Kauhavan lukio

Ylioppilaskirjoitusten tulokset tulevat tiistaina 18.5.2021

Kevään 2021 ylioppilastutkinnon tulosluettelo on saatavilla tutkintopalvelusta tiistaina 18.5.2021 klo 9 lähtien. Tiedot pisterajoista julkaistaan samaan aikaan Ylioppilastutkintolautakunnan verkkosivuilla.

Kokelas ja alle 18-vuotiaan kokelaan huoltaja näkee arvostellut koesuoritukset Opetushallituksen Oma Opintopolku -palvelusta 19.5.2021 klo 9 alkaen. Kokelaan arvostellut suoritukset tulevat samaan aikaan näkyviin myös opettajille arvostelupalvelussa. Lautakunnan kanslia ei anna sensorin yhteystietoja koesuoritusten arvostelua koskevia tiedusteluja varten.

Kauhavan lukiossa tulostiedot sisältävä tiedosto siirretään Primukseen niin, että kevään kokelaat näkevät yo-tuloksensa Wilman kautta tiistaina 18.5.

Toni Uusimäki, rehtori

Kauhavan lukio ja Kauhavan yhtenäiskoulu laskivat seppeleen Kauhavan sankarihautausmaalla veteraanipäivänä 27.4.2021

Komiat-lehti 28.4.2021

Kävelymatkan päässä Kauhavan kirkonmäeltä sijaitsevan koulun oppilaat ja henkilökunta ovat tavanneet hiljentyä veteraanipäivänä sankarihautausmaalla isolla joukolla. Koska eletään koronavuotta, tämänpäiväinen tilaisuus oli pienimuotoinen. Enni Övermark ja Iisakki Rintamäki laskivat Kauhavan yhtenäiskoulun sekä Kauhavan lukion seppeleen sankarihautausmaalla olevan muistomerkin juurelle. Sotaveteraaniyhdistyksen tervehdyksen jättivät Matti Passiniemi, Tapio Lassila ja Kosti Olli. Airueina toimivat Konsta Hietala ja Sofia Kankaanpää. Seppeleenlaskun jälkeen Kauhavan veteraanikuoro lauloi Veteraanin iltahuudon.

Maskisuositus jatkuu, ylioppilasjuhlat voidaan järjestää 5.6. turvallisuuteen panostaen

Nyrkki piti suositukset ennallaan

19.4.2021 kokoontunut Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koronanyrkki ei tehnyt muutoksia aiempiin 30.4.2021 voimassa oleviin suosituksiin. Näin ollen yksityistilaisuuksissa osallistujien enimmäismäärä on edelleen 10 ja uskonnollisissa tilaisuuksissa enintään 20 henkilöä riittävän suurissa tiloissa. Turvavälit tulee olla vähintään 2 metriä ja kasvomaskeja tulee käyttää.

Aluehallintoviraston antama määräys yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärästä on 20 henkilöä. Määräys on voimassa 30.4.2021 saakka.
 
Nyrkki suosittelee, että lukioiden Vanhojen tanssit siirretään syksyyn 2021. Mikäli opetuksenjärjestäjä päättää järjestää Vanhojen tanssit keväällä, tulee noudattaa voimassaolevia rajoituksia ja suosituksia.
 
Valmistujaistilaisuuksiin nyrkki suosittelee hyödyntämään kokemuksia viime vuodelta esim. ulkoilmatilaisuuksina tai hybridimallin periaattein voimassa olevia määräyksiä ja suosituksia noudattaen.
 
Oppilaitosten työelämääntutustumis- ja harjoittelujaksoja voidaan järjestää kevään aikana.
 
Alle 18-vuotiaiden otteluissa voi ulkotiloissa olla enintään 20 katsojaa turvavälit huomioiden.
 
Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on ollut pandemian perustasolla 23.3.2021 lähtien. Tartuntamäärien todettiin kasvaneen hieman, mutta nyrkki ei nähnyt tarpeelliseksi siirtyä kiihtymisvaiheseen. Perustasoa perusteltiin lisäksi sillä, että maakunnassa sisäisten tartuntojen määrä on ollut vähäinen, jäljitystyö on onnistunut hyvin ja sairaalahoidolle on ollut vähäinen tarve.

Nyrkki suosittaa kasvomaskin käyttöä seuraavissa tilanteissa

 • Toisen asteen oppilaitoksissa (kuten lukioissa)

 • Peruskouluissa yli 12-vuotiaille (kuudesluokkalaiset ja sitä vanhemmat) kuntakohtaisen harkinnan mukaisesti. Kasvomaskien käyttö voi vähentää altistumistilanteessa karanteeniin asetettujen määrää

 

Vanhaintanssit siirtyvät lokakuuhun 2021 pandemian kokoontumisrajoitusten takia

Kauhavan lukio joutuu siirtämään kuuden muun lukion kanssa vanhojen tanssit toukokuulta lokakuuhun 2021. Siirron syynä ovat Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintoviraston sekä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koronanyrkin asettamat kokoontumisrajoitukset. Ymmärrän hyvin kakkosten opiskelijoiden pettymyksen, mutta he kuitenkin ovat saamassa omat tanssinsa perjantaina 8.10. Koulutyössä on mentävä kouluväen terveys edellä.

Asiasta tehtiin yhteinen ja yksimielinen päätös seitsemän lähilukion kesken kuten oheinen tiedote kertoo. Vanhojen tanssit eivät ole merkittävä tapahtuma vain opiskelijoille ja heidän tanssinopettajilleen. Se on koko koulun yhteisöllinen juhla ja tärkeä yhteistyön muoto koulun ja kotien välillä. Uskon, että moni huoltajista haluaa nähdä nuorensa tanssilattialla, koska vanhaintansseihin satsataan joka tapauksessa paljon kodeissa. Se on myös opiskelijalle yksi lukiovuosien kohokohdista.

Lokakuussa rokotekattavuuden pitäisi olla niin laaja, että tansseja seuraamaan voivat tulla sekä kotijoukot että kouluväki. Odotamme innolla kakkosten esityksiä syksyllä.

Toni Uusimäki, rehtoriTIEDOTE YLIOPPILASJUHLIEN JA VANHOJEN TANSSIEN JÄRJESTÄMISESTÄ KEVÄÄLLÄ 2021

 

Tällä hetkellä alueella on rauhallista koronaepidemian suhteen. Mutta ainakin huhtikuun loppuun asti on voimassa 20 henkilön kokoontumisrajoitus, eikä jatkosta vielä tiedetä. Rokotukset ovat edenneet toistaiseksi vielä hitaasti, ja työikäistä väestöä on rokotettu vain riskiryhmien osalta. Perusterveet joutuvat vielä odottamaan rokotettaan pitkälle tulevaisuuteen, tällä tahdilla ainakin kesään asti.

Luokkaretket suositellaan joko siirtämään, tai toteuttamaan vain oman luokan kesken päiväretkenä ja ulkona oman maakunnan sisällä, ei yön yli reissuja.

Näitä suosituksia vasten on erittäin epätodennäköistä, että toukokuussakaan voitaisiin järjestää vanhaan tapaan tansseja massatapahtumana, niin että sinne voitaisiin kutsua perheet paikalle.  Tämän vuoksi alueen lukiot (Alajärvi, Evijärvi, Härmä, Kauhava, Lappajärvi, Lapua ja Vimpeli) siirtävät vanhojen tanssit pidettäväksi perjantaille 8.10.2021.

 Sen sijaan kevään ylioppilasjuhlat on tarkoitus toteuttaa  tavalla tai toisella turvasuosituksia ja rajoituksia noudattaen 5.6.2021. Kukin lukio tiedottaa yo-juhlien toteuttamistavasta toukokuun aikana.

13.4.2021

Alajärven lukio / rehtori Marko Timo

Evijärven lukio / rehtori Riitta Mustajärvi

Härmän lukio / rehtori Jari Salminen

Kauhavan lukio / rehtori Toni Uusimäki

Lappajärven lukio / rehtori Tarja Puro

Lapuan lukio / rehtori Kaisa Piiparinen

Vimpelin lukio / rehtori Marko Timo

Maskisuositus ennallaan, 20 hengen kokoontumisrajoitus huhtikuun loppuun, julkiset liikuntatilat yhä suljettuina

Tiedote 6.4.2021

Nyrkin suositukset huomioidaan kuntien toiminnassa

Evijärven kunnan, Kauhavan kaupungin sekä Kuntayhtymä Kaksineuvoisen yhteinen valmiusjohtoryhmä on käsitellyt kokouksessaan 6.4. huhtikuun alusta voimaan tulleita Avin määräyksiä ja Nyrkin suosituksia.

Avin määräyksen mukaisesti Etelä-Pohjanmaalla on voimassa 20 hengen kokoontumisrajoitus. Nyrkki suosittelee edelleen yksityistilaisuuksiin 10 hengen rajaa. Avin määräykset ja Nyrkin suositukset ovat voimassa huhtikuun loppuun saakka.

Näihin perustuen valmiusjohtoryhmä on päättänyt seuraavista toimista, jotka ovat niin ikään voimassa huhtikuun ajan:

• Maskisuositus pidetään ennallaan sekä toisen asteen oppilaitosten opiskelijoille että peruskoulun 6.‒9.-luokkalaisille.
• Alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta voidaan käynnistää uudelleen, kunhan 20 hengen kokoontumisraja huomioidaan. Edelleen suositellaan voimakkaasti, että harrastukseen osallistuvien lasten vanhemmat eivät oleskelisi harrastus- tai pukuhuonetiloissa.
• Aikuisten ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa suositellaan tauotettavaksi edelleen.
• Nuorisotilat voivat toimia siten, että 20 hengen kokoontumisrajoitus huomioidaan. Niin ikään musiikkiopisto seuraa toiminnassaan sekä Nyrkin suosituksia että Avin määräyksiä.
• Julkiset liikuntatilat, kuten kuntosalit, pidetään edelleen suljettuina yleiseltä toiminnalta.
• Myös kirjastojen toiminta jatkuu aiemman linjauksen mukaisesti: lainaus on mahdollista, mutta kirjaston tiloissa tapahtuvaa oleskelua ei sallita.

Koronatilanne kuntayhtymän alueella on rauhallinen. Viime viikolla tuli ilmi ainoastaan yksi koronatartunta henkilöllä, joka oli jo karanteenissa. Koronarokotukset jatkuvat kuntayhtymässä THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusten mukaisesti.

Vilma Niemisen kuvataidediplomi

Vilma Niemisen kuvataiteen lukiodiplomityössä tarkastellaan ihmisten ja bakteerien välistä suhdetta tutkimalla ihmisten sisälle tuomaa luontoa bakteerien avulla. Vilma keräsi bakteerinäytteitä alakoulun, lukion ja opettajanhuoneen ovien kahvoista, viljeli näytteitä ja teki bakteereista taidevalokuvia. Valokuvasarja sai rinnalleen myös runoutta ihmisen ja luonnonvälisestä suhteesta. Taideteoksen syvempään kokemiseen Vilma miksasi myös äänimaailman.

Kauhavan lukion Rooman leirikoululle 1600 euron stipendi

Kauhavan lukio on saanut 1600 euron stipendin Roomaan suuntautuvalle leirikoululle lokakuussa 2021. Stipendin on myöntänyt Suomen Rooman-instituuttia ylläpitävän säätiön Institutum Romanum Finlandiaen hallitus kokouksessaan 5.3. Roomaan on lähdössä 20 opiskelijaa ja kaksi ohjaavaa opettajaa.

Stipendi myönnettiin kaikkiaan viidelle koululle. Muut stipendinsaajat ovat seuraavat: Helsingin normaalilyseon 9 D -latinanluokka, Järvenpään lukion latinistit, Kimpisen lukion antiikin historian ryhmä ja Kotka Svenska Samskola & Lovisa Gymnasium.

Säätiön tuki kattaa osan leirikoulun kustannuksista, mutta pääosa rahoitetaan lukion kansainvälisen toiminnan budjetista. Leirikouluun 18.-22.10.2021 suuntaavilla lukiolaisilla on myös omavastuuosuus opintoretken kustannuksista.

Syksyllä siis kohti Ikuista kaupunkia, jos covid-19 suo!

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri palasi koronatilanteessa perustasolle

Nyrkki päätti ylimääräisessä kokouksessaan 23.3.2021 sairaanhoitopiirin alueen siirtyneen perusvaiheeseen. Etelä-Pohjanmaan koronatilanne on pysynyt vakaana ja kuukausittainen tartuntojen määrä on pysynyt lähes samana joulukuusta lähtien. Perustasolle siirtymisestä huolimatta aluehallintoviraston antama 10 henkilön kokoontumisrajoitus ja Nyrkin tämän hetkiset suositukset ovat voimassa 31.3.2021 saakka. Nyrkki kokoontuu seuraavan kerran maanantaina 29.3.2021.

Nyrkki vetoaa eteläpohjalaisiin vahvasti, että perustasolle siirtymisestä huolimatta turvavälejä, kasvomaskin käyttöä ja hyvää käsihygieniaa on edelleen noudatettava, ettei ajauduta takaisin kiihtymisvaiheeseen.

Viimeisen kahden viikon aikana on todettu 48 uutta tartuntaa (ilmaantuvuus 24,9 / 100 000 asukasta). Koronavirustartuntojen kokonaismäärä sairaanhoitopiirissä on 707. Muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tapauksia on todettu yhteensä 100, joista 83 on UK-variatteja ja 18 Etelä-Afrikan varianttia. Viimeisimmästä satunnaisotoksesta eri tartuntaketjuista 5/7 oli UK-varianttia. Koronatestauksen viive pyynnöstä tulokseen on keskimäärin 14,9 tuntia.

Tervetuloa monilajiryhmään ja Kauhavan lukion opiskelijaksi!

Kauhavan lukio voi tarjota todella monipuoliset harjoittelumahdollisuudet liikunnallisesti lahjakkaalle nuorelle. Viime syksynä aloittanut lukion monilajiryhmä osoittautui todella suosituksi. 34 ryhmään kuuluvalla opiskelijalla on ollut kuusi tuntia aamuharjoituksia ti ja to klo 8-10 ja pe klo 10-12. Nuorten lajeja ovat lento-, jalka- ja pesäpallo, jääkiekko, yleisurheilu, suunnistus ja teamgym. Oheisella videolla maajoukkuevalmennettaviin kuuluva suunnistaja Sampo Sankelo ja lentopalloilija Laura Lassila kertovat siitä, mitä monilajiryhmä on merkinnyt heille. Monilajiryhmän hakukaavakkeen löydät kotisivujemme kohdasta Hae Kauhavan lukiooon.

Liikunnan ohella Kauhavan lukio tunnetaan monipuolisista kansainvälisistä projekteistaan, yrittäjyydestä ja laadukkaasta opetuksestaan.

Ylioppilaskirjoitukset Kauhavan lukiossa 16.3-31.3.

Kevään 2021 ylioppilaskirjoitukset järjestetään Kauhavan lukiossa 16.3.-31.3.2021. Yo-kirjoitustiloina toimivat uuden koulukeskuksen sähköisen yo-tutkinnon luokat toisessa kerroksessa. Eri yo-kirjoituksiin osallistuu kaikkiaan 75 kokelasta, joista abiturientteja on 50.

Ylioppilaskirjoitukset järjestetään mahdollisimman terveysturvallisesti. Kokeilailla on ensinnäkin oltava mukanaan 2-3 kasvomaskia kirjoituskertaa kohti. Maskin voi kirjoitussuorituksen aikana ottaa pois vain pikaista ruokailua varten. Vain perustellusta terveydellisestä syystä kasvomaskia ei tarvitse pitää. Tarkoitus on suojata sekä kokelasta itseään että muita kokelaita.

Yo-kirjoituksissa noudatetaan hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Kokelaiden istuinpaikat on yritetty järjestää mahdollisimman väljästi turvaetäisyydet huomioiden. 

Kokelaat otetaan kirjoitustiloihin koronapandemian leviämisriskin takia koetilaan porrastetusti ja jatkuvan sisäänoton periaatetta noudattaen. 18A otetaan sisään klo 8.10-8.25, 18B ja kokeen korottajat ja uusijat klo 8.25-8.40. 

Ylioppilaskirjoituspäivät ovat seuraavat:

Ti 16.3., äidinkieli ja kirjallisuus, lukutaidon koe sekä suomi toisena kielenä (S2) -koe
To 18.3. vieras kieli, lyhyt oppimäärä (saksa, espanja)
Pe 19.3. äidinkieli ja kirjallisuus, kirjoitustaidon koe
Ma 22.3. vieras kieli, pitä oppimäärä (englanti)
Ti 23.3. matematiikka, lyhyt oppimäärä
Ke 24.3. matematiikka, pitkä oppimäärä
To 25.3. biologia, filosofia, psykologia
Pe 26.3. fysiikka, historia
Ma 29.3. toinen kotimainen kieli, keskipitkä oppimäärä (ruotsi)
Ti 30.3. maantiede, uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi
Ke 31.3. kemia, terveystieto

Tunturin tarinasta elokuvaesityksiä lukion ykkösille ja kakkosille

Koronakevään piristykseksi Kauhavan lukio järjestää yhteistyössä Y-Kinon kanssa viisi elokuvanäytöstä luontodokumentti Tunturin tarinasta. Elokuvanäytökset toteutetaan Kaksineuvoisen alueen koronavalmiusjohtoryhmän ja Y-Kinon ohjeistuksen mukaisesti ja mahdollisimman turvallisesti. Jokaiselle perusryhmälle on oma näytäntönsä. Elokuvaelämyksiä on tarjolla keskiviikkona 10.3., torstaina 11.3. ja maanantaina 15.3.

Tunturin tarina on visuaalisesti ja kerronnallisesti samaa häikäisevää luokkaa kuin dokumenttitrilogian aikaisemmat osat Järven tarina ja Metsän tarina. Lapin erämaat ja Pohjoisen jäämeren luonto eläimineen, kasveineen ja luonnonilmiöineen mykistyttävät katsojan. Marko Röhrin ohjaama, Röhrin ja kirjailija Antti Tuurin käsikirjoittama, Peter Franzenin kertoma, Teemu Liakan kuvaama ja Panu Aaltion musiikin rytmittämä dokkari on viiden tähden arvoinen ja täysin BBC:n upeiden luontoelokuvien tasoinen.

TU

Etelä-Pohjanmaan alueellisen koronanyrkin tiedote 8.3.2021

Etelä-Pohjanmaan alueellisen Koronanyrkin kokous 8.3.2021

Nyrkki totesi kokouksessaan 8.3.2021 sairaanhoitopiirin alueen olevan edelleen kiihtymisvai-heessa. Valtioneuvosto suosittelee kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla noudatettavan leviämis-vaiheen toimia. Alueellinen Nyrkki suosittelee toistaiseksi yläkoulujen lähiopetuksen jatka-mista, epidemiologista tilannetta seurataan kuitenkin tarkasti ja tilanteen muuttuessa etäope-tukseen voidaan siirtyä nopeastikin. Nyrkki korostaa että varsinaisen päätöksen etäopetukseen siirtymisestä tekee kunta tai Aluehallintovirasto (AVI) usean kunnan alueella. Aluehallintoviras-ton antama 10 henkilön kokoontumisrajoitus on voimassa 31.3.2021 saakka.

Nyrkki vetoaa vahvasti seuroihin, että julkisissa sekä yksityisissä tiloissa tapahtuva yli 12-vuoti-aiden ryhmäharrastustoiminta tauotetaan 31.3.2021 saakka. Tämän tavoitteena on pitää ylä-koululaiset lähiopetuksessa. Lisäksi Nyrkki suosittelee noudattamaan ylioppilastutkintolauta-kunnan antamia suosituksia ylioppilastutkinnon kokeen järjestämiseksi terveysturvallisesti: https://www.ylioppilastutkinto.fi/ajankohtaista/tiedotteet/1057-kevaan_2021_ylioppilastutkin-non_kokeet_jarjestetaan_terveysturvallisesti-182940-25022021

Viimeisen kahden viikon aikana on todettu 61 uutta tartuntaa (ilmaantuvuus 31,6 / 100 000 asukasta). Koronavirus tartuntojen kokonaismäärä sairaanhoitopiirissä on 656. Muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tapauksia on todettu yhteensä 63, joista 62 on UK-variatteja ja 1 Etelä-Afrikan variantti. Koronatestauksen viive pyynnöstä tulokseen on keskimäärin 12,8 tuntia.

Viikolla 8 karanteenissa olevien sairastuneiden osuus oli 66 %. Muut tartunnat: ulkomailta 0 %, perhe/ sama talous 44%, työpaikat 9%, kaverit, yksityistilaisuudet 38%, epäselvä 3%, SOTE 6%, ravintola 0 % Viime viikolla karanteeniin asetettuja arviolta 140.

Alueellisen yhteistyöryhmän Nyrkin tavoitteena on toimia ennakoivasti ottaen huomioon koko Suomen tilanne, maakunnallinen tilanne ja virusmuunnos. Pyydetään alueen kuntia tiedotta-maan Nyrkin suosituksia omissa kanavissaan esim. Facebook ja Instagram.

 

Aluehallintoviraston määräykset

 

2.3.-31.3.2021

 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueel-laan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Sisätiloissa ja alueelli-sesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osal-listuu enintään 10 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

 

Alueellisen yhteistyöryhmän Nyrkin linjaukset / kiihtymisvaihe

Julkisissa sisätiloissa ja kaikissa yleisötilaisuuksissa noudatetaan voimassaolevaa AVI:n kokoontu-misrajoitusta.

Nyrkin suositukset yksityistilaisuuksiin 31.3.2021 saakka

Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuk-sissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu. Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on

kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää. Jokaisessa perhe- ja ystävä-piirissä pitää miettiä, onko tapaamiset tarpeellisia. Jos tapaamisia järjestetään, on ratkaistava, miten se tehdään turvallisesti.

Nyrkin suositukset uskonnollisiin tilauksiin 31.3.2021 saakka

Yli 10 hengen uskonnollisia tilaisuuksia ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilai-suuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu. Tilaisuuksissa on kiinnitettävä erityistä huo-miota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.

Harrastustoiminnassa noudatettavia ohjeita

Julkisten ja yksityisten liikuntatilojen käyttöä suositellaan muutettavan seuraavasti:

Aikuisten joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajien suositusta tauottamisesta jatketaan 31.3.2021 asti

Yli 12- vuotiaiden harrastustoiminta suositellaan keskeytettäväksi. Nyrkki vetoaa vahvasti seuroihin, että sekä julkisissa että yksityisissä tiloissa tapahtuva yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta tauotetaan 31.3.2021 saakka.

Alle 12-vuotiaiden harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä. Maakunnallisia rajoja ylittävää kilpailu- tai ottelutoimintaa ei suositella. Lasten harrastustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele har-rastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa. Turvaetäisyyksiä on noudatettava ja maskeja käytettävä

Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoi-minnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja OKM:n apurahaurheilijoille

Uimahalleissa voidaan järjestää rajoitetusti seuraavaa toimintaa: koulujen uimaopetus (oman luokan kes-ken), uinti osana lääkinnällistä kuntoutusta. Muuten uimahallit, kylpylät ja yleiset saunat suositellaan suljettaviksi

Joukkue- ja kontaktilajien lajiluettelo on määritelty Olympiakomitean ja lajien kanssa.

 

Muut suositukset 31.3.2021 saakka

Julkiset ja yksityiset sisäliikuntatilat suositellaan suljettaviksi lukuun ottamatta alle 12- vuotiaiden har-rastustoimintaa

Nuorisotilat voidaan pitää auki erityisjärjestelyin (enintään 10 hengen ohjatut harrastukset ovat niissä sallittuja)

Kirjastojen suositellaan tarjoavan rajattua palvelua vain lainaustoimintaa varten

Huvi- ja sisäleikkipuistot suositellaan suljettaviksi

Oleskelua kauppakeskuksissa suositellaan välttämään

Työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetus suositellaan tauotettavaksi tai siirrettäväksi etä-opetukseksi. Alle 12-vuotiaiden harrastustoiminta voi jatkua turvavälejä noudattaen

Muu ryhmissä tapahtuva aikuisten harrastustoiminta suositellaan tauotettavaksi tai siirrettäväksi etätoi-minnaksi

Matkustelua suositellaan vältettäväksi.

 

Vierailujen rajoitukset sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

Vierailut sairaaloissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla kielletään muilta paitsi lasten ja nuorten osas-toilta, saattohoidossa olevilta ja vakavasti sairailta. Synnyttäjällä voi olla mukanaan yksi tukihenkilö/puo-liso.

Sosiaalihuollon yksiköissä mukaan lukien kehitysvammahuollossa pyritään järjestämään mahdollisuus turvallisille vierailuille. Myös hoiva- ja asumispalveluyksiköissä vierailemisessa on rajoituksia, ja vieraili-joille suositellaan vahvasti suu-nenäsuojuksen tai visiirin käyttöä.

Maskisuositus

Kasvomaskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa (THL:n perussuosituksen mukaisesti):

Julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajille että kuljettajille

Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkatessaan näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella

Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä omaehtoiseen ka-ranteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Lisäksi EPSHP:n sairaanhoitopiiri suosittaa kasvomaskin käyttöä seuraavissa tilanteissa:

Toisen asteen oppilaitoksissa ja THL suosituksen mukaisesti myös peruskouluissa yli 12-vuotiaille (kuu-desluokkalaiset ja sitä vanhemmat)

Kaikilla julkisilla ja yksityisillä työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa

Sisätiloissa tapahtuvissa kokoontumisissa, esimerkiksi konsertit ja muut musiikkitilaisuudet, teatteriesi-tykset, elokuvateatterit ja muut esittävän taiteen tilaisuudet

Jääkiekko-ottelut ja muut yleisölle suunnatut sisätiloissa tapahtuvat urheilutapahtumat

Kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudet

Sisäliikuntatilat muulloin kuin liikuntasuorituksen ja peseytymisen aikana

Museot, kirjastot, galleriat

Kaupat, ostoskeskukset, virastot, ym. Asioimistilat. Erityisesti henkilökunnan suojautuminen on kes-keistä.

Sisätiloissa sijaitsevat huvi- ja teemapuistot

Sisätiloissa järjestettävät kongressit, messut, näyttelyt, ja muut vastaavat tilaisuudet

Rahapeli- ja vedonlyöntipalveluihin käytettävät tilat

Rajatuissa ulkotiloissa järjestettävät tilaisuudet, joihin kertyy suuri määrä ihmisiä, kuten suuret ulkoilma-konsertit ja festarit.

Etätyö

EPSHP sairaanhoitopiirissä noudatetaan kansallista hallituksen etätyösuositusta.

Julkinen asiakaspalvelu pyritään pitämään mahdollisimman normaalisti avoinna.

Ylioppilaskirjoitukset

Nyrkki suosittelee noudattamaan ylioppilastutkintolautakunnan antamia suosituksia ylioppilastutkinnon kokeen järjestämiseksi terveysturvallisesti: https://www.ylioppilastutkinto.fi/ajankohtaista/tiedot-teet/1057-kevaan_2021_ylioppilastutkinnon_kokeet_jarjestetaan_terveysturvallisesti-182940-25022021

Kauhavan lukio jatkaa lähiopetuksssa 8.3. alkaen

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin yhteistyöryhmä Koronanyrkki kokoontui 3.3. laajennetulla kokoonpanolla, johon kuuluivat myös kuntajohtajat, sote-johtajat ja sivistysjohtajat. Koronanyrkki päätti, että Etelä-Pohjanmaan lukiot ja yläkoulut jatkavat lähiopetuksessa hiihtoloman jälkeen. Joten lukiolaiset tulevat normaalisti kouluun ensi maanantaina 8.3. 

Enemmän Nyrkin suosituksista voit lukea tästä: Koronanyrkin tiedote 3.3.2021

Toni Uusimäki, rehtori

Paikalliset päätökset etäopetuksesta 3.3.2021

1.3.2021 14.19

Paikalliset päätökset AVIn ja Nyrkin linjausten jälkeen

 

Aluehallintovirasto (AVI) antoi perjantaina 26.2.2021 päätöksen koskien yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien kuntien alueilla voidaan järjestää sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 henkilöä edellyttäen, että annettuja hygieniaohjeita noudatetaan.
AVIn määräys on voimassa ajalla 2.3.-31.3.2021.
 
Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki järjestää ylimääräisen laajennetun kokouksen keskiviikkona 3.3.2021 klo 13, johon kutsutaan alueen kuntajohtajat, sivistysjohtajat ja sote-johtajat käsittelemään yläkoulun opetusjärjestelyjä.
 
Alueemme valmiusjohtoryhmä kokoontui tänään ja totesi, että odotetaan AVIn ja Nyrkin 3.3.2021 linjaukset ennen päätöksentekoa. Asiasta tiedotetaan lisää näiden jälkeen.

YTL:n ohje yo-kirjoitusten terveysturvallisuudesta kevään kokelaalle

Hei,

Ylioppilastutkintolautakunta päivitti loppuviikosta ohjeensa yo-kirjoitusten terveysturvallisuudesta. Suurin ero entisiin ohjeisiin on se, että YTL suosittelee kevään kirjoituksiin osallistuville 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia. Tämä on eri asia kuin tartuntataudeista vastaavan lääkärin asettama karanteeni, joka kieltää poistumisen karanteeenipaikasta ja kontaktit muiden henkilöiden kanssa. 

Tsemppiä sinulle! Pidä huolta niin fyysisestä kuin henkisestäkin hyvinvoinnistasi.

Toni Uusimäki, rehtori

 

25.02.2021

Kevään 2021 ylioppilastutkinnon kokeet järjestetään terveysturvallisesti

Kevään 2021 ylioppilastutkinnon kokeet järjestetään lukioissa 16.3.-7.4. terveysturvallisuus huomioiden. Tutkinto järjestetään lukioissa myös lukioiden etäopetuksen aikana.

Lukiot ovat varautuneet tutkinnon toimeenpanoon terveysturvallisesti Ylioppilastutkintolautakunnan antamien ohjeiden mukaisesti. Lautakunta tiedottaa lukioita tarvittaessa tilanteen kehittymisestä sähköpostitse ja koronatiedotussivulla.

Kevään 2021 ylioppilastutkinnon kokeisiin osallistuvia kokelaita suositellaan välttämään sosiaalisia kontakteja eli asettumaan omaehtoiseen karanteeniin 14 vuorokauden ajaksi ennen tutkinnon alkua. Jos kokelaalla on koronavirustartuntaan viittavia oireita, hän ei saa olla lähikontaktissa muiden kanssa eikä osallistua kokeeseen, vaan hänen tulisi mennä koronavirustestiin. Tarvittaessa lukio voi konsultoida kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavaa yksikköä kokelaiden oireista ennen koepäivää tai koepäivän aikana.

Jos kokelas on asetettu tartuntataudeista vastaavan lääkärin määräämään karanteeniin, hän ei saa poistua karanteenipaikastaan, eikä olla kontaktissa muiden henkilöiden kanssa.

Ylioppilastutkintolautakunta on ohjeistanut karanteenissa olevaa kokelasta lähtökohtaisesti hakemaan ilmoittautumisen mitätöintiä ja osallistumaan kokeisiin seuraavalla tutkintokerralla. Jos lukio päättää selvittää, voisiko karanteenissa oleva kokelas osallistua kokeeseen erityisjärjestelyin, lukio tekee yhteistyötä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan yksikön kanssa.

Kokelaiden on tärkeä noudattaa lukion antamia ohjeita esimerkiksi koetilaisuuteen saapumisesta. Koetilaisuudessa suositellaan kasvomaskin käyttämistä koko kokeen ajan lukuun ottamatta lyhyitä ruoka- ja juomataukoja. Jos terveyteen liittyvät syyt estävät maskin käytön, suositellaan kasvot peittävän visiirin käyttöä.

Sivistysjohtajan tiedote mahdollisesta etäopiskeluun siirtymisestä 8.3. alkaen

Hei!

Ohessa sivistysjohtajan viesti mahdolliseen etäopetukseen siirtymisestä 8.3.2021 alkaen.

Toni Uusimäki, rehtori

 

---------------------------------------

Valtioneuvosto on ilmoittanut tiedotustilaisuudessaan 25.2. yläkoulujen ja lukioiden siirtymisestä etäopetukseen kolmeksi viikoksi 8.3. alkaen. Yläkoulujen osalta päätöksen alueellamme tekee Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto. Koulutuksen järjestäjä puolestaan tekee päätöksen 2. asteen (meillä lukioiden) osalta. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koronanyrkki kokoontuu tänään 26.2. ja antaa omat suosituksensa. Kuntayhtymä Kaksineuvoisen valmiusryhmä kokoontuu ma 1.3. ja ottaa kantaa paikallisiin ratkaisuihin myös muiden kunnallisten palveluiden mahdollisesta rajoittamisesta. 

On siis syytä valmistautua siihen, että talviloman jälkeen joudutaan aloittamaan etäopetus sekä yläkouluissa että lukioissa. Tämä kuitenkin varmistuu todennäköisesti vasta maaliskuun ensimmäisellä viikolla. Kuitenkin erityisen tuen ja pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaat jatkavat lähiopetuksessa myös 8.3. alkaen. 

Nyt onkin syytä seurata Wilma-viestejä myös talviloman aikana, koska varmistus siitä, miten opetus järjestetään 8.3. alkaen, tiedotetaan AVI:n päätöksen jälkeen.  

Mikäli etäopetukseen päädytään, yläkoululaisille järjestetään ateriat kotiin. Ruokapalveluvastaavat ovat yhteydessä yläkoulujen esimiehiin ennakoivasti. Lounaita ei toimiteta kotiin vaan joku/vanhemmat saavat hakea ne kerran viikossa keskuskeittiöltä tai koululta, riippuen koulusta

Lukiokoulutuksen ja ammatillisen perustutkintokoulutuksen opiskelijoiden maksuton ateriointioikeus on jo olemassa olevan lainsäädännön mukaan määritelty koskemaan vain niitä päiviä, joina opetussuunnitelma edellyttää läsnäoloa koulutuspaikassa. Näin ollen lukio-opiskelijalla ei ole oikeutta maksuttomaan ateriaan. 

 

terveisin

 

Markku Viitasaari 

KT, FL

sivistysjohtaja

Kauhavan kaupunki

p. 044 483 4805

4. jakson hylätyn kurssin uusintakoe 11.3. klo 8-12 koululla

Hei,

vaikka Kauhavan lukion opiskelijat siirtyvät suurella todennäköisyydellä etäopetukseen maanantaina 8.3., pyrimme pitämään 4. jakson hylätyn arvosanan uusintakuulustelun koululla. Uusintakoe järjestetään torstaina 11.3. klo 8-12. Kokeessa voi uusia korkeintaan kahta hylättyä koetta. Yhden kokeen uusijan koeaika on 2-3 h, kahden kokeen tekijän 4h. 

Kokeeseen osallistuvat opiskelijat jaetaan sopivan kokoisiin ryhmiin mahdollisimman tasaisesti useita eri luokkatiloja käyttäen. Kokeeseen varataan ainakin luokkatilat A206, A220 ja B236. Ilmoittautuminen kokeeseen tapahtuu Wilman kautta ma 8.3. mennessä. Ilmoittautuminen on avoinna 26.2.-8.3.2021.

Koulusihteerin torstaiaamuna 25.2. antamissa ohjeissa Wilma-ilmoittautumista varten oli mainittu vain yksi luokkatila. Eilen iltapäivällä lukion opettajainkokous päätti kuitenkin lisätä koetta varten kaksi lisätilaa riittävän väljyyden aikaansaamiseksi kokeessa.

Yt Toni Uusimäki, rehtori

Emilia Lampiselle ainekirjoituskilpailun voitto

Hei,

Kauhavan lukion abiturientti Emilia Lampisen kirjoitelma "Vuoden 1918 sodan monta nimeä" voitti Vapaussotiemme Lakeuden Perinneyhdistys ry:n ainekirjoituskilpailun. Perinneyhdistys palkitsee Emilian stipendillä. Lisäksi hänen on tarkoitus lukea voittoaine tammisunnuntain maakunnallisessa muistojuhlassa Kauhavalla 30.1.2022. Kirjoitus julkaistaan mahdollisesti vuonna 2022 ilmestyvässä Vapaussoturi-lehdessä ja Komiat-lehdessä.

Perinneyhdistys palkitsee stipendillä myös Kauhavan lukion abiturientti Petteri Tepon aineen "Miehitys onnistui, miltä elämä on näyttänyt".

Kauhavan lukio onnittelee lämpimästi molempia stipendinsaajia!

Toni Uusimäki
rehtori

Harjoituskirjoitukset 8.-12.2.2021

Kauhavan lukiossa järjestetään abiturienttien harjoituskirjoitukset 8.-12.2.2021 klo 8-14/16 lukion sähköisen yo-kirjoituksen luokkahuoneissa. Ensi maanantaina kirjoitetaan preliminääreissä äidinkieli, tiistaina englanti, keskiviikkona matematiikka, torstaina reaaliaineet ja perjantaina ruotsi sekä lyhyet kielet. Tsemppiä preliminääreihin abit ja kevään kirjoituksiin osallistuvat kakkoset!

Ylioppilastutkintolautakunta päivittänyt koronaohjeistustaan 1.2.2021

Ylioppilastutkintolautakunnan koronasivua on päivitetty 1.2.2021. Maskin käyttöä koskevia ohjeita on tarkennettu. Kokelaiden välisistä etäisyyksistä huolehditaan käytettävissä olevien tila-, valvoja- ja muiden resurssien puitteissa. Ohjeisiin on myös tarkennettu toimintaohjeita tilanteeseen, jossa kokelaalla on todettu koronavirustartunta tai kokelas on karanteenissa.

Jos lukiolla on koronatilanteen takia vaikeuksia järjestää koe, sen tulee olla yhteydessä lautakuntaan toimintaohjeiden saamiseksi. Kevään 2021 tutkinnossa lukio voi poikkeuksellisesti korvata koetilassa yhden valvojan 2-5 tallentavalla videokameralla, jos lukiolla on muuten vaikeuksia järjestää koe.

https://www.ylioppilastutkinto.fi/koronavirukseen-varautuminen

Tutustu tarkasti ohjeisiin. Tämä viesti on lähetetty kaikille kolmosille ja kakkosille sekä lukion opettajille ja muulle henkilökunnalle. Samoin abien ja kakkosten huoltajille.

Toni Uusimäki, rehtori

 

Liitteet:

Tiedote Nyrkki 1.2.2021.docx

Koronanyrkki jatkoi suosituksiaan helmikuun 2021 loppuun

Etelä-Pohjanmaan alueellisen Korona-nyrkin kokous 1.2.2021

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki päätti kokouksessaan 1.2. jatkaa aikaisempia suosituksiaan 28.2.2021 asti. Suositusten jatkaminen perustuu siihen, että olemme edelleen kiihtymisvaiheessa ja useissa ympärillä olevissa maakunnissa tilanne on mennyt huomattavasti huonompaan suuntaan, joka heijastunee myös Etelä-Pohjanmaan tilanteeseen. Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki esittää Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle nykyisten suositusten jatkamista

Alueellisen yhteistyöryhmän Nyrkin suositukset / kiihtymisvaihe

Nyrkin suositukset kokoontumisiin ja yleisötilaisuuksiin 28.2.2021 saakka

Julkisissa sisätiloissa ja kaikissa yleisötilaisuuksissa suositellaan noudatettavan korkeintaan 10 hengen rajaa. Suositukset eivät koske kuntien toimielinten kokouksia.

Harrastustoiminnassa noudatettavia ohjeita

 • Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä. Maakunnallisia rajoja ylittävää kilpailu- tai ottelutoimintaa ei suositella. Lasten harrastustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa. Turvaetäisyyksiä on noudatettava ja maskeja käytettävä.

EPSHP:n sairaanhoitopiiri suosittaa kasvomaskin käyttöä seuraavissa tilanteissa:

 • Toisen asteen oppilaitoksissa ja THL suosituksen mukaisesti myös peruskouluissa yli 12-vuotiaille (kuudesluokkalaiset ja sitä vanhemmat)

Lue lisää liitteenä olevasta tiedotteesta

 

Kaksi koronatartuntaa yhtenäiskoulun alaluokilla, EI LUKIOSSA. Lisää tietoa, jos tilanne muuttuu.

Hei, Kauhavan yhtenäiskoulun alaluokilla on tapahtunut joukkoaltistuminen koronapositiiviselle henkilölle. Altistumiset koskevat 1.‒2. -luokkaa sekä 5.-luokkaa. Oheisesta Kaksineuvoisen tiedotteesta voi lukea asiasta enemmän. Etäopetukseen ovat siirtymässä yhtenäiskoulun alaluokat erityisen tuen oppilaita ja pienryhmiä lukuunottamatta.

Kauhavan lukiossa ei ole todettu koronatartuntaa tai altistumisia. Lukio jatkaa normaalisti lähiopetuksessa. Jos tilanne muuttuu, tilanteesta tiedotetaan pikaisesti koko kouluyhteisöä ja huoltajia. 

Toni Uusimäki, rehtori

Kaksineuvoisen tiedote:

Joukkoaltistukset Kauhavan yhtenäiskoululla ja päiväkoti Hyppiksessä

29.01.2021

Kauhavalla on tänään 29.1.2021 tullut ilmi koronaviruksen tartuntaketju, johon kuuluu tämänhetkisten tietojen mukaan 5 koronapositiivista henkilöä sekä yli 100 altistunutta.

Kauhavan yhtenäiskoulussa on tapahtunut joukkoaltistuminen koronapositiiviselle henkilölle. Altistumiset koskevat 1.‒2. -luokkaa sekä 5.-luokkaa. Altistumisia on myös yhtenäiskoulun aamu- ja iltapäivähoidossa. Altistumiset ovat tapahtuneet eri ryhmissä 20.‒28.1. Altistuneiden joukossa on sekä oppilaita että koulun aikuisia.  Altistuneiden määrää selvitetään parhaillaan.

Kuntayhtymä suosittelee vahvasti, että huoltajat tarkkailisivat kaikkien koulun 1.‒6.-luokkalaisten oppilaiden oireita, sillä altistumista on voinut tapahtua myös yllämainittujen ryhmien ulkopuolella.

Kauhavan yhtenäiskoulu siirtyy etäopetukseen kahden viikon ajaksi.

Päiväkoti Hyppiksessä Kauhavalla on tapahtunut joukkoaltistuminen koronapositiiviselle henkilölle. Altistumiset ovat tapahtuneet 20.‒28.1. Altistuneiden joukossa on sekä lapsia että päiväkodin aikuisia. Altistuneiden määrää selvitetään parhaillaan.

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen ottaa kaikkiin altistuneisiin tai heidän huoltajiinsa yhteyttä perjantain 29.1.2021 aikana.

Mikäli epäilet joko lapsesi altistuneen tai olevasi altistunut itse, odota rauhassa yhteydenottoa kotona. Tärkeää on pitää lapsi kotona tämän illan.

Koska altistuneiden määrä on suuri, pyydämme, että kuntalaiset antavat terveydenhuollon ammattilaisille työrauhan, eivätkä kuormita palvelunumeroitamme ylimääräisillä tiedusteluilla.

Vähäisissäkin flunssan oireissa on kuitenkin viipymättä otettava yhteyttä Kauhavan hyvinvointikeskuksen ajanvaraukseen:

Ilkkapohjalaisessa ja Pointissa hienot jutut Kauhavan lukion monilajiryhmästä ja kaupungin koulurakentamisesta

Ilkkapohjalaisen Koti ja asuminen -teemaliitteessä ja Pointti-julkaisussa on tänään hieno juttu Kauhavan koulurakentamisesta sekä Kauhavan ja Härmän lukioiden monilajiryhmästä. Kauhavan kaupunki pistää jokaisessa kaupunginosassa koulut kuntoon noin 50 miljoonan euron satsauksella.

Liikunnan suosittu monilajiryhmä antaa puolestaan erinomaiset mahdollisuudet aamuharjoituksiin tavoitteellisille nuorille urheilijoille. Jutussa ja siihen liittyvällä videolla on haastateltu ryhmään kuuluvia opiskelijoita Laura Lassilaa ja Sampo Sankeloa.

https://pointti.fi/teema/kauhavan-koulut

Monilajiryhmästä ja lukio-opiskelusta


Kauhavan lukion penkinpainajaiset typistetyssä muodossa

Kauhavan ja Härmän lukiot joutuvat Etelä-Pohjanmaan muiden lukioiden tavoin kieltämään penkkariajelun. Asiasta oli jo aiemmin (14.1.2021) tehnyt päätöksen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, joka oli kieltänyt kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet koronaepidemiatilanteen rauhoittamiseksi.

Torstaina 28.1. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Opetus- ja kulttuuriministeriö OKM antoivat koulutuksen järjestäjille vahvan suosituksen, jonka mukaan perinteisiä penkinpainajaisia ei järjestetä koronavirusepidemian aikana. Samalla vanhojen tansseja ja muita juhlallisuuksia suositeltiin siirrettäväksi myöhempään ajankohtaan. Samalle kannalle päätyivät Etelä-Pohjanmaan sivistysjohtajat kokouksessaan 28.1.

Kauhavan lukio on seitsemän muun lähilukion kanssa siirtänyt vanhojen tanssit perjantaihin 7.5.2020. Lukioissa penkinpainajaiset toteutetaan typistetyssä ja turvallisessa muodossa.

Kauhavan lukion abiturientit saavat penkinpainajaisensa, mutta koko kouluyhteisön kannalta turvallisesti. Ohjelman suunnittelu on parhaillaan käynnissä.

Toni Uusimäki, rehtori

Koronanyrkin tuorein tiedote 11.1.2021

Etelä-Pohjanmaan alueellisen Korona nyrkin kokous 11.1.2021

EPSHP:n alueella on 443 todettua koronavirus tartuntaa, joista tähän mennessä tammikuussa on todettu 20 tartuntaa. Neljäntoista vuorokauden ilmaantuvuus 13/100 000 (25 tapausta), seitsemän vuorokauden ilmaantuvuus 7,8/100 000 (15 tapausta). Positiivisten koronanäytteiden osuus EPSHP alueella on viimeisen viikon sisällä ollut 1,2 %, joka johtuu osin matalasta koronatestien määrästä ja karanteeniin asetettuja 65.

Sairaanhoitopiirin alueella on tällä hetkellä monenlaisia tartuntaketjuja. Menneellä viikolla tartuntoja tuli sekä ulkomailta, että muualta Suomesta ja esiintyi myös epäselviä tartuntalähteitä. Viime viikolla karanteenissa olevien sairastuneiden osuus oli 60 %, ulkomailta 20 %, perhe/ sama talous 27 %, työpaikoilta 27 %, kaverilta 7 % ja tartuntalähde epäselvä 13 %.

Alueellinen työryhmä nyrkki keskusteli lukiolaisten vanhojentanssien ja penkkareiden ajankohdasta. Nyrkki suosittelee vanhojentanssien ja penkkareiden järjestämistä toukokuussa.

EPSHP on ollut kiihtymisvaiheessa 27.11.2020 alkaen. Tilanne on nyt rauhoittunut, mutta halutaan ylläpitää nykyinen tilanne ja toimia ennakoivasti ottaen huomioon koko Suomen tilanne, maakunnallinen tilanne ja virusmuunnos. Nyrkki käsittelee suosituksia uudestaan ylimääräisessä kokouksessa perjantaina 15.1. aluehallintoviraston uusien linjausten pohjalta.

Nyrkin suositukset / kiihtymisvaihe

Aluehallintoviraston määräykset 21.12.2020 asti

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla alueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvien kuntien alueella järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 20 (kaksikymmentä) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Aluenhallintoviraston määräykset ajalle 22.12.2020–17.1.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 (kymmenen) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Nyrkin suositukset kokoontumisiin ja yleisötilaisuuksiin 17.1.2021 saakka

Julkisissa sisätiloissa ja kaikissa yleisötilaisuuksissa suositellaan noudatettavan korkeintaan 10 hengen rajaa. Suositukset eivät koske kuntien toimielinten kokouksia.

Nyrkin suositukset yksityistilaisuuksiin 17.1.2021 saakka

Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu. Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huo-miota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää. Jokaisessa perhe- ja ystäväpiirissä pitää miettiä, ovatko tapaamiset tarpeellisia. Jos tapaamisia järjestetään, on ratkaistava, miten se tehdään turvallisesti.

Nyrkin suositukset uskonnollisiin tilauksiin 17.1.2021 saakka

Yli 10 hengen uskonnollisia tilaisuuksia ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu. Tilaisuuksissa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.

Harrastustoiminnassa noudatettavia ohjeita

Julkisten ja yksityisten liikuntatilojen käyttöä suositellaan muutettavan seuraavasti:

Aikuisten joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajien suositusta tauottamisesta jatketaan 17.1.2021 asti.

Yli 20-vuotiaiden harrastustoiminnassa suositellaan, että keskeytetään sisätiloissa tapahtuva joukkue- ja kontaktilajien harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta. Suositus ei koske sellaista aikuisten harrastustoimintaa, jossa osallistujien turvavälit säilyvät tosiasiallisesti koko harjoituksen ajan. Mahdollisuuksien mu-kaan harrastukset kannattaa siirtää ulos. Rajoitukset eivät koske yksilö- ja ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason ja 1-divisioonatasoista kilpailu- ja harjoittelutoimintaa sekä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä.

Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminnalle, Olympiakomitean tu-kiurheilijoille ja OKM:n apurahaurheilijoille.

Uimahallit, kylpylät ja yleiset saunat suositellaan suljettaviksi 17.1.2021 saakka.

Joukkue- ja kontaktilajien lajiluettelo on määritelty Olympiakomitean ja lajien kanssa ja lista löytyy sairaanhoitopiirin suositusten kohdasta.

Muut suositukset 17.1.2021 saakka

Julkiset ja yksityiset sisäliikuntatilat suositellaan suljettaviksi

Nuorisotilat voidaan pitää auki erityisjärjestelyin.

Kirjastojen suositellaan tarjoavan rajattua palvelua vain lainaustoimintaa varten.

Huvi- ja sisäleikkipuistot suositellaan suljettaviksi.

Oleskelua kauppakeskuksissa suositellaan välttämään

Työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen kausi suositellaan päätettäväksi tai siirrettäväksi etäopetukseksi.

Muu ryhmissä tapahtuva aikuisten harrastustoiminta suositellaan tauotettavaksi tai siirrettäväksi etätoiminnaksi.

Matkustelua suositellaan vältettäväksi.

 

Vierailujen rajoitukset sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

Vierailut sairaaloissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla kielletään muilta paitsi lasten ja nuorten osastoilta, saattohoidossa olevilta ja vakavasti sairailta. Synnyttäjällä voi olla mukanaan yksi tukihenkilö/puoliso.

Sosiaalihuollon yksiköissä mukaan lukien kehitysvammahuollossa pyritään järjestämään mahdollisuus turvallisille vierailuille

Maskisuositus

Kasvomaskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa (THL:n perussuosituksen mukaisesti):

Julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajille että kuljettajille.

Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkatessaan näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella

Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

Lisäksi EPSHP:n sairaanhoitopiiri suosittaa kasvomaskin käyttöä seuraavissa tilanteissa:

Toisen asteen oppilaitoksissa toistaiseksi

Kaikilla julkisilla ja yksityisillä työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa

Sisätiloissa tapahtuvissa kokoontumisissa, esimerkiksi konsertit ja muut musiikkitilaisuudet, teatteriesitykset, elokuvateatterit ja muut esittävän taiteen tilaisuudet

Jääkiekko-ottelut ja muut yleisölle suunnatut sisätiloissa tapahtuvat urheilutapahtumat

Kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudet

Sisäliikuntatilat muulloin kuin liikuntasuorituksen ja peseytymisen aikana

Museot, kirjastot, galleriat

Kaupat, ostoskeskukset, virastot, ym. Asioimistilat. Erityisesti henkilökunnan suojautuminen on keskeistä.

Sisätiloissa sijaitsevat huvi- ja teemapuistot

Sisätiloissa järjestettävät kongressit, messut, näyttelyt, ja muut vastaavat tilaisuudet

Rahapeli- ja vedonlyöntipalveluihin käytettävät tilat

Rajatuissa ulkotiloissa järjestettävät tilaisuudet, joihin kertyy suuri määrä ihmisiä, kuten suuret ulkoilmakonsertit ja festarit

Työpaikoilla tauoilla huolehditaan turvaväleistä ja käytetään maskia niissä tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa.

Etätyö

EPSHP sairaanhoitopiirissä noudatetaan kansallista hallituksen etätyösuositusta.

Julkinen asiakaspalvelu pyritään pitämään mahdollisimman normaalisti avoinna.

 

Korona Nyrkin kokouksen osallistujat 11.1.2021

Jaakko Pihlajamäki, sairaanhoitopiirin johtaja, EPSHP, kokouksen puheenjohtaja

Mika Soininen, ylijohtaja, ELY

Tuula Hannila-Handelberg, ylilääkäri, THL

Tia Väisänen, tartuntatautilääkäri, THL

Heidi Ojala, johtava ylilääkäri, Kaksineuvoinen

Kirsti Kähärä, johtava ylilääkäri, LLKY

Jari Jokinen, hallintojohtaja, Seinäjoki

Miia Kaartinen, aluehallintoylilääkäri, AVI

Tommi Niemi, hallintojohtaja, EPSHP

Tiina Perä, johtava ylilääkäri, Seinäjoki

Elina Kärnä, infektioylilääkäri, EPSHP

Matti Rekiaro, ylilääkäri, EPSHPAnita Huhtamäki, tiedottaja, EPSHP

Hanna Hyvärinen, hallintosihteeri, EPSHP, kokouksen sihteeri

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2021!

Hei,

haluan Kauhavan lukion puolesta kiittää kuluneesta syyslukukaudesta ja hyvästä yhteistyöstä lukion opettajia ja muuta henkilökuntaa, lukiolaisia ja heidän huoltajiaan. Olemme saaneet kokea hyvin monivaiheisen syksyn uudessa koulukeskuksessa. Meillä oli ilo aloittaa koulutyö reilusti kasvaneen opiskelijajoukon kanssa. Saimme järjestettyä hienosti keväältä siirtyneet ylioppilasjuhlat ja aloittaa lukio-opinnot siistissä, modernissa ja viihtyisässä uudessa koulussa. Toisaalta pahentunut koronapandemia esti meiltä avoimien päivien toteuttamisen, siirsi tapahtumia verkkoon ja aiheutti opiskelijoille paljon poissaoloja.

Haasteita meille riittää myös joulun jälkeen ja vuoden vaihduttua. Jokainen on varmasti joulunsa ja joululomansa ansainnut kaiken koetun jälkeen. Koronakriisin hyvänä puolena on silti monessa yhteydessä koettu, että perheenjäsenet ovat tulleet lähemmäksi toisiaan.

Toivotan koteihin joulurauhaa ja hyviä yhteisiä hetkiä! Koulutyö jatkuu loppiaisen jälkeen torstaina 7.1.2021 normaalin lukujärjestyksen mukaisesti.

Joulun keskeisen sanoman välittää koteihin Kauhavan seurakunta. Pääset sen ääreen tästä linkistä: Seurakunnan tervehdys Kauhavan lukiolle

Hyvää uutta vuotta 2021 kaikille!

Toni Uusimäki, rehtori

Linkki Kauhavan lukion itsenäisyysjuhlaan 4.12.2020

Hei,

Kauhavan lukio juhlii 103 vuotta täyttävää Suomea jo perjantaina 4.12.2020. Koronapandemian vuoksi itsenäisyysjuhlan esitykset ja puheet kuvattiin ja äänitettiin jo viime viikolla.

Juhlatallenteen on kuvannut, äänittänyt, editoinut ja jälkikäsitellyt Pekka Pohjoispää Lapualta. Suuret kiitokset ammattimies Pekalle!

Lukiolaiset katsovat videotallenteen perjantaina 4.12. kuudennen oppitunnin lopuksi klo 13.30-14.00. Koulutyö päättyy itsenäisyysjuhlaan.

Kauhavan lukio haluaa kiittää kaikkia esiintyjiä ja puhujia sekä erityisesti Kauhavan sotaveteraanien puheenjohtaja Kosti Ollia, joka käytti veteranijärjestöjen puheenvuoron juhlassa.

Juhlatallenne on ajastettu aukeamaan perjantaina klo 12.30.

Pääset katsomaan arvokasta juhlaamme tästä linkistä:

Toni Uusimäki, lukion rehtori

Rehtorin puhe itsenäisyysjuhlassa 4.12.2020
PUHE ITSENÄISYYSJUHLASSA 4.12.2020
Kauhavan lukio
Rehtori Toni Uusimäki

 

HYVÄT OPETTAJAT JA LUKIOLAISET

ARVOISAT SOTAVETERAANIT JA VETERAANIJÄRJESTÖJEN EDUSTAJAT

HYVÄ JUHLAVÄKI

 

Olemme kokoontuneet tänään lukion luokissa ja tietokoneiden äärellä poikkeuksellisella tavalla juhlistamaan sunnuntaina 103 vuotta täyttävää Suomea. Olemme tänä vuonna kokeneet yhden Suomen ja samalla koko maailmanhistorian hulluista vuosista. Vuosi 2020 tulee jäämään maailmankirjoihin virstanpylväänä, jonka jälkeen maapallo ei ole entisensä.

Rakas kotimaamme Suomi on tuntunut pieneltä pelikentältä, kun median uutisvirta on syöttänyt tunnista, päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen samaa tarinaa. Alun perin Kiinasta liikkeelle lähtenyt koronaviruspandemia on raivannut tiensä maapallon lähes joka kolkkaan. Noin 60 miljoonaa ihmistä on sairastunut, puolitoista miljoonaa kuollut ja 42 miljoonaa jo toipunut. Maailman lentoliikenne on halvaantunut, matkailuvirrat tyrehtyneet, pörssikurssit sahanneet ja valtioiden lainanotto kasvanut jättimäisiin summiin. Suomen valtio velkaantuu kuluvana vuonna 20 miljardia euroa, joka johtuu suurelta osalta pandemiasta.

Maailmanlaajuinen pandemia on vaikuttanut voimakkaasti arkeemme aina tätä puhetta myöten. Virustaudin nopeaa leviämistä on toki pidetty valtion turvallisuudesta vastaavien asiantuntijoiden keskuudessa aitona turvallisuusuhkana, mutta tavallisen kansan sen seuraukset yllättivät. Meidän koulussamme näkyvin seuraus oli siirtyminen maaliskuun puolivälissä etäopetukseen, jota kestikin sitten kevätlukukauden loppuun saakka.

Covid-19-viruksen leviämisen toinen aalto lyö nyt aallonmurtajaamme Etelä-Pohjanmaalla. Jos suojavarustuksemme pettää, edessä on uudelleen siirtyminen lähiopetuksesta etäopetukseen. Olemme kesän jälkeen tehneet käyneet viivytystaistoa malli Marinilla: turvaväleillä, käsihygienialla ja kasvomaskeja käyttämällä. Tarkoituksena on sinnitellä tehokkaasti siihen asti, että Suomi saa käyttöönsä koronavirukseen tehoavan rokotteen ensi vuoden alkupuolella. Se tuo meille parhaimmassa tapauksessa samanlaisen torjuntavoiton kuin Saksan apu kesällä 1944 panssarinyrkkeineen ja lento-osasto Kuhlmeyneen jatkosodan kriittisinä hetkinä.

Meillä on hyvät mahdollisuudet selviytyä. Sen Suomen historia osoittaa. Erityisesti huomioni kiinnittyy näin itsenäisyyspäivän kynnyksellä muutamiin suuriin kriiseihin, jotka kuitenkin kyettiin ratkaisemaan sisulla ja sinnikkyydellä.

Suomen itsenäistymistä joulukuussa 1917 seurannut sisällissota oli julma, verinen ja kansan kahtiajakoon johtanut. Vajaan neljän kuukauden sotatoimissa menehtyi kaatuneina vähemmän kuin punaisten ja valkoisten joukkojen toimeenpanemissa murhissa ja teloituksissa sekä vankileirien vaikeissa oloissa. Veljessota vei hengen noin 36500 suomalaiselta. Ajan raskautta lisäsi huomattavasti se, että nälän ja kurjuuden heikentämien maanmiestemme keskuuteen levisi espanjantautina tunnettu influenssapandemia, jonka neljä aaltoa surmasivat vuoteen 1920 mennessä yli 20000 suomalaista. Yllättävää on se, että heistä oli suuri osa nuoria ja perusterveitä.

Suomalaisten selviytymiskyvystä kertoo kuitenkin se, että rikkirevitty kansakunta kykeni sisällissodan ja espanjantaudin jälkeen eheytymään, kun viisas ja yhteiskunnallisiin epäkohtiin puuttunut kansakunnan rakentaminen saatiin käyntiin perinpohjaisella uudistustyöllä. 1930-luvulla Suomi kykeni selättämään molempien poliittisten äärisuuntien – kommunistien ja oikeistoradikaalien – valtapyrkimykset.

Hyvät kuulijat,

suurimman uhan Suomen itsenäisyydelle muodosti sota-aika. Talvisotaa on aiheellisesti kutsuttu maamme toiseksi itsenäisyystaisteluksi, kun jouduimme marraskuun lopussa 1939 Stalinin Neuvostoliiton hyökkäyksen kohteeksi. Täpärää pelastumista seurasi kesällä 1941 alkanut jatkosota ja sitä puolestaan Lapin sota. Kunnia Suomen selviytymisestä kuuluu sodan kokeneelle sukupolvelle, joiden ponnistelut juoksuhaudoissa ja kotirintamalla takasivat meille vapaan, demokraattisen ja oikeusvaltiona pysyneen maan. Meidän nykyinen hyvinvointimme lunastettiin sisulla, verellä ja raudalla, kuten veteraanijärjestöjen vapauden viesti niin koruttomasti meille jälleen kertoi. Nyt jo 20. kerran.

Sodan koettelemusten karaisevat suomalaiset rakensivat maan uudeksi, asuttivat sotaa paenneet, maksoivat sotakorvaukset ja rakensivat uutteruudellaan nykyisen hyvinvointiyhteiskuntamme. Heidän tulevaisuudenuskossaan ja ahkeruudessaan on meillä jälkipolvilla paljon opittavaa. Niin paljosta saamme olla kiitollisia tämänkin vuoden itsenäisyyspäivänä. 1990-luvun lamassa ja lähes kymmenen vuotta kestäneessä finanssikriisissä ei kuitenkaan ollut kansakunnan elämä ja onni niin vahvasti uhattuna kuin sota-ajan Suomessa.

Hyvä juhlaväki,

Meidän Suomemme selättää myös koronapandemian luoman kriisin. Virustautiin tehoavat rokotteet ovat pian tulossa. Meillä pitää vain olla resilienssiä, sietokykyä ja kärsivällisyyttä koronaähkyn karkoittamiseksi. Tänäkin itsenäisyyspäivänä voimme vetää sinivalkoisen lipun salkoon, kuunnella Finlandian, sytyttää ikkunalle kaksi kynttilää ja viettää laatuaikaa pienessä joukossa perhepiirissä. Kansakunnan kerman pyörähtely Presidentinlinnan parketilla jää nyt väliin. Vuoden päästä tilanne on kuitenkin todennäköisesti toinen.

Toivotan kaikille hyvää itsenäisyyspäivää!

Nyrkin uudet suositukset 3.-21.12.2020

Nyrkin uudet suositukset voimaan 3.12.2020

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on koronapandemian kiihtymisvaiheessa. Tartuntojen määrä on edelleen nousussa.

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueella on marras‒joulukuun aikana noin 200 koronapositiiviselle henkilölle altistunutta ihmistä asetettu karanteeniin. Myös positiivisia koronatapauksia on tullut ilmi eri tartuntaketjuihin liittyen.

Aluehallintovirasto on kieltänyt kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät tilaisuudet 21.12.2020 saakka. Tilaisuuksia voidaan kuitenkin järjestää, jos niihin osallistuu enintään 20 henkilöä ja turvallisuus voidaan varmistaa opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaisesti.

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki on keskiviikkona 2.12. uusinut suosituksiaan Etelä-Pohjanmaalle. Uudet suositukset ovat voimassa 3.-21.12.2020.

Nyrkki ottaa AVIa tiukemman kannan ja suosittaa, että sekä julkisissa että yksityisissä kokoontumisissa noudatettaisiin 10 henkilön enimmäisrajaa. Tätä pienemmissäkin tilaisuuksissa on syytä käyttää maskeja ellei turvavälejä pystytä toteuttamaan.

Aikuisten harrastustoimintaa suositellaan monilta osin tauotettavaksi. Lasten ja nuorten harrastustoimintaa voidaan toteuttaa, mikäli turvaväleistä ja hygieniakäytännöistä pystytään huolehtimaan.

Matkustamista suositellaan rajaamaan vain välttämättömään liikkumiseen.

Etätöiden tekoa suositellaan edelleen niille, joille se on mahdollista. Tämä auttaa vähentämään karanteenien määrää, mikäli työpaikalla tapahtuisi altistuminen.

Maskisuositus pysyy ennallaan; maskeja suositellaan käytettäväksi muun muassa kaikilla työpaikoilla.

 

Kauhavan kaupungin ja Evijärven kunnan yhteinen valmiusjohtoryhmä on lisäksi linjannut seuraavaa:

Kuntien liikuntatilat (koulujen liikuntasalit sekä kuntosalit) ovat suljettuina Kauhavalla 21.12.2020 saakka ja Evijärvellä koulukeskuksen liikuntasali on suljettu 6.1.2021 saakka. Nuorisotilat ovat kiinni molemmissa kunnissa vuoden loppuun saakka.

Kirjastot toimivat rajoitetusti siten, että lehtisalit suljetaan. Asiakkaita kehotetaan hoitamaan palautukset ja lainaukset viivytyksettä ilman turhaa oleskelua tiloissa.

Alueen asukkaisiin vedotaan, ettei työyhteisöjen tai ystävien kesken järjestettäisi pikkujouluja ja muita yksityistilaisuuksia tai osallistuttaisi niihin.

Näiden ohjeiden tarkoituksena on rauhoittaa oman alueemme ja koko maakunnan koronatilannetta. Nyt on äärimmäisen tärkeää, että jokainen kantaa oman kortensa kekoon toimimalla vastuullisesti niin koulussa, työssä kuin vapaa-ajallakin.

 

Lisätietoja antaa:
Markku Lumio, kaupunginjohtaja
puh. 044 712 3060

Koronanyrkin tuorein tiedote 27.11.2020

Tiedote Korona nyrkin kokouksesta 27.11.2020

EPSHP:n alueella on 292 todettua koronavirustartuntaa, joista tähän mennessä marraskuussa on todettu 121 tapausta. Tartuntojen määrä on reilussa nousussa. Neljäntoista vuorokauden ilmaantuvuus 52,8/100 000 asukasta (100 tapausta), seitsemän vuorokauden ilmaantuvuus 35,2/100 000 asukasta (68 tapausta). Keskussairaalassa on hoidettavana kuusi korona potilasta ja alueen terveyskeskuksissa neljä.

Positiivisten koronanäytteiden osuus viimeisen viikon sisällä tartuntaryppäästä johtuen 2,2 %. Merkittäviä joukkoaltistumisia on ollut useita. Sairastuneissa vanhempiin ikäryhmiin kuuluvia eli heijastunee sairaalahoidon tarpeeseen.

Perjantaina 27.11. ylimääräisen kokouksen pitänyt alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki luokitteli koko Etelä-Pohjanmaan olevan kiihtymisvaiheessa ja päivitti sen pohjalta suosituksiaan.

Nyrkin suositukset / kiihtymisvaihe

Yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu. Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.

Perheen ulkopuolisia lähikontakteja suositellaan välttämään oman harkinnan mukaan, ja enimmäismäärä kokoontumisille samalla kertaa on 20 henkilöä. Esimerkiksi perheiden välisiä tapaamisia ja yleisötilaisuuksiin osallistumista on hyvä mahdollisuuksien mukaan vähentää tai välttää.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 50 henkilöä, jos turvallisuus niissä voidaan varmistaa. Tapahtuman turvallisuus varmistetaan noudattamalla THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriönohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Määräys on voimassa ajalla 1.12.–31.12.2020.

Yli 20-vuotiaiden harrastustoiminnassa suositellaan, että ajalla 27.11. - 15.12. keskeytetään sisätiloissa tapahtuva joukkue- ja kontaktilajien harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta. Suositus ei koske sellaista aikuisten harrastustoimintaa, jossa osallistujien turvavälit säilyvät tosiasiallisesti koko harjoituksen ajan. Mahdollisuuksien mukaan harrastukset kannattaa siirtää ulos.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua nykymuodossaan turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä.

Maskisuositus

Kasvomaskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa (THL:n perussuosituksen mukaisesti):

– Julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajille että kuljettajille.

– Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkatessaan näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella

– Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Lisäksi EPSHP:n sairaanhoitopiiri suosittaa kasvomaskin käyttöä seuraavissa tilanteissa:

– Toisen asteen oppilaitoksissa syyslukukauden loppuun asti !!

– Kaikilla julkisilla ja yksityisillä työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa

– Sisätiloissa tapahtuvissa kokoontumisissa, esimerkiksi konsertit ja muut musiikkitilaisuudet, teatteriesitykset, elokuvateatterit ja muut esittävän taiteen tilaisuudet

– Jääkiekko-ottelut ja muut yleisölle suunnatut sisätiloissa tapahtuvat urheilu-tapahtumat

– Kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudet

– Sisäliikuntatilat muulloin kuin liikuntasuorituksen ja peseytymisen aikana

– Museot, kirjastot, galleriat

– Kaupat, ostoskeskukset, virastot, ym. asioimistilat

– Sisätiloissa sijaitsevat huvi- ja teemapuistot

– Sisätiloissa järjestettävät kongressit, messut, näyttelyt, ja muut vastaavat tilaisuudet

– Rahapeli- ja vedonlyöntipalveluihin käytettävät tilat

– Rajatuissa ulkotiloissa järjestettävät tilaisuudet, joihin kertyy suuri määrä ihmisiä, kuten suuret ulkoilmakonsertit ja festarit

– Työpaikoilla tauoilla huolehditaan turvaväleistä ja käytetään maskia niissä tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa.

Etätyö

Suosittelemme, että työpaikoissa, joissa on mahdollisuus tehdä etätyötä, ainakin osa työntekijöistä on etätöissä. Niissä työpaikoissa, joissa tällä hetkellä on etätyösuositus, etätyötä jatketaan toistaiseksi.

Työpaikoille suositellaan taukojen porrastusta ja suojaetäisyyksien pitämistä sekä kasvomaskien käyttöä mikäli turvavälejä ei kyetä säilyttämään. Tämä auttaa vähentämään mahdollisissa altistumistapauksissa altistuneiden määrää ja karanteeneja.

Matkustussuositus

Suosittelemme, että muuta kuin välttämätöntä matkustamista vältetään pää-kaupunkiseudulle. Suositellaan välttämään tarpeetonta liikkumista myös sairaanhoitopiirin sisällä ja ulkopuolellakin.

 

Korona nyrkin kokouksen osallistujat 27.11.2020

Jaakko Pihlajamäki, sairaanhoitopiirin johtaja, EPSHP, kokouksen puheenjohtaja 

Tommi Niemi, hallintojohtaja, EPSHP

Miia Kaartinen, aluehallintoylilääkäri, aluehallintovirasto

Tuula Hannila-Handelberg, ylilääkäri, THL

Kirsti Kähärä, johtava ylilääkäri, LLKY

Vesa Koivunen, kaupunginjohtaja, Alajärvi (kutsuttu asiantuntija)

Esa Kaunisto, sivistystoimenjohtaja, Alajärvi (kutsuttu asiantuntija)

Tanja Penninkangas, peruspalvelujohtaja, Järvi-Pohjanmaa (kutsuttu asiantuntija)

Leena Uusitalo, apulaisylilääkäri, Järvi-Pohjanmaa (kutsuttu asiantuntija)

Marjo Ala-Salmi, johtava lääkäri, Kuusiolinna terveys (kutsuttu asiantuntija)

Erkki Kesti, hallintoylilääkäri, Kuussote (kutsuttu asiantuntija)

Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, Soini (kutsuttu asiantuntija)

Sami Alasara, kunnanjohtaja, Lappajärvi (kutsuttu asiantuntija)

Seija Kinnunen, hallinto- ja talousjohtaja, Vimpeli (kutsuttu asiantuntija)

Mika Soininen, ylijohtaja, ELY

Jari jokinen, hallintojohtaja, Seinäjoki

Heidi Ojala, johtava ylilääkäri, Kaksineuvoinen

Tiina Perä, johtava ylilääkäri, Seinäjoki

Elina Kärnä, infektioylilääkäri, EPSHP

Hannu Puolijoki, johtajaylilääkäri, EPSHP

Matti Rekiaro, ylilääkäri, EPSHP

Anita Huhtamäki, tiedottaja, EPSHP

Hanna Hyvärinen, hallintosihteeri, EPSHP, kokouksen sihteeri

Vanhempainilta ykkösten huoltajille 19.11.2020

Koronapandemian takia Kauhavan lukion ykkösten huoltajille tarkoitettu vanhempainilta joudutaan järjestämään 19.11.2020 klo 18.00 alkaen Google Meet -ympäristössä. 

VANHEMPAINILLAN OHJELMA

Klo 18.00-18.15 Tervetuloa, rehtori Toni Uusimäki, Google Meet

Klo 18.15-18.20 Video monilajiryhmästä ja opiskeluhuoltotyöstä lukiossa

Klo 18.20-18.30 Lukion ykkösten näkemys itsestään kuvakertomuksina, opinto-ohjaaja Henna Teikari, Google Meet

Klo 18.30-19.15 Ryhmänohjaajien tuokio, 20B/Janne Ylinen ja 20C/Päivi Pieti-Granat. 20A:n huoltajat ovat ehtineet tavata ro Kirsi Koivumäen.

Rehtori on lähettänyt erillisen kutsun vanhempainillan yleiseen osaan klo 18.00-18.30. Vanhempainiltaan voi liittyä Wilmaan lähetetyn linkin avulla.

Vastaavasti ryhmänohjaajat Janne Ylinen (20B) ja Päivi Pieti-Granat (20C) lähettävät viimeistään torstaiaamuna 19.11. kirjautumislinkit Google Meetiin omien ryhmiensä huoltajille. Ryhmänohjaaja Kirsi Koivumäki (20A) on ehtinyt jo alkusyksystä järjestää vanhempainillan oman ryhmänsä huoltajille.

Vanhempainillan materiaali löytyy Pedanetin huoltajaosuuden alusta.

Tervetuloa vanhempainiltaan verkkoympäristössä!

Toni Uusimäki, rehtori

Härmän Siskojen Safine nappasi nuorten SM-kullan Teamgymissä

Härmän Siskojen Safine nappasi nuorten SM-kullan Teamgymissä Jyväskylässä viime lauantaina. Taitavassa joukkueessa on mukana seitsemän tyttöä, joista neljä opiskelee Kauhavan lukiossa. Lukio onnittelee lämpimästi erityisesti voittajajoukkueessa voimistelleita opiskelijoitaan Iiris Ikola, Lotta Ikola, Säde Mikkonen ja Vilma Paussu. Heistä Iris, Lotta ja Säde voimistelevat Kauhavan lukion monilajiryhmässä.

Yo-kirjoitusten tulokset tulevat to 12.11.; samana päivänä rehtorin ohjaustunti yo-kirjoituksiin

Hei,

Ylioppilastutkintolautakunta YTL toimittaa syksyn 2020 tutkinnon tulokset lukioille 12.11.2020 klo 9 lautakunnan tutkintopalvelun kautta. Syksyn 2020 pisterajat julkaistaan samaan aikaan lautakunnan verkkosivuilla.

Kauhavan lukio ilmoittaa tutkinnon tulokset opiskelijoilleen klo 11.00 mennessä, kun opettajat ovat ensin käyneet perehtyneet oman oppiaineensa tuloksiin. Jos tuloksista on kysyttävää, tietoja antavat ensisijaisesti rehtori Toni Uusimäki ja vararehtori Kirsi Koivumäki.

Tulokset ja kokelaan arvostellut koesuoritukset annetaan kokelaalle ja alle 18-vuotiaan kokelaan huoltajalle nähtäväksi Opetushallituksen Oma Opintopolku -palvelussa 13.11.2020 klo 9.00 alkaen. Lisätietoja tutkintotulosten ja koesuoritusten katsomisesta on lautakunnan verkkosivuilla kohdassa Ylioppilastutkinto > Tulokset ja koesuoritukset.

Torstaina 12.11. klo 14-15 on kaikille kevään 2020 yo-kirjoituksiin osallistuville rehtorin ohjaustunti koulukeskuksen auditoriossa. Asia koskee myös niitä lukion kakkosia, jotka ovat suunnitelleet aloittavansa yo-kirjoitukset jo ensi keväänä. Poissaolo ohjaustunnista on mahdollista vain rehtorin luvalla ja hyvin painavasta syystä.

Ohjaustunnilla käydään läpi mm. kevään kirjoituksiin ilmoittautumiseen liittyviä asioita, YTL:n ohjeistusta ja sähköisiä kokeita. Ilmoittautuminen yo-kirjoituksiin toteutetaan Wilman kautta. Koulusihteeri Sanna Riihimäki tulee ohjeistamaan asiassa. Ota ohjaustunnille mukaasi oma kannettavasi!

Ennen rehtorin tuntia on hyvä perehtyä Ylioppilastutkintolautakunnan tiedotteeseen, jonka löydät tästä: 

Tiedote yo-kokelaille


Ensi kertaa yo-kirjoituksiin osallistuvan on ilmoittauduttava viimeistään 23.11. Jos olet osallistunut syksyn tutkintoon, viimeinen ilmoittautumispäivä on 1.12.2020.

Terv. Toni Uusimäki, rehtori

Kauhavan kaupungilta kaksi kangasmaskia lukiolaiselle syysloman jälkeen

Hei,

ohessa hallintojohtajan viesti lukiolaisille tulevista kasvomaskeista./TU

Kauhavan kaupunki lahjoittaa Kauhavan ja Härmän lukion opiskelijoille kaksi kangasmaskia tulevia viikkoja ajatellen. Aloitteen kasvomaskien hankkimisesta lukiolaisille teki nuorisovaltuusto.

Maskit jaetaan syyslomaviikon jälkeen kouluilta.

Terveysviranomaisten suosituksen mukaan maskeja tarvitaan kaksi kappaletta työ-/koulupäivän aikana, toinen aamupäiväksi ja toinen iltapäiväksi.

Hyvää viikonloppua ja syyslomaa!

Pysytään terveinä!

 

Liisa

Liisa Salo

hallintojohtaja

Kauhavan kaupunki

 

Lukiossa otetaan kasvomaskit käyttöön 7.10. alkaen
Abiryhmä hallitsee kasvomaskin käytön.Lukion kansainvälisyysryhmä työssään.


Hei,

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin (EPSHP) Covid-19-nyrkki piti eilen 5.10.kokouksen ja kantoi huolta koronaviruspandemian kiihtymisestä alueellamme. Viime viikolla todettiin 29 uutta koronavirustapausta. Sairaanhoitopiirin mukaan alueellamme on siirrytty kiihtymisvaiheeseen.

Sairaanhoitopiiri antoi lukuisia suosituksia, joista osa koskee myös Kauhavan lukiota, sen opiskelijoita, opettajia ja muuta henkilökuntaa. 

1. Sairaanhoitopiirin alueella otetaan käýttöön Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kiihtymisvaiheen maskisuositus, joka koskee myös toisen asteen oppilaitoksia (lukiot ja ammatilliset koulut). Kauhavan kaupungin johtoryhmä käsitteli kasvomaskiasiaa tänään, ja antoi lukiolaisille vahvan suosituksen käyttää maskeja. Kuntayhtymä Kaksineuvoisen valmiusryhmä on linjannut, että lukiolaisten maskien hankinta kuuluu huoltajille. Tähän tukeutui myös kaupungin johtoryhmä.

Näiden päätösten perusteella Kauhavan lukio odottaa huoltajien hankkivan lukiossa opiskelevalle nuorelleen tai nuorilleen maskit ensin kuluvan viikon perjantaihin asti. Päivässä tarvitaan vähintään kaksi maskia, joista toista voisi käyttää kouluruokailuun asti ja toista kouluaterian jälkeen. Kasvomaskin käyttöohjeen löydät tästä THL:n videosta: Kuinka kasvomaskia käytetään

Ensi viikolla on syysloma, mutta maskien käyttö jatkuu hyvin suurella todennäköisyydellä sen jälkeenkin.

2. SPSHP antoi vahvan suosituksen etätyöhön siirtymisestä. Kauhavalaiset lukiot eivät kuitenkaan siirry etäopetukseen ainakaan vielä Vimpelin, Lappajärven ja Vaasan lyseon lukion tavoin. Tilanteen kehittymistä seurataan kuitenkin päivittäin syysloman jälkeen. Mahdollisen päätöksen etäopetukseen siirtymisestä tekee toimialajohtaja (sivistysjohtaja) konsultoituaan tartuntatautiviranomaisia ja lukioiden rehtoreita.

3. Covid-19-nyrkki suosittelee Aluehallintovirastoa ja kuntia harkitsemaan sairaanhoitopiirin tai kuntien alueella järjestettävien yli 50 hengen kokouksien ja julkisten tilaisuuksien kieltämistä tartuntatautilain 58§:n mukaisesti lokakuun loppuun asti.

4. Joukkueurheiluun ja joukkueurheilun kilpailutoimintaan annetaan vahva suositus toiminnan tauottamisesta 31.10. 2020 saalla.

5. Covid-19-nyrkki antaa vahvan suosituksen myös sille, ettei yli 20 hengen kokoontumisia järjestetä sisä- eikä ulkotiloissa. Myös tämä suositus on voimassa lokakuun loppuun asti. Kauhavan lukiossa tätä suositusta ei voida noudattaa. Meidän opiskelijamme opiskelevat pakollisia lukiokursseja yleensä perusryhmissä, joiden ryhmäkoot ovat 24-30 opiskelijaa.

Lukion henkilökunta toivoo, että lukiolaiset ja heidän huoltajansa ottavat vahvan maskisuosituksen asiallisesti ja vakavasti, koska koronaviruspandemian hallitsematon leviäminen aiheuttaisi suuria ongelmia koko kouluyhteisölle ja laajemminkin suomalaiselle yhteiskunnalle. Kaikkein eniten kärsisivät ne opiskelijamme, jotka tarvitsevat opintoihinsa eniten oppimisen tukea. 

Joten maskin käyttämisen ohella pidämme yhä huolta turvaväleistä, käsihygieniasta ja siitä, ettei flunssaisena tulla kouluun tai työpaikalle. Toivon, että jokainen kantaa vastuun omasta ja muiden terveydestä.

Kauhava 6.10.2020

Toni Uusimäki

rehtori

Monilajiryhmälle merkittävä lahjoitus Kauhavan Rotaryklubilta

Kauhavan lukion monilajiryhmä sai 2.10.2020 merkittävän lahjoituksen Kauhavan rotaryklubilta. Rotarit lahjoittivat monilajiryhmän välinehankintoihin tuhat euroa. Lakeuden Aviisin toimittaja Tuula Jokiaho haastatteli Kauhava RK:n presidentti Pertti Heleniusta (vas.) ja Mika Haapsaarta sekä nuoria urheilijoita Meri Törmä, Laura Lassila, Säde Mikkonen ja Kaapo Lindgren.

Ryhmäkuvat 2020-2021 nyt opiskelijakunnan sivuilla

Hei,

Kauhavan lukion opiskelijoiden ryhmäkuvat sekä tutoreiden ja opiskelijakunnan hallituksen kuvat löydät nyt opiskelijakunnan alasivuilta. Lukion opettajien ja muun henkilökunnan yhteiskuvan löydät puolestaan yhteystietojen yhteydestä.

Toni Uusimäki
rehtori

Avoimien ovien päivä lauantaina 12.9. peruttu

Hei!

Valitettavasti joudumme ilmoittamaan, että avointen ovien päivä tulevana lauantaina joudutaan perumaan. Olemme arvioineet tilannetta yhdessä johtavien viranhaltijoiden kanssa ja tulleet siihen tulokseen, että nykytilanteen valossa tapahtumaa ei kyetä riittävän turvallisesti järjestämään turvatoimista huolimatta. Kuten edellisessä viestissä mainittiin, koulutyön jatkuminen mahdollisimman normaalisti näissä olosuhteissa on meidän tärkein prioriteettimme ja tämän vuoksi päädyimme tähän ratkaisuun.

Toivomme, että ymmärrätte ratkaisuamme ja selvitämme mahdollisuutta järjestää tutustuminen koulukeskukselle sitten, kun koronatilanne sen mahdollistaa.

Terveisin,

Yhtenäiskoulun rehtori Ville Vihla & Lukion rehtori Toni Uusimäki

Rehtori Toni Uusimäen puhe ylioppilasjuhlassa 29.8.2020


HYVÄT OPETTAJAT JA LUKIOLAISET

ARVOISAT JUHLAVIERAAT, RIEMUYLIOPPILAAT

HYVÄT NAISET JA HERRAT

 

Tiedän tänään paremmin kuin koskaan sen, mitä tarkoittaa pitkän odotuksen palkitseminen ja lukuisien toiveiden täyttyminen. Kauhavan lukion ja yläkoulun viisi ja puoli vuotta kestänyt evakkotaival päättyi elokuun alkuun. Talvilomaa 2015 vasten 150 lukion opiskelijaa, 250 yläkoulun oppilasta ja henkilökunta lähtivät väistöön sisäilmaongelmaisesta vanhasta koulukeskuksesta. Kaupungin tekninen toimi löysi lukiolle väistötilaksi pääosin kaupungintalon lasisiiven, ja yläkoululle keskustan koulun. Huoli oli tuolloin todellista niin monesta asiasta. Miten opetus järjestetään, voivatko sisäilmaoireista kärsineet opiskelijamme ja opettajamme toipua, mistä rahat korvaaviin opetusvälineisiin, oppikirjoihin ja muuhun maalliseen materiaaliin, jota jätimme läjäpäin jälkeemme?

