Portugali 2017

ICT basics & creative applications

Risto Kilpeläinen

Osallistuin Portugalissa järjestettyyn Erasmus+ KA2 ICT- koulutukseen ICT basics & creative applications

heinäkuussa 2017.

Koulutuksen järjesti Arvis ja kouluttajina olivat Dana ja Anca.

Kurssilla oli yhteensä 12 opettajaa Romaniasta ja Suomesta.

Kurssin työkieli oli englanti.

Tavoitteeni oli opetella käyttämään uusia, pedagogisesti tarkoituksenmukaisia ohjelmia iPadillä ja PC:llä painopisteenä liikkuvan kuvan ja still- kuvien editointi. Tavoitteena oli tutustua uusiin oppimisympäristöihin, opiskella uusia opetusmuotoja ja työtapoja sekä erityisesti hankkia tietoa ja kokemuksia tietokoneavusteisesta oppimisesta. Tavoitteena oli myös tutustua Portugalin historiaan, luontoon, kulttuuriin ja koulujärjestelmään.

Koulutusviikon aikana opiskelimme multimedian rakentamista etenkin PC:llä, mutta myös iPadilla. Opiskelimme käyttämään useita opetuskäyttöön soveltuvia tietokone- ja tablet- ohjelmia. Adobe Premierellä työskentely osui opiskelualueena henkiläkohtaisesti nappiin. Kurssilla kuvaamani ja editoimani video "from Peniche to Coimbra" sekä ohjelman käyttöön tekemäni ohjeet antavat tietokoneavusteiselle oppimiselle aivan uusia pedagogisia mahdollisuuksia luokkatyöskentelyssä tai vaikkapa Outdoor education- toiminnassa. Koulun ulkopuolista ympäristöä hyödyntävä pedagogiikka ja kestävä kehitys olivatkin erityisen mielenkiintoisia kurssiosioita. Myös kurssin ryhmätöissä käytetyt animaatio-ohjelmat ovat mainioita oppimisvälineitä eri työmuodoissa ja aihepiireissä.

Opintomatkaan yhdistyi sopivasti myös Portugalin luontoon, kulttuuriin, historiaan ja nähtävyyksiin tutustumista. Oli myös kiinnostavaa tutustua osallistujien omiin kokemuksiin TVT- avusteisesta oppimisesta sekä eri maiden kouluelämään ja koulujen toimintakulttuureihin.