen, että uudet FM-opiskelijat työstävät tilaisuudessa graduideoitaan valmiin pohjan mukaisesti – heidän kanssaan voi keskustella esimerkiksi aihepiirin rajauksesta, tutkimusmenetelmistä, tutkimusongelman asettelusta. Pyri varaamaan ryhmätyöskentelyyn sopiva opetustila.

Kurssin toteutus

Etäsuorittamisen järjestely

Järjestä luentotaltioinnit sekä vaihtoehtoiset suoritustavat etäopiskelijoille. Huomioi näissä suoritustavoissa, että tavoite on silti saada opiskelijat tutustumaan toisiinsa sekä henkilökuntaan ts. suunnittele tehtävät vuorovaikutteisiksi soveltuvin osin.

Koska tämä oli kurssin ensimmäinen toteutuskerta, etäsuorittaminen ja sen toteuttaminen interaktiivisesti jäivät vielä keskeneräiseksi. Vuorovaikutusta olisi tuettava etäsuorittajien kohdalla jatkossa entistä enemmän. Nyt kurssilla hyödynnettiin seuraavia etäsuoritustapoja:

  • Luentotallenteiden katseleminen, muuhun materiaaliin tutustuminen sekä niistä raportoiminen oppimispäiväkirjaan tai vastaamalla erillisiin tehtäviin
  • Ryhmätehtävien tekeminen yksilötyönä osallistuen kuitenkin yhteisen Padlet-seinän kokoamiseen.
  • Akateemiseen kulttuuriin tutustuminen osallistumalla väitöstilaisuuteen ja siitä raportoimalla oppimispäiväkirjaan.
  • Graduhautomon tehtävän etäsuorittajat suorittivat ennalta määrätyn laitoksen henkilökunnan jäsenen kanssa. Sovin asian opiskelijakohtaisesti kunkin laitoksen henkilökunnan jäsenen kanssa. Ohjeena oli käydä oma tutkimusidea tai -suunnitelma läpi yhdessä sovitun kanavan avulla (email, puhelin, skype jne.), jotta suunnitelmaan saa palautetta ja siihen voi tehdä parannuksia.

Akateemiseen kulttuuriin tutustuminen

Nyt kurssissa oli pakollisena osiona tutkimusinfo sekä graduhautomo. Seuraavalle ITKY200-toteutukselle näkisin, että tätä osiota voisi laajentaa vielä yhdellä pakollisella tapahtumalla - osallistumisella väitöstilaisuuteen sekä siitä raportoimalla. Väitöstilaisuuden voisi valita itse ja etäsuorittajia ajatellen sen voisi valita myös muusta yliopistosta. Oheistuksena voisi olla, että suositellaan oman alan väitöksiä, mutta myös muut käyvät. Väitöstilaisuuden raporttia ajatellen pitää kirjoittaa selkeä raportointiohje, joka kattaa asiat, joihin tilaisuudessa on kiinnitettävä huomiota (esim. kuvaile tilaisuuden kulku, pohdi akateemisen kulttuurin näkymistä tilaisuudessa, mitä uutta opit tilaisuudesta, mikä yllätti ja mikä vastasi odotuksia, millaisen tutkimuksen väittelijä oli tehnyt, miten vastaväittäjä kävi tutkimuksen läpi jne.)

Ryhmäytyminen

Panosta ryhmäytymiseen kurssin alusta alkaen. Tee myös opiskelijoille selväksi, että tutustuminen toisiinsa ja akateemiseen yhteisöön on yksi opintojakson keskeinen tavoite. Tätä voi painottaa esimerkiksi työelämäverkostoitumisen näkökulmasta: tässä ovat tulevaisuuden työkaverisi- ja kontaktisi. Järjestä tarvittavat some-kanavat opiskelijoiden toiveiden mukaan – osallistu aktiivisesti itse ryhmiin (esim. Whatsapp, FB, sähköpostilista).

Syksyn ITKY200-kurssin sivutuotteena järjestettiin vapaamuotoinen illanviettotilaisuus. Kävimme pelaamassa pakohuonepelejä Jyväskylän Mysteerissä. Tämän jälkeen menimme Sowhviin istumaan iltaa. Ilta sai paljon kiitosta ja pakohuoneen ratkaiseminen porukalla tuntui olevan ryhmäyttämistä parhaimmillaan; pitihän tilanteessa tehdä tiivistä yhteistyötä ja kommunikointia lähes vieraiden ihmisten kanssa kiireesti. Vastaavanlainen vapaa-ajalla tapahtuva yhdessä olemisen järjestäminen on tärkeä osa sitouttamista ja erittäin kannustettavaa. Laitos osallistui Mysteerihuoneen aiheuttamiin kuluihin.