Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen
Tutustu oheisiin kiinalaisiin käyttäytymistapoihin.
Pukeutuminen: Miehet pukeutuvat korrektisti tummaan pukuun. Myös naisten asusteiden on syytä olla asiallisia, esimerkiksi jakkupuku on sopiva. Turhan avonaisessa asussa naisen ei tulisi esiintyä.
Aika: Tapaamisiin tullaan täsmällisesti, vaikka neuvotteluihin kuluu yleensä runsaasti aikaa eikä kiire saa olla. Kiireistä ihmistä voidaan pitää jopa epäpätevänä.
Esittely: Kiinalainen sanoo ensin sukunimensä ja vasta sitten etunimensä. Kiinalaiset sukunimet ovat yleensä yksitavuisia kuten Deng tai Hu, etunimet taas usein kaksitavuisia kuten Xiaoping.
Puhuttelu: Puhutellaan aina sukunimellä ja lisätään mielellään titteli, esimerkiksi ”opettaja Deng”. Nimitykset neiti ja rouva lisätään sukunimen perään. Tietty muodollisuus ja etäisyys on hyvä säilyttää kaikessa kanssakäymisessä.
Small talk: Kotipaikan tiedustelu on hyvä keskustelunavaus. Kiinalaisesta ruoasta voi aterioilla puhua, koska kiinalaiset ovat ylpeitä keittiöstään. Huumorin kanssa on syytä olla tarkkana: hierarkkisessa yhteiskunnassa on tabuja, joista ei ole sopivaa vitsailla.
Neuvottelut: Kun on tekemisissä kungfutselaisen kasvatuksen saaneiden kanssa, mihinkään ei mielellään sanota suoraa kieltävää vastausta. Voidaan käyttää esimerkiksi ilmaisuja, että asia ei ole kovin helppoa tai että se olisi epämukavaa. ”Me tutkimme asiaa” -ilmaus sopii myös hyvin.
Ruoka: Kiinalainen ateria nautitaan laji lajilta ja aterian osat tulevat pöytään yksi toisensa jälkeen pienillä lautasilla – suoraan keittiöstä höyryävän kuumina. Vastakohtaisuuden periaatteet pätevät myös keittotaidossa. Makea ja suolainen vuorottelevat, samoin hapan ja imelä sekä kylmä ja kuuma. Taolainen ajattelu painottaa ruoan luonnonmukaisuutta, puhtautta ja ravitsevuutta. Kungfutselaisuus kiinnittää huomiota ruoan makuun ja kattaukseen.
Ruokailutavat: Ruoka syödään puikoin. Kohtelias isäntä nostelee herkkupaloja vieraan lautaselle. Lautasta ei tarvitse syödä tyhjäksi. Jos vieraat syövät lautaset tyhjiksi, tilaa isäntä lisää ruokaa. Suomeen tultaessa vieraanvaraisuutta osoitetaan valitsemalla kalliita ruoka-aineita. Maitotuotteita vältetään, koska niiden käyttö aiheuttaa tottumattomalle vatsavaivoja. Eläintuotteiden lisäksi tarjolla tulisi olla riittävästi vihanneksia, riisiä ja/tai perunaa.
Alkoholi ja muut juomat: Kiinalaiset eivät juo niinkään viiniä, vaan viinaa, konjakkia ja viskiä. Myös vettä ja kuumaa vettä tulisi olla tarjolla. Lasia nostetaan aina toisten kanssa. Kiinalaiset eivät käytä alkoholia juopuakseen. Varsinkin isännän on syytä tarjota, mutta ei juopua, sillä vaikka kohteliaisuudesta nostetaan maljoja vieraan kanssa, maljaa ei tarvitse tyhjentää loppuun asti.
Tabut: Niin Kiinassa kuin Japanissa on tärkeä muistaa, että ”kasvojen menettämistä” tulee välttää kaikin keinoin.
Kiittäminen: Kiittäminen ei kuulu kiinalaisiin tapoihin. Koska ystävysten kesken tehdään palveluksia puolin ja toisin, ei turhaan tarvitse kiitellä.
Lahjat: Teollisen muotoilun käyttöesineet ovat hyviä esineitä kiinalaisille. Solmioneulat, kalvosinnapit ja korut sopivat lahjoiksi, mutta pelkistetty muotoilu ei välttämättä miellytä kiinalaista. Kiinalaiset tuovat itse lahjan ainakin pääisännälle. Siksi Kiinaan matkustavan pitää muistaa varata arvokkain lahja pääisännälle.
Mitkä tavoista olisivat sinulle helppoja noudattaa? Miksi?
Minkä tapojen noudattaminen voisi tuottaa sinulle vaikeuksia? Miksi?
Lähde: Forum VI. Kulttuurien kohtaaminen. Opettajan opas. Otava 2008
Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen