6. Perunasta jauhoksi (kevään ryhmät)

Aluksi

Perunajauho on monipuolinen perunasta saatava raaka-aine. Sillä on voitu suurustaa herkulliset jälkiruokakiisselit, käyttää leivoksissa vehnäjauhon korvikkeena tai tehdä tapetoinnissa tarvittavaa perunaliisteriä. Perunajauhon valmistus on ollut tärkeä taito ja hyvä keino hyödyntää vanhat perunat.

Kysymys 1.

Mitä on perunajauho? Mihin sitä käytetään?

Perunajauho on yhteyttämisen yhteydessä syntyvää sokeria (polysakkaridi), jonka kasvi varastoi tärkkelyksenä mukuloihin. Kasvin valmistamat sokerit ovat hiilihydraatteja, joiden valmistamiseen kasvi tarvitsee vettä, hiilidioksidia ja auringon valoenergiaa. Perunajauhoa käytetään ruoanlaiton lisäksi mm. paperiteollisuudessa sidosaineena.

Parhaiten perunajauho syntyy jauhoisesta lajikkeesta, kuten 'Vuokatin Mustasta'.


Perunajauhon valmistus

Perunajauhon valmistaminen kannattaa ottaa mahdollisuuksien mukaan heti opastuksen alkuun, jotta tärkkelys ehtisi rauhassa laskeutua. Ryhmän koosta riippuen voit jakaa sen esimerkiksi kolmeen osaan: osa nostaa kaivosta vettä, osa pesee ja osa raastaa perunoita. Jos tykötarpeita on enemmän, voit tehdä useampia pesu- ja raastepisteitä.

1. Perunat pestään huolellisesti.

2. Pestyt perunat raastetaan kuorineen käyttäen joko käsiraastinta tai perunajauhomyllyä. Mitä hienompaa raasteesta tulee, sitä paremmin siitä irtoaa tärkkelystä. Käsiraastinta käytettäessä on syytä olla varovainen sormenpäittensä kanssa.


3. Valmiiseen raasteeseen lisätään vettä ja perunamäskiä sekoitetaan huolellisesti, jotta tärkkelys irtoaisi nesteeseen. Perunamäski-vesi-seos kaadetaan toiseen astiaan, jonka päälle on pingotettu harsokangas. Perunamäski jää kankaan päälle ja tärkkelyspitoinen vesi alla olevaan astiaan. Käytetty perunamäski ei välttämättä kelpaa maatilan eläimille, mutta se voidaan kuitenkin kompostoida ja käyttää myöhemmin pellolla lannoitteeksi. Mitään ei heitetä hukkaan, vaan kaikki käytetään hyödyksi.





4. Astiaan kaadetun nesteen annetaan seistä noin 12 tuntia, jotta tärkkelys laskeutuisi kunnolla.


5. Seisotuksen jälkeen astiasta kaadetaan vettä varovasti pois. Pohjalla pitäisi nyt olla kerrostuneena yhdestä muutamaan sentiin valkoista perunatärkkelystä. Alla olevassa kuvassa laskeutunut tärkkelys häämöttää astian pohjalla. Tärkkelyksen väri ei ole vielä puhtaan valkoinen.





6. Ämpäri täytetään noin puolilleen vedellä ja pohjalla oleva tärkkelys sekoitetaan uudestaan nesteeseen. Astian annetaan seistä taas 12 tuntia.





7. Toista kohdat 56 kunnes perunatärkkelys on puhtaan valkoista.


8. Vesi kaadetaan astiasta ja puhdas tärkkelys kaavitaan astian pohjalta ja laitetaan esimerkiksi leivinpaperin päälle kuivumaan. Kuivaus kestää huoneen lämmössä muutaman päivän.





9. Välineet kannattaa pestä heti käytön jälkeen, koska perunan palasilla on taipumus liimaantua hyvin tiukasti kiinni astioihin ja raastimiin.