Vaikeudet kuitenkin voitettiin yksi kerrallaan ja kaikkiin edellä mainittuihin kysymyksiin saatiin vastaus ja vähintään tyydyttävä ratkaisu. Väliaikaisuuden tunne oli silti todellinen. Asiaa kuvasi hyvin se, että muutaman taulun ripustaminen osoittautui haasteelliseksi, vaikka muuten saimme arjen ja opetuksen pyörimään. Ehkä kyse oli hetkellisestä toivottomuuden tunteesta tuntemattoman tulevaisuuden edessä. Vanha työyhteisö hajosi. Opiskelijoista ja monista yhteisistä opettajista tuli moderneja kiertolaisia. Luottamusmieselimissä käytiin monta vääntöä ennen kuin asialle löytyi ainoa oikea ratkaisu: rakennetaan kokonaan uusi koulu. Kouluväkeen kuuluvien sydämessä syttyi toivonkipinä, joka ei enää suostunut sammumaan. Kuten vietnamilainen zenmestari Thich Nhat Hanh on todennut, toivo on tärkeää siksi, että sen avulla kestämme vaikean nykyhetken helpommin. Jos me uskomme, että huomenna kaikki voi olla paremmin, me jaksamme kantaa taakkaamme tänään."

Arvoisa juhlayleisö,

on hienoa saada toivottaa teidät tervetulleeksi Kauhavan upouuden koulukeskuksen ensimmäiseen juhlaan. Meillä on tänään mahdollisuus iloita 38 kevään ylioppilaskokelaamme kanssa heidän hienoista saavutuksistaan. Tilaisuuden tekee arvokkaaksi se, että meidän kanssamme juhlii Kauhavan yhteiskoulun ylioppilaita 50 vuoden takaa. Vuosikertomuksen mukaan nämä kevään 1970 ylioppilaat todistivat koulussaan varsin aktiivista vuotta. He osallistuivat abiturienttivuotenaan kansainväliseen IEA-tutkimukseen, jossa selvitettiin muun muassa sitä, mitä koululaiset eri puolilla maailmaa tiesivät luonnontieteistä ja miten hyvin he ymmärsivät lukemaansa tekstiä. Aktiivisiin aikoihin viittaavat myös maininnat taidekerhon, tyttöjen telinevoimistelun, kristillisen kerhon ja shakkikerhon kaltaisista uusista tulokkaista. Lisäksi kouluun oli palkattu kouluterveyssisar.

Luulen, että riemuylioppilaille toivo on filosofi Aristoteleen tavoin ollut heräävä unelma. Itse toivon, että uusi koulukeskus palvelee lapsia ja nuoria modernina, viihtyisänä, toimivana ja kauniina oppimisympäristönä, mutta samalla koko Kauhavaa monitoimitilana, eräänlaisena unelmatehtaana, jossa on paljon erilaisia toimijoita. Arkkitehti Mikko Uotila ja rakennuksen käytännön suunnittelusta vastannut seinäjokelainen Motiivi Oy ovat pyrkineet luomaan mahdollisimman joustavia ja arkkitehtuuriltaan kauniita tilaratkaisuja tulevien vuosikymmenten tarpeisiin. Meidän koulustamme tulee toivottavasti yksi Kauhavan vetovoimatekijöistä. Kauhavan kaupunkistrategiassa lasten ja nuorten asiat ovat keskiössä. Lapsiperheiden houkuttelemiseksi Kauhava on satsannut viime aikoina myös vilkkaaseen koulurakentamiseen, uusiin asuinalueisiin ja kevyenliikenteen väyliin. Tänä syksynä alkaa juuri rakennusluvan saaneen hyvinvointikeskuksen rakentaminen. Sen hintalappu on aika lähellä koulukeskuksen 20 miljoonaa euroa, mutta sen työllistävä vaikutus on paikkakunnallamme hyvin huomattava. Valmistuttuaan hyvinvointikeskus ja koulukeskus voivat löytää synergiaetuja esimerkiksi opiskelijahuollon kehittämisessä.

 

Arvoisat kuulijat,

Kauhavan lukio täyttää ensi vuonna sata vuotta. Katsomme lukiossa jatkavamme vuonna 1921 perustetun Kauhavan keskikoulun perinnettä. Itsenäisen Suomen alkuaikoina oppikoulu- ja keskikouluverkosto laajeni voimakkaasti. Kauhava oli keskimääräistä vauraampi maalaispitäjä, jossa sivistyksen ilosanoma levisi täällä perustetun nuorisoseuraliikkeen, kirjaston ja laajentuneen kansakouluverkoston ansiosta. Toivo vielä paremmasta virisi – ja muotoili tulevaisuuden.

Nyt sata vuotta myöhemmin olemme kokeneet historiallisia asioita viime kuukausien aikana. Osa niistä on ollut myönteisiä, osa hieman kielteisiä. Kauhavan lukio on uusine tiloineen potentiaalisesti vetovoimaisempi kuin koskaan. Tänä syksynä aloittanut liikunnan monilajiryhmä on houkutellut lukioomme eri lajien lahjakkaita ja motivoituneita nuoria. Meillä on ympärillämme eteläpohjalaisittain poikkeuksellisen monipuolinen liikuntatilojen keskittymä. Täällä on helppo sekä harrastaa että kehittyä urheilijana läpi lukuvuoden aamuharjoitusten sekä urheiluseurojen kanssa tehtävän yhteistyön avulla. Kolmas vetovoimatekijä on opetuksen laatu. Lukiomme on menestynyt vuodesta toiseen hyvin ylioppilaskirjoituksissa, joilla on kasvava merkitys jatko-opintoihin hakeutumisen kannalta.

Hyvin tehty perustyö näkyy monien laskuvuosien jälkeen kasvaneena opiskelijamääränä. Kun viime lukuvuonna meillä oli 139 opiskelijaa riveissämme, aloitti elokuussa uuden lukuvuoden 186 opiskelijaa. Lukion ykkösellä aloittaneiden opiskelijoiden määrä 86 on lukiomme historian suurin. Kun yhtenäiskoulussa on yli 600 oppilasta, on lukiolaisten ja peruskoululaisten määrä 790 selvästi yli ennakoidun. Sanoisin niin, että meillä on tiivis, mutta hyvä tunnelma. Kun Härmänmaan musiikkiopiston oppilaat ja Järvilakeuden kansalaisopiston aikuisopiskelijat käyttävät myös koulukeskuksen monipuolisia tiloja, voidaan sanoa, että opinahjomme sykkii pientä ja vähän suurempaa elämää aamukahdeksasta iltakymmeneen.

Kevään 2020 koronaviruspandemia seurauksineen on meille kaikille liiankin tuttu juttu. Siitä ei voi kuitenkaan vaieta eikä sitä voi sivuuttaa, kun ajattelee sekä mennyttä että alkanutta lukuvuotta. Kauhavan lukio siirtyi muiden lukioiden tavoin etäopetukseen maaliskuun puolivälissä. Digiloikka oli pakko ottaa. Opetus sujui alkukankeuksien jälkeen kohtalaisen hyvin, vaikka etäopetuksen arki olikin ajoittain raskasta suuren työmäärän takia. Tänä päivänä lakitettaviin kevään kokelaisiimme poikkeustilanne iski ensimmäisenä siten, että ylioppilaskirjoitusten aikataulua tiivistettiin. Tämä yllätti valtakunnallisesti aika monen opiskelijan. Etäopetus jatkui kevätlukukauden loppuun asti. Nyt on aika paikata joitain opetukseen jääneitä aukkoja keväältä.

Rajojen sulkeutuminen ympäri maailmaa johti myös siihen, että Kauhavan lukion kansainväliset hankkeet siirtyivät tähän lukuvuoteen. Toivo auttaa meitä toimimaan ja jaksamaan eteenpäin. Jos kaikki sujuu ennakoidulla tavalla, voimme toteuttaa opintoretket Kiinaan ja Kreikkaan ensi keväänä. Sama pätee meidän ja viiden lähilukion Korkeakoulut lukioon -hankkeeseen sekä kahdeksan lukion yhteistyöhön uuden lukiokoulutuksen opetussuunnitelman laatimisessa. Viime lukuvuodelta periytyvien hankkeiden onnistunut läpivienti onkin keskiössä kuluvan vuoden aikana. Me uskomme, että asioilla on taipumus järjestyä.

Hyvä kevään kokelas,

libanonilainen runoilija ja kirjailija Kahlil Gibran on tuotannossaan käsitellyt toivoa, ylioppilasjuhlamme teemaa. Hänen mielestään ”toivo on puoli elämää, välinpitämättömyys on puoli kuolemaa”. Tämän aforismin perusteella teillä on mahdollisuus elää hyvin täyteläistä elämää. Olen jo aikaisemminkin julkisesti todennut sen, että te olette olleet poikkeuksellisen koulumyönteinen ikäluokka. Todellinen koulun luottojengi.

Muistan hyvin, miten reippaasti toteutitte aloittavina ykkösinä lukion laajaa ja monipuolista ohjelmaa Suomen juhliessa sadatta vuottaan itsenäisenä valtiona. Te menitte rohkeasti hakemaan mummoja ja pappoja tanssilattialle senioritansseissa, vaikkei teillä aivan vielä ollut niitä tanssitaitoja, jotka tulivat esiin vanhojen tanssien Virginia reelissä ja freestylessa lukion kakkosella. Lähilukioiden Pohjalta pintaan -hankkeessa tutustuitte monipuolisesti vesiasioihin ja joukkueenne pääsi soutamaan kirkkovenekisassa Lappajärvellä.

Kakkosella osa teistä teki laatutyötä kansainvälisessä vesistöhankkeessamme Drops of Lifessa ja asetti työnne jatkajille riman korkealle. Suuri osa teistä teki kulttuurimatkan renessanssin synnyinsijoille Firenzeen Italiaan. Hymy ei hirveästi hyytynyt, vaikka kahden viimeisen yön aikana kirput kävivät kiinni pariin huonekuntaan hostellissamme. Siitäkin selvittiin.

Pientä pohdintaa aiheutti mielessäni kolmannen syksyn yo-kirjoitukset. Seurasin niitä esteellisenä kaukaa sivusta ja kuulin niistä vasta tulosten saavuttua. Jääkiekkotermein ilmaistuna näytti hetken siltä, että tolpat olivat kolisseet ja kiekko oli löytänyt perille maaliverkkoon odotettua harvemmin. Kevään play offeihin luisteli kuitenkin sisuuntunut ja kuntohuippunsa löytänyt joukkue. Kentällä alkoi tapahtua. Lamppu Ylioppilastutkintolautakunnan molarin takana alkoi syttyä kiihtyvään tahtiin. Tehopisteitä keränneiden kirjo oli laaja. Eniten YTL:n maalivahtia kieputti tähtihyökkääjä Joona Lindgrén, joka poistui kaukalosta kuusi laudatur-tehopistettä kerättyään. Tiimin loppusaldo oli komea. Kauhavan lukion joukkue oli ylioppilastutkinnon pakollisissa aineissa keskiarvolla 4,75 Etelä-Pohjanmaan paras ja valtakunnallisesti sijalla 45 kaikkiaan 386:n lukion joukossa.

Menestyksen takaa löytyvät oikean asenteen, riittävän kunnianhimon, laadukkaan opetuksen ja lahjakkuuden ohella myös hyvä yhteishenki, jonka rakentamisessa on ilmeisesti yhteisillä bileilläkin ollut oma vaikutuksensa. Teillä on hyvät lähtökohdat elämään. Varsin moni on jo saanut jatko-opintopaikan, toisilla oman alan löytäminen on vielä edessä. Useat teistä ovat suorittamassa varusmiespalvelustaan ja jokainen haluasi olla särmä sotilas. Niin armeijassa kuin elämässäkin teille jokaisella on oma paikkansa ja tehtävänsä. Hoitakaa ne kunnialla.

Päätän puheeni 1700-alun englantilaisen poliitikon, kielenkääntäjän ja lehtimiehen Joseph Addisonin aforismiin onnellisuudesta ja toivon merkityksestä: "Kolme onnelliselle elämälle välttämätöntä asiaa ovat: jokin työ jota tehdä, joku jota rakastaa ja jokin mitä toivoa."

Ylioppilas Joona Lindgrénin puhe ylioppilasjuhlassa 29.8.2020


Hyvät lukiolaiset ja koulun henkilökunta, arvon juhlayleisö sekä juhlaa netin välityksellä seuraavat Arvoisat riemuylioppilaat sekä ennen kaikkea rakkaat kanssalakitetut.

Tänään olemme yhdessä saavuttaneet pisteen, jossa saamme juhlan muodossa painaa päähämme perinteikkään valkolakin, palkintona tehdystä työstä. Tähän pisteeseen pääseminen on ollut melkoisen matkan takana. Matkan, joka on pitänyt sisällään niin toivon kuin epätoivonkin tuntemuksia. Reitti ei todellakaan ole ollut suora, vaan täynnä mutkia ja yllätyksiä.

Tässä hetkessä kevään ylioppilaskirjoitukset tuntuvat jääneen jo kauas menneisyyteen, vaikka todellisuudessa niistä ei montaa kuukautta vielä olekaan. Näiden kuukausien aikana olemme kuitenkin kerenneet kukin ottamaan askeleita omaan suuntaamme. Osa on muuttanut uuteen kaupunkiin opiskelun perässä ja osa suunnannut armeijan poluille siinä missä osalla vuorossa on välivuosi.

Sen lisäksi, että olemme kevään jälkeen kulkeneet hyvin erilaisia polkuja, myös lukioon johtaneet polut ovat olleet erilaisia jokaiselle. Reilut 12 vuotta sitten otimme ensimmäisiä toiveikkaita ja ehkä hieman epävarmoja askeliamme suomalaisen koulujärjestelmän teillä. Itse otin nämä ensimmäiset askeleeni koululaisena vuonna 2008 Kosolan koulussa yhdessä muutamien tämän päivän uusien ylioppilaiden kanssa.

Kuten tämäkin vuosi on osoittanut, saimme mekin huomata koulu-urallamme, ettei kaikki mene aina kuten on toivottu ja suunniteltu.

Valtaosa tänään juhlivista on viettänyt osan koulu-urastaan väistötiloissa. Myös siirtymät ja muutot eri koulurakennusten välillä ovat tulleet monille tutuiksi. Vuoden 2017 syksyllä pääsimme aloittamaan opiskelun verrattain hyvissä Yrittäjäopiston tiloissa, vaikkakin lasisiiven lämmönvaihtelut eivät suoranaisia riemunkiljahduksia aiheuttaneetkaan.

Saimme myös nykyisen joukkomme kasaan, kun mukaamme liittyivät uudet tulokkaat niin Härmän kuin Kortesjärvenkin suunnalta.

Tulimme lukioon melko hajanaisena joukkiona, sillä kaikille tuli vastaan uusia kasvoja ja uusia toimintatapoja. Lukion ensimmäinen vuosi menikin pitkälti omaan ryhmään ja lukion käytäntöihin tutustuessa. Yhdessä koimme ensimmäiset kurssit ja koeviikot, joita hiljalleen kertyi vyöllemme lisää.

Lukion toisena vuonna yhtenäisyys otti suuria harppauksia eteenpäin. Oman osansa tässä tekivät jo tutuiksi tulleet naamat, yhteiset kokemukset ensimmäiseltä vuodelta sekä Wanhojen tanssit, joita saimme olla yhdessä toteuttamassa omien toiveidemme mukaan.

Kolmantena vuotena lähdimme yhtenäisenä joukkona kaatamaan lukion huipentavaa haastetta; ylioppilaskirjoituksia. Kahdesta vuodesta oli selvitty ja viimeiset kurssit edessä. Aika kului nopeasti ja pian syksystä päästiin jo penkkareihin, jossa saimme yhdessä rekkojen lavalla ja abiristeilyllä juhlia taakse jäänyttä opintotaivalta. Tästä alkoi lukuloma, jolloin toiveissa oli hetken hengähdystauko, ennen kevään viimeistä puristusta.

Hengähtäminen jäi kuitenkin lyhyeksi, kun keväällä ylioppilaskirjoitusten kynnyksellä seurasimme maailman menoa ja jännitimme, mikä tulee olemaan kevään kirjoitusten sekä ylioppilasjuhlien kohtalo. Kaukaisesta uhasta oli nopeasti tullut tekijä, jonka seurauksena kirjoitusten aikataulut rukattiin uuteen uskoon. Samasta syystä myös juhlat jouduttiin siirtämään keväältä tähän hetkeen, jossa saamme juhlistaa suoritustamme asiaan kuuluvalla tavalla omine rajoituksineen.

Tämä on ollut matka, jollaista ei moni koe ja haluankin kaikkien puolesta kiittää niitä, jotka ovat valaneet meihin toivoa ja tukeneet niin opinnoissa kuin elämässä ylipäänsäkin. Erityisesti läheisiä ja opettajia sekä henkilökuntaa koulu-uramme varrella. Erityiskiitokset haluan esittää ryhmänohjaajillemme Kirsille ja Jannelle. Lisäksi haluan kiittää omaa perhettäni ja läheisiäni, jotka ovat kannustaneet tekemään juuri sitä mistä itse nautin.

Toivon ja uskon, että monille on jäänyt lukiosta paljon positiivisia muistoja, jotka kestävät läpi elämän. Henkilökohtaisesti voin sanoa, että kuluneet vuoden ovat olleet elämäni parasta aikaa ja monet yhteiset muistot voisin elää uudelleen. Yhdessä koimme kaikki haasteet lukion ensimmäisestä koeviikoista aina viimeisiin kirjoituksiin saakka ja juhlimme välietappeja niin Wanhojen, penkkarien, abiristeilyn kuin lukiobileidenkin muodossa. Lisäksi keskinäinen tuki ja yhtenäisyys on ollut elinarvoisen tärkeää lukion kursseja läpi kahlatessa. Kiitos siitä.

 

Tänne jääville sekä myös jokaiselle täältä lähtevälle haluan lausua kannustukseksi seuraavat nuorten keskuudessa tunnetun ajattelijan, Niilo22:n sanat: ”Jos ei jaksa, niin koittakaa vaan jaksaa”. Toivohan on loppujen lopuksi sitä, että vaikeina ja epävarmoinakin hetkinä jaksaa uskoa ja luottaa siihen, että edessä odottaa kirkas tulevaisuus.

Näillä sanoilla haluan toivottaa kaikille hyvää ja ikimuistoista juhlapäivää.

Jenna Forsellista Kauhavan lukion 38. kevään 2020 ylioppilas!

Kevään 2020 ylioppilaiden luettelo saa jatkoa. Kevään kokelas Jenna Forsell sai suoritettua kesken olleet lukiokurssinsa. Hänet lakitetaan muiden Kauhavan lukion ylioppilaiden kanssa yhdessä lauantaina 29.8.

Kauhavan lukio onnittelee lämpimästi Jennaa!

Toni Uusimäki
rehtori

Lisätietoa lauantain 29.8.2020 ylioppilasjuhlasta

Hei,

Kauhavan lukion keväältä siirtynyt ylioppilasjuhla järjestetään 29.8.2020 klo 12.00 alkaen uuden koulukeskuksen juhlasalissa. Koulukeskuksen katuosoite on Jylhäntie 14, 62200 Kauhava.

Kauhavan lukiossa lakitetaan 38 ylioppilasta. Kukin ylioppilas voi tuoda juhlaan enintään 10 perheenjäsentä tai läheistä. Heidän lisäkseen juhlaan osallistuvat lukion opettajat, riemuylioppilaat ja ohjelmanumeroissa esiintyjinä toimivat lukion nykyiset opiskelijat. Riemuylioppilaalla tarkoitetaan Kauhavan lukiosta 50 vuotta sitten valkolakin saanutta henkilöä.

- Juhlaväki saapuu ylioppilasjuhlaan koulukeskuksen Kirkkotien puoleisen pääsisäänkäynnin kautta. Pääovelta juhlasaliin on ohjaus. Päällysvaatteet jätetään pukuhuoneiden naulakoihin. Juhlaohjelma on valmiiksi jaettu istuinpenkille juhlasaliin.

- Noudatamme juhlassa covid-19-pandemian vuoksi riittäviä etäisyyksiä ja otamme huomioon käsi- ja muun hygienian terveysviranomaisten vaatimusten mukaisesti. Suuressa juhlasalissa on mahdollista sijoittaa juhlaväen tuolit väljästi. Tällä kertaa juhlayleisö ei onnittele ylioppilaita koulussa, vaan läheiset saavat onnitella valkolakin saanutta kodeissa ja muissa paikoissa, joihin juhlavastaanotto on järjestetty, toteaa rehtori Toni Uusimäki.

Ylioppilasjuhlaa on mahdollista seurata myös suorana verkkolähetyksenä (striimauksena). Linkki verkkolähetykseen löytyy lukion kotisivulta ja avautuu klo 11.45 lauantaina. Yo-juhla päättyy varmasti klo 14.00 mennessä.

Kaikille kevään 2020 ylioppilaille järjestetään perjantaina 28.8. juhlaharjoitus, jossa käydään lävitse ylioppilasjuhlan kuviot. Harjoitus alkaa klo 15.00. Sen aikana jaetaan myös ylioppilaille viime keväänä myönnetyt stipendit. Juhlaharjoitus on tärkeä. Jos ylioppilas joutuu olemaan harjoituksesta hyvin perustellusta syystä poissa, on asiasta ilmoitettava rehtorille p. 0400-216176.

Tervetuloa juhlimaan ylioppilaitamme!

Toni Uusimäki, rehtori

Läksyt korona-aikana kaikkien opiskelijoiden tietoon Wilma-viestillä

Hei,

Syksyn valtakunnallisen ja osittain alueellisenkin koronatilanteen heikkeneminen ja erilaisten flunssaoireiden lisääntyminen niin opiskelijoiden kuin opettajienkin keskuudessa tarkoittaa myös Kauhavan lukiossa tiettyjen käytäntöjen uudistamista.

Olemme noudattaneet niin koulussa kuin opiskelijoidemme kodeissakin Kaksineuvoiselta saatua ohjeistusta, joka on päivätty 11.8. Se on Kauhavan sivistysosaston kautta lähetetty Wilma-viestinä koteihin ja kouluihin 14.8. Sen ydinsanoma on seuraava:

Flunssaisena ei saa mennä töihin, kouluun eikä varhaiskasvatukseen. Jos on selkeästi sairas (kuume, nuha, kurkkukipu, yskä), tulee jäädä kotiin sairastamaan. Samoin vatsataudin oireissa (ripuli, vatsakipu) jäädään kotiin. Lievissä oireissa voi sairastaa rauhassa kotona ja seurata taudinkulkua. Mikäli oireet ovat voimakkaita, epäillään koronavirusta tai tilanteessa mietityttää jokin, tulee aina soittaa Kauhavan hyvinvointikeskukseen hoidontarpeen arviota varten:

puh. 06 2412 4553 ma-pe klo 8-15 tai

puh. 06 2412 4555 iltaisin klo 15-20, viikonloppuisin ja arkipyhisin klo 9-18

Yllämainittua ohjetta on hyvin noudattu, kiitos siitä niin lukiolaisten koteihin kuin koko henkilökunnallekin. Ongelmaksi ovat kuitenkin noussut koronatestaukseen liittyvät viiveet niin Etelä-Pohjanmaalla kuin koko valtakunnassakin. Monet ovat joutuneet odottamaan testiin pääsyä, mutta vielä useampi testituloksen saapumista. Tämä tilanne aiheuttaa lukuisia poissaoloja flunssan oireita tunteville lukiolaisille, mutta myös opettajille, jotka ovat jääneet potemaan flunssaansa tai sen oireita kotiin.

Koronatestauksen viiveet voivat pahimmillaan johtaa melkoisiin oppimisen ongelmiin lukiolaisten keskuudessa. Oppimisvaikeuksien vähentämiseksi Kauhavan lukio tehostaa läksyistä tiedottamista kohteihin huomisesta lukien. Jokainen lukiomme opettajista on velvollinen päivittäin tiedottamaan oppitunneilla läpikäydyt asiat opetusryhmilleen tiiviisti, mutta ymmärrettävästi erillisinä Wilma-viesteinä. Niistä on selvästi käytävä ilmi myös annetut kotitehtävät. Jos mahdollista, oppitunneilla läpikäydyt diaesitykset ja muu mahdollinen opetusmateriaali on siirrettävä esimerkiksi Pedanetiin, Google Classroomiin, Dropboxiin tai muuhun oppimisalustaan opetusryhmän opetuksesta poisolleen opiskelijan nähtäväksi.

Edellämainittu on lukion rehtorin hallinnollinen päätös ja jokaisen opettajan on sitä noudatettava 25.8.2020 alkaen. Jos em. määräystä toistuvasti ja ilman perustetta rikotaan, on opiskelijan tai hänen huoltajansa oltava yhteydessä opettajaan ja tarvittaessa rehtoriin. Määräys on voimassa siihen asti, että koronatilanteen aiheuttamista ongelmista on päästy eroon.

Työnantajalta voi lähiaikoina olla tulossa etätyöhön liittyvää ohjeistusta. Siitä tiedotetaan kuitenkin kouluyhteisölle erikseen.

 

Kauhavalla 24.8.2020

Toni Uusimäki, rehtori

Jakelu: lukion opiskelijat, huoltajat, opettajat ja muu henkilökunta

Koulukuvauksen aikataulu tiistaina 25.8.

Seppälän Koulukuvat Oy hoitaa koulukuvauksen lukiossa tiistaina 25.8. klo 8-14. Yrityksen koululle lupaama järjestelykorvaus on siirretty kokonaan opiskelijoiden hyväksi alennuksena koulukuviin.

Koronavirustilanteen takia koko koulun kuvaa ei tällä kertaa oteta. 

Ryhmäkuvat otetaan ulkona lähellä parkour-rataa. Yksittäiskuvaan tai kaverikuvaan menevien toinen kuvauspaikka on opiskeluhuoltoryhmän neuvotteluhuone D102, toinen kuntosaleista suurempi. Näihin tiloihin on järkevä tulla parkkipaikkaa lähellä olevasta sisäänkäynnistä, jonka katoksen kylttiin on merkitty sanat liikuntasali ja hallinto.


Kuvausaikataulu on seuraava:

Klo 8.10: 18A (27 opiskelijaa)

Klo 8.50: 18B (25 opiskelijaa)

Klo 9.25 - 9.35 abien yhteiskuva (52 opiskelijaa)

Klo 9.35: 20A (29 opiskelijaa)

Klo 10.20 20B (28 opiskelijaa)

Klo 11.00 20C (29 opiskelijaa)

Klo 11.40-12.00 (kuvaajan ruokatauko)

Klo 12.00-12.20 (opiskelijakunnan hallitus ja tutorit)

Klo 12.20: 19A (24 opiskelijaa)

Klo 12.55: 19B (24 opiskelijaa)

Klo 13.30 - 14.00 lukion opettajien yksityiskuvaus

Tiedote kouluille ja varhaiskasvatukseen 14.8.

Covid-19 pandemia jatkuu maailmalla. Etelä-Pohjanmaalla tilanne on kuitenkin tällä hetkellä hyvin rauhallinen ja kesän aikana on todettu vain muutama näytepositiivinen tapaus koko maakunnan alueella. Keväällä olleista mittavista sulkutoimista onkin siirrytty kohti väljempiä tapaamis- ja kokoontumisoikeuksia, mikä näkyy selkeästi myös hengitystieinfektioiden lisääntymisenä. Tavallista flunssaa on nyt liikkeellä paljon.

Flunssaisena ei saa mennä töihin, kouluun eikä varhaiskasvatukseen. Jos on selkeästi sairas (kuume, nuha, kurkkukipu, yskä), tulee jäädä kotiin sairastamaan. Samoin vatsataudin oireissa (ripuli, vatsakipu) jäädään kotiin. Lievissä oireissa voi sairastaa rauhassa kotona ja seurata taudinkulkua. Mikäli oireet ovat voimakkaita, epäillään koronavirusta tai tilanteessa mietityttää jokin, tulee aina soittaa Kauhavan hyvinvointikeskukseen hoidontarpeen arviota varten:

puh. 06 2412 4553 ma-pe klo 8-15 tai

puh. 06 2412 4555 iltaisin klo 15-20, viikonloppuisin ja arkipyhisin klo 9-18

 

Mikäli oireet vaikuttavat sopivan koronavirukseen tai tiedossa on mahdollinen altistuminen virukselle, COVID-19 näytteet otetaan hyvinvointikeskuksessa. Puhelimessa saat sitä koskevat toimintaohjeet. Virusnäytteitä ei kuitenkaan oteta pelkästään sitä varten, että negatiivisen tuloksen tullessa työntekijä voisi palata heti työpaikalle ja lapsi kouluun, varhaiskasvatukseen tai harrastuksiin. Oireinen henkilö sairastaa myös tavallisen flunssan kotona, sillä se on ainut keino estää tartunnan leviäminen muihin ja siitä seuraavat uudet sairauspoissaolot ja näytteenottotarpeet.

Allergiat aiheuttavat myös hengitystieoireita kuten nuhaa, yskää, aivastelua ja silmien vuotamista. Allerginen henkilö voi olla töissä, koulussa ja varhaiskasvatuksessa normaalisti, mikäli oireet ovat tavanomaisia eikä mikään viittaa samanaikaiseen infektioon. Allergiat ovat henkilöillä etukäteen tiedossa ja työntekijän / huoltajan ilmoitus asiasta riittää, terveydenhuollon todistuksia allergian olemassaolosta ei tarvitse hankkia. Allergialääkkeiden säännöllistä käyttöä suositellaan.

Mikäli perheestä yksi sairastuu, sairastunut jää kotiin. Sen sijaan muut oireettomat perheenjäsenet saavat jatkaa normaalia arkea ja mennä töihin, kouluun tai varhaiskasvatukseen. Vain aidossa näytevarmennetussa COVID-19 tapauksessa koko perhe on karanteenissa.

Riittävät etäisyydet, hyvä käsihygienia ja oikeaoppinen yskiminen, niistäminen ja aivastaminen ovat edelleen tärkeitä keinoja estää kaikkien infektioiden leviämistä.

Kauhavalla 11.8.2020

Heidi Ojala

johtava ylilääkäri

tartuntataudeista vastaava lääkäri


Opettajille, opiskelijoille, henkilökunnalle ja huoltajille
Satu Kujala 14.8.2020

 

Ensimmäisen koulupäivän ohjelma 11.8.2020

Hei, tervetuloa aloittamaan koulutyötä Kauhavan lukiossa! Jos tulet aamulla kouluun moottoriajoneuvolla, jätä se monitoimihallin parkkipaikalle Jylhäntien toiselle puolelle. Koulukeskuksen parkkipaikat ovat henkilöstön käytössä. Lukiolaiset tulevat uuteen koulukeskukseen Jylhäntien puolelta pääsisäänkäynnistä. Riisu kenkäsi sisään tultuasi. Lukuvuosi 2020-2021 avataan auditoriossa, jonne tullaan sen oven kautta, jossa lukee B 107 äänisulku.

Lukioon uusia opettajia

Kauhavan kasvatus- ja opetuslautakunta valitsi kokouksessaan 23.6.2020 lukion katsomusaineiden lehtorin virkaan FM Maarit Kuosmasen. Hän on aiemmin työskennellyt mm. Keminmaan lukiossa uskonnon, psykologian ja filosofian opettajana lähes kymmenen vuoden ajan. Määräaikaan mennessä virkaa haki 14 henkilöä, joista sivistysjohtaja, lukion rehtori ja yhtenäiskoulun rehtori haastattelivat viisi. Maarit Kuosmanen aloittaa virassaan 1.8.2020.

Kauhavan lukion biologian ja maantiedon lehtorin virassa aloittaa Saara Seppänen 1.8.2020. Hän on toiminut aiemmin Alahärmän yläkoulussa biologian, maantieteen ja terveystiedon opettajana.

Molemmat uudet opettajamme ovat lämpimästi tervetulleita Kauhavan lukioon!

Toni Uusimäki
rehtori

Kauhavan lukion kurssitarjotin lukuvuonna 2020-2021

Kauhavan lukion kurssitarjottimesta käyvät ilmi lukuvuoden aikana opetettavat kurssit. Jos sijoittelu poikkeaa normaalista kiertotuntikaaviosta, se on merkitty tarjottimeen.

Lukion opettajat sekä tulevat abiturientit ja lukion kakkoset näkevät työjärjestyksensä Wilmasta 10.7.2020. Lukio on odottanut yhtenäiskoulun työjärjestysten valmistumista.

Lukion uusien ykkösten työjärjestykset tulevat julki pian 20.7.2020 jälkeen, kun koulusihteeri on palannut töihin. Ykkösten työpäivät ovat runsaan valinnaisuuden, suuren opiskelijamäärän ja liikunnan monilajiryhmän tarvitsemien tuntipaikkojen vuoksi varsin pitkät. Jotta valinnat on saatu toteutettua mahdollisimman laajasti, on uutena lukuvuotena otettu käyttöön myös yhdeksäs kiertotunti klo 15.30-16.15.

Yhdeksänteen kiertotuntiin sijoitetut oppitunnit lienee järkevä suorittaa itsenäisesti opiskellen tai etänä opettajan ohjeiden mukaisesti, jotta opiskelijamme ehtivät keväällä sovittuihin kuljetuksiin. Tästä opettajakokous tekee päätöksen opettajien suunnittelupäivänä 10.8. ennen uuden lukuvuoden alkamista tiistaina 11.8. klo 8.00.

Opinto-ohjaaja Henna Teikari käy läpi työjärjestysasioita opiskelijoiden kanssa ohjaustuokioidensa yhteydessä.

Opo ja rehtori palaavat kesälomalta maanantaina 3.8.

Hyvää kesänjatkoa kaikille!

Toni Uusimäki, rehtori

Liitteet:

Kurssitarjotin lv 2020-2021_Kvan lukio.pdf

Lisähaku suoraan koululle

Kauhavan lukioon on mahdollista hakeutua lisähaussa yhteishaun tulosten saapumisen jälkeen 12.6. alkaen. Meillä on muutama vapaa opiskelupaikka, joita voi hakea olemalla suoraan yhteydessä rehtori Toni Uusimäkeen. Tänä kesänä ei järjestetä lisähakua Opintopolun kautta.

Onnea opiskelupaikan saaneille - tervetuloa Kauhavan lukioon!

KAUHAVAN LUKIO
Kauppatie 109. 62200 KAUHAVA

Lukion ensimmäiselle vuosikurssille hyväksytyt opiskelijat:

Aho Henna-Mette Jenniina
Ahonen Emmi Anneli
Ahonen Veeti Valtteri
Ahonen Ville Antero
Ala-Rantala Mika Antero
Annala Nella
Autio Roosa-Maria Pauliina
Björklöf Ida Fanni Alexandra
Ekola Juuso Nikolai
Erkinheimo Emma Kristiina
Hauta Viivi Emilia
Hautala Janika Anneli
Hippi Olli Eemeli
Holm Alisa
Hurtamo Aaro Antti Jukka
Ikola Iiris Eveliina
Ikola Lotta Karoliina
Jaskari Tuomo Köpi Niklas
Jouppi Helmi-Orvokki Elisabet
Jussila Elina Siiri Sofia
Jussila Veera Adolfiina
Järvi Minttu Sofia
Järvinen Ronja Sikuriina
Kallio Tuukka Marius
Kangas Anni Sofia
Kangas Vilma Marjatta
Kankaansyrjä Jonna Emilia
Karjanlahti Sara Ada Kristiina
Keto Niklas Akseli
Kirsilä Jere Samuel Akseli
Kuokkanen Ruut Ester
Kusmin Nea-Maria
Lahti Fanni Aino Amanda
Lakso Viivi Roosa Maria
Lammi Maiju Jasmin
Lampinen Annika
Larikka Minea Joanna
Lassila Leevi Mikael
Lassila Sara-Juulia
Lehtimäki Iiris Vilja Matilda
Lehto Helmi Alina
Liinamaa Samuel Väinö Eemil
Liinamaa Sara Johanna
Luoma Ella Aurora
Luoma Matilda
Luoma Veikko Matias
Luomanen Aaro Ilmari
Martikkala Juho Erkki
Mattila Jutta Hannele
Mattila Oona Sanni Seliina
Mattila Sara Eeva Maria
Mikkonen Säde Maria Aleksandra
Mikkonen Veikka Antti Verneri
Mäki-Haapoja Elina Maria
Mäkinen Aino Helmi Juulia
Niemi Mira Emilia
Norjamäki Oona Maria
Ojaniemi Jaakko Iivari
Pitkäjärvi Roni Erkki Johannes
Puntola Sanni Bertta Eveliina
Puuskamäki Emilia Anniina
Raiskio Julia Karoliina
Rajamäki Susa Katriina
Raninen Milla Maarit
Rantala Julia Sara Anniina
Rantala Meri Aliina
Rämäkkö Karoliina Johanna Birgitta
Saukko Venla Tuuli Rebekka
Taivainen Mira Janica
Teppo Annukka Sara Sofia
Toppari Ella Matilda
Toppari Kati Johanna
Tuomaala Mika Severi
Törmä Meri Maaria
Vainionpää Jesse Johannes
Valsberg Milla Emelié
Vesterbacka Noora Susanna
Vieristö Siina Mari Camilla
Viitala Noora Sofia
Virrankoski Lyydia Maria Ilona
Ylipelkonen Eemeli Antti Hermanni
yht. 81 (84) opiskelijaa

Kolme Kauhavan lukioon hyväksyttyä opiskelijaa on kieltänyt nimensä julkaisemisen internetissä.

Lisäksi Kauhavan lukioon on hakeutumassa lisähaun kautta ainakin kolme opiskelijaa, jotka ovat ilmaisseet halukkuutensa tulla oppilaitokseemme. He täyttävät myös keskiarvorajamme 7,0.

Kauhava 11.6.2020

merk. Toni Uusimäki
rehtori

Lukiolaisen tietokonetta koskevat Ylioppilastutkintolautakunnan ohjeet

Hei,

Lukiolaiselle kannettava tietokone on todella tärkeä työväline lukio-opinnoissa. Ainakin toistaiseksi lukiolaisen on hankittava läppäri itse.

Konekirjo on valtava. Lukiossa käytettävän kannettavan tietokoneen on täytettävä ainakin seuraavat Abitti-koejärjestelmän vaatimukset: https://www.ylioppilastutkinto.fi/images/sivuston_tiedostot/Ohjeet/Yleiset/liite_2-ohje_kokelaan_tietokoneesta_2019.pdf

Lisää tietoa digitaalisesta ylioppilastutkinnosta löydät tästä: https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/digitaalinen-ylioppilastutkinto.

Kauhavan lukion oppikirjat lukuvuotena 2020-2021

Hei,

ohessa on liitetiedostona luettelo Kauhavan lukiossa käytettävistä oppikirjoista lukuvuonna 2020-2021. Suurin osa oppikirjoista on yhä paperisia, osa digitaalisia.

Kauhavan lukion opiskelijakunta on neuvotellut sopimuksen Etelä-Pohjanmaan Kirjakaupan Info-Kauhavan kanssa. Sen perusteella voit saada 20% alennuksetn normaalihintaisista oppikirjoista 1.7.-6.9.2020.

Voit tilata oppikirjat infokirjakauppa.fi -sivun kautta. Saat tilaamasi oppikirjat Info Kauhavan myymälästä (Kauppatie 48).

Liitteet:

Oppikirjat lv2020-2021.pdf

Rehtorin tervehdys 30.5.2020

Kauhavan lukion rehtori Toni Uusimäki välittää oheisen videon avulla kesätervehdyksen opiskelijoille, huoltajille, opettajille, muulle henkilökunnalle ja kaikille lukion ystäville.

Koronakeväästä on selvitty, ja nyt on aika nauttia suloisesta suvesta.

Ajastettu video avautuu katseltavaksi tästä linkistä lauantaina 30.5. klo 10.00 alkaen.

Monen ihmisen kohdalla kesä ei ala ilman suvivirttä.

Lämmintä ja aurinkoista kesää!

Rehtori

Linkki uuden koulukeskuksen videoesittelyyn

Hei,

Kauhavan lukio ja Kauhavan yhtenäiskoulu aloittavat koulutyön elokuussa 2020 uudessa koulukeskuksessa. Yhtenäiskoulun uusi rehtori Ville Vihla esittelee uutta koulukeskusta ja yhtenäiskoulua oheisella videolla. Koulukeskuksen avoimien ovien päivä on tarkoitus järjestää syyskuussa. Tervetuloa tutustumaan!

Toni Uusimäki. lukion rehtori

Kauhavan yhtenäiskoulun esittely

Ylioppilaita voi muistaa Niemen kukkakaupassa 26.8. asti

Hei,

Kauhavan lukion uusia ylioppilaita voi muistaa halutessaan Niemen kukkakaupassa, joka sijaitsee Nordean kiinteistössä Kauhavan keskustassa (Kauppatie 66).

Yo-listat ovat Tapio Niemen mukaan avoinna keskiviikkoon 26.8. asti. Kevään 2020 ylioppilaat saavat rahakuorensa joko perjantaina 28.8. lukion kansliasta tai seuraavana päivänä ylioppilasjuhlan yhteydessä. Asiaa ei vielä ole ratkaistu.

Ylioppilaan on ilmoitettava itse nimensä ja yhteystietonsa Niemen kukkakauppaan p. 045-357 5512 (Johanna).

Ystävällisesti

Toni Uusimäki, rehtori

Kauhavan lukio Etelä-Pohjanmaan ykkönen HS:n valtakunnallisessa lukiovertailussa.

Kauhavan lukio menestyi erinomaisesti Helsingin Sanomien valtakunnallisessa lukiovertailussa, jossa otettiin huomioon pakollisena kirjoitetut aineet kevään 2020 ylioppilastutkinnossa. Kauhavan lukiosta pääsee ylioppilaaksi ainakin 37 kevään kokelasta. Yo-juhla on tarkoitus pitää 29.8. Kauhavan uudessa koulukeskuksessa.

Kauhavan lukio on sijalla 45 pakollisten aineiden keskiarvolla 4,75 kaikkiaan 386 lukion joukossa. Toiseksi menestynein eteläpohjalaislukio oli Ähtärin lukio (49.) ja kolmas Lappajärven lukio (117).

Valtakunnallisen lukiovertailun kärjessä oli totuttuun tapaan Etelä-Tapiolan lukio (6,13), toisena Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu ja kolmantena Ressun lukio.

Arvosanat on pisteytetty seuraavasti: Laudatur 7, Eximia 6, Magna 5, Cum laude 4, Lubenter 3, Approbatur 2 ja Improbatur 0.

