3.2 Japanilainen kulttuuri

Käsitetehtävä

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Etsi oikea käsite kuvatuille asioille/ilmiöille. Kirjoita vastaukset pienellä alkukirjaimella.
1. koulutettu japanilainen tanssi- ja laulutaitoinen viihdyttäjä, joka esiintyy teehuoneilla:
2. kirsikankukkien katselu; kun kirsikankukat ovat kauneimmillaan japanilaiset menevät puistoihin ja pihoihin piknikille:
3. japanilainen sotilas läänitysvallan aikana 1197−1867:
4. alun perin japanilainen viihteen muoto; yleisö laulaa äänitteen säestyksellä:
5. toisen maailmansodan loppuvaiheessa vapaaehtoinen japanilainen itsemurhalentäjä, joka ohjasi räjähteillä kuormatun koneensa päin viholliskohdetta; termi tulee myrskystä, joka tuhosi Japanin valloitusta yrittäneiden mongolien laivaston vuonna 1281:
6. japanilainen sarjakuva, joka saanut vaikutteita länsimaisesta sarjakuvasta, mutta sen alkuperä ja tyyli ovat peräisin jo 1100-luvun piirrostarinoista:
7. vanha japanilainen kansanusko; uskontoon liittyy esimerkiksi käynti pyhillä paikoilla sekä puhtaus ja puhdistautuminen:
8. vanha japanilainen taistelumuoto, jossa välineenä ovat bambumiekat; alun perin samuraiden miekkailua ilman suojia:
9. japanilainen piirretty animaatio, joka saanut vaikutteita Disneyn piirretyistä elokuvista; syntynyt alun perin lapsille tarkoitetuksi viihteeksi 1960-luvulla:
10. japanilainen rituaali-itsemurha; alkuaan häpeään joutuneiden tai kuolemantuomion saaneiden tapa:
11. ikivanha japanilainen painimuoto, jossa pyritään työntämään vastustaja pois painialueelta tai saamaan hänet koskettamaan lattiaa jollakin muulla ruumiinosalla kuin jalkapohjalla:
12. japanilainen kukkienasettelutaide, jossa arvostetaan asetelman muodon kauneutta; alkuperä uskonnollisessa seremoniassa, jossa toivotettiin jumalat tervetulleiksi:

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Japanin kulttuuri

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Miten Aasian uskonnot ovat vaikuttaneet Japanin kulttuuriin?

Perustele väite: Japanilaista kulttuuria voidaan pitää vastakohtien kulttuurina.

Millä perusteella Japania voidaan pitää yhtenäiskulttuurina?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Japani ja Suomi

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Monet suomalaiset ovat olleet viime aikoina kiinnostuneita Japanista ja japanilaiset Suomesta.
Pohdi, mikä Japanissa viehättää suomalaisia.

Entä Suomessa japanilaisia?

Mitä yhteisiä piirteitä kulttuurien välillä on?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Japanilainen yhteiskunta tänään

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Japanilaisessa yhteiskunnassa on tällä hetkellä käynnissä voimakas murros.
a) Miten japanilainen yhteiskunta on muuttumassa?

b) Mitkä tekijät selittävät muutosta?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Miten käyttäydyn Japanissa?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Tutustu oheisiin japanilaisiin käyttäytymistapoihin.

Pukeutuminen: Miehet pukeutuvat korrektisti tummaan pukuun. Myös naisten asusteiden on syytä olla asialliset.

Kenkien käyttö: Kengillä ei saa koskaan mennä sisään asuntoon tai temppeliin, ei myöskään useisiin perinteisiin japanilaisiin ravintoloihin. Erityisesti tatamille eli riisiolkimatolle astuminen jalkineilla on häpeällistä.

Aika: Täsmällisyys on tärkeää. Liikeneuvotteluissa neuvottelutuloksiin pääsy vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, sillä tempo on hidas.

Esittely: Esittelyt ja tervehtiminen ovat muodollisia. Kumarretaan ja ojennetaan käyntikortti kaksin käsin. Käytetään myös esittelijää.

Puhuttelu: Puhutellaan aina sukunimellä, esimerkiksi Mr. Suzuki. Kohtelias tapa on lisätä toisen nimen perään liite ”san”. Kyse on kunnioittavasta nimikkeestä sukupuolesta riippumatta.

Small talk: Kaikki puheenaiheet sopivat paitsi keisari ja toinen maailmansota.

Edustaminen: Päivälliset ja klubikierrokset on usein tarkoitettu vain miehille.

Ruoka: Japanilainen ruoka on kevyttä ja terveellistä. Sushi on tyypillistä japanilaista ruokaa. Siihen kuuluu riisi erilaisine lisukkeineen. Raaka kala, joko sushin kanssa tai erikseen, on japanilainen erikoisuus. Sushin kanssa tarjotaan usein etikkaliemessä säilöttyä ohuiksi siivuiksi leikattua inkivääriä ja wasabitahnaa eli japanilaista piparjuurta.

Ruokailutavat: Syömäpuikoilla ei saa osoitella seuralaista eikä riisin päälle saa kaataa soijaa. Syömäpuikkojen iskeminen riisiin tai kupin pohjalle on erittäin epäkohteliasta, sillä niin tehdään Japanissa vain, kun joku on kuollut. Kulhoa ei kannata syödä ihan tyhjäksi, jos ei halua lisää ruokaa. Puikot asetellaan vierekkäin riisikupin päälle, mutta ei ristiin, tai niille tarkoitettuun pieneen telineeseen. Keittokulhosta ruokaa voi ryystää, koska sillä osoitetaan ruoan olevan maukasta, mutta röyhtäisy ei kuulu hyviin tapoihin.

Alkoholi ja muut juomat: Japanilainen ei kestä juurikaan alkoholia eli heidän seurassaan kannattaa juoda maltillisesti. Japanilaisten oma juoma on sake eli riisiviini. Sitä on monia eri lajeja. Sake kuuluu japanilaiseen ruokaan, mutta myös olut on suosittu ruokajuoma. Omaan lasiin ei saa kaataa juomaa. Pöytäseuralaiset tarjoilevat toisilleen. On kohteliasta kaataa juomaa kämmenpuoli alaspäin. Ruokailu päätetään yleensä kupillisella vihreää teetä.

Tabut: ”Kasvojen menettämistä” tulee välttää. Myös alastomuus on tabu.

Kylpylät: Ennen kuumaan kylpyyn menoa peseydytään huolellisesti. Alastomuus on hyväksyttyä, jos samassa tilassa ei ole vastakkaisen sukupuolen edustajia.

Kiittäminen: Kaikissa tilanteissa kiitetään, sillä japanilainen on erittäin kohtelias.

Niistäminen: Nenää ei missään tapauksessa saa niistää muiden ihmisten seurassa. Japanilaiset niistävät vessassa, ja sielläkin hiljaa. Flunssaiset japanilaiset käyttävät usein kasvosuojaimia, etteivät tartuttaisi muita.

Lahjat: Suomalainen design-esine kauniissa paketissa on mieluisa lahja. Erilaiset muumeihin liittyvät esineet ovat myös monelle japanilaiselle mieluisia. Keltainen on keisarin väri ja siksi sitä pitää välttää.

Kukat: Japanilaiselle ei viedä kukkia, sillä japanilainen ostaa ne itse. Ikebana on nimeltään japanilainen perinteinen kukkienasettelutaide.

Mitkä tavoista olisivat sinulle helppoja noudattaa? Miksi?

Minkä tapojen noudattaminen voisi tuottaa sinulle vaikeuksia? Miksi?


Lähde: Forum VI. Kulttuurien kohtaaminen. Opettajan opas. Otava 2008

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen