Lihaskuntotestejä
Testaa oman lihaskuntosi taso ja innostu kehittämään!
Liikuntatuntien yksi tavoite on innostua oman kunnon kehittämiseen. Lihaskuntotestejä voi käyttää yhtenä motivontikeinona oman lihaskunnon kehittämiseen. Testit kertovat tämänhetkisen tason ja tämän jälkeen innostut kehittämään lihaskuntoasi. Esimerkiksi 4 viikon päästä voit kokeilla onko lihaskuntotreenisi tuottanut tulosta. Yksi liikuntakurssin tavoite on myös tietää miten kuntoa voi kehittää ja sitä on ollut tarkoitus oppia tämän etäopiskelujakson aikana, kun olette saaneet tehtäväksi tehdä erilaisia lihaskuntoharjoituksia.
Etäopiskelun aikana liikuntatuntien teemana on siis ollut kunnon kehittäminen. Otamme nyt etäopiskelun lopuksi lihaskuntotestit, jotta näet miten hyvin kuntosi on kehittynyt. Osa testeistä on samoja, joita on tehty lihaskuntotesteinä koulun liikuntatunneilla ja sieltä sinulla on aikaisempia tuloksia (tuloskortit saatte nähtäville koulussa).
Muistathan, että testituloksesi ei vaikuta liikuntanumeroon. Liikuntakurssin tavoitteena on oppia ja innostua arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään fyysisiä ominaisuuksiaan: voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Näiden tavoitteiden toteutumisen yksi arviointitapa on tämä tehtävä, joten tämän tekemiseen kannattaa panostaa (vaikuttaa liikuntanumeroosi).
Liikuntatunnin tehtävä:
Tee alla luetellut testit omatoimisesti liikuntatunnin aikana. Kirjaa tuloksesi ylös ja raportoit tuloksesi pedanettiin oman luokan palautussivulle, johon linkki on Wilman ohjeviestissä. Lue tarkkaan raportointiohjeet alta. Sama ohje on Sportypalnnerin lihaskuntotestit-treenissä, josta myös näet liikkeiden ohjevideot. Muista turvallisuus testejä tehdessäsi (katso liikkeiden ohjevideot) ja tee testit vain terveenä. Jos olet toipilas tee vain kalenterissa oleva liikkuvuusharjoitus ja tee testit kun olet terve.
Muista alkulämmittely kalenterissa olevan "Lämppä ja loppuliikkuvuus" ohjelman avulla (kerran läpi alussa lämppänä ja testien jälkeen).
Seuraavat testivaihtoehtojen ohjevideot löytyvät Sportyplannerin kalenterissasi liikuntatuntipäivän kohdalla. Valitse kustakin osa-alueesta sopiva liikevaihtoehto omaksi testiliikkeeksi. Montako kertaa jaksat tehdät ilman lepoa välissä on testituloksesi
- yhden jalan kyykky (ilmoita montako vasemmalla ja monta oikealla jalalla)
- etunojapunnerrus (1min aikana tai montako puhdasta menee peräkkäin)
- vatsalihasliike (lihaskuntotesteistä tuttu "istumaannousu vaiheittain", montako jaksat ilman taukoa peräkkäin)
- leuanveto tai veto pöydän avulla (monta menee peräkkäin). Puistoista löytyy sopiva tanko leuanvetoon.
- Vapaaehtoiset testit: tasahyppy ja 5-loikka (tuttuja testejä liikuntatunnilta)
RAPORTOINTI PEDANETTIIN (luokkasi liikuntatehtävien palautuskansioon, johon linkki wilmaviestissä). Kirjaudu pedanettiin ennen palautusta!
- Kirjaa ylös tuloksesi kaikista testeistä ja kerro minkä liikevaihtoehdon valitsit
- Jos haluat videoi kaikki valitsemasi liikkeet samaan lyhyeen videoon (näytät pari suoritusta jokaisesta testiliikkeestä peräkkäin) ja palauta
- Kuvaa ainakin yksi testi videolle ja palauta. Jos haluat voit kuvata useammankin testin.
Kirjoita vastaus seuraaviin kysymyksiin ja palauta palautuskansioon:
1. Onko etäopiskelujakson kuntoilu kehittänyt kuntoasi. Kerro perustelut miksi kehitystä on tapahtunut tai miksi kehitystä ei ole tapahtunut.
2. Mitä osa-alueita kunnostasi haluasit kehittää?
3. Miten aiot kuntoilla jatkossa? Kerro tarkemmin miten kehität tai ylläpidät lihaskuntoasi ja kestävyyskuntoasi. Esimerkiksi miten harjoittelet yhden viikona aikana lihaskuntoasi ja kestävyyskuntoasi.