Lukiovertailun tulokset löydät tästä: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006511803.html

Toni Uusimäki
rehtori

HELSINGIN SANOMIEN VALTAKUNNALLINEN LUKIOVERTAILU 18.5.2020      
Etelä-Pohjanmaan lukiot      
Pakollisten aineiden keskiarvo      
       
Sijanumero Lukio Keskiarvo Kokelaita
1. (45) Kauhavan lukio 4,75 37
2. (49) Ähtärin lukio 4,74 33
3. (117) Lappajärven lukio 4,44 20
4. (126) Vimpelin lukio 4,42 24
5. (128) Ylistaron lukio 4,41 14
6. (130) Alajärven lukio 4,41 53
7. (134) Lapuan lukio 4,40 45
8. (168) Kyrönmaan lukio 4,30 33
9. (174) Kauhajoen lukio 4,30 52
10. (185) Kurikan lukio 4,28 43
11. (186) Seinäjoen lukio 4,27 215
12. (195) Teuvan lukio 4,25 19
13. (214) Alavuden lukio 4,20 49
14. (243) Evijärven lukio 4,12 21
15. (254) Kuortaneen lukio 4,09 36
16. (256) Nurmon lukio 4,09 90
17. (285) Jurvan lukio 4,01 17
18. (298) Jalasjärven lukio 3,98 34
19. (307) Ilmajoen lukio 3,92 53
20. (330) Härmän lukio 3,81 30
21. (378) Seinäjoen lukion aikuislinja 3,40 21

Anni Kivikangas lukion 37. ylioppilas

Kevään kokelas Anni Kivikangas sai rästikurssit tehtyä ja on siten yksi Kauhavan lukion kevään 2020 uusista ylioppilaista.

Lämpimät onnittelut!

Lukion henkilökunnan puolesta

Toni Uusimäki, rehtori

Kevään 2020 ylioppilaat


Hei,

Kauhavan lukiosta pääsee ylioppilaaksi ainakin 37 kevään kokelasta. Lämpimät onnittelut kaikille lakitettaville!

Kevään 2020 ylioppilaille on tarkoitus järjestää ylioppilasjuhla uuden koulukeskuksen juhlasalissa lauantaina 29.8.2020 klo 12.00 alkaen. Sitä ennen voimme juhlia kokelaidemme hienoja saavutuksia perhepiirissä näissä poikkeusoloissa.

Toni Uusimäki
rehtoriKAUHAVAN LUKIO

KEVÄT 2020 YLIOPPILAAT

 

Ahl Jami

Ahola Tuomas

Alanen Juuso

Ala-Rantala Jenna

Evälä Jenni

Hakala Iina-Maaria

Hakomäki Emilia

Hietala Eetu

Hovila Venny

Huhdankoski Mira

Hölsömäki Iida

Innanen Jimi

Kamppila Senja-Maria

Kangas Juho

Kari Riina

Kettula Artturi

Kettula Iisakki

Kivikangas Anni

Kleimola Susanna

Leivo Juho

Lindgrén Joona

Matikka Jenna

Mäenpää Anni

Passi Roosa

Peltoluhta Iida

Piri Viivi

Prusti Eero

Pukkila Susanna

Rantala Juho

Rintala Neea

Rintanen Benjamin

Saarijärvi Saina

Toppari Noora

Tuominen Sanna

Tyyvi Santeri

Uusimäki Konsta

Vaarankorpi Samuel

yht. 37

Ylioppilastutkintolautakunnan tärkeät tiedotteet 8.5.2020

Hei,

Ylioppilastutkintolautakunta on lähettänyt kaksi tärkeätä tiedotetta syksyn 2020 tutkintoon valmistautuville opiskelijoille.

1. Syksyn yo-tutkinnon koepäiviä muutetaan koronavirustilanteen mahdollisen jatkumisen vuoksi

Ylioppilastutkintolautakunta on päättänyt muuttaa syksyn 2020 koepäiviä niin, että kaksi reaalikoepäivää jaetaan neljäksi koepäiväksi ja vieraan kielen pitkän oppimäärään koepäivä jaetaan kahdeksi koepäiväksi.

Lue asiasta lisää tästä: https://www.ylioppilastutkinto.fi/ajankohtaista/tiedotteet/946-syksyn_ylioppilastutkinnon_koepaivia_muutetaan_koronavirustilanteen_mahdollisen_jatkumisen_vuoksi

2. Kevään 2020 ylioppilaskokelaille tulee mahdollisuus osittain maksuttomaan uusimiseen

Hallitus mahdollistaa ylioppilastutkinnon yksittäisten kokeiden osittain maksuttoman uusimisen niille kokelaille, jotka joutuivat muuttamaan suunnitelmiaan ja suorittamaan useita kokeita yhden viikon aikana koronaviruksen vuoksi tehtyjen toimien seurauksena. Osittain maksuttomaan uusimiseen osoitettiin määräraha lisätalousarviossa. Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti maksuista 8.5. antamassaan asetuksessa.

Lue asiasta lisää tästä: https://www.ylioppilastutkinto.fi/ajankohtaista/tiedotteet/948-kevaan_2020_ylioppilaskokelaille_mahdollisuus_osittain_maksuttomaan_uusimiseen.

Terv. Toni Uusimäki, rehtori

Uusi koulukeskus pian valmistumassa

Kauhavan uusi koulukeskus valmistui huhtikuun 2020 loppuun mennessä, jolloin se luovutettiin rakennuttajana toimineelle Kauhavan kaupungille. Pihatyöt jatkuvat vielä touko-kesäkuun. Kesän aikana paikoilleen saadaan myös irtokalusteet ja tietotekniikka. Muitakin hankintoja on tiedossa koulun varustamiseksi opetukseen. Kuvat: Toni Uusimäki

Tuomas Ahola menestyi kirjoituskilpailussa

Kauhavan lukion abiturientti Tuomas Ahola menestyi mainiosti Suomi-Amerikka -seuran valtakunnallisessa englanninkielisessä kirjoituskilpailussa. Hän sijoittui kymmenen parhaan kirjoittajan joukkoon ja saa erinomaisesta suorituksestaan kirjapalkinnon.

Kirjoituskilpailuun osallistui 268 opiskelijaa 82 lukiosta ja sijoitustuloksista ilmoitetaan vain 1. sija (voittaja) ja sijat 2-10. Tuomaksen englannin opettajana on viimeksi toiminut englannin kielen lehtori Päivi Pieti-Granat.

1. palkinto, Icelandairin lennot Yhdysvaltoihin:
Mara Konttila, Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio

Yhdysvaltain suurlähetystön kirjapalkinnot:
Tuomas Ahola, Kauhavan lukio

Jonas Jäppinen, Ressun lukio

Kati Knuutila, Ressun lukio

Väinö Kojo, Lappeenrannan lyseon lukio

Taneli Korvuo, Suomussalmen lukio

Einar Lillkåll, Jakobstads gymnasium

Lotta Pynnönen, Kangasniemen lukio

Anna-Maria Rahko, Madetojan musiikkilukio

Yusuf Sürmeli, Kallaveden lukio

Ylioppilasjuhla todennäköisesti lauantaina 29.8.2020 uudessa koulukeskuksessa

Hei,

Kuntaliittoon kuuluvat koulutuksen järjestäjät ovat pohtineet kevään 2020 ylioppilaiden ylioppilasjuhlan ja ammattikoululaisten valmistujaisjuhlalle yhteistä ajankohtaa. Ne antoivat 14.4. kuusikohtaisen suosituksen oppilaitosten toimintamalliksi. Löydät sen oheisesta linkistä.

https://www.kuntaliitto.fi/tiedotteet/2020/suositus-kevaan-2020-valmistujais-ja-ylioppilasjuhlat

Kuntaliiton tiedotteessa tärkein Kauhavan lukioita koskeva kohta on 6:

Syksyn yhteisen juhlatapahtuman ensisijainen ajankohta on perjantai 28.8. tai lauantai 29.8.2020. Mikäli juhlatapahtumaa ei tuolloin pystytä järjestämään turvallisesti, voidaan kevään 2020 ylioppilaat kutsua joulukuun alussa 2020 järjestettävään syksyn itsenäisyys-, valmistujais- ja ylioppilasjuhlaan.

Kauhavan lukion rehtori on keskustellut asiasta sivistysjohtaja Markku Viitasaaren sekä Alajärven, Evijärven, Härmän, Lappajärven, Lapuan ja Vimpelin lukioiden rehtoreiden kanssa. Kaikkien mielestä ylioppilasjuhla on niin tärkeä yhteisöllinen kokemus ja perhetapahtuma, että paras ajankohta juhlan järjestämiselle olisi lauantai 29.8. Tuolloin juhlaan ehtisivät kaukomatkalaiset, varusmies- tai siviilipalvelustaan suorittavat kevään ylioppilaat ja mahdollisesti myös ammattikorkeakouluopintonsa jo aloittaneet kevään 2020 yo:t. Myös tällä haavaa karanteenissa olevien riemuylioppilaiden (50v valkolakin saamisesta) osallistuminen voisi olla mahdollista.

Etäjuhlaa eivät kannattaneet yhdenkään lukion rehtorit eikä sellaista olla järjestämässä em. lukioissa toukokuun lopussa. Toimitamme kuitenkin ylioppilastodistukset kevään tuleville ylioppilaillemme myöhemmin annettavan ohjeistuksen mukaisesti.

Yo-juhlan ajankohta on tarkoitus käsitellä seuraavassa Kauhavan kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa, koska työpäivämuutos vaatii lautakunnan hyväksynnän. Itsenäisyyspäivä on varalla yo-juhlaa varten.

Toivomme Kauhavan lukiossa kovasti koronaepidemian laantumista elokuun loppuun mennessä. Tuolloin voisimme juhlia totuttuun iloiseen, mutta samalla arvokkaaseen tapaan tulevia kevään 2020 ylioppilaitamme. 

Toni Uusimäki, rehtori

Etäopiskelun 9.4. päivitetyt ohjeet opiskelijalle

Kauhavan lukiossa keskeiset etäopetuksen ja ohjaamisen välineet ovat Wilma, oppimisalusta Pedanet ja Google Classroom. Reaaliaikainen ja vuorovaikutteinen verkkokokous voidaan järjestää suhteellisen kätevästi myös Google Meet -sovelluksen avulla. Tähän opiskelijat ja opettajat löytävät ohjeen seuraavasta linkistä: https://www.youtube.com/watch?v=aK76YD2Dd6U Vaikka sovelluksen käyttöohje on laadittu opettajille, siihen on myös opiskelijoiden hyvä perehtyä.

ETÄOPISKELUN OHJEET 

1. Tee samat aamurutiinit kuin normaalina koulupäivänä. Syö hyvä aamupala ja tee pieni happihyppely ennen päivän ensimmäistä oppituntia. Kävele tai pyöräile. Kehosi on tottunut siihen, että liikut koulumatkoilla aamuisin ja iltapäivällä!

2. Rauhoita opiskelusi. Varaa itsellesi työskentelytila. Järjestä itsellesi sopiva pöytä ja tuoli rauhallisessa ympäristössä, jossa televisio ei pauhaa taustalla ja pikkusisarukset eivät roiku jaloissasi. Voit myös sopia muun perheesi kanssa, että silloin, kun sinulla on kuulokkeet päässäsi, sinua ei saa häiritä.

3. Pidä taukoja! Et työskentele koulussakaan 8 tuntia putkeen, pidä välitunteja. Olet tottunut tiettyyn ateriarytmiin. Syö luonaasi ja välipaloja, jotta jaksat.

4. Tulet tekemään enemmän töitä tietokoneella. Muista ottaa muutama taukojumppa päivän mittaan, jotta niska-hartiaseutu pysyy kunnossa. Tässä linkki taukojumppaan: https://youtu.be/gRb0wzgLpa0

5. Et ole lomalla! Olet nyt oppimassa ja tekemässä töitä etänä koulun ulkopuolella. Onneksi oppiminen ei ole paikkaan sidottua. Oppiminen vaatii kuitenkin omaa aktiivista työtä. Sinun tulee ottaa vastuuta omasta oppimisestasi, että hommat tulevat tehtyä sovitusti. Tee itsellesi opiskeluaikataulu ja noudata sitä. Noudatamme Kauhavan lukiossa normaalia työjärjestystä.

6. Keskity opiskeluun. Kun opiskelet, työskentele tiivisti yhden asian parissa ilman Netflixiä, pelikoneita tms. Jätä kännykkäsikin toiseen huoneeseen, jos puhelin häiritsee työskentelyäsi. Sulje pelit läppäriltäsi. Kun olet hommasi hoitanut, olet vapaa nauttimaan sarjoista, peleistä jne. hyvällä omallatunnolla!

7. Seuraa viestintää Wilman kautta! Opettajat antavat tehtäviä, jakavat materiaalia, arvioivat ja antavat palautetta sekä ovat mahdollisesti tavattavissa myös livenä tai pitävät live-oppitunteja verkon kautta. Wilmasta löydät kunkin opettajan ohjeet miten ja milloin tehtävät tulevat ja miten opettaja on mahdollista saada kiinni jos tarvitset apua.

8. Etänä voi ja kannattaakin opiskella yhdessä! Esim. Google Meet videokokousten avulla voitte ystäväporukan kanssa järjestää opiskelusessioita - kokeile rohkeasti! Myös opettaja voi järjestää yhteisiä opiskelusessioita - etäoppitunteja (näistä ilmoitetaan erikseen).

9. Ole aktiivinen! Opettajat ovat myös töissä eli tukemassa sinua oppimisessasi vaikka ovatkin etänä niinkuin sinä. Muista pyytää apua jos et ymmärrä jotain tai jokin on epäselvää!

10. Sairaana ei pidä työskennellä. Jos tunnet olosi kipeäksi tai sairastut, silloin on syytä levätä ja siirtää opiskelut myöhemmäksi. Palaat sitten opiskelujen pariin, kun olet taas terveenä. Ole yhteydessä opettajaasi niin saat ohjeet, miten korvaat puuttuvat tehtävät tai muut kurssityöt. Sairauspoissaolot ilmoitetaan tavalliseen tapaan Wilmaan.

11. Ota yhteyttä, kun tarvitset tukea. Voit aina olla yhteydessä lukiokurssin opettajaasi kun haluat kysyä jotain. Älä siis arkaile kysyä neuvoa esimerkiksi puhelimitse tai Wilman kautta. Opettaja voi tarvittaessa antaa sinulle myös tukiopetusta yhdessä sovittavana aikana. Tukiopetuksen, erityisopetuksen tai opinto-ohjauksen saaminen edellyttää kuitenkin sinulta yhteydenottoa. Kuraattori ja kouluterveydenhoitaja ottavat vastaan normaalisti.

12. Nauti vapaa-ajasta. Käytä se aika, minkä säästät koulumatkoissa, ystäville, perheelle ja harrastuksille (niille, joita voit tehdä kotona). Ei ole tarkoitus, että opiskelet vapautuvan ajan, vaan nyt sinulla on enemmän aikaa tehdä niitä asioita kotona, joita et yleensä ehdi tehdä.

 

Etätyöohjeita opiskelijoille opetuspäälliköltä ja opetushallitukselta
Hei,

Kauhavan lukion opiskelijat vievät opintojaan eteenpäin etäopiskelun ja itsenäisen opiskelun avulla 18.3.-13.4.2020. Lähetän tässä yhteydessä opetuspäällikkö Atte Hotin ohjeistuksen etäopiskeluun sekä opetushallituksen tarkennetut ohjeet etäopiskelusta, josta Helsingin Sanomat kirjoitti tänään. Opettajille tulee vielä erilliset ohjeet etäopetuksesta sähköpostin kautta tutustuttavaksi.

Opetushallituksen ohjeistus koskee keskeisesti perusopetusta, jossa etäopetusmateriaalien ja työvälineiden on oltava maksuttomia.

Etäyhteyksiä hyödyntävä opetus käynnistetään Opetushallituksen mukaan asteittain.

Korvaava opetus kannattaa aloittaa mahdollisimman tutuilla menetelmillä ja välineillä. Kauhavan lukiossa keskeiset opetuksen ja ohjaamisen välineet ovat Wilma, oppimisalusta Pedanet ja Google Classroom. Reaaliaikainen ja vuorovaikutteinen verkkokokous voidaan järjestää suhteellisen kätevästi myös Google Meet -sovelluksen avulla. Tähän opiskelijat ja opettajat löytävät ohjeen seuraavasta linkistä: https://www.youtube.com/watch?v=aK76YD2Dd6U Vaikka sovelluksen käyttöohje on laadittu opettajille, siihen on myös opiskelijoiden hyvä perehtyä.

Opettajat käyttävät opetuksessa myös muuta verkkomateriaalia. Otavan opepalveluiden opettaja-aineisto  on tänään tehdyllä päätöksellä käytettävissä maksuttomasti lukukauden loppuun. Se soveltuu moniin aineisiin, mutta erityistä hyötyä siitä on kieliaineiden ja reaaliaineiden opetuksessa. Matemaattisten aineiden ja biologian opetukseen löytyy hyvin materiaalia Opettaja.tv:stä.

Ohessa opetuspäällikön ohjeistus opiskelijoillemme etäopintoihin.

Terv. Toni Uusimäki, rehtori

 

Etätyöohjeet opiskelijoille

1. Tee samat aamurutiinit kuin normaalina koulupäivänä. Syö hyvä aamupala ja tee pieni liikuntahetki - kävele vaikka kortteli ympäri. Kehosi on tottunut siihen, että liikut koulumatkoilla aamuisin ja iltapäivällä! 

2. Pidä taukoja! Et työskentele koulussakaan 7 tuntia putkeen, pidä välitunteja. Olet tottunut tiettyyn ateriarytmiin. Syö luonaasi ja välipaloja, jotta jaksat. 

3. Tulet tekemään enemmän töitä tietokoneella. Muista ottaa muutama taukojumppa päivän mittaan, jotta niska-hartiaseutu pysyy kunnossa.

4. Et ole lomalla! Olet nyt oppimassa ja tekemässä töitä etänä koulun ulkopuolella. Onneksi oppiminen ei ole paikkaan sidottua. Oppiminen vaatii kuitenkin omaa aktiivista työtä. Sinun tulee ottaa vastuuta omasta oppimisestasi, että hommat tulevat tehtyä sovitusti. Tee itsellesi opiskeluaikataulu ja noudata sitä. 

5. Seuraa viestintää wilman kautta! Opettajat antavat tehtäviä, jakavat materiaalia, arvioivat ja antavat palautetta sekä ovat mahdollisesti tavattavissa myös livenä tai pitävät live-oppitunteja verkon kautta. Ensimmäinen viesti tulee wilman kautta (jollei muuta sovittu), josta löydät kunkin opettajan ohjeet miten ja milloin tehtävät tulevat ja miten opettaja on mahdollista saada kiinni jos tarvitset apua. 

6. Jos sinulla ei ole mitään laitetta tehtävien tekemiseen, ota yhteyttä omaan opettajaasi. Kännykällä tai muulla mobiililaitteella pääset hyvin alkuun. Nettiyhteyden voi jakaa omasta kännykästä jos muuta nettiä ei ole. 

7. Etänä voi ja kannattaakin opiskella yhdessä! Esim. Google Meet videokokousten avulla voitte ystäväporukan kanssa järjestää opiskelusessioita - kokeile rohkeasti! Myös opettaja voi järjestää yhteisiä opiskelusessioita - etäoppitunteja (näistä ilmoitetaan erikseen). 

8. Ole aktiivinen! Opettajat ovat myös töissä eli tukemassa sinua oppimisessasi vaikka ovatkin etänä niinkuin sinä. Muista pyytää apua jos et ymmärrä jotain tai jokin on epäselvää!

******************************

Ystävällisin terveisin

Atte Hotti

opetuspäällikkö

Kauhavan kaupunki

Monilajiryhmä aloittaa syksyllä Kauhavan lukiossa

Hienoja uutisia!

Kiinnostus Kauhavan lukiossa aloittavaa monilajiryhmää kohtaan osoittautui todella suureksi. Päätimme ottaa mukaan kaikki 33 ryhmään hakenutta tavoitteellista nuorta urheilijaa. He edustavat Kauhavan Wisaa, Alahärmän Kisaa, Kauhavan Kanuunoita, Helakiekkoa, Ylihärmän Pesis-Junkkareita, Lapuan Virkiää ja Härmän Siskoja. Nuorten urheilijoiden lajeja ovat lentopallo, pesäpallo, jääkiekko, yleisurheilu, teamgym ja suunnistus.

Ryhmä aloittaa aamuharjoitukset ensi syksynä kolmena päivänä viikossa. Lukion liikunnanopettajat ja kauhavalaisten urheiluseurojen valmentajat tekevät asiassa tiivistä yhteistyötä. 

Liikunnallista pääsiäistä!

Kaikki loput yo-kokeet ensi viikolla 16.-20.3.2020

Hei,

Ylioppilastutkintolautakunta ja Opetusministeriö ovat koronavirusepidemian takia päättäneet aikaistaa kevään yo-kokeita siten, että kaikki Kauhavan lukiossa kirjoitettavat ylioppilaskokeet järjestetään jo ensi viikolla. Menettelyllä pyritään turvaamaan tutkinnon järjestäminen, jotta mahdollisimman moni kokelas saa tutkinnon suoritettua.

Uusi aikataulu kevään ylioppilastutkinnon jäljellä oleville koepäiville on: 

 • ma 16.3. toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä
 • ti 17.3. (siirretty 24.3. päivästä) uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto
 • ke 18.3. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä
 • to 19.3. (siirretty 26.3. päivästä) psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia
 • pe 20.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä (englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä)
 • ma 23.3. saamen äidinkielen koe (ei koske Kauhavan lukiota)

YTL:n äkillinen päätös edellyttää myös lukioilta muutoksia koejärjestelyihin ja yo-valvontoihin. Meidän on äärimmäisen tärkeä tietää se, että kevään kokelas on saanut koepäivien aikaistamisesta tiedon. Kevään kirjoittajille on lähetetty asiata erillinen Wilma-viesti, johon velvoitan kokelaan vastaamaan.

Tsemppiä ja voimia kaikille ensi viikon kirjoituksiin! 

Toni Uusimäki, rehtori

 

Ylioppilastutkintolautakunnan tiedote

13.03.2020

Reaaliaineiden koepäiviä aikaistetaan viikolla koronavirustilanteen johdosta

Ylioppilastutkintolautakunta on yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa päättänyt aikaistaa kevään 2020 kolmannelle tutkintoviikolle sijoitetut reaaliaineiden koepäivät niin, että reaaliaineiden kokeet kirjoitetaan jo toisella tutkintoviikolla tiistaina 17.3. ja torstaina 19.3.

Menettelyllä pyritään turvaamaan tutkinnon järjestäminen, jotta mahdollisimman moni kokelas saa tutkinnon suoritettua.

Tutkinnon aikataulua tiivistetään siten, että saamen äidinkielen kieltä lukuun ottamatta tutkinto järjestetään 20.3. mennessä. Tiivistäminen toteutetaan siirtämällä reaalikokeiden (uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto, psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia) suorituspäivät viikkoa aikaisemmaksi eli 17.3. ja 19.3.

Uusi aikataulu kevään ylioppilastutkinnon jäljellä oleville koepäiville on: 

 • ma 16.3. toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä
 • ti 17.3. (siirretty 24.3. päivästä) uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto
 • ke 18.3. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä
 • to 19.3. (siirretty 26.3. päivästä) psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia
 • pe 20.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä (englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä)
 • ma 23.3. saamen äidinkielen koe

– Ylioppilastutkinnon reaaliaineiden koepäivien aikaistamisella pyrimme varmistamaan, että kevään ylioppilastutkinnot saadaan suoritettua onnistuneesti kokelaiden turvallisuudesta huolehtien. Mikäli kevään kokeet keskeytyisivät kokonaan, merkittävä osa ylioppilasikäluokasta uhkaisi jäädä ilman kelpoisuutta hakea erityisesti yliopistoon, millä olisi merkittävä vaikutus koko yhteiskunnan toiminnalle myös tulevaisuudessa, sanoo opetusministeri Li Andersson.

– Ratkaisu antaa mahdollisuuden siihen, että korkeakoulut voivat järjestää valintakokeet suunnitellusti ja saavat käyttöönsä ylioppilaskokeiden tulokset todistusvalintoja varten, tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen sanoo.

Koronavirustilannetta seurataan päivittäin koronavirustilanteen edetessä ja Ylioppilastutkintolautakunta neuvoo lukioita järjestelyjen toteuttamisessa.

Kokeiden aikaistaminen tarkoittaa muutosta sekä kokelaiden että lukioiden valmistautumiseen. Se voi kuitenkin merkittävällä tavalla turvata ikäluokan ylioppilaaksi valmistumisen, jos koronavirustilanne Suomessa jatkaa laajenemistaan.  Kokeiden aikaistaminen lyhentää kokelaiden oppimäärän kertaamiseen varattua aikaa. Kuitenkin kokeisiin tarvittava osaaminen on karttunut pidemmän ajan kuluessa lukio-opintojen aikana.

Tiistain 24.3. reaalikoepäivän siirto tiistaille 17.3. koskee 19 788 kokelasta ja torstain 26.3. reaalikoepäivän siirto torstaille 19.3. koskee 23 319 kokelasta. 

Koeaikataulun muutos tiivistää koeviikkoa osalla kokelaista. Noin 37 prosentilla kokelaista ei ole kokeita peräkkäisinä päivinä tiivistämisestä huolimatta. Yksi peräkkäinen koekerta olisi noin 32 prosentilla, kaksi peräkkäistä koekertaa 22 prosentilla ja kolme peräkkäistä 8 prosentilla kokelaista. Vain yhdellä prosentilla kokelaista olisi koe jokaisena viitenä koepäivänä.

Ylioppilastutkintolautakunta pyytää lukioita ottamaan välittömästi yhteyttä kaikkiin kokelaisiin, jotka ovat ilmoittautuneet kyseessä olevien koepäivien kokeisiin ja ilmoittamaan heille aikataulun muutoksesta. Jos kokelas ei pysty osallistumaan kokeeseen koepäivän siirron takia, lukio ja lautakunta neuvovat eri vaihtoehdoissa, kuten ilmoittautumisen mitätöinnissä.

Lautakunta antaa lisätietoja tutkintopäivien siirrosta ja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin erillisellä verkkosivulla  

Tämä tiedote myös opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilla

Komiat-lehdessä 11.3. julkaistu lukiomme opintoryhmän Kiina-liite


Kauhavan lukion Kiinan opintoryhmä on toteuttanut yhteistyössä Komiat-lehden ja 12 kauhavalaisen yrityksen kanssa 10-sivuisen Kiina-liitteen. Siinä kerrotaan yritysyhteistyökumppaneidemme yhteyksistä idän jättiläiseen ja kansainvälisyyden merkityksestä kauhavalaisille yrityksille ja aikuiskoulutusorganisaatioille. Opiskelijoillemme yli kahden kuukauden lehtityö on opettanut paljon yrityksistä, yrittäjyydestä, kansainvälisyydestä ja lehdenteon prosessista. 

Maailmanlaajuisen koronavirusepidemian takia toukokuun alkuun suunniteltu opintoretki siirtyy syksyyn ja todennäköisesti viikkoon 42 lokakuun puolivälissä.

Oheisesta pdf-liitteestä löytyy kymmensivuinen Kiina-liitteemme.

Lämpimät kiitokset yritysyhteistyökumppaneillemme, ilmoittajillemme ja kaikille projektiammme tukeneille tahoille.

Toni Uusimäki, rehtori

Liitteet:

Kiina_liite.pdf

Koronaviruksen leviämiseen varautuminen Kauhavan lukiossa

Hei,

seuraavassa valotetaan koronavirukseen varautumista Kauhavan lukiossa. Mukana ovat myös Ylioppilastutkintolautakunnan tuoreimmat ohjeet koronaviruksen leviämiseen varautumisesta. YTL:n tiedote löytyy kokonaisuudessaan oheiselta nettisivulta: https://www.ylioppilastutkinto.fi/koronavirukseen-varautuminen. Viimeinen päivitys 6.3.2020 klo 14.15.

Kauhavan lukio noudattaa terveysviranomaisten ja Ylioppilastutkintolautakunnan ohjeita. Paras keino välttää koronavirustartunta ja muidenkin tautien leviäminen on huolehtia oikeasta käsihygieniasta. Videolinkki käsienpesuohjeeseen löytyy tästä: https://youtu.be/isLPN0UdeDM. Yhtä tärkeä ja arkipäiväinen ohje liittyy oikeaan yskimistapaan. Tässä video oikeasta tavasta yskiä: https://youtu.be/De5Fz2lkv30. Pelkästään näitä ohjeita noudattamalla voidaan ehkäistä suuri osa tartunnoista.

Lukiossa kevään ylioppilaskirjoitukset on keskitetty kahteen luokkatilaan, jotka on aiemmin verkotettu nimenomaan ylioppilaskirjoituksia ja kurssikokeita ajatellen. Meillä ei ole mahdollisuutta järjestää koronaviruksen saaneelle kevään yo-kokelaalle erillistä luokkatilaa. Koejärjestelmämme vaatii langallisen koetilan. Lisäksi lukion nykyiset väistötilat ovat osittain yhteiskäytössä yläkoulun kanssa. Erillinen tila aiheuttaisi suuria ongelmia pakollisen valvonnan järjestämiseen, koska valvojia ei tule altistaa ylimääräisille riskeille.

Jos koronavirus iskee ja kokelas joutuu karanteeniin, noudatamme Kauhavan lukiossa YTL:n pääohjetta: kokelas jää kotiin karanteeniin, ja hän tekee karanteeniajan kuluttua loppuun hakemuksen yo-ilmoittautumisen mitätöinnistä yhdessä lukion kanssa. Hakemukseen tulee liittää lääkärintodistus, karanteenipäätös tai vastaava selvitys.

Terveen järjen käyttö on äärimmäisen suositeltavaa seuraavan kolmen viikon aikana. Kokelaan kannattaa välttää suuria ihmisjoukkoja ja yleisötilaisuuksia lähiaikoina. Ne ovat otollisia niin koronaviruksen kuin muidenkin virustautien leviämiselle. On huolehdittava sekä omasta että muiden yo-kirjoituksiin osallistuvien terveydestä. Jos covid19-virus iskee, valkolakin saaminen siirtyy käytännössä puolella vuodella eteenpäin. Tämä voi aiheuttaa merkittävän ongelman kokelaan itsensä ja hänen kokelaskavereidensa jatko-opintosuunnitelmiin.

Joten toimitaan vastuullisesti lähiviikkojenkin aikana. Mihinkään hysteriaan ei koronaviruksenkaan osalta ole aihetta.

Lisätietoja saa tarvittaessa vararehtori Kirsi Koivumäeltä (kirsi.koivumaki@edukauhava.fi tai p.050-304 9917), koska olen itse abiturientin isänä totaalijäävi kevään yo-kirjoitusten osalta tätä tiedotetta lukuunottamatta.

Toni Uusimäki, rehtori


Hakulomake monilajiryhmään. Palauta lukion opolle tai rehtorille 20.3.2020 mennessä

Kauhavan lukio käynnistää syksyllä 2020 monilajiryhmän tavoitteellisille nuorille lukioikäisille urheilijoille. Ryhmän perustaminen vaatii vähintään 12 urheilijan sitoutuneen osallistumisen.

Hae monilajiryhmään oheisella kaavakkeella, jonka täytät yhdessä valmentajasi tai jonkin muun lausunnonantajan kanssa. 

Tulosta ja täytä hakemus.

Toimita hakemus Kauhavan lukion opinto-ohjaajalle tai rehtorille 20.3. klo 15.00 mennessä.

Tervetuloa monilajiryhmään, joka takaa sinulle 6h fysiikka- ym. harjoituksia viikossa läpi lukuvuoden. Harjoitusajat ovat ti ja to klo 8.10-9.45 sekä pe klo 10-12.

Mottomme on: Yhdessä huipulle! 

Toni Uusimäki
rehtori

Liitteet:

Hakulomake monilajiryhmään 2020.pdf

Liikunnan monilajiryhmä alkaa Kauhavan lukiossa syksyllä 2020
Hyviä uutisia urheileville nuorille!

Aloitamme ensi syksynä liikunnan monilajiryhmän Kauhavan lukiossa. Tämä mahdollistaa liikunnallisesti lahjakkaille lukiolaisille koulunkäynnin yhdistämisen tavoitteellisen urheilijapolun kanssa.

Uuden koulukeskuksen yhteyteen syntyy monipuolinen ja tasokas liikuntapaikkakeskittymä. Koulun läheisyydestä löytyy jäähalli, urheilukenttä, urheiluseurojen ja Kauhavan kaupungin monitoimihalli, hiekkatekonurmi, parkour-paikka, kolme beachvolley-kenttää, frisbeegolf-rata, urheilupuiston kuntorata ja Kauhavan Ampujien ilma-aserata SYO:n kellarissa.

Monilajiryhmä mahdollistaa sen, että tavoitteellisesti urheileva nuori pystyy koulupäivän aikana osallistumaan fysiikka- ja yleistaitoharjoituksiiin. Harjoituksia on kolme kertaa viikossa, tiistai- ja torstaiaamuisin klo 8-10 sekä perjantaisin klo 10-12. Ryhmään osallistumisesta kertyy myös lukiokursseja.

Monilajiryhmän suunnittelussa ovat olleet mukana Kauhavan Wisa (yleisurheilu ja lentopallo), Kauhavan kanuunat, Hela-Kiekko, Kauhavan Ampujat ja Ylihärmän Pesis-Junkkarit. Yhdessä huipulle -monilajiryhmään ovat tervetulleita kaikkien kauhavalaisten urheiluseurojen tavoitteellisesti harjoittelevat ja kilpailutoimintaan osallistuvat lukioikäiset nuoret.

Monilajiryhmä
 • voidaan toteuttaa lukiossamme aidosti ja välittömästi
 • on monipuolinen ja mukaan otetaan myös uusia lajeja ja seuroja
 • harjoitukset jakautuvat lukiossa tasaisesti ympäri vuoden, niitä on joka viikko 3x2 tuntia
 • ryhmän ohessa on mahdollista suorittaa myös liikunnan lukiodiplomi
 • on suunniteltu yhdessä urheiluseurojen ja urheilijoiden kanssa
 • modernien opetustilojen ohella uudessa koulussamme on hyvät liikuntatilatkuvat: Jarmo Vainionpää

Vanhempainilta abiturienttien huoltajille ke 22.1. klo 18.00 pikkuauditoriossa

KUTSU ABITURIENTTIEN HUOLTAJILLE

Abiturienttien huoltajien vanhempainilta pidetään ke 22.1.2020 klo 18.00 alkaen lukion pikkuauditoriossa (lasisiiven 3.krs). Kahvitus toteutetaan pikkuauditoriossa samanaikaisesti vanhempainillan kanssa.

Tilaisuuden aluksi rehtori Toni Uusimäki selvittää ylioppilaskirjoituksiin ja lukio-opintojen loppuvaiheeseen liittyviä ajankohtaisia asioita. Opinto-ohjaaja Henna Teikari kertoo yhteishausta ja abiturienttien jatko-opintomahdollisuuksista. Tilaisuudessa voi esittää kysymyksiä myös eri oppiaineiden opettajille. Kysymyksiä voi toki lähettää opettajille jo etukäteen Wilman kautta.

 

TERVETULOA

Toni Uusimäki

rehtori

Toisen vuoden opiskelijat Opinlakeus-messuille to 16.1.2020

Hei!

Kaikki lukion kakkoset lähtevät vierailulle Opinlakeus-messuille Seinäjoelle torstaina 16.1. Matkalle lähdetään linja-autolla koululta klo 9.15. Ensimmäinen klo 8.05 alkava oppitunti pidetään normaalisti.

Messujen tarjontaan kannattaa tutustua ennen reissua. Messujen esittelijöinä on mm. useita ammattikorkeakouluja ja yliopistoja.

Paluumatkalle lähdetään Seinäjoelta klo 11.30. Takaisin koululla ollaan noin klo 12.15, minkä jälkeen mennään syömään. Koulupäivä jatkuu normaalisti reissun jälkeen.

T: Henna-opo

Tammikuun 2020 uusintakokeet

Hei,

Kolmannen jakson hylätyn kurssin uusintakuulustelu pidetään keskiviikkona 15.1. klo 14.05−18.05 luokassa 372. Ilmoittautuminen tapahtuu Wilman kautta 7.-13.1.2020. Opiskelija voi nykyisen opetussuunnitelman perusteella enintään kahden aineen uusintakuulusteluun.

Syyslukukauden hyväksytyn kurssin uusintakuulustelu pidetään maanantaina 27.1. klo 14.05-18.05 luokassa 372. Hyväksytyn kurssin uusintaan ilmoittaudutaan perinteisesti paperilomakkeelle koulun kansliassa. Ilmoittautuminen päättyy ke 22.1. klo 12.20.

Toni Uusimäki, rehtori

Seppo Toivonen on poissa

Suruviestinä ilmoitamme, että Kauhavan lukion entinen rehtori Seppo Toivonen nukkui pois Tampereella 17.12.2019. Hän oli kuolleissaan 82-vuotias.

Toivonen oli syntynyt Tampereella v. 1937, ja päässyt ylioppilaaksi Tampereen Klassillisesta lyseosta 1957.

Hän toimi opettajana ja rehtorina Kauhavalla 1968-2000. Tästä ajasta hän oli Kauhavan yhteiskoulun ruotsin ja latinan vanhempana lehtorina 1974-1978. Toivonen toimi Kauhavan lukion rehtorina 1977-2000.

Seppo Toivonen siunataan haudan lepoon 18.1.2020 Tampereella.

Korkeakoulupäivä kakkosille 18.12.2019

Kauhavan lukion kakkosille järjestettiin korkeakoulupäivä 18.12. Nykyistä opinahjoaan ja sen opetustarjontaa olivat esittelemässä useat lukiomme entiset opiskelijat. Esittelijöinä toimivat Lauri Mäki (Helsingin yliopisto, lääketiede), Sanni Tyynismaa (Tampereen yliopisto, hallintotiede), Sara Liinamaa (Jyväskylän yliopisto, psykologia) sekä Jenniina Koivisto (VAMK, tradenomi). Päivä oli opinto-ohjaaja Henna Teikarin organisoima.

Lukion ohjelma viikolla 51 (16.-20.12.2019)

Viikko 51

Ma 16.12.

Ykkösten koeviikko alkaa, kakkosilla ja kolmosilla normaalit tunnit

Ykkösten YH1-ryhmä kaupunginvaltuuston kokouksessa klo 13-14

 

Ti 17.12.

Koeviikko kaikilla, abeilla äidinkielen preliminäärikoe klo 8-14

OH-ryhmän kokous klo 14.00-15.30

MOTT-kokous klo 15.00-16.15

Ke 18.12.

Koeviikko

Jouluruokailu

Korkeakoulupäivä klo 12.30-14.00 (kakkoset)

To 19.12.

Koeviikko

Lukion joulujuhla Y-Kinossa klo 11.30-12.15

Pe 20.12.

Koeviikko ja syyslukukausi päättyvät

Kuljetukset sovittu koululle klo 12.30 saapuvaksi lukion osalta

Henkilökunnan kahvitus klo 12.30

Kauhavan lukion Kiina-hankkeessa mukana 13 yhteistyökumppania

Kauhavan lukio on saanut Kiina-hankkeensa tukijaksi 13 merkittävää kauhavalaista yritystä ja koulutusorganisaatiota. Maaliskuussa 2020 ilmestyy Komiat-lehden välissä erikoisliite, jossa on juttuja kaikista pääsponsoreista. Yhteistyökumppanit ovat Domretor Oy, Härmän Kylpylä, Järvilakeuden kansalaisopisto, Komiat-lehti,  Lankava Oy, LSK Business Park Oy, MSK Group Oy, Pellon Group Oy, Piristeel Oy, POP Pankki, PowerPark, Suomen Yrittäjäopisto ja Unico Finland Oy.

Kauhavan lukio solmi ensimmäisenä eteläpohjalaisena lukiona yhteistyösopimuksen kiinalaisen lukion kanssa viime lukukaudella. Yhteistyökumppanimme Juxian No. 1 Middle School sijaisee n. kolmen miljoonan asukkaan rannikkokaupunki Rizhaossa, Shandongin niemimaalla. Kaupunki tunnetaan Kiinassa aurinkoenergian hyödyntämisen edelläkävijänä lämmitysratkaisuissa. Kiinalaislukiossa on puolestaan 3900 opiskelijaa ja 350 opettajaa kampusalueellaan.

Kauhavan lukio on valinnut Kiina-projektiin 12 opiskelijan ryhmän. Kiinalaislukion kanssa on tarkoitus tutkia ja vertailla mm. opiskelijahyvinvointia kahdessa keskenään hyvin erilaisessa maassa. Samalla tutustutaan Kiinan ja Suomen kultturien ominaispiirteisiin.

Opiskelijaryhmämme matkustaa Rizhaoon toukokuun alkupuolella 2020. Kiinalaiset opiskelijat ja opettajat tekevät puolestaan vastavierailun elokuussa 2020, jolloin Kauhavan lukio on siirtynyt uuteen rakenteilla olevaan koulukeskukseen.

Opintoretki Kiinaan edellyttää luonnollisesti varainhankintaa eurooppalaisia kohdemaita enemmän. Kiina-hanketta rahoitetaan osittain Kauhavan lukion kansainvälisyysbudjetista,  osittain opiskelijoiden omavastuuosuudesta. Merkittävään rooliin nousee kuitenkin 8-sivuisen erikoisliitteen toteuttaminen yhteistyössä Komiat-lehden sekä yritysyhteistyöhön lähtevien paikallisten yritysten ja koulutusorganisaatioiden kanssa.

- Lukiossa olemme hyvin iloisia ja tyytyväisiä siihen, että tunnetut kauhavalaiset yritykset ja kouluttajat ovat hyvin lähdössä tukemaan hankettamme,  toteaa rehtori Toni Uusimäki

Tarkoitus on se, että yhteistyö hyödyttää molempia osapuolia. Lukiolaisemme saavat lisää osaamista yrittäjyydessä ja kansainvälisissä projekteissa. He hankkivat ilmoituksia, kirjoittavat lehtijuttuja, ottavat valokuvia ja tutustuvat vähintään yhden yrityksen toimintaan tavallista syvällisemmin. Erikoisliite ilmestyy maaliskuussa.

 Yhteistyökumppanimme puolestaan saa lisänäkyvyyttä sille tärkeästä asiasta tehdyllä lehtijutulla ja omalla ilmoituksellaan (1/4 sivua) Komiat-lehdessä. Lukion hankkeesta kertovalle kotisivulle tulee myös yhteistyökumppaneidemme logot ja linkit niiden kotisivuille.

-Kiinalaisten opiskelijoiden ja opettajien elokuun vierailun yhteydessä tarkoituksemme on kierrättää opintoryhmää myös joissakin sponsoroivissa yrityksissä, Uusimäki toteaa.Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä