Lukion ABC

.

A F H I K L M O P R T V​ W Y


ARVOSANAN KOROTTAMINEN

Hylättyä koetta voi uusia kerran uusintakoepäivänä. Uusintakoepäivä järjestetään aina uuden periodin alussa, noin kahden viikon kuluttua periodin vaihtumisesta. Uusintakokeeseen tulee ilmoittautua erikseen ilmoitettuun määräpäivään mennessä. Jos koe ei uusimisesta huolimatta mene läpi, opintojakso pitää käydä uudelleen. Jos hylättyjä arvosanoja on samassa oppiaineessa enemmän kuin 1/3 (ks. alla taulukko "hylättyjen suoritusten enimmäismäärä"), ei oppiaineen oppimäärä tule suoritettua eli ei voi saada päättötodistusta.

Hyväksyttyä arvosanaa voi uusia kerran uusintakoepäivänä. Hyväksytyn kokeen uusintapäivä pidetään uuden lukukauden alkupäivinä ts. kaksi kertaa vuodessa.

ARVIOINTI

Lukion opiskelija saa jokaisen periodin päätteeksi arvioinnin jokaisesta suorittamastaan opintojaksosta. Uudessa opetussuunnitelmassa pakolliset opintojaksot arvioidaan pääsääntöisesti numerolla ja valinnaiset S-merkinnällä.

Päättötodistukseen ei tule yksittäisten opintojaksojen arvosanoja vaan kunkin aineen oppimäärän laajuus sekä sen arvosana (keskiarvo) = päättöarvosana.

FACEBOOK

Lukion virallisilla Facebook- sivuilla voit seurata ajankohtaisia tiedotuksia ja tapahtumia. Facebookin päivitykset ovat nähtävissä myös koulumme kotisivuilla osoitteessa https://peda.net/kauhava/lukiokoulutus/kauhavanlukio.

HAMMASHOITO

Kunnalliseen hammashoitoon on mahdollisuus kaikilla alueen asukkailla ja opiskelijoilla. Hammashoitolat sijaitsevat terveysasemilla seuraavasti: Alahärmän hammashoitola, Kanttorintie 5, 62300 HÄRMÄ; Kauhavan hammashoitola, Kauppapassi 3, 62200 KAUHAVA; Kortesjärven hammashoitola, Päivärinteentie 13, 62420 KORTESJÄRVI; Ylihärmän hammashoitola, Leinosentie 15, 62375 YLIHÄRMÄ.

Suun terveydenhuollon ajanvaraus maanantaista torstaihin klo 7.30-15.00, pe 7.30-14 puh. 06-2307660.

Opiskelijat hakeutuvat suun ja hampaiston tarkastukseen yläkouluaikana tehdyn hoitosuunnitelman mukaisesti. Tiedot hoitosuunnitelmasta löytyvät hammashoitolasta.

HYLÄTTYJEN SUORITUSTEN ENIMMÄISMÄÄRÄ

Opiskeltuja pakollisia ja valinnaisia opintoja Hylättyjä opintoja enintään

2-5 op 0 op
6-11 op 2 op
12-17 op 4 op
18 tai enemmän op 6 op



HYLÄTTYJEN VALTAKUNNALLISTEN VALINNAISTEN OPINTOJEN POISTAMINEN

Hylätty opintosuoritus valtakunnallisessa valinnaisessa opintojaksossa voidaan jälkikäteen poistaa, jos opiskelijan opintopisteet riittävät päättötodistuksen saamiseen. Opiskelija anoo kirjallisesti perustellen opintosuorituksen poistamista rehtorilta.

Tämä koskee lukion nykyistä opetussuunnitelmaa, joka otettiin käyttöön 1.8.2021.

 

HYVÄKSILUKEMINEN

Lukiokurssiksi hyväksytään lukioaikana suoritettu, vähintään 38 tunnin laajuiseen kurssiin tai opetukseen osallistuminen sekä harrastus- tai kansalaistoiminta. Esimerkkejä muualla suoritetuista kursseista: musiikkikoulun päättötodistus, autokoulukurssi/opetusluvalla ajokortin opiskelu tai abikurssit esimerkiksi kansanopistoissa tai kesälukioissa. Muualla suoritetuista kursseista on aina oltava jonkinlainen kirjallinen todistus. Todistukset toimitetaan opinto-ohjaajalle, joka yhdessä rehtorin kanssa päättää, saako opiskelija suorituksestaan lukion opintomerkinnän. Muualla suoritetuista kursseista voidaan antaa korkeintaan 12 op, poikkeuksena muualla suoritetut lukion kursseja vastaavat kurssit ja opintojaksot (esim. toisessa lukiossa).

Aktiivinen toimiminen järjestössä tai seurassa voidaan lukea myös lukio-opintoihin. Esimerkkinä harrastustoiminnan vetäminen, aktiivinen osallistuminen harrastajateatteriin, nuorisovaltuuston toiminnassa mukana oleminen tai muu vastaava. Tunnit on laitettava ylös, ja toiminnasta on oltava allekirjoitettu todistus toiminnasta vastaavalta.


ITSENÄINEN OPISKELU

Oppiaineen opetussuunnitelmassa mainitaan, jos opintojaksoa ei voi suorittaa itsenäisesti. Lupa opintojakson itsenäiseen suorittamiseen kysytään opintojakson opettajalta, jonka jälkeen itsenäisen opiskelun lomake täytetään yhdessä kyseisen opettajan kanssa. Opiskelija palauttaa täytetyn lomakkeen lukion kansliaan. Opiskelija ja opettaja sopivat ohjauksesta yhdessä.

Itsenäisen opiskelun voi aloittaa vain periodin alussa. Opintojakso on suoritettava hyväksytysti kahden periodin aikana, muuten siitä tulee hylätty arvosana.

Itsenäisesti opiskeltu opintojakso arvioidaan arvosanoin H (=hylätty), S (=suoritettu) tai numeroarvosanoin 5-10.

Lupa saman opintojakson itsenäiseen suorittamiseen annetaan vain kerran.



K-MERKINTÄ

Kesken oleva suoritus arvioidaan merkinnällä K (=kesken). Kesken oleva opintojakso on täydennettävä seuraavan periodin aikana. Ellei näin tapahdu, muuttuu arvosana hylätyksi (H), jolloin opintojakso on aloitettava kokonaan alusta.

KOE

Koe alkaa yleensä klo 9.00. Aikaisintaan voi poistua klo 10.00. Koeaika päättyy joko klo 11.00 tai 12.00. Oma tietokone, paperit ja kirjoitustarvikkeet on oltava mukana kokeessa. Kokeen jälkeen on seuraavan päivän kokeen kertaustunti. Kokeessa ei saa olla mukana puhelinta tai muuta elektroniikkaa, mikäli tästä ei ole erikseen sovittu.

KOEVIIKKO

Periodin viimeiset päivät muodostavat koeviikon, jolla on oma lukujärjestyksensä. Lukujärjestyksen saa ennen koeviikkoa oman ryhmän luottamusopiskelijalta.

KOEVILPPI

Jos opiskelija syyllistyy vilppiin arvioitavien tehtävien osalta esimerkiksi kopioimalla suoraan toisen tekemää työtä tai laittamalla toisen työn omiin nimiin, työ hylätään. Jos opiskelija lunttaa tai syyllistyy kokeessa muuhun vilppiin, kurssia tai opintojaksoa ei voida arvioida ja se on opiskeltava kokonaan uudestaan. Vilppitapaukset käsitellään rehtorin, kyseisen opintojakson opettajan ja asianomaisen opiskelijan kesken. Vilpistä tiedotetaan aina opiskelijan huoltajalle.

Lukiolain 26 §:n mukaan opiskelijalle, joka ”menettelee vilpillisesti”, voidaan antaa kirjallinen varoitus tai, jos teko on vakava tai jatkuu varoituksesta huolimatta, voidaan ottaa käyttöön määräaikaiset erottamismenettelyt.

KOULUMATKATUKI

Kelan maksama koulumatkatuki korvaa koulumatkojen kustannuksia.

Koulumatkatuki muuttuu kaikilla opiskelijoilla 1.8.2021 alkaen. Elokuusta alkaen voit saada koulumatkatukea, jos sinulla on vähintään 10 matkapäivää kalenterikuukaudessa. Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat saavat koulumatkatukea erilaisilla ehdoilla kuin muut opiskelijat. 

Koulumatkatuesta kannattaa kysyä koulusihteeriltä. Lisätietoa löytyy myös Kelan nettisivuilta, https://www.kela.fi/koulumatkatuki.

KOTISIVUT

Kauhavan lukion kotisivut löytyvät osoitteesta https://peda.net/kauhava/lukiokoulutus/kauhavanlukio.

KOULUSIHTEERI

Kauhavan lukion koulusihteeri Sanna Riihimäki (sijaisena 1.8.2023 alkaen Marika Tervanen) on tavattavissa päivittäin koulukeskuksessa klo 9-14.

KÄYTÖSTAVAT

Hyviin käytöstapoihin kuuluu tervehtiminen, huomaavaisuus (esim. oven avaaminen toiselle, siisteys, jne.). Oppitunneilla ja ruokaillessa ei saa olla pipo tai lippalakki päässä.

LUKIHÄIRIÖ TAI MUU OPPIMISEN VAIKEUS

Kaikille lukion aloittaville opiskelijoille tehdään Niilo Mäki Instituutin digilukiseulat. Lukion erityisopettaja analysoi seulonnan tulokset ja haastattelee ne opiskelijat, joilla on mahdollisia erityisvaikeuksia. Analysoinnin ja haastattelun jälkeen suunnitellaan yhdessä opiskelijan kanssa tarpeelliset tukitoimet ja erityisopettaja kirjoittaa mahdollisen lukilausunnon. Tukitoimina käytetään mm. poikkeavia opiskelu- ja/tai koejärjestelyjä. Mikäli opiskelijalla on lukilausunto, voi hän hakea erityisjärjestelyjä ylioppilaskirjoituksiin.

LUKIODIPLOMIT (kuvataide, liikunta, tanssi tai musiikki)

Lukiodiplomi on opinnäyte taito- tai taideaineessa, joka arvioidaan valtakunnallisten ohjeiden mukaisesti (googlaa OPH + lukiodiplomi). Diplomin suorittamisesta saa erillisen todistuksen, joka on lukion päättötodistuksen liite. Tarkempia ohjeita voit kysyä ko. aineen opettajalta tai opolta.


LUKIOLAISTEN LIITTO

Ks. www.lukio.fi


LUKULOMA

Kolmannen opiskeluvuoden neljännen jakson jälkeen alkaa lukuloma. Sen aikana valmistaudutaan ylioppilaskirjoituksiin.

MAKSUT

Opetus ja ruokailu ovat lukiossa maksuttomia. Vuodesta 2021 alkaen pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin kuuluville opiskelijoille opiskelu on pääsääntöisesti maksutonta. Opintomatkat voivat olla maksuttomia tai maksullisia.

MOOTTORIAJONEUVOT

Moottoriajoneuvot on pysäköitävä jäähallin puolella sijaitsevalle paikoitusalueelle hyvään järjestykseen. 

MUSIIKKIOPISTON OPINTOJEN HYVÄKSILUKEMINEN

Musiikin perusopetuksen päättötodistuksesta (tarkoittaa solistisen aineen perustasoa 3 tai laulussa perustasoa 2, ja säveltapailun perustasoa 3 sekä yleisen musiikkitiedon kurssia) saa neljä opintopistettä koulun ulkopuolisiin opintoihin. Opistotason päättötodistuksesta (I-tutkinto ja vaadittavat teoria-aineet säveltapailu I, teoria I sekä harmoniaoppi/kenraalibasson soitto ja kirjoitus sekä länsimaisen taidemusiikin historian ja tyylin kurssi) saa 12 op koulun ulkopuolisiin opintoihin. Vaihtoehtoisesti mikäli koko opistotasoa ei ole suoritettu, teoria I-, säveltapailu I- tai harmoniaoppikursseista voidaan kustakin antaa 4 op. Musiikkiopiston opintojen on jatkuttava lukioajalle, jotta niistä saa lukio-opintoihin korvaavuuksia.

OMA PÄÄTELAITE

Lukiolaisella on oltava käytössä päätelaite, suositeltavin tällä hetkellä on tavallinen kannettava tietokone. Koululta on mahdollista saada lainaan kannettavia tietokoneita oppitunneille. Koneita käytetään useimmilla oppitunneilla, ja monet kokeet tehdään sähköisesti tietokoneella. Syksystä 2021 alkaen maksuttomaan opetukseen oikeutetut saavat koulusta läppärit.

Ks. ohje päätelaitteesta https://www.abitti.fi/fi/ohjeet/tietokoneen-hankinta/

OPINTO-OHJAUKSEN OPINNOT

OP1 on pakollinen opintojakso, joka tulee suoritetuksi pääsääntöisesti ryhmäopetukseen osallistumalla. Suoritusmerkintä annetaan toisena opiskeluvuonna. OP2 suoritetaan toisena ja kolmantena opiskeluvuonna ryhmäopetukseen sekä vierailuihin osallistumalla. Merkinnän opintojaksosta saa kolmantena lukiovuonna.

OPINTOTUKI

Lukion opiskelijat kuuluvat opintotukijärjestelmän piiriin (opintoraha ja opintolaina). Opintorahaa ei myönnetä alle 17-vuotiaalle. Opiskelija voi hakea myös yleistä asumistukea. Neuvoja ja hakemuslomakkeita saa lukion kansliasta koulusihteeriltä. Katso http://www.kela.fi/opiskelijat.

OPINTOTARJOTIN

Lukion lukuvuoden opetustarjonta on koottu opintotarjottimeen, jossa opintojaksojen nimet ovat lyhenteinä. Tarjotin käsittää kuusi jaksoa. Samaan aikaan opetettavat opintojaksot ovat samalla rivillä eli samassa palkissa. Yhdestä palkista voidaan valita vain yksi opintojakso. Palkin tuntien sijoittumisen lukujärjestykseen näet kiertotuntikaaviosta. Opintotarjotin löytyy koulun kotisivulta, Facebook-sivulta tai paperisena sen voi noutaa esim. opinto-ohjaajalta.

OPISKELUTODISTUS

Matkahuoltoa, VR:n korttia, asunnon hankkimista yms. varten opiskelutodistuksen – todisteen siitä että on jonkin oppilaitoksen senhetkinen opiskelija – saa kansliasta. Todistus oikeuttaa alennuksiin.

OPPIAINEEN OPPIMÄÄRÄN ARVIOINTI

Oppiaineen päättöarvosana on yksittäisten opintojaksojen arvosanojen keskiarvo. Keskiarvo pyöristyy ylöspäin puolivälistä: esim. jos arvosanojen keskiarvo on vähintään 7.50, oppimäärän päättöarvosana on 8. Arvosanaan luetaan pakolliset ja valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot. Koulukohtaisilla valinnaisilla opinnoilla voi olla arvosanaa kohottava merkitys. Lopulliseen arvosanaan voi vaikuttaa myös se, kuinka monelle ylimääräiselle opintojaksolle opiskelija on osallistunut.

OPISKELIJAKUNTA

Kaikki lukion opiskelijat kuuluvat opiskelijakuntaan. Opiskelijakunta valitsee keskuudestaan hallituksen.

Oppilaskunnan hallitus toimii opiskelijoiden äänitorvena, on linkki opettajakunnan ja opiskelijoiden välillä, hoitaa oppilaskunnan tiloja sekä vastaa erilaisista viihteellisistä tapahtumista lukuvuoden aikana, kuten liikuntapäivän järjestämisestä.

OPISKELIJAVERKKO

Lukiolla on käytössä langattomia verkkoja. Kirjautumiseen tarvittavat verkkotunnukset saa ryhmänohjaajalta tai opettajilta. Jos tunnus unohtuu, kysy sitä ryhmänohjaajalta.

OPISKELUHUOLTO

Opiskeluhuollon palveluihin kuuluu kuraattori- ja psykologipalvelut sekä opiskeluterveydenhuollon palvelut. Ks. esim. etusivu -> Yhteystiedot -> Ota yhteyttä!

OPPIKIRJAT

Lukuvuoden oppikirjaluettelo on luettavissa lukion kotisivuilta ks. https://peda.net/kauhava/lukiokoulutus/kauhavanlukio; oikea laita (Ajankohtaista).

PERIODI


Lukuvuosi koostuu kuudesta kuuden viikon mittaisesta periodista, joissa on kussakin omat opintojaksonsa tarjolla ja sitä kautta oma lukujärjestyksensä. Kukin periodi päättyy noin viiden päivän mittaiseen koeviikkoon (Ks. koeviikko).

PERIODIARVOSTELU

Kunkin periodin arvioinnin jälkeen opiskelija näkee Wilmassa (ks. Wilma) ko. jakson aikana suorittamiensa opintojaksojen numerot. Katso myös K-merkintä.

Kertaustunti on pakollinen osa opintojaksoa. Se pidetään useimmiten koetta edeltävänä päivänä klo 12.20-13.05. Tunti pidetään pääsääntöisesti siinä luokassa, missä oppitunnit on pidetty. Kertaustunnilla käydään läpi opintojakson keskeiset asiat ja mahdolliset vinkit kokeeseen.


PITKÄN MATEMATIIKAN VAIHTO LYHYEEN


Lops 2019:n mukaan pitkän matematiikan moduulit vastaavat lyhyen matematiikan moduuleja seuraavasti:

MAA2 korvaa MAB2:n,
MAA3 korvaa MAB3:n,
MAA6 korvaa MAB8:n,
MAA8 korvaa MAB5:n,
MAA9 korvaa MAB7:n.

Muista hyväksytysti suoritetuista pitkän matematiikan opintojaksoista saa S-merkinnän, joka kartuttaa lukion oppimäärän (min. 150 op) opintoja.

POHJALAINEN ILTA

Kauhavan lukiossa järjestetään vuosittain opettajien ja abiturienttien yhteinen illanvietto ennen penkkaripäivää. Illanvietto pidetään Hirvijoen kylätalolla, ja siellä esitetään mukavaa ohjelmaa puolin ja toisin sekä syödään maittava illallinen.

POISSAOLOT

Opiskelijalla on velvollisuus osallistua opetukseen. Jokainen poissaolo on selvitettävä Wilmassa. Alle 18-vuotiaan kohdalla kuittauksen suorittaa vanhempi tai huoltaja. Yli 18-vuotiaan kohdalla kuittauksen tekee opiskelija itse.

Luvallinen poissaolo kysytään:

  • ko. oppitunnin opettajalta, jos kyse yksittäisestä tunnista
  • ryhmänohjaajalta, jos 1-3 vuorokauden poissaolo
  • yli 3 vrk:n poissaoloon tarvitaan rehtorin lupa.

Huom! Etukäteen tiedossa olevat poissaolot tulee selvittää mahdollisimman aikaisin – ole yhteydessä opettajiin hyvissä ajoin ennen poissaoloasi!

Jos opiskelijan poissaolot opintojaksolta ylittävät kuusi tuntia, on sovittava korvaavista tehtävistä opettajan kanssa. Jatkuvat poissaolot oppitunneilta voivat vaikuttaa arvosanaan alentavasti, ja kymmenen tuntia poissaoloja aiheuttaa hylkäämisen.

PRELIMINÄÄRIT

Preliminäärejä eli harjoituskirjoituksia järjestetään sekä syksyllä että keväällä ennen ylioppilaskirjoituksia. Preliminääreissä harjoitellaan ylioppilaskoetilannetta, ja ne voivat toimia myös kertauskurssin suorituksena.

PÄÄTTÖTODISTUS

Lukion päättötodistuksen saamiseksi on suoritettava vähintään 150 opintopisteen edestä opintoja. Kaikki pakolliset opintojaksot on oltava suoritettuina. Valtakunnallisia valinnaisia opintojaksoja on kaikkien suoritettava vähintään 20 op.


PÄÄTTÖTODISTUKSEN ARVOSANOJEN KOROTTAMINEN

Opintojen loppuvaiheessa opiskelijalla on mahdollisuus osallistua ns. suullisiin kuulusteluihin. Näistä kuulusteluista käytetään myös nimityksiä tentti tai preppaus. Suullisessä kuulustelussa voi korottaa oppiaineen oppimäärän arvosanaa eli päättöarvosanaa. Usein ko. koe on luonteeltaan preppausta ylioppilaskirjoituksia varten.

RYHMÄNOHJAUS

Jokainen opiskelija kuuluu ohjausryhmään, jotka on numeroitu aloitusvuoden mukaan esim. 20A, 20B, jne. Joka ryhmällä on oma ryhmänohjaaja, joka pitää ryhmälleen säännöllisesti ryhmänohjaustuokioita.


TAPATURMAVAKUUTUKSET

Lukion opiskelijat on vakuutettu Vakuutusyhtiö Ifissä. Vakuutus kattaa opiskelun ja lukion järjestämän vapaa-ajan toiminnan.

TERVEYDENHUOLTO

Kouluterveydenhoitaja Sari Kamppinen on tavattavissa koululla säännöllisesti klo 8.00-16.00 välisenä aikana. Ajanvaraus on suotavaa joko puhelimitse tai Wilman kautta. Terveydenhoitajan puhelinnumero on 050 3309 605.

TURVALLISUUS

Poikkeavan tilanteen sattuessa opiskelijat poistuvat koulurakennuksesta annettujen ohjeiden mukaan. Lukioaikana pidetään myös poistumisharjoituksia.

TUTOR

Jokaisella aloittavalla ryhmällä on omat juuri tälle ryhmälle nimetyt tutorit. Heiltä aloittavat lukiolaiset voivat kysyä kaikesta lukio-opiskeluun liittyvästä. Tutorit ovat kokeneempia opiskelijoita, joten he tuntevat sekä aloittavan opiskelijan näkökulman että lukion käytänteet.



VALINNAT

Seuraavan lukuvuoden valinnat tehdään tavallisimmin maaliskuun puoliväliin mennessä esivalintatarjottimelle Wilmaan. Muutokset valintoihin tulee tehdä ennen jakson vaihtumista opinto-ohjaajalle.

Jos suunnitelmat muuttuvat ja haluaa jättää valitsemansa opintojakson pois, ilmoittautuminen perutaan opon luona, jotta opettajan päiväkirja olisi ajan tasalla ja muut halukkaat pääsisivät tunneille. Aina on hyvä ensin keskustella aineenopettajan kanssa ja yhdessä pohtia, mikä on järkevin vaihtoehto jatkon kannalta. Opintojen poisjättämiset tulee tehdä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkamista.

VALMISTELUTUNTI

Valmistelutunti on pakollinen osa opintojaksoa. Se pidetään useimmiten koetta edeltävänä päivänä klo 12.20-13.05. Aikataulu löytyy koeviikon lukujärjestyksestä, joka laaditaan joka koeviikolle erikseen. Valmistelutunnilla käydään läpi opintojakson keskeiset asiat ja mahdolliset vinkit kokeeseen.

VÄYLÄOPINNOT

Lukiolaisen on mahdollista suorittaa lukioaikana 15 AMK-opintopisteen laajuiset, tiettyyn tutkintoon kuuluvat ammattikorkeakouluopinnot ja saada tätä kautta oikeus hakea erillishaussa Seinäjoen ammattikorkeakouluun kyseisen alan opintoihin. Väyliin haetaan aina erikseen syksyihin ja keväisin. Tammikuussa 2024 on alkamassa sosionomi- ja tradenomiväylät. Lisätietoa saa opinto-ohjaajalta.


WILMA

Wilma on tärkeä opintojen suunnittelun, seurannan ja yhteydenpidon työkalu. Wilmasta löydät kunkin jakson lukujärjestyksesi. Sieltä löytyvät tiedot opintosuorituksista. Wilman avulla tehdään myös seuraavan vuoden opintovalinnat erikseen ilmoitettavina ajankohtina.

Älypuhelimeen voi ladata Wilma-appsin, jolloin on mahdollista saada mm. ilmoitukset puhelimeen Wilmaan tulleista pikaviesteistä.

Jokainen opiskelija ja vanhempi/huoltaja saa opintojen alussa henkilökohtaisen Wilma-tunnuksensa, jonka avulla ohjelmaan voi kirjautua. Jos tunnuksesi katoaa, kysy koulusihteeriltä neuvoa.

YHTEYSTIEDOT

Jos muutat eri osoitteeseen tai puhelinnumerosi muuttuu, ilmoita uudet yhteystietosi lukion kansliaan. Opiskelijan velvollisuus on pitää huolta siitä, että yhteystiedot ovat ajan tasalla!

YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittautuminen ylioppilaskirjoituksiin tapahtuu Wilman kautta Lomakkeet-välilehdeltä löytyvällä lomakkeella. Lomake täytetään Wilmassa, tulostetaan ja palautetaan kansliaan allekirjoitettuna. Ilmoittautuminen alkaa rehtorin pitämän syksyn tai kevään abi-infon jälkeen. Kevään kirjoituksiin ilmoittautuminen päättyy 28.11. ja syksyn kirjoituksiin 5.6. (mutta se kannattaa tehdä jo toukokuun, ts. lukuvuoden, aikana). Tarkemmat ohjeet rehtorilta, opinto-ohjaajalta ja koulusihteeriltä. Määräykset ja ohjeet löytyvät ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta (www.ylioppilastutkinto.fi).


YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA

Ylioppilastutkintolautakunta vastaa ylioppilastutkinnon johtamisesta, järjestämisestä ja toimeenpanosta (www.ylioppilastutkinto.fi).

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä