SUK4-7 - vaikuttamista ja vaikuttumista (8. lk.)

SUK4-7, 8. lk.

Lukuvuoden aikana opiskelemme ainakin seuraavat asiat:

KIELI:
- Kertaamme verbien aika- ja persoonamuodot ja opiskelemme verbien modukset. (Koe) Pitää osata ainakin: koe hyväksytysti läpi (aika- ja persoonamuodot täytyy olla hallussa sekä eri modukset täytyy osata tunnistaa.
- Opettelemme jäsentämään lauseita. (Koe) Pitää osata ainakin: selkeä näyttö siitä, että ainakin kolme keskeisintä (predikaatti, subjekti, objekti) lauseenjäsentä on hallussa hyvin.
- Tutustumme kielen vaihteluun ja sääntöihin (tilanteen mukainen vaihtelu, yleiskielen sopimukset, tyyli). (Tuntityöskentely). Pitää osata ainakin: tilannekohtaisen vaihtelun ymmärtäminen ja tyylin valinta

KIRJALLISUUS:
- Luemme neljä kokonaista teosta ja teemme niiden pohjalta erilaisia tehtäviä. Mahdollisuuksien mukaan luemme yhdessä ääneen jonkin teoksen.(Kaikille yhteisiä teoksia ovat Poika raidallisessa pyjamassa, Eikä yksikään pelastuntu ja Mopo tai Ihana meri) (Arvioidaan) Pitää osata ainakin: vähintään kaksi teosta on luettava kokonaan. Muiden teosten lukematta jättäminen vaikuttaa arvosanaan. Jokaisesta kirjasta täytyy tehdä annettu tehtävä.
- Tutustumme kirjallisuuteen vaikuttajana ja näkökulmia antavana. (Tuntityöskentely, keskustelu, mahdollisesti yksi teos tästä kategoriasta) Pitää osata ainakin: aktiivinen osallistuminen tunnilla sekä annettujen tehtävien tekeminen (tarvittava tietomäärä tulee tätä kautta).
- Tutustumme kirjallisuuden lajityyppeihin sekä luemme pieniä näytteitä eri genreistä. (Tuntityöskentely, pienet harjoitukset, ainakin Eikä yksikään pelastunut -teoksen lukeminen + tehtävät) Pitää osata ainakin: eri lajeihin tutustuminen aktiivisesti, teoksen lukeminen

KIRJOITTAMINEN JA TEKSTIT:
- Opettelemme muodostamaan mielipiteitä ja perustelemaan ne eri keinoin. Lisäksi tutustumme retorisiin keinoihin. (Tuntityöskentely) Pitää osata ainakin: aktiivinen osallistuminen ja annettujen tehtävien tekeminen -> tarvittava osaaminen
- Kirjoitamme vastineen. (Arvioidaan) Pitää osata ainakin: aineiston käyttö, aineiston keskeisten ajatusten tiivistäminen ja oman mielipiteen esittäminen sekä perusteleminen. Kielen täytyy olla kohtuullisen hyvää yleiskieltä.
- Kirjoitamme elokuva-arvostelun. (Arvioidaan). Pitää osata ainakin: elokuvan esittely niin, että lukija pääsee perille elokuvan aiheesta ja osittain myös juonesta. Lisäksi elokuvaa täytyy arvostella eri näkökulmista annettujen ohjeiden mukaan. Tekstin on täytettävä lajityypille ominaiset piirteet. Kielen on oltava kohtuullisen hyvää yleiskieltä.
- Lisäksi kirjoitamme ainakin kaksi tekstiä, joista toinen ainakin on media-aiheinen essee. (Arvioidaan) Pitää osata ainakin: pohdiskeleva ja mahdollisesti kriittinen kirjoitustapa, erilaisten näkökulmien esittäminen. Kielen on oltava huoliteltua ja tyylille sopivaa.

MEDIA:
- Tutustumme median voimaan (sananvapauteen, maailmankuvan muokkaamiseen, kohderyhmään, lehtien eri tekstilajeihin, netinkäyttäjän rooliin sekä digitaalisiin jalanjälkiin). (Aktiivinen osallistuminen tunneilla, harjoitusten tekeminen sekä keskustelu) Pitää osata ainakin: keskeiset asiat edellisistä
- Tutustumme mainokseen tekstilajina (tavoite, vaikuttamisen keinot: kieli ja kuva). Teemme myös omat mainokset ryhmätöinä. (Arvioidaan (ope), itse- ja vertaisarviointi). Pitää osata ainakin: mainoksen erottaminen muista tekstilajeista, mainokselle tyypilliset piirteet, oman mainoksen tekeminen ohjeiden mukaan (on oltava mainos). Asiallinen toimiminen ryhmässä.

PUHUMINEN:
Harjoittelemme erilaisia vuorovaikutustilanteita:
- Pidämme omat mielipidepuheenvuorot (Arvioidaan (ope), vertaispalaute). Pitää osata ainakin: täytyy pitää puhe, jonka rakenne ja sisältö on ohjeiden mukainen.
- Tutustumme ryhmäviestintätilanteisiin (keskustelu ryhmässä, väittely ja sovittelu) käytännön harjoitusten avulla. (Arvioidaan eri tavoin). Pitää osata ainakin: aktiivinen osallistuminen kaikkiin eri harjoituksiin ohjeiden mukaisesti, oman mielipiteen ja perustelujen esittäminen

ARVIOINTI:
Lukukausittain. Lukukauden aikana kurkkaamme kaikkiin edellä mainittuihin osioihin (kieli, kirjallisuus, kirjoittaminen ja tekstit, media sekä puhuminen) joiltain osin. Oppilas voi osoittaa monipuolisesti osaamistaan lukukauden aikana. Hyväksytty arvosana (vähintään 5) vaatii eri osa-alueiden ja annettujen tehtävien suorittamisen hyväksytysti etukäteen annettujen kriteerien mukaisesti (ks. "pitää osata ainakin" -kohdat). On hyvä muistaa, että esimerkiksi kielioppikokeen numero ei ole yhtä kuin oppiaineen numero. Jokainen osa-alue on yhtä tärkeä painottaen kuitenkin kirjoittamis- ja lukutaitoja.

Oppilaan menestymistä ja taitojen kehittymistä voi seurata Wilmasta, jonne opettaja merkitsee kaikki arvioitavat työt (kokeet, kirjoitelmat, muut tuottamistehtävät, suulliset esitelmät...) suorituksineen. Sanallinenkin palaute on pääosin Wilmassa. Oppilas tekee lukuvuoden aikana useita itsearviointeja. Arvosana perustuukin opettajan antaman palautteen lisäksi myös vertais- ja itsearviointiin. Myös aktiivinen osallistuminen vaikuttaa.